Joop

Gevoelige privégegevens niet veilig bij Belastingdienst

  •    •  
12-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
800px-Belastingdienst_Amsterdam_1
De beveiliging van persoonsgegevens is bij de Belastingdienst ondermaats. Dat meldt Trouw op basis van een brief van directeur-generaal Jaap Uijlenbroek. Medewerkers kunnen zonder controle privégegevens opvragen. De vertrouwelijke en vaak gevoelige informatie van belastingbetalers wel goed beveiligen is volgens de dienst ‘technisch onmogelijk’.
Omdat de Belastingdienst niet bijhoudt wie welke gegevens opvraagt en waarom, weet de dienst ook niet wat er vervolgens met die gegevens gebeurt. Zo kan de fiscus ook niet garanderen dat die gevoelige informatie niet naar buiten komt. Uit een onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens is gebleken dat de Belastingdienst de wet overtreedt door de toegang tot gegevens niet te beperken.
Die beperking is er nu niet, zegt Uijlenbroek, omdat de Belastingdienst daar de technische mogelijkheden niet voor heeft. Hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs van de Radboud Universiteit laat aan Trouw weten verbaasd te zijn over die uitspraak. ‘Dit gaat om systemen waarin alle data van de Belastingdienst zijn opgeslagen. Als ergens goede beveiliging aanwezig moet zijn, is het hier. Ik kan me niet indenken dat dat technisch onmogelijk zou zijn.’
In februari 2017 onthulde het BNNVARA-onderzoeksprogramma ZEMBLA al dat de Belastingdienst ‘willens en wetens’ de privacywet overtrad. Toen bleek dat de financiële en persoonlijke gegevens van 11 miljoen belastingbetalers en 2 miljoen bedrijven in de periode van 2013 tot 2016 niet voldoende werden beveiligd en dat diefstal en verlies van die gegevens niet kon worden voorkomen. Een rapport daarover uit 2015 werd door de Belastingdienst genegeerd. Hoogleraar Jacobs concludeerde destijds ook al: ‘Wat daar gebeurt is onwettig’.
Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) noemt het gebrek aan beveiliging ‘heel ernstig’ en zegt een debat aan te vragen: ‘Een jaar geleden werden al verbeteringen beloofd die nog steeds niet plaatsvinden. De Belastingdienst heeft een van de meest privacy¬gevoelige datasets van Nederland. In de omgang daarmee lijken ze privacy totaal niet serieus te nemen.’
Beeld: Wikipedia
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

quatsch
quatsch12 okt. 2018 - 19:55

De chaos die er heerst op IT gebied in Nederland, Is de schuld van de politiek. Zij hebben ervoor gekozen een en ander uit te besteden aan externe partijen, in plaats van dit In eigen beheer te houden.

1 Reactie
Pieter Z
Pieter Z14 okt. 2018 - 5:09

Dat is het nog niet zo zeer, ze zijn verplicht aan uitbestedingen te doen waardoor ze een enorm deel van de tijd die voor projecten zijn kwijt zijn omdat ze minimaal 3 aanbieders moeten hebben. Verder heeft het ook nog eens te maken met dat projecten vaak langer duren dan 4 jaar en dat er dan weer verkiezingen zijn. Een instantie krijgt een nieuwe baas met nieuwe inzichten en moet alles weer opnieuw beginnen. Over het algemeen gezien is de IT ook in eigen beheer, maar het runnen van projecten niet en de eigen beheerders verdienen op loonschalen net zoals andere ambtenaren waardoor dat veel minder interessant is voor goede ICTers om te gaan werken voor een overheidsinstantie.

Hiltermann
Hiltermann12 okt. 2018 - 19:20

Die privacywet is compleet doorgeslagen. Vraag via 09008844 eens informatie op bij de politie over een lopende zaak waarbij je als burger betrokken bent. Je krijgt geen antwoord. Komt u maar naar het bureau. Ook al kun je door het geven van details duidelijk maken dat je belanghebbende bent, de politie staat je niet te woord.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 okt. 2018 - 17:30

Bij wie is die sleepwet dan in goede handen? Niet bij de overheid dus. En zo geraken we langzamerhand in een dictatoriaal regime waar de spreekwoordelijke camera's nooit ver weg zeg. De autoriteit persoonsgegevens zou ons daar voor moeten waarschuwen door het openbaar te maken, maar nee dat is niet meer dan een schoothondje van de overheid, een zoethoudertje, een dekmantel, gebleken. Het is zoals met de talloze 'inspecties' die geen inspectie moeten heten, het is franje, show, illusie.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin12 okt. 2018 - 17:31

inspectie mogen heten....

Hiltermann
Hiltermann12 okt. 2018 - 19:25

De autoriteit persoonsgegevens heeft aan de belastingdienst dispensatie verleend voor alle zaken die het beschermen van persoonsgegevens betreffen. De geitenfokvereniging in Tietjerksteradeel met 27 leden moet aan alle eisen voldoen. De belastingdienst die 13 miljoen dossiers over burgers en bedrijven beheert rotzooit maar wat aan onder het oog van de autoriteit persoonsgegevens. Aleid Wolfsen heeft weer een baantje. Het toezichthoudende lichaam waarover hij baasje speelt bakt er niets van.

Kruimeltjes2
Kruimeltjes212 okt. 2018 - 9:58

Dit wetende, kan ik dan nog verplicht worden mijn gegevens aan de belastingdienst af te staan?

Doemaarnormaal
Doemaarnormaal12 okt. 2018 - 8:54

Treedt de AP hier nu tegenop? Of blijkt de AVG een wassen neus?

5 Reacties
Mormel2
Mormel212 okt. 2018 - 9:58

Wat kunnen die doen? Boete opleggen die wordt betaald uit belastinggeld? De verantwoordelijke zijn waarschijnlijk al lang weg naar een nieuwe functie.

Doemaarnormaal
Doemaarnormaal12 okt. 2018 - 11:37

Exact. Dus in de toekomst een boete opleggen aan bedrijven is niet meer geloofwaardig. Wassen neus dus.

Mormel2
Mormel212 okt. 2018 - 12:18

Bedrijfsleven en overheid zijn twee totaal verschillende dingen. Boetes werken in een winstgerichte wereld, maar de overheid is niet winstgericht. Ik zie niet hoe dit de geloofwaardigheid aantast van boetes aan het bedrijfsleven.

Doemaarnormaal
Doemaarnormaal12 okt. 2018 - 12:31

Nou, wanneer je mensen beboet vanwege iets wat jezelf ook doet, dan is dat redelijk ongeloofwaardig ja. Dat is alsof jij straks een boete krijgt omdat je geen licht op je fiets hebt van een agent in een politieauto met twee kapotte koplampen. Of dat de buurman die kneiterharde muziek draait komt klagen vanwege geluidsoverlast van je blaffende poedel.

Mormel2
Mormel212 okt. 2018 - 13:37

Ik zeg niet dat het onbestraft moet blijven maar boetes werken niet voor de overheid omdat die draait op belastinggeld. Dit is meer zeggen dat een boete van een vast bedrag uitstekend werkt om Jan Modaal te corrigeren maar dat Bill Gates geen last heeft van die te hard rijden boete. Dus wellicht moet daar naar iets anders gezocht worden.