Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Gewapende militie neemt Amerikaans overheidsgebouw in

  •  
03-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Burns_300
Aanval op park zorgt voor storm van verontwaardiging over dubbele standaard bij overheid en media nu geweldplegers wit zijn
Een gewapende militie heeft een overheidsgebouw en een deel van het park ingenomen in een natuurreservaat in de Amerikaanse staat Oregon. Volgens de opstandelingen heeft de overheid boeren in de regio oneerlijke straffen opgelegd nadat zij weigerden land te verkopen aan de staat. Dat meldt CNN.
De leden van de militie bezetten een deel van Malheur National Wildlife Refuge, vlakbij de plaats Burns, na afloop van een protestmars. Met de mars werd steun betuigd aan de boeren Dwight Hammond en zijn zoon Steven Hammond. Beiden werden veroordeeld voor een reeks brandstichtingen tussen 2001 en 2006. De Hammonds beweren dat zij de branden, waarmee ruim 52 hectare grond in de as werd gelegd, hebben aangestoken om wildgroei van onkruid tegen te gaan. Volgens justitie waren de branden echter bedoeld om stroperijen te verdoezelen. 
Direct na de mars van zaterdagavond, drongen de militieleden het overheidsgebouw binnen, waar op dat moment niemand aanwezig was. Sindsdien weigeren ze het gebouw te verlaten. ‘We blijven hier zolang het nodig is,’ zei Ammon Bundy, woordvoerder van de groep. ‘We hebben niet de intentie geweld te gebruiken, maar als we worden aangevallen zullen we ons verdedigen. We zijn bereid te doden en gedood te worden.’ De familie Bundy haalde al eerder het nieuws nadat ze een overheidsgebouw belegerden en door uitspraken als ‘ zwarten hadden beter slaaf kunnen blijven ‘.
Volgens een woordvoerder van de overheid is niet precies bekend hoeveel militieleden zich in het park bevinden, maar gaat het om een ‘zeer grote groep’ die ook nog eens zwaarbewapend is.  
Op de sociale netwerken wordt ondertussen flinke kritiek geleverd op de dubbele standaard die zowel de Amerikaanse overheid als de media hanteren wanneer het gaat om protestacties. Waar bij ongeregeldheden in Ferguson direct de nationale garde werd ingezet en de noodtoestand werd afgekondigd nadat mensen de straat opgingen wegens de moord op de zwarte Mike Brown door een witte politieagent, wordt nu gesproken over een ‘vreedzaam protest’. Er wordt niet voortdurend verslag gedaan van de gewapende opstand en de overheid grijpt niet hardhandig in. 
tweet_01
Tweet_02
Tweet_03
Tweet_04
Tweet_05
Bron: CNN / Al Jazeera
Update 12.40 uur: Op YouTube is een afscheidsvideo van Jon Ritzenheimer, een van de terroristen die het park hebben ingenomen, verschenen. In de video vertelt Ritzenheimer dat hij het zat is dat de federale overheid, die volgens hem niets te zeggen heeft in het gebied, zich met hun zaken bemoeit en dat het proces tegen de Hammonds een farce was. Hij zegt dat te hopen dat de terreuractie waaraan hij momenteel deelneemt het begin zal zijn van vrijheid voor zijn kinderen. Ritzenheimer is een bekende van de FBI. De federale politie maakte al eens jacht op de extreemrechtse oud-marinier wegens ernstige bedreigingen aan het adres van moslims.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (52)

mr Partridge
mr Partridge10 jan. 2016 - 17:19

Je zou zowaar vergeten dat er ooit Indianen ......... excuus.......een inheemse volk in dit gebied leefde en er met koloniale genocide methodes eruit gegooid is. Dit onderwerp maakt 'bezit' van land zó betrekkelijk en ontzinnig..! De oorspronkelijke bewoners gingen ervan uit dat 't land bezit had van al 't leven incluis de mens. Moderne 'beschaafden' gaan ervan uit dat alles inmiddels hun eigen bezit is en geschillen worden opgelost met de wet van de sterkste. Hoe beschaafder wij ons noemen hoe banaler onze methodes..! Sterkte mensheid in dit nieuwe jaar.

