Joop

Gevangenisstraf voor complotdenkers die Sigrid Kaag bedreigden

  •  
19-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
425 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2022-01-05 om 20.52.02
Complotdenker Max van den B. die eerder deze maand voor het huis van minister van Financiën Sigrid Kaag opdook en haar al zwaaiend met een brandende fakkel bedreigde, moet zes maanden de gevangenis in. Dat besloot de politierechter woensdag. Zijn handlanger Eline van ’t N. kreeg vier maanden cel.
Op 5 januari toog Van den B., gefilmd door Van ’t N, naar het huis van Kaag waar hij dreigementen en allerhande complottheorieën naar haar liep. De D66-leider deed aangifte. Ook liet ze weten dat haar kinderen angstig dachten dat Van den B. het huis in brand zou steken.
Behalve celstraf hebben beide veroordeelden ook een contactverbod opgelegd gekregen die geldt voor alle leden van het kabinet en RIVM-directeur Jaap van Dissel. In december werd Van den B. ook al aangehouden toen hij al dreigend voor het huis van toenmalig gezondheidsminister Hugo de Jonge verscheen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (53)

The Apple
The Apple21 jan. 2022 - 3:06

Er is toch wel een verschil of de man gewelddadige intenties had, of de intentie had te bedreigen en of iemand zich bedreigd voelt. Daar kunnen goede redenen voor zijn en kan ik kan me goed voorstellen dat Sigrid Kaag zich bedreigd voelde, maar die vraag zou ik toch graag beantwoord zien om me een oordeel te kunnen vormen inzake de strafmaat. Die lijkt ervan uit te gaan dat er daadwerkelijk sprake was van bedreiging, terwijl je anders niet veel verder komt dan een verregaande inbreuk op de privacy, waar natuurlijk ook een einde aan gemaakt moet worden. Het is me net iets te haastig allemaal.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jan. 2022 - 10:03

The Apple Reden waarom ik tegen de politierechter ben. Die schijnt ook veel hogere straffen op te leggen dan in het gewone recht. Ik vind het geen verdienste wat de rechtsstaat betreft eerder een nadeel voor betrokkenen.

OlavM
OlavM24 jan. 2022 - 3:48

@ Minoes&tuin: [Reden waarom ik tegen de politierechter ben. Die schijnt ook veel hogere straffen op te leggen dan in het gewone recht.] Een misvatting. De politierechter past "gewoon" (straf)recht toe. Hij/zij is een alleensprekende rechter bij de rechtbank (in tegenstelling tot drie in het algemeen) en behandelt in principe eenvoudige of gemakkelijk te bewijzen delicten, en kan een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van maximaal twaalf maanden opleggen, en helemaal niet TBS. Als hij/zij dat nodig vindt kan de politierechter de zaak alsnog verwijzen naar de “meervoudige kamer” (met drie rechters).

Oki Doki
Oki Doki20 jan. 2022 - 14:12

Dit lijkt me een heel gevaarlijke man die in een psychose zit, hij is ernstig gestoord en misschien dat een behandeling nuttig kan zijn voor hem, in eerste instantie op een gesloten afdeling omdat hij een gevaar vormt voor anderen. Het is wel jammer dat er geen goede behandelingen zijn voor psychische problemen in Nederland, vaak worden mensen alleen maar zieker gemaakt in de instellingen die daarvoor bedoeld zijn. Mensen worden lange tijd in isoleercellen geplaatst en krijgen gedwongen medicatie toegediend. Was het maar niet zo, maar mensen worden in die instellingen verder getraumatiseerd, en ik weet niet of de persoon in kwestie daardoor wel minder gevaarlijk wordt.

pahan
pahan20 jan. 2022 - 11:53

Is de veroordeling nu alleen voor het bedreigen van Sigrid Kaag, of ook voor de andere zaak? Er is weer zo veel rook en onzin overal, weet iemand de uitspraak zelf te staan?

Bernie2
Bernie220 jan. 2022 - 9:52

Tamelijk lichte straffen dunkt me, zeker gezien de impact die de daden hebben op de getroffen personen (qua familie/qua werk en de maatschappij). Ik had liever een stevigere veroordeling gezien dat als afschrikwekkend voor de daders en mogelijke copycats had moeten dienen. Gelukkig ben ik maar een amateurrechter. :-)

2 Reacties
Norsemen
Norsemen20 jan. 2022 - 10:35

Iedereen weet nu inmiddels toch wel dat langer/zwaarder straffen geen enkele preventieve werking heeft. Het tegenovergestelde is waar.

