Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Gevaccineerden kunnen net zo besmettelijk zijn als ongevaccineerden'

  •  
30-07-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
637 keer bekeken
  •  
51249005493_2d5721f0e6_k

© cc-foto: Département des Yvelines https://flic.kr/p/2m5GxQZ

De New York Times meldt op basis van tot nu toe ongepubliceerde Amerikaanse overheidsgegevens over een uitbraak in een badplaats op het schiereiland Cape Cod in Massachusetts dat gevaccineerden veel besmettelijker zijn dan gedacht. De onthulling zou, indien juist, de plannen voor een ‘terugkeer naar normaal’ na volledige vaccinatie torpederen.
Het Amerikaanse RIVM, Centers for Disease Control and Prevention (CDC), heeft bekendgemaakt dat gevaccineerden die eenmaal toch besmet raken, het virus vervolgens mogelijk net zo hard verspreiden als ongevaccineerden. Tot nu toe werd aangenomen dat het besmettingsrisico bij gevaccineerden aanzienlijk lager ligt. Op basis daarvan kennen gevaccineerden in veel landen meer vrijheden dan hun ongevaccineerde en ongeteste medeburgers.
De vaccins blijven een krachtig middel om te voorkomen dat de gevaccineerden ernstig ziek worden of sterven na besmetting met het coronavirus. Dat staat nog steeds als een paal boven water. Maar in tegenstelling tot wat eerder werd gedacht zijn gevaccineerden niet veiliger voor hun omgeving. Dat maakt het noodzakelijk het versoepelen van beschermingsmaatregelen te heroverwegen. In de VS krijgen op basis van de eerste onderzoeksresultaten gevaccineerden al het advies in binnenruimtes weer mondmaskers te dragen. Nu wordt overwogen zelfs gebieden waar amper besmettingen worden gemeld over te laten gaan op maatregelen. De krant vraagt zich af of er wel gestopt kan worden met zaken als thuiswerken.
Gouverneur Baker van Massachusetts gaf vrijdag een persconferentie over de situatie.
Geen video? Klik hier.
In het rapport van het CDC dat vrijdag werd gepubliceerd, wordt de uitbraak in de badplaats Provincetown uiteengezet. Daar raakten binnen de kortste keren 469 mensen besmet, driekwart van hen was volgens de geldende maatstaven volledig geïmmuniseerd. Provincetown is een badplaats met circa 3000 inwoners die in de zomermaanden aanzwelt tot 60.000 mensen. Het stadje is erg populair in de LHBTI-gemeenschap. De uitbraak ontstond bij de viering van de nationale feestdag Fourth of July waarbij tienduizenden mensen elkaar zeer dicht benaderden en veelal in binnenruimtes als die van bijvoorbeeld de horeca of vakantieverblijven.
Een verslag van afgelopen zaterdag over de uitbraak:
Geen video? Klik hier.
Het gaat om de deltavariant, de mutatie die wetenschappers al langer hoofdbrekens bezorgt omdat die zich anders gedraagt dan voorgaande versies van het virus. Interne documenten van de CDC stellen dat de deltavariant besmettelijker is dan de griep of ebola en qua doorgeefrisico gelijk staat aan de uiterst besmettelijke waterpokken. In een document wordt gesteld dat “de oorlog veranderd is”. Van de vijf mensen die in Provincetown in het ziekenhuis belandden warer er vier volledig gevaccineerd.
Wetenschappers benadrukken in de New York Times dat volledige vaccinatie nog steeds veel bescherming biedt, ook tegen de deltavariant. De grootste bron van verspreiding vormen met stip de ongevaccineerden. Dagelijks worden er in de VS zo’n 70.000 nieuwe besmettingsgevallen vastgesteld. De enige troost is dat het zonder vaccinaties nog veel erger zou zijn, constateert een epidemioloog. Franse cijfers laten zien dat ongevaccineerden 84 procent van de ziekenhuisopnames veroorzaken en 78 procent van de overlijdensgevallen.
Om het ingewikkeld te maken staat daar tegenover dat hoe hoger de vaccinatiegraad is, hoe groter de kans wordt dat het virus een mutatie ontwikkelt die de werking van de vaccins teniet doet. Daarvoor waarschuwen Europese wetenschappers , die stellen dat mondmaskers en afstand houden nog niet afgeschaft kunnen worden.
"Hun model wees uit dat een zeer snelle vaccinatiecampagne de kans op een resistente mutatie uiteraard verkleint. Daartegenover staat echter de ontdekking dat de kans op het ontstaan van zo’n vaccinresistente virusvariant juist het hoogst is als een groot deel van de bevolking is gevaccineerd, zolang dat deel nog net niet groot genoeg is om daadwerkelijk groepsimmuniteit te creëren."
Dat laatste is misschien wel onmogelijk met het coronavirus. Trouw schrijft dat epidemiologen inmiddels afscheid hebben genomen van het idee dat het virus bedwongen kan worden door de strategie van groepsimmuniteit.
"Corona wordt endemisch, zoals dat heet, een deel van onze wereld. En op gezette tijden zal bekeken moeten worden in welke gedaante de ziekteverwekker zich aandient en hoe de verdediging (vaccins) daarop moeten worden aangepast. De hoge vaccinatiegraad en de hoge percentages antistoffen maken leven voor het virus natuurlijk wel moeilijker. Dat is te zien in de reproductiefactor (R), die aangeeft hoeveel nieuwe gevallen een besmet persoon kan veroorzaken. Die factor is nu weer aan het dalen richting de 1, de kritische grens, want als hij daar onder komt gaat het virus terrein verliezen. Maar die reproductiefactor wordt niet alleen bepaald door het aantal gevaccineerden en het aantal mensen met antistoffen in hun bloed, waarschuwen epidemiologen. Net zo belangrijk is hoe we met het virus omgaan, en welke maatregelen we nemen om verspreiding te voorkomen. Dat was te zien toen enkele weken verscheidene maatregelen werden losgelaten, en de R weer omhoogschoot."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (130)

adriek
adriek2 aug. 2021 - 8:47

Ik kan goed leven met een (iets minder strikte) anderhalvemeter-regel.

Petra Privacy
Petra Privacy2 aug. 2021 - 6:58

Dat was te verwachten. Vaccinatie is om minder ziek te worden en om je lichaam te helpen met het onderhoud van je afweersysteem. Dagelijks ben ik omringd door een horde mensen, bijna allemaal zonder mondkapje, in een grote winkel. Wachten tot het team de spullen keurig in het rek heeft gelegd doen ze vaak niet, dus staan ze dicht om ons heen. Dat is een enorme kans om het virus te verspreiden. Er komen iedere dag circa 300 mensen, dat is leuk en er is genoeg ruimte in het pand, maar zonder mondkapje heeft het virus ook de ruimte. Jezelf beschermen is het weinige wat overblijft, maar dat stelt verder weinig voor in de praktijk. Dus valt het personeel weer uit bij klachten en zo gaan we voort helaas.