haasklaas
haasklaas3 jan. 2016 - 10:28

Ze zijn blank niet wit

Grozny
Grozny3 jan. 2016 - 10:28

CNN http://edition.cnn.com/2016/01/03/us/oregon-wildlife-refuge-protest/index.html ABC http://abcnews.go.com/US/wireStory/peaceful-protest-oregon-wildlife-refuge-action-36061121 FOX http://www.foxnews.com/us/2016/01/03/armed-militia-storm-national-wildlife-refuge-building-following-protest.html?intcmp=hpbt2

Modern
Modern3 jan. 2016 - 10:28

Gelukkig zijn er nog geen doden gevallen. Het lijkt er op dat de wanhopige boeren proberen aandacht te trekken zonder slachtoffers te maken. Maar het is wat moeilijk om door het framen het bos nog te zien. Dit is natuurlijk wel een stomme actie. Hopelijk is de reactie hetzelfde als bij de Occupy beweging.

Modern
Modern3 jan. 2016 - 10:28

Dit soort conflicten spelen al enige tijd: https://en.wikipedia.org/wiki/Johnson_County_War

KKuijt
KKuijt3 jan. 2016 - 10:28

Ook opmerkelijk: zowel Volkskrant, Trouw als Teletekst hebben hier op tijdstip van schrijven (19:08) helemaal niets over te melden. Ofwel wit terrorisme is onbelangrijk voor hen of de redacties moeten nog bijkomen van de jaarwisseling.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19473 jan. 2016 - 10:28

Van mij mag je dit een terreuractie noemen als het een beter gevoel geeft om protesterende blanken die met wapens in de hand een leeg overheidsgebouw bezetten ook terrorist te noemen. Zolang ik het maar niet serieus hoef te nemen is het mij best. http://www.opb.org/news/article/5-things-to-know-about-the-militia-standoff-in-burns-ore-/

Sartre
Sartre3 jan. 2016 - 10:28

Hilarisch de kreet "wit terrorisme"! Patriottische boeren bezetten een overheidsgebouw en hebben een conflict met de overheid. Niets bijzonders en weinig schokkende aan, past in een lange traditie van hoe de lokale bevolking (inderdaad bijna 99% blank, oeps nee witte racisten natuurlijk) tegen de overheid aankijken. Inderdaad onbegrijpelijk dat het NOS journaal en RTL nieuws nog geen reporters ter plaatse hebben om voor ons dit wereld nieuws te duiden :)!

schleborsjki
schleborsjki3 jan. 2016 - 10:28

Arthur S, zo 03 januari 2016 23:19 'Tja, de VS... En wij ons maar druk maken om Geldermalsen...' Appels. En jij maar zeuren over peren.

hugo bergveen
hugo bergveen3 jan. 2016 - 10:28

We zijn gewend aan overmachten van zwaar bewapende en gepantserde wetshandhavers en dan schudden we ons hoofd en denken 'Kijk die cowboys in de VS nou eens!' En nu doen ze het wat rustiger aan en is het weer niet goed? :-)

schleborsjki
schleborsjki3 jan. 2016 - 10:28

En wéér zijn de bezorgde burgers tokkies. Triest.

Zjenny
Zjenny3 jan. 2016 - 10:28

Boeren die hun land niet willen verkopen aan de Federale Wildlife Organisatie worden steeds weer gepakt en gepakt en zijn er nu klaar mee..Ze verzetten zich tegen diefstal door de federale overheid Niet die van Oregon. Wapens dragen ze legaal. Nee, dit zijn geen terroristen , voor zover dat woord nog enige betekenis heeft.

4 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen3 jan. 2016 - 10:28

Ze accepteren niet dat er een overheid bestaat die macht heeft over burgers. Een overheid dus die kan onteigenen, boetes opleggen, het geweldsmonopolie heeft en dergelijke. Ze vinden dat ze als individu een eigen regelset mogen hebben waarin ze geloven die een grotere zeggingskracht heeft dan de regelset van de samenlevening. Sharia dus, inderdaad, geen terrorisme.

lembeck
lembeck3 jan. 2016 - 10:28

Bij milities in de VS denk ik niet aan de mensen die jij omschrijft. Maar wel hier aan: http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/2748911/1995/08/12/Milities-beschermen-VS-tegen-machtsovername.dhtml De opmerkingen over slaven zegt mij genoeg. Ik heb die link ook nog even goed gelezen en ik kom echt weer uit bij wat hierboven in de link staat over blanke milities. http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/northamerica/usa/7944563/The-truth-behind-Americas-civilian-militias.html Het zijn echt niet van die brave figuren. Integendeel. Overigens gaat het om dit natuurpark: http://www.fws.gov/refuge/malheur/ http://www.oregonlive.com/pacific-northwest-news/index.ssf/2016/01/drama_in_burns_ends_with_quiet.html

pietdeg2
pietdeg23 jan. 2016 - 10:28

"Nee, dit zijn geen terroristen" Je bedoelt dat je het helemaal eens bent met dat extreemrechtse tuig, dat zo neoliberaal is dat ze geen enkele overheidsbemoeienis accepteren. Wat opmerkelijk is, want hoe kreeg jij te vreten als die libertariërs echt een theepartijtje konden vieren?