Eid
Eid20 jan. 2022 - 22:12

@norsemen Het ultieme in uw gedachte is dat je beter niet kunt straffen, toch? Dat klinkt wel vreemd.. Dus wat is genoeg bij u?

Kzz
Kzz20 jan. 2022 - 8:46

Iemand die een gevaar is voor zichzelf of anderen op basis van psychiatrische ziekte kan toch met een rechterlijke machtiging door burgemeester (en advies psychiater) worden opgenomen. Deze man heeft waarschijnlijk een bloeiend waansysteem en is op basis hiervan voor anderen gevaarlijk. Of dit echt zo is, is aan een psychiater.

1 Reactie
OlavM
OlavM24 jan. 2022 - 3:28

@ Kzz: Dit is een andere procedure dan de weg van het strafrecht. Dit soort opnames gaat natuurlijk niet zo maar. Er moet daadwerkelijk sprake zijn van duidelijk, onmiddellijk gevaar. In eerste instantie gaat een burgemeester over een zich voordoende zeer acute situatie, maar binnen drie dagen daarna moet een rechter over zo'n "inbewaringstelling" beslissen. (Die kan ook voorwaardelijk worden uitgesproken of geschorst). Als iemand dan inmiddels geen gevaar als vereist meer lijkt op te leveren, zal de rechter de i.b.s. afwijzen. En dat is dan dat. (Zonder verdere straf of maatregel).

Norsemen
Norsemen20 jan. 2022 - 8:34

Deze fakkeldrager is duidelijk gestoord, en hoort daarom niet in een gevangenis thuis.

1 Reactie
Eid
Eid20 jan. 2022 - 22:13

De meeste mensen die een misdaad begaan, zou ik gestoord willen noemen... Dus?

mijn-mening
mijn-mening20 jan. 2022 - 6:54

Het grote probleem zijn natuurlijk diegene die de complottheorieën verspreiden. Het zou strafbaar gesteld moeten worden en moeten vallen onder opruiing / hetze. Het is een gevaar voor onze samenleving. Verbod van twee politieke partyen die zich hier onder andere schuldig maken zou al een mooi begin zijn. Partyen met een falend en gevaarlijk programma die juist deze personen misleiden die blijkbaar los van elke waarheid staan. Daders of slachtoffers?

8 Reacties
Zandb
Zandb20 jan. 2022 - 9:23

mening In wezen is een theorie (dus ook een complottheorie) niet per definitie opruiend of een hetze. En is iets wat opruiend (een hetze) is, dat is, al is het een theorie, al gauw strafbaar. Partijen die de wet overtreden, kunnen gewoon verboden worden.

stokkickhuysen
stokkickhuysen20 jan. 2022 - 11:48

Ik ben het wel met je eens, maar wie zijn hier degenen die de theorie verspreiden? Zijn dat de gebruikers van Facebook etc, of Facebook zelf? Shoot the messenger!

DaanOuwens
DaanOuwens20 jan. 2022 - 13:12

@ teunbeunhaas Jij schrijft: Deze man is onderdeel van Extinction Rebellion, die vindt je eerder aan de linkerkant van het spectrum. Als jij deze man aan de linkerkant van het politieke spectrum plaatst moet je zelf wel extreem extreem rechts zijn.

DaanOuwens
DaanOuwens20 jan. 2022 - 13:13

@ Zandb Jij schrijft: En is iets wat opruiend (een hetze) is, dat is, al is het een theorie, al gauw strafbaar. Dat blijkt nou net niet zo te zijn. Je kan heel ver gaan met opruien voordat het strafbaar wordt.

Zandb
Zandb20 jan. 2022 - 16:33

Daan Als het niet strafbaar is, is het niet opruiend. Zo werkt het recht.

MG1968
MG196820 jan. 2022 - 18:24

@Zandb "Als het niet strafbaar is, is het niet opruiend. Zo werkt het recht." Dat is alleen maar waar als de definitie van het recht volledig de feitelijke overlapt. Juist dat is wat hier ter discussie staat. En zo werken die. Ander voorbeeld: Als de verkrachting niet strafbaar blijkt, is het nimmer verkrachting. Ook niet vol te houden. Soms werkt het recht juist niet. Daar gaat het om.

Eid
Eid20 jan. 2022 - 22:16

@Daan Maar als deze man zichzelf tot Ex Reb rekent, en die vinden zichzelf nogal links, wat dan? Of komt bij u het slechte altijd van rechts...