RaymondenJoop
RaymondenJoop2 aug. 2021 - 6:26

'Om het ingewikkeld te maken staat daar tegenover dat hoe hoger de vaccinatiegraad is, hoe groter de kans wordt dat het virus een mutatie ontwikkelt die de werking van de vaccins teniet doet.' Uhhhh, was dat niet een belangrijk argument om juist tot vaccinatie over te gaan?! Dan rest ons 1 ding, dat is de zorgcapaciteit op dit gebied uitbreiden, en alles open. Anders maken we ons over 20 jaar nog gek hiermee

Pater
Pater1 aug. 2021 - 22:45

Jammer van die kop. Er staat ook in dat volgens wetenschappers volledige vaccinatie veel bescherming biedt, en dat ongevaccineerden met stip de grootste bron van verspreiding vormen.

Martin Wester
Martin Wester1 aug. 2021 - 13:43

"Dat we niet meer terugkeren naar normaal is ieder normaal denkend mens allang bekend." Dan ben ik inderdaad ook niet normaal denkend (ben ook niet zo links, dus dat heb ik ook al tegen me). Waarom zouden we niet terug kunnen naar een vorm van "normaal"? Er wordt volop gevaccineerd. Er wordt volop geïnvesteerd in geneesmiddelen die het verloop van de ziekte draaglijker maken. Veel mensen hebben, zo heb ik afgelopen week in Berlijn geconstateerd, ook niet de lust verloren om fysiek (niet alleen via internet) nieuwe dingen te ontdekken, ook als daar tests e.d. voor nodig zijn. En gelijk hebben ze. Uw wereld lijkt op die van dhr. Trotsky: bang en alleen met Teams o.i.d. in de kamer zitten en maar hopen dat je na 80 saaie jaren niet aan corona doodgaat.

Crunchy Frog
Crunchy Frog1 aug. 2021 - 12:04

Het artikel in de NYT zegt: 'Vaccinated people may spread the virus, though rarely'. Toch opmerkelijk hoeveel van de wappies die nu en vreugdedansje aan het maken zijn blijkbaar dat woord 'rarely' over het hoofd hebben gezien. Als ze het artikel überhaupt al gelezen hebben.

Paul Spijkers
Paul Spijkers1 aug. 2021 - 10:39

"Gevaccineerden kunnen net zo besmettelijk zijn als ongevaccineerden" Maar dus niet als ze niet ziek worden. Mama mia.

Bert de Vries
Bert de Vries1 aug. 2021 - 9:03

Dat we niet meer terugkeren naar normaal is ieder normaal denkend mens allang bekend. Het probleem is, dat zij die aan de touwtjes trrekken geen normaal denkende mensen zijn. Zij zijn mensen die dwangmatig denken in oplossingen. Want daarmee kun je scoren. Nederlandse kampioenen zijn De Jonge en Rutte. Het probleem met deze oplossingsgerichte verlossers is, dat zij bijna altijd een grotere bende achterlaten dan ze aantroffen, en dat de bevolkingen daarvoor de prijs betalen.

Ed Verbeek
Ed Verbeek1 aug. 2021 - 8:19

Hoe erg is die Deltavariant nu eigenlijk? Ondanks de explosie aan positieve tests in Nederland, is het aantal extra ziekenhuisopnames opvallend laag: over de laatste twee rapportageweken van het RIVM: 819 ziekenhuisopnames met covid, dat is slechts 0,7% (!) van het totaal aantal ziekenhuisopnames dat er gemiddeld in twee weken plaats vindt (op basis van 3 miljoen opnames per jaar. Gemiddelde verpleegduur 5 dagen, bron CBS) Enig besef van proportionaliteit zou welkom zijn.

7 Reacties
ton14024
ton140241 aug. 2021 - 11:13

´´Enig besef van proportionaliteit zou welkom zijn.´´ Leg ons die proporties dan maar eens voor. Hoe lang is long covid, hoe gaat het in Afrika, welke mutaties komen er nog? Ik wacht geduldig J.

Ed Verbeek
Ed Verbeek1 aug. 2021 - 11:29

Ik legde je die proporties (= verhoudingen) al voor: Het aantal ziekenhuisopnames in die laatste twee weken was 0,7% (!) van het totaal aantal ziekenhuisopnames in die periode.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij1 aug. 2021 - 15:41

Je kunt altijd de boel bagatelliseren door het kleinst mogelijke getal proberen te fabriceren. Een beter vergelijking zou al zijn het aantal ziekenhuisopnames wegens echt ziek zijn door griep of gordelroos o.i.d. en niet wegens bv geplande knie-operaties en verkeersongelukken.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij1 aug. 2021 - 17:15

[ Enig besef van proportionaliteit zou welkom zijn. ] Het gaat er uiteindelijk om wat er zou gebeuren als we alle maatregen los zouden laten, hoeveel mensen dan in het ziekenhuis zouden belanden. Alle getallen die we nu zien zijn bij 50% vaccinatie en beperkte omgang.

Gewoon en oprecht
Gewoon en oprecht1 aug. 2021 - 20:30

@Fransss en vrij: In Engeland hebben ze twee weken terug alle maatregelen losgelaten.

Pater
Pater1 aug. 2021 - 22:51

De deltavariant behelst geen andere ziekte, wel een veel snellere verspreiding. Dat er nu minder mensen doodgaan komt door de miljoenen vaccinaties: je kunt nog wel besmet raken maar je woret veel mindee ernstig ziek. Een enorme winst, maar niet voor de miljarden die nog niet zijn geprikt.

Ed Verbeek
Ed Verbeek2 aug. 2021 - 7:49

@Pater "je kunt nog wel besmet raken maar je woret veel mindee ernstig ziek" Ja, dat is precies wat ik zeg.

TonW2
TonW21 aug. 2021 - 6:50

Als de titel van dit artikel klopt is het dus niet waar dat je je laat vaccineren om anderen te beschermen. Dan hoef je je dus ook niet schuldig te voelen als je je niet laat vaccineren. Je loopt alleen zelf meer risico op ernstige Covid. Besmet worden we uiteindelijk allemaal dus.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers1 aug. 2021 - 10:25

Het zou nog steeds knoppen, want als je Covid niet krijgt geef je het niet door.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde1 aug. 2021 - 2:29

Dus weer terug naar de mondkapjes.

1 Reactie
Thuiszitter
Thuiszitter1 aug. 2021 - 15:59

Ja want die helpen ?

Greendutch
Greendutch31 jul. 2021 - 22:50

komt er mogelijk toch een einde aan al dat onnodige gereis en vliegen: beter voor milieu en klimaat.

ton14024
ton1402431 jul. 2021 - 21:16

‘Gevaccineerden kunnen net zo besmettelijk zijn als ongevaccineerden’ En Max reed met 13 jaar al beter dan ik met 60.

Phil2
Phil231 jul. 2021 - 19:41

Amerikaanse experts vrezen ook voor nog besmettelijker en schadelijker varianten. https://thehill.com/policy/healthcare/public-global-health/565743-delta-variant-raises-fears-of-worsening-mutations

Uilenspiegel
Uilenspiegel31 jul. 2021 - 18:54

Volgens mij heeft men een groot festival van feestvierende mensen onderzocht. De uitkomst is derhalve nogal specifiek voor de plek des onheils en de reactie derhalve té.