Tom Meijer
Tom Meijer3 jan. 2016 - 10:28

Huh? Informeer je eens wat beter zeg.

Frank Straathoff
Frank Straathoff3 jan. 2016 - 10:28

Wit als in sneeuw of blank als huidskleur?

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer3 jan. 2016 - 10:28

Hoe noem jij eigenlijk onze donkerst gekleurde medemens?

PaddyPower
PaddyPower3 jan. 2016 - 10:28

Godzilla de Godin, zo 03 januari 2016 11:45 Reageer op Godzilla Godzilla "Boeren die hun land niet willen verkopen aan de Federale Wildlife Organisatie worden steeds weer gepakt en gepakt en zijn er nu klaar mee..Ze verzetten zich tegen diefstal door de federale overheid Niet die van Oregon. Wapens dragen ze legaal. Nee, dit zijn geen terroristen , voor zover dat woord nog enige betekenis heeft." Het verhaal is iets anders. De boeren vinden dat ze hun vee op grond van de staat vrij rond mogen lopen. De staat moet zich niet met hun bemoeien. Ze vinden eigenlijk dat ze in hun eigen vrijstaat leven. Protesteren met een geladen wapen in je hand, terwijl je onafhankelijk wil zijn. Klinkt toch als een revolutie.

1 Reactie
Zjenny
Zjenny3 jan. 2016 - 10:28

Dat recht hebben ze dus ook gewoon..HUN land ..verdiep je wat verder in die zaken en geschiedenis. Agenda 21.

dino_radja
dino_radja3 jan. 2016 - 10:28

dit zijn gewoon terroristen. Allemaal oppakken en de cel in.

2 Reacties
Mark Gh
Mark Gh3 jan. 2016 - 10:28

Geen terrorist zolang ze nog geen geweld hebben gebruikt. Ze mogen overigens net zo hard de cel in.

Tom Meijer
Tom Meijer3 jan. 2016 - 10:28

niet genoeg. behandel hen gelijk als anderen met getrokken wapen. onmiddellijk neerschieten dus. jammer van de 'collateral damage', maar dat hoort er nu eenmaal bij.

MarkHuisman
MarkHuisman3 jan. 2016 - 10:28

[Nee, dit zijn geen terroristen] Weet je dat zeker? Hier wat meer info over die John Ritzheimer: http://america.aljazeera.com/watch/shows/america-tonight/articles/2015/12/2/jon-ritzheimer-anti-islamic-muslim-fbi-manhunt.html

1 Reactie
lembeck
lembeck3 jan. 2016 - 10:28

Dank je, Mark. Het 'rook' al niet al te fris wat ik zelf kon vinden. Dit maakt het nog wat duidelijker. Hier nog een link, zodat we weten waar de militias staan: http://www.alternet.org/story/148946/%22we_are_at_war%22%3A_how_militias,_racists_and_anti-semites_found_a_home_in_the_tea_party

Mark Gh
Mark Gh3 jan. 2016 - 10:28

Deze mensen bezetten een overheidsgebouw en hebben tot zover (voorzover mij bekend) geen geweld of vernielingen gepleegd. Een stuk sympathieker dan die "studenten" in Amsterdam dus. Desalniettemin hoop ik dat deze bezetting zo snel mogelijk maar zonder geweld of bloedvergieten wordt beëindigd én dat er een kritisch, onafhankelijk onderzoek komt naar de aanleiding van dit geheel.

2 Reacties
Buzzer
Buzzer3 jan. 2016 - 10:28

Gewapend een gebouw bezetten en het dan een stuk sympathieker vinden dan die "studenten"? Uw "logica" ontgaat me volledig.

stokkickhuysen
stokkickhuysen3 jan. 2016 - 10:28

'Een stuk sympathieker dan die "studenten" in Amsterdam dus.' ja een paar zwaarbewapende met haat gevulde knuffelberen, dat zijn het.