Molly Veenstra
Molly Veenstra21 jan. 2022 - 9:45

@teun - Sommige mensen voeren geen actie vanwege het doel van de actie, maar wegens de actie zelf. Zulke mensen hoppen gemakkelijk van uiterst links naar uiterst rechts want ze zijn niet werkelijk ideologisch gemotiveerd. De spanning die hoort bij het actievoeren en de aandacht die ze krijgen, dat is het werkelijke doel. Deze fakkelmeneer lijkt me daar een sprekend voorbeeld van.

Déjà vu
Déjà vu20 jan. 2022 - 0:52

De boeren die met een opgeknoopte Jesse Klaver (pop) rondreden gaan vrijuit. Gekke jongens die Hollanders.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt20 jan. 2022 - 10:11

Ja. Dat gedrag van die boeren is natuurlijk ook van de zotte. Maar voor een bestraffing is altijd en eerst een aanklacht nodig. Dat heeft Klaver niet gedaan. Kaag wel. En pas dan komt er een rechter aan te pas.

MG1968
MG196820 jan. 2022 - 18:35

"Maar voor een bestraffing is altijd en eerst een aanklacht nodig" Binnen het strafrecht is dat alleen voor klachtdelicten het geval. Smaad, laster en stalking zijn dat maar bedreiging is dat niet. Er kan zelfs sprake zijn van een strafbare bedreiging (en zonder klacht te vervolgen door het OM) zonder dat het 'subject' zich bedreigd voelt. Mijns inziens klopt het 'altijd en eerst' dan ook niet maar kan natuurlijk wel helpen om de vrijheid die het OM nou eenmaal toekomt een naar een jou gewenste richting (proberen) te sturen.

PVDB2
PVDB219 jan. 2022 - 23:02

6 maanden is een mooie straf. Harder straffen hoor ik vaak in rechtse kringen. Ook door aanhangers van de christelijke conservatieven en FVD aanhangers. God zal mij beschermen. Het ironisch om te zien dat een drietal die ik ken het FVD clubje al enkele jaren steunen. Met een arrogante kijk op de rest, zeker de linker vleugel van het politiek spectrum. Een grote mond. Moslims zijn het kwaad... Het is nu een behoorlijke christelijke aanhanger die in de great reset gelooft en met fakkel bij de woning van Kaag gaat zwaaien. Men is een stuk rustiger. al was men van mening dat vaccins niet werken... ook dat was snel bijgedraaid. Onrecht tv was ook niet betrokken bij de rellen Rotterdam in november volgens hen. Vandaag weer een fakkeloptocht in Utrecht door wat bekende extreem rechtse wappies; organisator (uiteraard via Twitter) is een bekend lid van de NVU. een clubje dat door AIVD in de gaten word/werd gehouden. Dat zegt genoegt lijkt me. https://www.nu.nl/binnenland/6063030/politie-en-aivd-hadden-informant-bij-extreemrechtse-partij-nvu.html https://twitter.com/wappiehoekje

Georg Groenegaard
Georg Groenegaard19 jan. 2022 - 22:58

Met een fakkel voor iemands deur verschijnen en dreigende taal uitslaan moet zwaar worden aangerekend. Dat de dader daarbij zelf roept dat het geen dreigementen zijn doet vermoeden dat er bij hem een draadje los zit. De rechter legde een half jaar cel op. Hoewel behandeling waarschijnlijk zinniger is aangezien hij de straf vooral als bewijs van zijn "gelijk" zag en hem eerder aanmoedigde om te volharden in zijn wanen. . Een half jaar cel voor een warhoofd dat Kaag bedreigt. Hoeveel jaar cel zou iemand dan wel krijgen als hij bij zijn volle verstand Kaag publiekelijk herhaalde malen een landverrader noemt? Als dreigen met een tribunaal al een doodsbedreiging is dan is "landverrader" het zeker. We weten allemaal wat die te wachten staat ! . O, wacht even, Was dat niet Wilders die Kaag voor de verkiezingen zo noemde? En niet onschendbaar in de 2e Kamer maar schuimbekkend op de TV. Wanneer pakt het OM dit nou eindelijk eens op? Of geldt de wet niet voor Geert? .

