Geven of nemen?
• 10-10-2012
• leestijd 2 minuten
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Moeten we ons aanzetten tot delen?
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Mensen zijn groepsdieren en daarom wordt ons vanaf jonge leeftijd geleerd dat we moeten delen. Dat doen we door te leren door de ogen van anderen te kijken en ons eigen perspectief minder belangrijk te maken. We voelen ons zelfs schuldig als we voor onszelf kiezen.
Onderzoekers wilden weten of het feit dat je tussen asociaal gedrag en egoïstisch gedrag kunt kiezen ons gelukkiger maak. Daarvoor ontwikkelden ze een aantal experimenten.
216 studenten kregen een tegoedbon van 3 dollar. Een derde van de proefpersonen kreeg daarbij te horen dat ze hem konden gebruiken voor zichzelf. Een derde hoorde dat ze het aan UNICEF moesten schenken. En de rest mocht zelf kiezen. De studenten die de bon voor zichzelf mochten gebruiken waren gewoon het gelukkigst. Niets bijzonders zou je zeggen en daarom deden de onderzoekers nog een test.
Nu waren er twee groepen en de proefpersonen moesten kiezen wat ze met een 5 dollar tegoedbon zouden doen. Ze mochten kiezen. In de ene groep konden ze kiezen: ermee naar Starbucks of naar naar Au Bon Pain gaan. In de tweede groep mochten ze kiezen tussen de bon te schenken aan het Rode Kruis of aan UNICEF. De studenten die iets voor zichzelf mochten kiezen waren gelukkiger dan de studenten die iets voor een goed doel moesten kiezen. Het is dus niet alleen maar het feit dat je kunt kiezen.
Toch toetst dat nog onvoldoende wat de rol van de eigen keuze is. Tenslotte werd er daarom nog een derde test gedaan. De proefpersonen werd gevraagd wat ze met de bon zouden willen doen: voor zichzelf houden of weggeven. Vervolgens werden ze willekeurig in twee groepen verdeeld. De ene groep kreeg te horen dat ze hun voorkeur zouden ontvangen, terwijl aan de andere groep verteld werd dat een computer voor ze beslist wat ze krijgen. Bij de groep die het liefst de tegoedbon voor zichzelf wilde waren de studenten die verteld was dat de computer voor ze zou kiezen het gelukkigst.
We worden niet gelukkiger doordat we kunnen kiezen. We moeten onszelf aanzetten tot delen en als we dat niet doen helpt het schuldgevoel een handje.
Maar wat is het heerlijk als je niet verantwoordelijk bent voor je egoïstische keuze.
Volg Ivan Wolffers ook
op Twitter Zijn meest recente boek is: Gezond