Ed Verbeek
Ed Verbeek31 jul. 2021 - 17:32

“Van de vijf mensen die in Provincetown in het ziekenhuis belandden.“… Vijf mensen maar? Dat is ook nog eens “met” corona en niet “door” corona. Op 60.000 mensen! Van de deltavariant wordt bijna niemand ernstig ziek. En de besmettingsgolf gaat extreem snel over; zie bijv. India. Absurde overreactie dus.

4 Reacties
JanB2
JanB231 jul. 2021 - 20:23

U heeft de gegevens bestudeerd? Kennelijk niet.

Ed Verbeek
Ed Verbeek1 aug. 2021 - 8:10

@JanB Ja ik heb de gegevens bestudeerd. En dat zijn de cijfers.

Paul Spijkers
Paul Spijkers1 aug. 2021 - 10:30

Van Delta gingen en gaan nog steeds ontzettend veel mensen dood en het ging niet van niets omlaag, maar door brede diepe maatregelen, en het is niet over. Je verwart situaties veel gevaccineert is met waar weinig gevaccineert is.

JanB2
JanB21 aug. 2021 - 17:46

@ den boer Dan zijn cijfers niet je beste kant.

Ed Verbeek
Ed Verbeek31 jul. 2021 - 16:59

Niet erg want van de deltavariant wordt bijna niemand ernstig ziek.

3 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers1 aug. 2021 - 10:32

Je bedoelt word bijna geen gevaccineerden of kinderen ernstig ziek.

JasDon
JasDon1 aug. 2021 - 11:37

Bijna niemand? Liggen toch weer 180 man op het IC, 102 mensen in het ziekenhuis opgenomen in een dag en de kans op schadelijke mutaties is hoger. Op zijn minst redelijk problematisch.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 aug. 2021 - 7:03

Daarom liggen alweer het dubbelaantal en 91% ongevaccineerden in het ziekenhuis en op de IC sinds dit kabinet meende nachtclubs open te moeten doen en te moeten gaan dansen met Janssen, wat ze noodgedwongen moesten terugdraaien. Je moet je toch echt eens beter informeren.

Privateer
Privateer31 jul. 2021 - 16:54

Ik zie veel cognitieve dissonantie! Gevaccineerden kunnen ook covid krijgen en het virus verspreiden. We hebben dit al eerder kunnen waarnemen op de Olympische spelen, in Israel, Gibaltrar en Singapore waar 75% van de besmettingen gevaccineerden betreft. Het CDC neemt de verkeerde beslissingen die niet gebaseerd zijn op wetenschap maar op politiek. Dr. Fauci blijkt aantoonbaar een leugenaar, een zwendelaar en een kwakzalver te zijn, Hij is geen wetenschapper en geen arts. Die titel is hij niet waardig. Hij heeft gelogen over het nut van mondkapjes, de afkomst van het virus en geneesmiddelen die helpen tegen het virus. Het is zelfs zo dat Fauci het onderzoek in het Wuhan lab gefinancierd heeft. Daarvoor moet hij nu ook verantwoording afleggen. De gevaccineerden in het witte huis in de V.S> moeten nu verplicht mondkapjes dragen omdat er een grote uitbraak was. De Amerikaanse overheid probeert dit angstvallig geheim te houden. Het virus gaat niet weg en wij moeten er mee leren leven.Er zullen nieuwe varianten ontstaan en er zullen ook nieuwe vaccins ontwikkeld worden. Hoe vaak wij in de toekomst nog gevaccineerd worden is nog niet zeker.

5 Reacties
Uilenspiegel
Uilenspiegel31 jul. 2021 - 18:55

Ik zie heel veel cognitieve onzin.

Nick the Stripper
Nick the Stripper31 jul. 2021 - 22:42

Privateer 31 juli 2021 at 18:54 [ Ik zie veel cognitieve dissonantie! ] (.....) [ Het is zelfs zo dat Fauci het onderzoek in het Wuhan lab gefinancierd heeft. ] En ik zie een reeks kwalijke onzinbeweringen die rechtstreeks zijn overgenomen van erkende leugenaars als Fux 'News' en Marjorie Taylor Green. Ga je leugens ergens anders spuwen.

Ed Verbeek
Ed Verbeek1 aug. 2021 - 11:20

@nickdestripper Sorry Nick, maar het klopt dat Fauci het Wuhan lab heeft gefinancierd. Iets kan waar zijn ook al zeggen “foute” mensen het ook.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij1 aug. 2021 - 15:51

Fauci krijgt hier zowat de rol van Soros of Gates toegewezen, alsof hij het geld uit eigen zak betaalde. Het is natuurlijk allemaal veel genuanceerder. Coronavirus: Was US money used to fund risky research in China? https://www.bbc.com/news/57932699

Nick the Stripper
Nick the Stripper1 aug. 2021 - 22:47

Jan den Boer 1 augustus 2021 at 13:20 @nickdestripper Sorry Nick, maar het klopt dat Fauci het Wuhan lab heeft gefinancierd. Nope. Wel heeft de NIH (waarvan Fauci directeur is) jarenlang lopend onderzoek van Eco Health Alliance gesubsidieerd. In het kader van een doorlopend onderzoek naar sars-virussen in vleermuizen werkte deze NGO onder meer samen met Wuhan. Wat logisch is omdat er in China nu eenmaal veel sars in vleermuizen circuleert en omdat in Wuhan een vooraanstaande vleermuizenvirusspecialist werkt. Dat is natuurlijk iets heel anders dan, zoals jij het formuleert, "dat Fauci het lab in Wuhan heeft gefinancierd." En het is al helemáál iets anders dan 'het onderzoek' waar Privateer - in navolging van maligne beroepsgekkies als MTG en Rand Paul - naar verwijst. Want in die samenzweerderige kringen gaat het uitsluitend over het vermeende gain-of-function-onderzoek dat zou hebben geleid tot de moedwillige creatie van een killer-virus.

