Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gevaren van vitaminepillen en voedingssupplementen worden vaak onderschat

  •  
10-02-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
257335 keer bekeken
  •  

Veel mensen slikken zogeheten voedingssupplementen, vitaminepillen of andersoortige capsules. Ze doen dat omdat ze streven naar een gezond lichaam of een makkelijke compensatie zoeken voor de ongezondheid van het gemaksvoer dat de voedingsindustrie consumenten voorschotelt. Het slikken van de tabletten die veelal gewoon in de supermarkt verkrijgbaar zijn is echter niet zonder gevaar.

In België overleed vorige maand een oudere persoon nadat hij twee maanden lang een veel te hoge dosis vitamine D slikte. En nu is er een zaak in Australië waarbij een gezonde, sportieve man de controle over zijn spieren verloor. De oorzaak bleek te liggen in een te hoge dosis vitamine B6.

Een op de twee Australiërs slikt voedingssupplementen, blijkt uit onderzoek. Het is dan ook een miljardenindustrie. Voedingsexpert Joanna Harnett legt in het ochtendprogramma van de publieke omroep ABC uit dat het land een van de beste reguleringen van dergelijke supplementen ter wereld heeft. Maar dat neemt niet weg dat mensen goed op maximale doseringen moeten letten. Ze noemt als voorbeelden ijzer en zink-tabletten die zware gezondheidsschade kunnen veroorzaken.

Het voorkomen van dergelijke problemen is heel eenvoudig. Wie voldoende groente en fruit eet krijgt alle voedingsstoffen binnen die voor veel geld in de potjes verkocht worden. Het kost misschien iets meer moeite, maar als je voor gezond eten geen tijd neemt dan is er misschien meer mis met je leven dan alleen de gezondheid.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (33)

Frits Jansen
Frits Jansen17 feb. 2024 - 6:42

Farmaceuten zeggen dat er geen giftige stoffen bestaan, alleen giftige doses. Als je achter elkaar een emmer water leegdrinkt ga je inderdaad dood. Maar er is geen reden om water als drank te mijden.

Frits Jansen
Frits Jansen17 feb. 2024 - 5:31

Ik dacht altijd dat al die supplementen maar geldklopperij zijn en dat je genoeg van alles binnen krijgt als je normaal eet. Maar mijn huisarts heeft me toch vitamine-D pillen aan weten te smeren. 5600IE dus elke week een pil. Gelukkig vertelt de Medisafe app me wanneer ik de wekelijkse pil mag innemen want dat zou ik anders allicht vergeten.

Halve Zoolstra
Halve Zoolstra16 feb. 2024 - 16:56

Mij werd rode gistrijst aangeraden als preventief middel in plaats van statines. Er bleek vitamine K in te zitten. Dat mag dus niet bij coumarinederivaten (vitame K antagonisten, bloedverdunners) Heb het dus niet gebruikt.

Msry
Msry13 feb. 2024 - 16:55

Onlangs kwam ik er achter dat Rode Gistrijst boven de 70 jaar gevaar op kan leveren. Was ons niet bekend, wel direct gestopt, ondanks dat dit beter beviel dat de statines van de grote chemische bedrijven.

Moos001
Moos00113 feb. 2024 - 0:53

Vitamines en medicijnen zijn nooit voor 100% goed en betrouwbaar. Het beste is juist deze zo min mogelijk proberen te gebruiken en liefst helemaal niet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 feb. 2024 - 8:12

Tja als je iedere dag slikt wat je eigenlijk een keer per maand moet doen is toch echt wat anders dan wat extra bijslikken vanwege (eventuele) tekorten. Al lang geleden is gebleken bijvoorbeeld dat zwangere vrouwen van islamitische afkomst die traditionele kleding droegen veel vitamine D tekort kwamen en dus, buitenkomend of niet moesten bijslikken. Dus kom je weinig buiten bijvoorbeeld door klimaat en vooral als je wat ouder bent en/of ziek, moeilijker tegen warmte kunt, dan zou je best eens flink tekort kunnen komen. Ieder medicijn is slecht als je het over-doseert wat weer voor eenieder anders is. Huisartsen prikken helaas zelden voor VitamineD. Ook daar zou in sommige gevallen meer aandacht voor moeten zijn.

2 Reacties
Zandb
Zandb11 feb. 2024 - 8:33

Minoes Nuchtere reactie. Maar wel wezenlijk.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 feb. 2024 - 9:20

Rachitis kwam vroeger veel voor en is tegenwoordig praktisch verdwenen maar kan gemakkelijk terugkomen. Dat alleen van top-tot-teen bedekt naar buiten tot vitamine D tekort leidt is al tijden bekend, ook bij huisartsen. Kinderen moeten meer buiten spelen. Zonlicht blijft natuurlijk de goedkoopste method om aan vitamine D te komen. https://www.universiteitleiden.nl/nieuws/2019/01/190121-promotie-veselka-engelse-ziekte

PauI_Spijkers
PauI_Spijkers11 feb. 2024 - 0:00

Inderdaad is een goede mix van groenten plus wat fruit en een beetje vlees of proteine de beste koers om geen afbraak te doen van je opmaak wat betreft vitamines en mineralen. Er zijn af en toe situaties of tijden waar en mensen die soms supplementen nodig hebben. Dat moet je er wel bij zeggen. Het belangrijke is je dokter's advies te volgen, vooral over de hoeveelheid. Keuzes maken op geloof of wens of marketing scams of zweverige taal en bedoelingen is risico gedrag.