FlaviusBelisarius
FlaviusBelisarius3 jan. 2016 - 10:28

We hebben het hier niet over willekeurige relschoppers die winkels leegroven, auto's in brand steken en mensen in aan stukken slaan met knuppels en kettingen, zoals in Ferguson (dat waren geen vreedzame protesten, maar rooftochten met mensen uit het hele land). Dit zijn vooral vreedzame lokale boeren die benadeeld zijn door de federale overheid en een flink deel van hun inkomsten kwijt zijn geraakt als gevolg van 'natuurwetgeving' die eigenlijk is doorgevoerd om ze van hun land te verdrijven zodat de federale overheid daar bezit van kon nemen.

2 Reacties
Haastig
Haastig3 jan. 2016 - 10:28

Flavius Belisarius, zo 03 januari 2016 13:26 "Dit zijn vooral vreedzame lokale boeren" Niet bepaald vreedzaam te noemen als je tot de dood wil vechten en daartoe bent uitgerust.

lembeck
lembeck3 jan. 2016 - 10:28

Vreedzaam:"We zijn bereid geweld te gebruiken."

schleborsjki
schleborsjki3 jan. 2016 - 10:28

Ze zijn wit.

1 Reactie
Robert Follon
Robert Follon3 jan. 2016 - 10:28

Jij ook...

GingerTed
GingerTed3 jan. 2016 - 10:28

Ze bezetten uit protest een gebouw en gebied, hebben zich er verschanst zonder derden vast te houden, vormen geen direct gevaar voor burgers of ambtenaren omdat deze niet in de directe omgeving zijn, hebben verklaard geen geweld te willen gebruiken tegen wie ook, maar zich bij een ingrijpen wel met hun wapens te zullen verdedigen op leven en dood. Een onvergelijkbaar verschil met b.v. de situatie in Ferguson waar groepen mensen, voor een groot deel geweld uitoefenend en daarmee dreigend, in een dichtbevolkte omgeving confrontaties zochten en er dus ordeherstellend en geweldbestrijdende actie door autoriteiten noodzakelijk waren. Bij de eerste situatie, die waarschijnlijk veel meer kans geeft op dodelijke slachtoffers bij een verkeerde aanpak, zou het onverantwoord t.a.v. veiligheid van zowel de bezetters als de ingezette autoriteiten zijn zonder meer een confrontatie aan te gaan terwijl nu niemand direct gevaar loopt. In dit geval is afwachten, en zo mogelijk een strategie van onderhandelen, zonder toegeven, over een afloop zonder slachtoffers van geweld de juiste. Dit heeft niets met wit en zwart te maken maar met een verschil in omstandigheden en veiligheid. Er op politiek ideologische gronden een racistisch slaatje uit te willen slaan is verwerpelijk.

1 Reactie
mordicant
mordicant3 jan. 2016 - 10:28

Mee eens, maar vlak niet uit dat deze militia wel deze situatie gecreëerd heeft waarbij de geringste vonk tot een explosieve situatie met (veel) doden kan leiden. In die situatie dragen deze hillbillies wel zelf de verantwoordelijkheid.

Armond
Armond3 jan. 2016 - 10:28

De macht ligt nog steeds bij de Amerikaanse bevolking, daarom hebben zij ook de wapens volgens de Amerikaanse Grondwet. A well regulated Militia, being necessary to the security of a free State, the right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed.

1 Reactie
hugo bergveen
hugo bergveen3 jan. 2016 - 10:28

Het wapenprobleem in de VS zit hem in het begrip 'well regulated'. Dit begrip betekent dat wapenbezit juist niet vrij is voor losse burgers, maar dat wordt door de voorstanders taktisch vergeten.

zweistein
zweistein3 jan. 2016 - 10:28

Het is niet tegen de samenleving of tegen de beschaving gericht, maar alleen tegen de staat (het gezag). Het is bovendien een interne aangelegenheid. Moslim-terrorisme daarentegen is een aanval van buitenaf. Een wezenlijk verschil.

5 Reacties
Dehnus
Dehnus3 jan. 2016 - 10:28

Kortom. Boem Knal Knal mag, mits het maar tegen links gericht is. Daarom is Breivik ook een held voor deze meneer?

