Joop

Gevluchte Saoedische zussen willen app uit shops Google en Apple

  •  
25-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zussen
Maha and Wafa al-Subaie, de twee Saoedische zussen die hun familie ontvluchtten, roepen Google en Apple op de app ‘Absher’ terug te trekken. De app geeft mannen de mogelijkheid het reisgedrag van vrouwelijke familieleden te controleren. De digitale gevangenis die zo ontstaat houdt vrouwen feitelijk gevangen in een vaak gewelddadige omgeving. Het kan gezien worden als een technologische voortzetting van het strikte zedensysteem in Saoedi-Arabië.
De zussen zijn momenteel in Georgië maar zoeken elders asiel. Ze hekelen de app, die onderdeel is van een bredere waaier aan digitale diensten die de Saoedische overheid aanbiedt. Absher zorgt ervoor dat mannen gewaarschuwd worden als vrouwen zich bijvoorbeeld op een vliegveld bevinden zonder medeweten van de familie. Mannen kunnen in de app locatie-updates vragen of toestemming verlenen aan vrouwelijke familieleden om te reizen of die juist weer in te trekken.
In de online winkels van Google en Apple is de app te koop. Hoogste baas van Apple Tim Cook liet in februari weten nog nooit van Absher te hebben gehoord, maar hij ‘zou er naar kijken’. Ondertussen zijn de zussen in levensgevaar en hebben ze laten weten dat mannelijke familieleden in Georgië naar hen op zoek zijn.
Foto: screenshot Twitter
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Thuiszitter
Thuiszitter25 apr. 2019 - 20:37

Ligt niet aan de app natuurlijk maar aan het verplicht controleren . Verbied de app en er zijn legio trackers op het net te vinden waarmee reisgedrag cq bestemming kan worden gecontroleerd.

1 Reactie
itsme3
itsme326 apr. 2019 - 20:31

Als we de bazoeka verbieden kan iemand altijd nog omgebracht worden met een pistool, mes of rattegif. Dus waarom zouden we de bazoeka verbieden?

Satya
Satya25 apr. 2019 - 15:12

Weg met die app. Gruwelijk dat dit bestaat.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 apr. 2019 - 19:21

Uiteraard moet de App weg, maar de wortel van het kwaad zit in het volkomen idiote systeem van voogdschap.

Satya
Satya25 apr. 2019 - 21:23

Klopt Danielle maar dat 'onze' bedrijven een 'service' leveren stoort me mateloos. Ik dacht dat 'we' dat stadium voorbij waren en het vanzelfsprekend zou zijn dat dat hier werd uitgebannen. Dat maakt me echt boos. Shirin musa moet ook veel meer steun krijgen van 'ons'! Dat dat niet gebeurt maakt me ook boos, femmes for freedom is zo'n goede organisatie.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 apr. 2019 - 7:38

Eens.

Phil2
Phil225 apr. 2019 - 14:34

Waarom hebben deze zussen nog steeds geen asiel aangeboden gekregen hier in NL? Zeker omdat we wel voetjevrijen op handelsmissies met dat wrede regime. Hup, actie voor beginnen! Ik zou dit wel geagendeerd willen zien worden op M.

4 Reacties
W2
W225 apr. 2019 - 16:33

Waarom hebben deze zussen nog steeds geen asiel aangeboden gekregen in landen in de regio b.v. Georgië, Armenië of Turkije vraag ik me af? Hup, actie voor beginnen! Ik zou dit wel geagendeerd willen zien worden op M.

JanDuine2
JanDuine225 apr. 2019 - 18:25

W.: Waarom hebben deze zussen nog steeds geen asiel aangeboden gekregen in landen in de regio b.v. Georgië, Armenië of Turkije vraag ik me af?" Regio? Welke regio? Je geografische kennis is werkelijk "nul, komma, nul!" O nee... je bedoelt eigenlijk in reactie op Phil: "overal, behalve in Nederland!" Triest, erg triest!

ArielP
ArielP25 apr. 2019 - 20:46

@ Verrekijker Zijn/haar geografische kennis lijkt prima op basis van de comment. Die drie landen liggen bij elkaar in de regio en het is de regio waarheen de zussen gevlucht zijn. Ook is zijn vraag gewoon valide, al neemt dat verder niet weg dat NL (net als alle andere landen) best hulp zou mogen bieden. Het is echter meer voor de hand liggend dat die hulp geboden wordt in het land, of regio waar ze nu verblijven. Men kan zich afvragen waarom NL niet helpt, zoals Phil doet. Maar men kan zich dan natuurlijk ook afvragen waarom andere landen niet helpen. Of beide vragen zijn dom en invalide, of ze zijn allebei valide.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 apr. 2019 - 21:18

Naar ik aanneem prefereren de zussen als ze mogen kiezen een Engelstalig westers land. Ze hebben eerder al geprobeerd een visum te krijgen voor Australie. De meeste gevluchte Saoedis zitten in de USA en in Canada ik denk niet dat Nederland hoog op hun verlanglijst staat.