T.hebing
T.hebing10 feb. 2024 - 22:39

Nou , ik gebruik Visolie & D3+ om my hart meer onverzadigd meervoudig vetzuren nodig heeft na bypassoperatie en 6 stens behandeling terwijl jaren medicijnen v.d Cardioloog moest nemen wegens gevaar voor cholesterol en veel hoge bloeddruk ondanks sporten gezonden voeding

Abc 66
Abc 6610 feb. 2024 - 22:29

Deze reactie is verwijderd

Anna R. Chist
Anna R. Chist10 feb. 2024 - 15:57

Ik kreeg toch echt het advies van de huisarts vitamine D te slikken omdat deze bij bloedonderzoek te laag bleef. Terwijl ik meer buiten ben dan de gemiddelde Nederlander.

1 Reactie
Erikbo
Erikbo10 feb. 2024 - 21:22

De meeste mensen kunnen vitamine d supplementen gebruiken. Dit is gewoon medisch normaal en verantwoord.

Marcus A.2
Marcus A.210 feb. 2024 - 15:44

"Wie voldoende groente en fruit eet krijgt alle voedingsstoffen binnen" En een hoop gifstoffen, dat dan weer wel.

3 Reacties
Anna R. Chist
Anna R. Chist10 feb. 2024 - 20:14

Welke groentes of fruitsoorten bevatten dan vitamine D?

jantje
jantje12 feb. 2024 - 15:32

Anna R. Christ, Ik heb even voor je gegoogeld, (kun je ook zelf doen door -vitamine D in te typen..) Als je even naar beneden scrolt dan krijg je een hele lijst met vragen.. Tik je op zo'n pijltje dan krijg je de antwoorden.. één ervan is deze: Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Ook leveren vlees en eieren vitamine D, maar minder dan vette vis. In Nederland wordt ook vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten (maar niet aan olie).

itsme3
itsme323 feb. 2024 - 14:46

@anna Vitamine D haal je voor het overgrote deel uit zonlicht. Je voeding aanpassing heeft maar heel erg beperkt nut.

Markzelluf
Markzelluf10 feb. 2024 - 14:24

Jammerlijk dat hier medische adviezen gegeven worden. Eet je alleen groenten en fruit, dan is er een aanzienlijke kans op tekorten die de gezondheid ernstig kunnen schaden, stelt het Voedingscentrum. Zie: https://mobiel.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoe-kan-ik-gezond-veganistisch-eten-.aspx Laat ik dan ook maar een medisch verantwoord voedingsadvies geven: eet volgens de ‘schijf van vijf’. Dus bijvoorbeeld ook vis en melkproducten. Je bent een omnivoor, hou daar rekening mee.

4 Reacties
VeganHarrie
VeganHarrie10 feb. 2024 - 16:54

Moet je inderdaad wat beter op letten, maar is te doen ook zonder supplementen. Voor bijvoorbeeld vitaminen B12 regelmatig paddenstoelen en tempeh in je gerechten, eventueel gistals aanvulling, hoeft niet uit een pilletje te komen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 feb. 2024 - 17:38

Het handige van omnivoor zijn is dat er veel valt te kiezen. Met name het vegetarisme is helemaal niet moeilijk. In een zonarm land is voor zo ongeveer iedereen vitamine D aanraadbaar. Wat vitamine B12 uit een potje. Maar dat is het wel. Vegan vereist meer inspanning.

Miek01
Miek0110 feb. 2024 - 17:52

Eten volgens de schijf van vijf is wel wat achterhaald. Met name over vetten geven ze achterhaald wetenschappelijk advies! Vooral over kokosolie ( met verzadigd vet ) wordt nog steeds alles over één kam geschoren dat dat ongezond zou zijn. Dat klopt niet; Kokosolie is heel gezond om in te bakken en braden omdat het niet oxideert. Is al heel veel onderzoek naar verricht. Vis is erg vervuild, zeker gekweekte vis. In vlees zit ook veel antibiotica. Ga dus wel voor biologische groenten en vlees. Veel groenten uit de supermarkt is gekweekt op water, in ruimten zonder daglicht en buiten op met kunstmest bemeste grond die daardoor uitgemergeld is! (zon!!) En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele gifstoffen gespoten op groenten en fruit. ( aardbeien; ik eet ze niet meer uit de supermarkt al zien ze er nog zo lekker uit) Af en toe een keer vegetarisch is ook lekker en prima. Koemelk? Dat is van nature bedoelt voor het kálfje en niet voor de mens! Verantwoord voedingssupplementen nemen om tekorten te voorkomen, is nog niet zo verkeerd, maar wel met mate en gezond verstand!