Mark Gh
Mark Gh3 jan. 2016 - 10:28

Moslim terreur in een moslim land is ook terreur, in- of extern maakt volgens mij geen verschil. Terrorisme is het gebruik van geweld om een politiek doel te bereiken, ongeacht de dader of het slachtoffer.

pietdeg2
pietdeg23 jan. 2016 - 10:28

"Het is niet tegen de samenleving of tegen de beschaving gericht" Wat dacht je ervan om dat oordeel over te laten aan mensen die wel deel van beide uitmaken?

lembeck
lembeck3 jan. 2016 - 10:28

Je mist het punt. Dit is tegen de Federale regering gemunt. Deze militia steunt een lokale actie, maar is verder bekend als zijnde tegen het Federale Amerika. De regering heeft volgens hen niets te zeggen over deze militia.

Armagaddon
Armagaddon3 jan. 2016 - 10:28

Hmm...mijn waarde weer een heerlije rechtse quasi logica van een uitzonderlije oppervlakkige diep gang, probeer toch eens niet die onderbkse hrses te gebruiken en eens de linker hersenhelft waar hoofdzakelijk de spraak zetelt, maar de linker hersenhelft... inkerhersenhelft ontwikkel je taal, denk je na over allerlei zaken, kun je kennis opnemen, waarnemen, luisteren en studeren. http://paranormaal.blog.nl/general/2014/05/20/verschillen-tussen-je-rechter-en-linkerhersenhelft

ton14024
ton140243 jan. 2016 - 10:28

Misschien wel het kleinste overheidsgebouw in de hele USA!

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer3 jan. 2016 - 10:28

maakt dat uit volgens U?

JandeBoer2
JandeBoer23 jan. 2016 - 10:28

"We zijn bereid te doden en gedood te worden.’ De familie Bundy haalde al eerder het nieuws nadat ze een overheidsgebouw belegerden en door uitspraken als 'zwarten hadden beter slaaf kunnen blijven'." Dat is dus duidelijk: 1. Doodsbedreiging 2. Racisme ook al proberen PVV-aanghangsels hieronder hun kop in het zand te steken en de zaak te bagatelliseren, maar als moslims zoiets doen roepen zij ongetwijfeld roepen: "Terroristen!" :-)

2 Reacties
123456zeven
123456zeven3 jan. 2016 - 10:28

het is pas terreur als ze gaan schieten op burgers. Dit is eerder zoiets als de belegering van een of andere secte die op een afgelegen ranch Ich opgesloten heeft. Bij dat soort acties zijn in het verleden enorm veel doden gevallen, terecht dat ze rustig aan doen. 82 doden bij de Branch Davidians in Waco, en 4 politieagenten. Zoek het maar op.

lembeck
lembeck3 jan. 2016 - 10:28

Ook deze militia worden terroristen genoemd. Punt is dat de VS vol zit met militia van blanken. Veel arme blanken vaak ook nog. Er bestaat een serie documentaires uit de jaren 90 nog die hierover handelen. Lachwekkend om te horen dat de militia toen bang waren voor een Europese invasie voor herkolonisering. Serieus... Van een aantal van die militia waren de leiders aangesloten bij een andere groep die op hun beurt was aangesloten bij groeperingen waarvan die leiders lid van de Skull & Bones club waren. Hele interessante docu's waren dat. Niet meer te vinden, maar misschien gebruik ik verkeerde zoektermen.

JandeBoer2
JandeBoer23 jan. 2016 - 10:28

"Vreedzaam protest" ?? Als zwaarbewapende moslims zo'n bezetting zouden uitvoeren, onder het uitroepen van "We zijn bereid te doden en gedood te worden", zou de wereld te klein zijn voor de Nationale Stichting ter Bescherming van dePVV-kiezer. :-)

1 Reactie
erikbos
erikbos3 jan. 2016 - 10:28

"Als zwaarbewapende moslims zo'n bezetting zouden uitvoeren," Als de extremistische moslims zich zouden beperken tot het bezetten van een overheidskantoortje op het afgelegen platteland dan zou de wereld er al een stuk beter uit zien.

ameskruTfloeR
ameskruTfloeR3 jan. 2016 - 10:28

Het was even wachten, de Amerikaanse lente eindelijk aangebroken, dit zijn dus de vreedzame ongewapende moderate demonstranten, ik vind dat we onmiddellijk steun moeten sturen. F16's er naar toe voor steun....de mensen zijn het duidelijk niet eens met hun regime!

1 Reactie
haasklaas
haasklaas3 jan. 2016 - 10:28

En veel geld niet te vergeten, gelijk een paar miljard over maken..