Me, myself and I2
Me, myself and I231 jul. 2021 - 14:38

Met het risico dat mijn reactie weer verwijderd wordt, ga ik toch proberen hier iets zinnigs over te zeggen. Als de reactie verwijderd wordt, dan weet ik tenminste dat het door iemand is gelezen. Als je bang bent voor corona en jezelf dus hebt laten vaccineren, denk je dan dat je beschermd bent tegen ernstige ziekte? Als je antwoord hierop ja is, dan kan ik je feliciteren. Dat klopt. Inmiddels is bewezen dat vaccinatie helpt tegen de ernstige vorm van corona en dat zie je ook terug in de cijfers met betrekking tot de bezetting in de ziekenhuizen. Nu blijkt, wat overigens vele virologen en artsen al een poosje hebben voorspeld (in tegenstelling tot onze twee dierenartsen in het O.M.T.), dat vaccinatie weinig effect heeft op besmettelijkheid. Dat leidt tot paniek, met name bij het RIVM en het O.M.T. Op zich niet vreemd, want als blijkt dat je toch alleen de risicogroepen had hoeven inenten, dan zijn er een hoop vaccins ingekocht die niet ingekocht hadden hoeven worden. De kans dat Hugo de Jonge gaat toegeven dat het misschien niet zo handig was om op voorhand iedereen maar te vaccineren, acht ik nihil. Wat je nu ziet is dat allerlei maatregelen worden vastgehouden omdat het aantal besmettingen te hoog is. Wat hier wordt vergeten is dat we besmettingen zijn gaan tellen omdat de situatie in de ziekenhuizen de pan uit rees. Dat laatste probleem is inmiddels opgelost (Bewijs hiervan is terug te vinden op het coronadashboard), maar nu gaan we het aantal besmettingen als probleem zien. Of dat ook echt een probleem is, is nog maar de vraag. De bezetting in de ziekehuizen zegt iets anders. De overheid houdt krampachtig vast aan de maatregelen, want gezichtsverlies. En nu komen we dus in de situatie waarbij mensen die zich niet lieten vaccineren de schuld krijgen van de maatregelen. Maar dat is natuurlijk niet helemaal eerlijk, want die zijn daar niet verantwoordelijk voor. We weten namelijk dat: 1. Mensen die zich laten vaccineren beschermd zijn 2. Mensen die gevaccineerd zijn het virus kunnen overdragen, maar 3. Dat is niet erg, want de zwakkeren waren beschermd. Dus het feit dat de maatregelen voortduren is uitsluitend de schuld van een overheid die kunstmatig angst in stand houd zonder dat dit werkelijk nodig is. En dit is precies de reden dat er steeds meer mensen de parallel trekken met wat er in Duitsland gebeurde in de 30er jaren. Het is niet dat onze regering precies hetzelfde doet als wat de Duitse regering toen deed. Het is meer dat onze regering hele rare dingen doet en het grootste deel van de bevolking ijverig ja knikt en blijft wijzen naar een groep die schuldig zou zijn aan alle ellende, terwijl dit aantoonbaar niet waar is.

5 Reacties
Herr Vorragend
Herr Vorragend31 jul. 2021 - 18:11

Eens ! Ik heb elders in dit draadje al ruimschoots betoogd waarom.

Uilenspiegel
Uilenspiegel31 jul. 2021 - 18:58

Jammer genoeg zijn er nog te veel mensen niet gevaccineerd om dit betoog overeind te houden.

JanB2
JanB231 jul. 2021 - 20:34

Je reinste gelul. Dit virus moet gewoon de wereld uit. Om te beginnen uit Europa. De beestjes muteren immers dat het een lieve lust is, de kans op gevaarlijke varianten die schijt hebben aan de vaccins neemt toe. Bovendien zijn er aanwijzingen dat de immuniteit door vaccins of een doorgemaakte infectie na verloop van tijd afneemt. Het aantal besmettingen is van meet af aan een belangrijke grootheid geweest waar te weinig aandacht voor was. De ziekenhuisopnames waren leidend. Niks mis mee dat je die opnames een belangrijke rol toekent in de besluitvorming (het is zelfs een must) maar er zijn meerdere issues die ook de volle aandacht zouden moeten hebben, zoals bijvoorbeeld long-covid en de besmettingscijfers an sich. Nog een jaar lockdown in en lockdown uit wordt namelijk wat veel. Slap gedoe op dit moment verhoogt de kans daarop echter. Men doet momenteel eerder te weinig dan teveel.

DaanOuwens
DaanOuwens31 jul. 2021 - 20:52

@ Me, myself and I Jij schrijft: We weten namelijk dat: 1. Mensen die zich laten vaccineren beschermd zijn 2. Mensen die gevaccineerd zijn het virus kunnen overdragen, maar 3. Dat is niet erg, want de zwakkeren waren beschermd. 1. Nee dat zijn ze niet. Ook mensen die gevaccineerd zijn belanden soms op de IC. 2. Mensen kunnen ook met het vaccin het virus overdragen, maar met betrekking tot een aantal mutaties zeker in mindere mate dan niet gevaccineerden. 3. De zwakken zijn niet beschermt want als het virus in voldoende mate rond gaat in de samenleving worden ook de zwakkeren besmet. Dus die drie punten van je zijn boter zacht. Daarnaast krijgen de wappies niet de schuld van de huidige piek. Zij krijgen het verwijt dat het gevolg is van hun opvattingen, namelijk dat het leven van anderen voor hen er weinig toe doet. Je hele lange verhaal staat overigens vol met fantasieën en wanen. Op het corona dashbord zie je dat de opnames nog steeds toenemen. Volgens jou is er niets aan de hand. Er wordt naar besmettingen gekeken omdat dit de eerste indicatie is van groei op krimp van de verspreiding van corona. Je links naar de tweede wereld oorlog is krankzinnig vooral omdat jij blijkbaar bereid bent mensen te laten sterven waar je het niet mee eens bent. Een gele ster was het symbool dat het slachtoffer kreeg opgespeld niet de dader. Je hebt een onsmakelijk verhaal. Maar erger is dat het kant nog wal raakt.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij1 aug. 2021 - 15:57

Sommige mensen hier discussiëren alsof iedereen al volledig gevaccineerd is. Maar op dit moment zijn dat pas 8 miljoen van de 17 miljoen. Daarbovenop 4 miljoen met pas één prik van de twee. Dus nog 5 miljoen mensen hebben geen enkele prik gehad. Elk virus kijkt daar likkebaardend naar uit. Dus de maatregelen blijven sowieso nodig totdat het vaccinnatieprogramma voltooid is. En misschien zitten we dan met een derde noodzakelijke prik of nieuw verbeterd vaccin.

Mostafa
Mostafa31 jul. 2021 - 14:29

Met andere woorden: Corona zit tussen de oren?!. Ik ben volledig gefaccineerd dat is gedaan maar hoe haal ik Corona weeg uit tussen mijn oren heb de moeite mee als ik eerlijk moet zijn. Maar ik doe mijn best om dat ding eruit te halen voor dat Xorona tussen mijn oren dieper gaat...hh

johannn2
johannn231 jul. 2021 - 12:08

Ben benieuwd naar de reactie van het duo Rutte - De Jonge .

lmgikke
lmgikke31 jul. 2021 - 10:46

Redelijk wat mensen pleiten om alles los te laten zodat Corona een endemisch virus wordt net zoals griep. Mag ik die mensen er op wijzen dat afgelopen jaar er geen griep was? De maatregelen tegen covid waren effectief tegen de griep. Dit toont aan dat ook de griep de wereld uit geholpen kan worden, als we maar zouden willen. Hier in Nederland niet, want hier gelooft men niet in mondkapjes (wat wetenschappelijk bewezen wel werkt) dankzij o.a. Jaap van Dissel. In China komt Covid nauwelijks voor, die hebben 1.3 miljard inwoners maar een strak beleid van opsporing en isolatie (en zorg voor voedsel, medicijnen etc in het geval van lokale lockdown). Accepteren dat het endemisch wordt staat gelijk aan de strijd opgeven. Dan is het wachten op de volgende variant die gevaarlijker is, en dat die gaat komen staat al zo goed als vast. Dankjewel wappies, dankjewel regering, dankjewel RIVM.