Vim Schuurmans
Vim Schuurmans11 feb. 2024 - 17:02

B12 niet te vaak, volgens de huisarts. B's zijn ook toegevoegd aan havermelk en sojaproducten. Verder valt er prima te leven met zo weinig mogelijk dierlijke producten, die vaak allemaal besmet zijn. Ik geloof dat je kipfilet 3 kwartier moet bakken voor alles dood is.

JoepJos
JoepJos10 feb. 2024 - 12:53

Als je voldoende groente en fruit eet krijg je helemaal niet al je voedingsstoffen binnen. Was het maar zo. Een gebalanceerd dieet, zeker als je veel beweegt/ sport, vraagt om veel meer dan alleen groenten en fruit. Voeding waarin eiwitten, vetten, ijzer etc zitten bijvoorbeeld wat voor een vegetarier of veganist een uitdaging kan zijn. Of je een tekort aan de voedingstoffen hebt, is alleen met een bloedtest bij de huisarts te constateren en daar komt niet iedereen voor in aanmerking. Het zou zomaar kunnen zijn dat mensen het zekere voor het onzekere nemen en daarom supplementen slikken. Zo duur als geschetst is dat overigens niet. Hema, Kruidvat etc verkopen prima supplementen voor een zeer schappelijke prijs en een 'overdosis' loop je alleen maar op als je meer dan de aanbevolen dosis neemt.

3 Reacties
EenMening3
EenMening310 feb. 2024 - 14:40

Veganisten moeten vitamine B12 slikken. Veganisme is een onnatuurliijke levenswijze en daarom moeilijk vol te houden. Vegetarisme werkt daarentegen veel beter. Je eet geen vlees en vis maar wel zuivel en honing.

Miek01
Miek0110 feb. 2024 - 17:56

Helemaal mee eens; ik zou alleen niet de goedkoopste supplementen kopen maar de kwalitatief betere merken!

JoepJos
JoepJos12 feb. 2024 - 8:39

@Miek01: het is bewezen dat de duurdere merken kwalitatief niet beter zijn dan de goedkopere. @EenMening3: er is niets onnatuurlijks en moeilijk vol te houden aan veganisme. Niet iedereen wil zo leven, en dat moet een ieder zelf weten.

Pindaklaas
Pindaklaas10 feb. 2024 - 12:21

Moet je voor de grap eens kijken wat er in de vitaminepillen van het Kruidvat zit. Dat heeft voor 98% niets met vitaminen te maken. Hetzelfde met sport supplementen. Veelal hoge concentraties troep waar je bloeddruk niet blij van wordt, maar ook je nieren kunnen behoorlijk slijten door overmatig supplementen gebruik. Alleen de industrie wordt er beter van. Die wordt namelijk schatrijk. Als je gevarieerd eet en genoeg buiten bent, ontbreekt het je aan niets. Eiwitten die je nodig hebt kun je ook allemaal uit (plantaardige)voeding halen. Ook als je sport.

1 Reactie
BakjeKibbeling
BakjeKibbeling10 feb. 2024 - 13:48

KRUIDVAT MULTI A-Z COMPLEET TABLETTEN "Ingredienten Ingredientendeclaratie Ingrediënten: mineralen, vulstof (microkristallijne cellulose), vitaminen, glansmiddelen (magnesiumzouten van vetzuren, hydroxypropylmethylcellulose, talk, glycerol, carnaubawas), kleurstof (ijzeroxide)." Je punt was?

EenMening3
EenMening310 feb. 2024 - 11:55

Het is goed om op je gezondheid te letten, gezond te eten en voldoende te bewegen. Maar voedingssuplementen en vitaminepillen zijn niet nodig om gezond te leven. Gewoon elke dag je potje koken, met als uitgangspunt verse groenten en fruit en voor de liefhebbers, af en toe een stukje vlees of vis.

1 Reactie
EenMening3
EenMening310 feb. 2024 - 14:37

supplementen

VeganHarrie
VeganHarrie10 feb. 2024 - 11:34

Afgezien van medische uitzonderingen heeft iemand die een beetje gevarieerd eet helemaal geen pillen en supplementen nodig.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 feb. 2024 - 11:26

Linus Pauling heeft de term ‘orthomoleculaire geneeskunde’ bedacht. Het is een tak van de kwakzalverij waarbij het innemen van grote hoeveelheden vitaminen en mineralen wordt gepropageerd om ziektes te voorkomen/genezen. Hiervan worden vooral de leveranciers beter.

2 Reacties
VeganHarrie
VeganHarrie10 feb. 2024 - 11:35

Sommige vitaminen zijn bij hoge dosering zelfs giftig.

Radio-Head
Radio-Head10 feb. 2024 - 14:35

Water is ook giftig als je er teveel van zuipt, echt kan het nivau wat omhoog, of wordt hier al hersen- geblindoekt "Gedanst met Janssen"😎