OlavM
OlavM19 jan. 2022 - 22:20

Deze vrijheidsstraf komt mij redelijk over. Want voor het huis staan van een gezin, met een brandende fakkel (associaties met de KKK zijn dan niet vreemd), waarin ook nog de kinderen verblijven, en daarbij allerlei complottheorieën uitkramen, is uitermate bedreigend voor degenen tegen wie deze actie is gericht. Je weet tevoren niet zeker hoe zoiets gaat aflopen. Ik vermoed dat de rechter ook het preventie-aspect zwaar heeft laten wegen: de veroordeelden duidelijk maken dat zij, mede gezien eerdere acties, er voortaan niet gemakkelijk af zullen komen, en in het algemeen een waarschuwing aan degenen die menen een voorbeeld te moeten nemen aan zo'n soort actie.

1 Reactie
OlavM
OlavM19 jan. 2022 - 22:28

Een vereiste voor een maatregel van TBS is, dat "een gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis van de geestvermogens" moet kunnen worden vastgesteld. Zo'n vrij langdurig onderzoek wordt niet gauw in de qua aard of bewijsbaarheid meer eenvoudige misdrijven, die door de politierechter op betrekkelijk korte termijn worden behandeld, opgedragen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers19 jan. 2022 - 21:38

Celstraffen? Is dat omdat ze recividerend zijn of zo? Het lijkt me wat overdreven voor een illegaal protest met belletje trekken.

1 Reactie
Volrin
Volrin20 jan. 2022 - 8:16

Dit was dan ook meer dan belletje trekken.

Starter2
Starter219 jan. 2022 - 20:52

Ze hadden hem beter 6 maanden onder behandeling kunnen laten nemen bij een psychiater.

WillemdeGroot
WillemdeGroot19 jan. 2022 - 20:24

Uitspraak uiteraard te respecteren. Beiden lijken me niet toerekeningsvatbaar? Is dat onderzocht? Vraag blijft: hoe kom je tot zoiets?

3 Reacties
Ecclesia
Ecclesia19 jan. 2022 - 20:44

Jensen, Baudet, Café Weltschmerz, Willem Engel, Breitbart News, etc. En vast wat onderliggende problemen (laag IQ/EQ, trauma uit verleden, etc.) maar bovengenoemde moerassen en moerasmonsters zijn een systematisch probleem.

watcher3
watcher319 jan. 2022 - 21:28

Ecclesia: vergeet De Waag niet.

WillemdeGroot
WillemdeGroot20 jan. 2022 - 9:52

Ecclesia. Omstandigheden zijn bepalend. Ook voor degenen, zo op het oog gevaarlijke stakkerds, die jij opsomt. En je mag bij 'omstandigheden' ook denken aan de absurde complexiteit van de hedendaagse maatschappij. Een maatschappij die wij, allen, vormgeven.

Ecclesia
Ecclesia19 jan. 2022 - 20:09

Half jaar celstraf, een strafblad, en voor de rest van je leven in de gaten worden gehouden door overheidsdiensten. Hoop dat het hem en haar waard was om even een deurbel in te drukken. Wat een wappies... Het Malieveld en Museumplein zijn alweer iets rustiger geworden na vandaag, nu de rest nog.

1 Reactie
Aleksej
Aleksej20 jan. 2022 - 5:26

En dan later misschien wel een mooie baan bij de VVD als adviseur terrorisme.. Oh nee, die vacature is al bezet.

Noordermeer2
Noordermeer219 jan. 2022 - 20:03

Opmerkelijk dat je geen straf krijgt als je bij Hugo de Jonge op de stoep staat en dat je 6 maanden de gevangenis in moet als je bij Sigrid Kaag aan de deur verschijnt. Zal de ter rechterzijde veel gehoorde klacht over’D66-rechters’ geen goed doen.

3 Reacties
Knertel
Knertel19 jan. 2022 - 20:27

Bij Hugo stond hij niet met een fakkel te zwaaien en rare dingen te schreeuwen. Aangemoedigd door mededader Eline en een groepje van 15 aanhangers. Bij Hugo was hij alleen, op z'n NS-fiets - verlichting in orde! - en z'n onafscheidelijke Action tas in de hand. Hij kon toen alleen opgepakt worden vanwege het niet opvolgen van een dienstbevel. Hij kwam terug terwijl hem was opgedragen de wijk te verlaten. OvJ heeft het akkefietje wel meegenomen in de tenlastelegging. De rechter heeft er wel degelijk rekening mee gehouden. Alu-hoedje kan weer in de la, er is niks raars gebeurd.