16 Reacties
gimli55
gimli5531 jul. 2021 - 12:15

@Imgikke Er is geen causaal verband tussen de afwezigheid van de griep en de maatregelen, zeker zonder noodzakelijk wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast is het onzinnig om de griep ook te willen bestrijden als Covid. Dan zijn de repressieve maatregelen veel schadelijker dan de griep. De veronderstelling dat het een strijd is, die gewonnen kan worden, is onzin. Dat blijkt nu uit dit artikel, het lijkt me zinniger om dat gegeven te accepteren.

lmgikke
lmgikke31 jul. 2021 - 14:31

gimli55 Dat verband is er wel degelijk. Er was afgelopen jaar geen griep in Nederland. Dat wordt volledig toegeschreven aan de maatregelen die we genomen hebben tegen Covid. En loop niet te blaten dat de repressieve maatregelen schadelijker zijn dan de griep. Als je de griep de wereld uit helpt, doe je dat eenmalig en dan ben je er van af. Net zoals bij de pokken gebeurt is. Wat ik lees in je reactie, is dat je eigenlijk helemaal geen maatregelen wilt nemen, voor geen enkele reden. Omdat je dan je gedrag zult moeten aanpassen en dat wil je niet. Daarom grijp je elke strohalm aan om de rest van Nederland te overtuigen de strijd op te geven. Wel, ik ben er idd klaar mee. Anderhalf jaar lang hebben we met lijdzame ogen moeten toezien hoe een groep wappies elk beleid heeft ondermijnt. DAT is de oorzaak dat we nog steeds in deze ellende zitten. En nu je self fullfilling prophecy lijkt uit te komen loop je triomfantelijk te kraaien. Geef gewoon toe, je bent niet solidair en gewoon een egoistisch egocentrisch persoon die schijt heeft aan de medemens en de samenleving. De samenleving in dienst van jou en niemand anders. De ander mag veranderen zodat jij het niet hoeft te doen.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij31 jul. 2021 - 14:57

[ Er is geen causaal verband tussen de afwezigheid van de griep en de maatregelen, zeker zonder noodzakelijk wetenschappelijk onderzoek. ] Je kunt niet beweren dat er geen causaal verband is tussen de afwezigheid van de griep en de maatregelen zonder wetenschappelijk onderzoek.

Privateer
Privateer31 jul. 2021 - 16:58

Wat we wel zeker weten is dat de PCR test geen onderscheid maakt tussen het griep virus en het corona virus. Het is dus best mogelijk dat er veel mensen overleden zijn aan de griep maar dat dit onjuist bij de corona doden is opgeteld. Verder vraag ik me af hoe het mogelijk is dat we het percentage besmettingen van de Delta variant zo duidelijk is als de PCR test zo onbetrouwbaar is. Hoe wordt dat precies gemeten?

Ed Verbeek
Ed Verbeek31 jul. 2021 - 17:09

“ Accepteren dat het endemisch wordt staat gelijk aan de strijd opgeven." ??? Dat was toch echt het oorspronkelijke doel van de maatregelen, “flattening the curve”, weet je nog. Ook dan zouden we daarna met de restanten blijven leven leven. Pandemieën als deze zijn altijd vanzelf weggeëbd na ca 2 jaar.

Herr Vorragend
Herr Vorragend31 jul. 2021 - 17:53

Als je bedoeld dat het beter is dat het "nieuwe normaal" betekend dat we voortaan 1,5m afstand moeten houden, altijd mondkapjes moeten dragen, nooit meer fysiek contact met vreemden mogen hebben en dat elke vorm van feesten verboden is, etc etc. dan zeg ik: Steek dat hele idee maar ergens daar, waar de zon nooit schijnt. Liever dood dan eeuwig slaaf van de angst.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij31 jul. 2021 - 18:31

[ als de PCR test zo onbetrouwbaar is. ] De PCR-test is niet onbetrouwbaar. Het aantal ziekenhuisopnames wegens Covid volgt exact het aantal PCR-gemeten besmettingen. https://twitter.com/Food4ears/status/1420447722436534272/photo/1

DaanOuwens
DaanOuwens31 jul. 2021 - 19:58

@ Herr Vorragend Jij schrijft: Liever dood dan eeuwig slaaf van de angst. Daar mag jij zelf helemaal voor kiezen. Wat niet mag is anderen jouw keuze opdringen of opleggen. Dat is nou exact waar het om gaat.

JanB2
JanB231 jul. 2021 - 20:36

@ Imgikke Volstrekt mee eens.

gimli55
gimli5531 jul. 2021 - 20:56

Het feit dat er geen griep was, heeft helemaal niets causaals te maken met Covid. Je praat onzin. je snapt niet eens wat causaal verband betekent. Griep vaccins zijn er al jaren en nog steeds zijn ze niet weg en dat komt doordat je verschillende influenza virussen hebt. Van H 1 tm 9 en N 1 tm 9, dat betekent vele soorten en afwijkingen en dan heb ik het nog niet eens over de mogelijke mutaties van iedere soort. Net als met nadere zaken denken sommige mensen dat ze boven de natuur staan en dat wij als mensheid alles kunnen regelen. Dat blijkt nu met de opwarming ook niet te lukken.

gimli55
gimli5531 jul. 2021 - 21:02

@herr Dat is precies wat ik al tijden zeg, je kunt de wereld niet jaren op slot zetten en iedereen verplichten om allerlei maatregelen te volgen. Je gaat toch ook net dagelijks met een sneltest bepalen of je die dag verkouden gaat worden? Verander de naam in verkoudheid en je snapt direct de waanzin waarin de wereld gestort is. Prof. de Smet in België heeft het al een tijdje over een massa psychose en hypnose, waarbij het logisch nadenken uitgeschakeld is en er geregeerd wordt vanuit paniek en chaos. Angst leidt het denken van het bestuur en dat leidt tot onlogische 1 dimensionaal paniek voetbal.

Nick the Stripper
Nick the Stripper31 jul. 2021 - 22:52

Privateer 31 juli 2021 at 18:58 [ Wat we wel zeker weten is dat de PCR test geen onderscheid maakt tussen het griep virus en het corona virus. ] Wat ik zeker weet is dat jij hier een boel gedebunkte B.S. aan het beweren bent.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 aug. 2021 - 4:52

gimli55 De RIVM heeft met de sneltests ook de andere virussen al vanaf het begin mede geregistreerd. Ze weten dat dus wel degelijk en het is gewoon bewezen. Eenieder weet zoals ook jij, dat als iemand griep heeft en iemand in het gezicht niest en/of blaast grote kans heeft de ander te besmetten. Vandaar dat je ook vaak ziet dat in gezinnen de een na de ander de griep krijgt. Zo is het ook met het RS virus gegaan. Omdat dat 3 jaar minder kans kreeg en daardoor veel kinderen na de geboorte er tegelijk de eerste twee jaar niet mee in aanraking kwamen krijg je nu een explosie van kinderen in die leeftijd die in het ziekenhuis belanden. Omdat nl. vooral zij degenen zijn en altijd geweest zijn die vaak in het ziekenhuis belandden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 aug. 2021 - 4:53

3=2 jaar minder kans kreeg.....

Paul Spijkers
Paul Spijkers1 aug. 2021 - 10:34

Er was geen griep omdat we opgesloten zaten of met maskers liepen en veel handen wasten en afstand hielden. Dat komt een volgend jaar gewoon harder terug.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 aug. 2021 - 6:58

Paul Spijkers En dat is door het RIVM ( die dat al wisten) ook nog eens bewezen. Zij hebben met de PCR testen die uitgevoerd werden in eerst instantie in ieder geval, alle andere virussen mede vastgesteld. Waarschijnlijk vanwege de in eerste instantie zelfde symptomen als bij griep, zodat ze onderscheid hebben kunnen maken en berekeningen kunnen doen. Omdat iedereen met die overeenkomende symptomen zich moest laten testen.

chwiedijk
chwiedijk31 jul. 2021 - 10:10

Wat vindt broeder Christen Van der Staaij hiervan?