Knertel
Knertel19 jan. 2022 - 21:02

Dienstbevel moet zijn ambtelijk bevel...

mijn-mening
mijn-mening20 jan. 2022 - 6:32

Vreemde reactie die getuigd van veel wijsheid en insinuaties die nergens op slaan. D66 rechters? U gelooft waarschijnlijk ook in complot theorieën of u heeft gewoon weinig schaamte.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9319 jan. 2022 - 19:51

Lol. Nou dit kan weer mooi op het lijstje met voorbeelden van klassenjustitie naast het gooien van een waxinelichthouder. De zwaarte van de straft hangt in Nederland dus sterk af van de klasse van het slachtoffer. Straffen in Nederland zijn notoir laag. Een roofmoord bij een pinautomaat: 10 maanden cel. Met een fakkel bij het huis van een minister staan: 6 maanden cel.

10 Reacties
Ecclesia
Ecclesia19 jan. 2022 - 20:50

Denk dat de fakkel de doorslaggevende factor is geweest :) De laatste keer dat ik iemand met een fakkel ergens zag aanbellen... of nee, sowieso ergens rondlopen, is lang geleden (lees: nooit). Fakkel = vuur = poging tot doodslag (in de ogen van iedere rechter overigens, los van klasse). Vervang de fakkel met een knuppel of vuurwapen en je ziet in welke richting een rechter moet denken.

watcher3
watcher319 jan. 2022 - 21:31

Heeft iemand je al eens gezegd dat je wel knettergek lijkt? Met je "Straffen in Nederland zijn notoir laag.".

korheiden2
korheiden219 jan. 2022 - 22:50

@RechtdoorZee : Ik lees hier en daar de term 'klassejustitie' alweer. Zo werd ooit Pim Fortuyn belaagd met een taart waar poep in zat en de daders kwamen eraf met 500 euro boete. Ik denk dat justitie een voorbeeld heeft willen stellen. Van politici blijf je af. Ik vind de straf terecht.

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl19 jan. 2022 - 23:44

Het is toch ook de regel dat bedreiging van politici op een hogere straf kan rekenen? Dat is geen stiekem klassensysteem, of zo... Alle ervaringen van Fortuyn waren ongetwijfeld nog een verder versterkende factor. Als recidivist maak je jezelf een makkelijk doelwit.

mijn-mening
mijn-mening20 jan. 2022 - 6:44

U vindt dat vrijspraak hier op zijn plaats was geweest omdat de betreffende politica niet tot de party van u keuze valt? Laar me raden..... Voor dit vergrijp mis ik nog naast 6 maanden dwangverpleging. Of ligt dit ook aan de D66 rechter?

mordicant
mordicant20 jan. 2022 - 7:31

@NietzoRechtdoorZee Voor het gemak vergeet je dan maar dat de roofmoordenaartjes minderjarig waren en na hun straf nog heel veel jaar jeugdtbs aan de broek hebben. Maar ja, als je dat soort nuances erbij noemt bekt het wat minder lekker...

Sustainaboy
Sustainaboy20 jan. 2022 - 7:57

6 maanden brommen is inderdaad niet niks. Volgens mij zijn er mensen voor zwaardere vergrijpen, met dood tot gevolg, vanaf gekomen met taakstraffen etc.

Eid
Eid20 jan. 2022 - 7:58

@watcher Knettergek is wel stellig: Wat dacht je van in een dronken bui iemand doodrijden en doorrijden en dan wellicht een jaartje of zo krijgen met wat rijontzegging. Dood, he... Maar misschien is dat een uitzondering? Of dat mooie verlof om je kind te mogen bezoeken, en dan niet meer terugkomen. Hoe naief.

watcher3
watcher320 jan. 2022 - 11:43

Eid: ook jij lijkt wel knettergek. Nederland behoort tot de landen in de EU met de zwaarste straffen/ Maar blijf gerust de leugen herhalen dat we hier heel licht straffen, het laat normale mensen zien dat je lichtelijk van het padje bent.

michellekepen
michellekepen21 jan. 2022 - 21:22

Ecclesia, Twee dagen gewacht met reageren. Want één v/d 'beroeps'reageerders zal toch wel een correctie schrijven?! Nee dus. Jij schrijft: "Fakkel = vuur = poging tot doodslag (in de ogen van iedere rechter overigens, los van klasse)" Iedere rechter? Je bedoelt: geen enkele rechter, inclusief niet de onderhavige politierechter in deze zaak! Geen idee wat je overgens met "klasse" bedoelt? De klasse van 'D66-rechters' soms?

Adrianus Hoogeveen
Adrianus Hoogeveen19 jan. 2022 - 19:45

Dat komt hem goed uit hij is namelijk dakloos