5 Reacties
johannn2
johannn231 jul. 2021 - 12:11

'Alles is in gods hand. Zijn Naam zij gebenedijd" Oftewel - met iets andere woordkeus - we hoeven er geen donder aan te doen. .

chwiedijk
chwiedijk31 jul. 2021 - 18:55

@Johannn Zou broeder Christen ooit meningen op Joop lezen?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194731 jul. 2021 - 19:51

@chwiedijk Van der Staaij vindt er dit van: https://sgp.nl/actueel/nieuws/alertheid-is-geboden-maar-laten-we-ook-waken-voor-blinde-paniek-coronadebat-34 @johannn Dat is dus heel iets anders dan 'we hoeven er geen donder aan te doen' (en het is 'zijn naam zij geprezen', niet 'gebenedijd'; dat zeg je over Maria; niet doen alsof u een ingewijde bent, dan val je door de mand).

johannn2
johannn21 aug. 2021 - 11:44

FransAkkermans1947 Ik heb nog een christelijke opvoeding gehad. Bij mijn weten - en bij controle blijkt dat te klopt betekent het "gezegend" En niet alleen met betrekking tot Maria. Voorbeeld: Psalm 100 vers 3 "Treedt statig binnen door de poort. Hier staat zijn troon, hier woont zijn Woord. Heft hier voor God uw lofzang aan: Gebenedijd zijn grote naam." Oftewel: het is de lieve heer zelf die gebenedijd is. Conclusie: Om een bekende authoriteit - jouzelf dus - aan te halen: "[..] niet doen alsof u een ingewijde bent, dan val je door de mand)." Niet meer doen dus, FransAkkermans1947, dan val je ook niet meer zo ongenadig door je eigen mand. Groet, Johan .

FransAkkermans1947
FransAkkermans19472 aug. 2021 - 6:52

@johannn Zo zie je maar weer: wie een kuil graaft voor een ander valt er zelf in en hoogmoed komt voor de val. U heeft gelijk, het 'gebenedijd' wat u citeert is uit een nieuwe psalmberijming die ik nooit gezongen heb. Goed dat u mij er op wijst dat ik achterloop.

Hendrik5
Hendrik531 jul. 2021 - 8:37

Geweldig goed nieuws. Ja, je leest het goed. Geweldig goed nieuws. Want door dit nieuws gaan we eindelijk terug naar de basis en met een risicoafweging die gebaseerd is op ziektelast ipv besmettelijkheid. En komt de risicoafweging weer bij het INDIVIDU te liggen ipv dat het wordt opgelegd. De schade die we ons als samenleving aandoen als we blijven sturen op besmetting is NIET normaal. Zit je in een risicogroep laat je dan vaccineren. Covid is nu net zoals de groep een endemisch virus. Elk jaar wat bij prikken om de zwakkere een boost te geven wordt het nieuwe normaal.

11 Reacties
lmgikke
lmgikke31 jul. 2021 - 10:33

En ook dat is ijdele hoop. Het virus gaat vanzelf muteren naar een variant die gewoon weer tot overbelasting leidt van de ziekenhuizen. Als dat nu al niet het geval zal zijn. Ter illustratie: toen onze ziekenhuizen vollagen, waren er een paar honderdduizend mensen besmet. De vaccinatie voorkomt 90% van de opnames. We leven met 18 miljoen Nederlanders. Als we alles zouden loslaten, met de besmettelijkheid van het virus, zitten we zo op 1 miljoen besmette mensen. En dan liggen de ziekenhuizen gewoon weer vol. Als je Covid laat rondwaren als een endemisch virus, dan zullen er elk jaar duizenden chronisch zieken bijkomen. Net zolang totdat die kosten als samenleving niet te dragen zijn. Het Westen heeft hier zitten slapen. Het virus had de wereld uitgeholpen moeten worden vanaf het begin. Maar vanwege de 'economie' deed men dat niet. Zoals nu blijkt was dat dus een enorme misrekening, en de korte termijn economische belangen wegen niet op tegen de langere termijn schade. Daarnaast gaan landen zoals China wel degelijk voor volledig uitroeien van het virus. Wij als handelsland zijn nu al de paria. Dat zal alleen maar erger worden. Covid zal de accelerator zijn voor een shift in wereldmachten. Het westen is over zijn top heen. Onze arrogantie kost ons onze kop. Er is maar een echte oplossing mogelijk. Covid de wereld uit. En dat kan! met pokken is het ook gelukt, geen reden om aan te nemen dat dat nu niet weer kan. Als we in het begin echte intelligente lockdowns hadden gehad, dan was het virus al lang uitgeroeid geweest. Veel testen, besmetting geconstateerd? lokale lockdown voor iedereen. Maar ja dan zal de overheid zaken moeten regelen m.b.t. voedsel en medicijn voorziening, met de werkgevers. En dat is iets wat we van Rutte niet hoeven te verwachten. Elke goede gamer weet het: Als je speelt om niet te verliezen (het Westen) dan zul je verliezen. Pas als je speelt om te winnen heb je kans om te winnen (Azie).

lmgikke
lmgikke31 jul. 2021 - 10:37

Toevoeging, de mensen die nu roepen dat alles los gelaten moet worden omdat het endemisch is, zijn vaak dezelfde mensen die de maatregelen onzin vonden. Dat gedrag en houding heeft voor de huidige situatie gezorgd. Waarom zouden we nu weer naar die groep luisteren? het afgelopen jaar laat zien dat die er keer op keer naast zaten. En kom niet aan dat wisten we niet want het was nieuwe crisis. ONZIN, genoeg over geschreven in de wetenschap en vakbladen. Wir haben es nicht gewusst gaat NIET op deze keer. In kader van korte termijn belangen en egoïsme is huidige situatie ontstaan. Onze kinderen (die we nu massaal blootstellen aan dit virus) zullen later voor ons moeten zorgen. Hoe zullen die daar mee omgaan? Ik denk hetzelfde als wij nu met hen omgaan: laten verrotten.

DaanOuwens
DaanOuwens31 jul. 2021 - 10:39

@ Hendrik Jij schrijft: En komt de risicoafweging weer bij het INDIVIDU te liggen ipv dat het wordt opgelegd. Dat ligt die risico afweging al. Veel mensen maken daarom individueel de afweging dat zij niet in aanraking willen komen met mensen die niet ingeënt zijn. Dus is een controle op vaccinatie of op een recente besmetting is noodzakelijk bij bezoek horeca of evenementen.

gimli55
gimli5531 jul. 2021 - 12:19

@Daan Als blijkt dat gevaccineerden net zo besmettelijk zijn als niet gevaccineerden, zal iedereen verplicht zich verre houden van anderen ten allen tijden. Dat is voor de mensheid onmogelijk, en niet haalbaar. @Imgikke Weer een niet onderbouwde veronderstelling dat er en variant ontstaat die voor hoger opnames zorgt. Je kunt deze feiten al niet accepteren, dan is jouw aanname wel erg vreemd.

johannn2
johannn231 jul. 2021 - 12:34

En wat doe je dan met het volgende: [citaat] "[..] de kans op het ontstaan van zo’n vaccinresistente virusvariant juist het hoogst is als een groot deel van de bevolking is gevaccineerd, zolang dat deel nog net niet groot genoeg is om daadwerkelijk groepsimmuniteit te creëren." [einde citaat] Hendrik? Jij stelt: " En komt de risicoafweging weer bij het INDIVIDU te liggen ipv dat het wordt opgelegd." M.i. betekent dat, dat die individuele overweger rekening moet houden met de kans op besmetting, de sprijdingsgraad dus, en de ernst van de ziekte. Oftewel: bij vrij laten zullen velen zich moeten igedragen volgens het recept zoals heden, en aanzienlijk sterker, aangezien in jouw scenario maatschappelijke activiteiten, ook horecabezoek, gewoon hun gang kunnen gaan. Resultaat: veel meer spreiding en risico. Dus het individu da zichzelf wil beschermen moet meer isoleren dan ooit. Oftewel: het individu moet zelf maar rekening houden met die vermaledijde besmettelijkheid/ spreiding. Elk individu, want wij - behalve jij - hebben inmiddels geleerd dat iedereen tot de 'risicogroep' behoord. Jij laat ons allemaal, iedereen, aan zijn lot over. Leve de vreugde, tot je erbij neervalt. . Vergelijk Brazilië. .

lmgikke
lmgikke31 jul. 2021 - 14:26

@gimli55 Dat er een nieuwe variant gaat komen is geen aanname. Een virus verspreidt zich door een cel te besmetten, die cel gaat vervolgens nieuwe virusdeeltjes produceren. Elke keer dat dat gebeurt treden er mutaties op. 99% van die mutaties hebben geen effect, maar af en toe heeft een mutatie wel effect. Door alles los te laten en vaccinatie optioneel te maken (jouw voorstel), zal de verspreiding toenemen. Hoe meer verspreiding, hoe meer nieuwe virusdeeltjes aangemaakt worden, hoe meer mutaties. En de grap is dus dan ook: juist de mutaties die beter verspreiden en gevaarlijker zijn krijgen de overhand. Evolutie. Het is dus een kwestie van tijd.

DaanOuwens
DaanOuwens31 jul. 2021 - 17:27

@gimli55 Jij schrijft: Als blijkt dat gevaccineerden net zo besmettelijk zijn als niet gevaccineerden, zal iedereen verplicht zich verre houden van anderen ten allen tijden. Dat is voor de mensheid onmogelijk, en niet haalbaar. Wel nee. Dat betekent dat meer voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden, de vaccins aangepast moeten worden en het vaccineren herhaald. Dat is voor de mensheid prima haalbaar. Wat niet haalbaar is mensen die weigeren simpele voorzorgsmaatregelen te nemen te behandelen alsof zijn hun verantwoordelijkheid wel nemen.

Herr Vorragend
Herr Vorragend31 jul. 2021 - 17:57

@Imgikke Bouw een schuilkelder met virusfilters. Blijf daar permanent in zitten, whatever. Maar laat ons met rust met je manische angststoornissen.

DaanOuwens
DaanOuwens31 jul. 2021 - 20:41

@ Herr Vorragend Jij schrijft: Maar laat ons met rust met je manische angststoornissen. Waarom ga je zelf in in een grote kelder met andere wappies knuffelen en blijf je daar. Mensen zijn niet op zoek naar een manier om alle risico's uit te sluiten maar naar een manier om risico's te beheersen. Als dat niet wil prima, maar dan ben je niet welkom bij de rest van de samenleving.

johannn2
johannn21 aug. 2021 - 12:00

lmgikke 31 juli 2021 at 16:26, Een virus heeft pas bestaanszekerheid bereikt, als het zijn gastheer (m/v) niet meer ombrengt. Vergelijk de verkoudheidsvirussen. Oeroude virussen zijn zelfs opgenomen in ons genoom. Maken ons niet langer ziek maar hebben positieve functie, zo heb ik begrepen. .

Hendrik5
Hendrik51 aug. 2021 - 15:43

@DaanOuwens als iemand thuis geen ongevaccineerden wil ontvangen is dat een eigen domme keuze. Iets anders dan een supermarkt, bioscoop, school of winkelcentra die toegang weigert. @johannn Omdat dit risico er is gaan we nu maar voor de rest van ons leven zeer beperkende maatregels handhaven. Despite a 75% vaccination rate, Iceland's top epidemiologist agrees that restrictions may be required for the next "five, ten or fifteen years." https://www.mbl.is/frettir/innlent/2021/07/22/segir_takmarkanir_geta_varad_naestu_arin/ En deze kennis is voor mij nieuw. Maar virologen wisten al vanaf het begin dat als je juist massaal gaat vaccineren tijdens een pandemische fase het risico op sterkere mutaties groter wordt. Dat behoort tot de kennis van het vak. Is dit meegenomen in ons beleid? Nee. In tegenstelling dat we stopten met vaccineren van gezonde populatie zijn we juist kinderen van 12 gaan vaccineren. De nieuwe realiteit is dat er een virus rond waait waar duizenden tot tienduizenden mensen per jaar mogelijk aan sterven. Bittere realiteit. Maar die morbiditeit ligt in perspectief met andere volksziektes zo veel lager of is vergelijkbaar daarvoor geven wij onze vrijheden ook niet voor op.

EenMening
EenMening31 jul. 2021 - 8:09

Gewoon doorgaan met vaccineren en tegelijkertijd proberen vaccinweigeraars te overtuigen, eventueel met de inzet van incentives. Als het nodig is, in de herfst een derde prik toedienen. En natuurlijk de coronamaatregelen handhaven en heel voorzichtig zijn met versoepelingen.

4 Reacties
gimli55
gimli5531 jul. 2021 - 10:01

Je hebt het stuk dus niet gelezen als je nog steeds hetzelfde blijft propageren, je lijkt het OMT en Rutte wel door te weigeren te aanvaarden dat ventilatie belangrijk is. Je beschuldigt de "wappies" van oogkleppen, dat geldt ook voor jou bijdrage.

EenMening
EenMening31 jul. 2021 - 13:23

@gimli55 Misschien moet je eerst even nadenken, voordat je iets opschrijft. Goed ventileren is natuurlijk OOK een coronamaatregel.

gimli55
gimli5531 jul. 2021 - 14:25

@EenMening Tot voor zeer kort was het volledig onbelangrijk volgens het OMT en Rutte. Er is ook nog geen beleid op ingevoerd, derhalve is het nog steeds onbelangrijk. Natuurlijk ben je dat direct vergeten, stel je eens voor dat het OMT en Rutte al 1.5 jaar blundert. Het is verleden jaar in maart al uitvoerig geopperd en steeds genegeerd door de aanhangers van de maatregelen en nu, zo ongeloofwaardig als het maar mogelijk is, kom je opeens met de opmerking. Vergeetachtig en leugenachtig, met het bekende onterechte superioriteitsgevoel. Zeker nu blijkt dat de gevaccineerden ook aansprakelijk zijn voor de verspreiding als de niet gevaccineerden. Dan kun je beter heel stil zijn als je geschoren wordt.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij31 jul. 2021 - 17:02

Ventileren werkt alleen mét 1,5 meter afstand. Zonder afstand houden maakt ventileren weinig uit.

Sonic2
Sonic231 jul. 2021 - 7:51

Ik heb eigenlijk nooit kritiek op de artikel keuze op deze uitstekende site, maar nu wel. Wat is het nu van dit artikel? Het enige nut wat het heeft is dat "wappies" hun grote "gelijk" kunnen claimen. Het vaccin voorkomt doden. Het vaccin voorkomt in de meeste gevallen ziekenhuisopnames. Het is niet waterdicht en dat is geen enkel vaccin. Er komen mensen in het ziekenhuis die volledig gevaccineerd zijn. Alleen is dat uitzonderlijk. Misschien komt er een mutatie die het vaccin omzeilt. Misschien niet. De Delta Variant is besmettelijk. Voor de rest verwijs ik naar wat Jozias betoogt. En ook naar Zeeman. We moeten leven met het virus. Dat is gewoon een realistisch en normaal standpunt. Niet om de haverklap er bang voor zijn. Je kunt aan heel veel ziektes dood gaan. En die kans is een stuk groter als dat je met Corona overlijdt. Laten we gewoon weer normaal gaan doen. Corona is een link virus. Ik kan dat uit eigen ervaring vertellen, maar het is geen totaal killer virus. Gewoon normaal doen. Voor 1 keer kaap ik even een VVD slogan.

12 Reacties
gimli55
gimli5531 jul. 2021 - 8:06

Ga eens inhoudelijk in op het artikel en stop met het ontwijken. Natuurlijk is het een slechte zaak als de "wappies" een keer gelijk krijgen, stel je eens voor dat alle aanhangers van het bekende stramien, eens een keer zich vergissen? Dan is het zaak om heel snel de boodschapper of de wetenschapper die dat aankaart op niet inhoudelijke manier de les te lezen. Ik zie alleen smoesjes om de feiten niet te aanvaarden, komt veel voor bij de "wappies", maar nu ook bij de "antiwappies". De rest van je reactie is een open deur, wat ik al tijden verkondig. Je kunt niet de wereld 1.5 jaar in crisis opsluiten, je zult moeten aanvaarden dat Covid endemisch is en wordt, anders zet je de komende 40 jaar de boel op slot met de bekende maatregelen. Terwijl de ventilatie onvoldoende wordt uitgewerkt in noodzakelijke maatregelen. Als de oplossing 1 dimensionaal is, kun je weten dat het niet werkt. Er is nooit 1 oplossing voor een probleem. Dat blijkt nu wel weer. De werkelijkheid haalt de modellen in.

Frans Kwakman
Frans Kwakman31 jul. 2021 - 10:00

En ik word niet voor niets elk jaar tegen griep ingeent. OK, corona is geen griep maar een jaarlijkse inenting geproduceerd naar de laatste inzichten is geen ramp, zeker als dat zoals nu gebeurd, op een zaterdag de patienten die in aanmerking komen oproepen en inenten.

lmgikke
lmgikke31 jul. 2021 - 10:38

De wappies krijgen geen gelijk. De wappies zijn de oorzaak van deze situatie. Self fullfilling prophecy heet dat. Tijd om de wappies te negeren. Sterken nog, stel ze maar aansprakelijk voor de huidige situatie. Al dat recalcitrante gedrag voor aandacht heeft tot deze situatie geleidt.

Norsemen
Norsemen31 jul. 2021 - 10:43

@gimli Anti wappie is net zoals anti racist, een onzin woord.

DaanOuwens
DaanOuwens31 jul. 2021 - 10:47

@ gimli55 Hij gaat inhoudelijk in op het artikel. Hij schetst het nut van het vaccin en de beperkingen ervan. En het effect op de samenleving. Jij gaat niet inhoudelijk in op zijn tekst. In plaats daarvan reageer je op de persoon. Verder bepalen mensen zelf in welke mate zij rekening houden met de mogelijk endemische corona. En dat gaat een ruime meerderheid doen door de kansen op overdracht van het virus te beperken. En dat zullen ze doen door mensen die zich niet vaccineren uit te sluiten. Het artikel geeft immers een beeld van een beperkt onderzoek onder een kleine populatie. Onvoldoende om er de conclusies aan te verbinden die jij graag wil zien. Daarnaast circuleren ook weer andere virus mutaties. Er blijven dus redenen genoeg om verstandig te handelen en wappies uit te sluiten. En dat gaat dan ook gebeuren. De wappies hebben dus geen gelijk.

gimli55
gimli5531 jul. 2021 - 12:21

@Frans Jaarlijks worden alleen de kwetsbaren gevaccineerd tegen de griep en niet de hele bevolking. Het lijkt me zinloos om een endemische ziekte te bestrijden door iedereen jaarlijks te vaccineren.

gimli55
gimli5531 jul. 2021 - 12:22

@Norsemen Dan is "wappie" dat ook. Je kunt niet het ene wel accepteren en het andere niet.

Herr Vorragend
Herr Vorragend31 jul. 2021 - 13:08

Ben het geheel met je eens Sonic. De vaccins lijken voldoende te werken. Nooit heeft iemand beweert dat je als gevaccineerde niet meer besmettelijk zou zijn of niet meer ziek zou worden. Maar zelfs met de Deltavariant blijven de ziekenhuisopnames laag, dank zij de hoge vaccinatiegraad. Corona wordt op die manier net als griep een endemische ziekte die elk jaar vervelende konsekwenties zal hebben voor bepaalde groepen mensen. (normaal griepjaar: ca 2 miljoen infecties, 100000 zieken waarvan 10000 redelijk ernstig, met soms blijvende hart- en/of longschade, waarvan er ca 2000 overlijden) Voor de griep vinden we dat soort cijfers kennelijk normaal (wat ze ook zijn) maar bij corona moeten alle risico's kennelijk op 0 gesteld worden. Zoals een vriend met een auto-immuunziekte het verwoordde: "Voor de ook voor mij gevaarlijke griep heeft nog niemand mij ooit willen beschermen en dat kan ook helemaal niet. Waarom willen mensen bij corona dat dan wel ?" Sorry hoor, maar een wereld zonder risico's bestaat voorlopig niet. Zodra een ieder die dat wil gevaccineerd is moeten we zo snel mogelijk van alle maatregelen af, Tenzij er natuurlijk een variant komt waartegen de vaccins niet werken en er weer een onhoudbare situatie in de ziekenhuizen zou kunnen ontstaan. Maar daar is momenteel geen sprake van. En voor een ieder die dat laatste nu al het liefste in een schuilkelder wil afwachten de volgende raad: Stop maar liever met ademhalen, want wie te bang is om te sterven is ook te bang om te leven.

Gerygrr
Gerygrr31 jul. 2021 - 13:30

@Gimli, Ik kopieerde een onderdeel van het artikel voor je: De grootste bron van verspreiding vormen met stip de ongevaccineerden. Dagelijks worden er in de VS zo’n 70.000 nieuwe besmettingsgevallen vastgesteld. De enige troost is dat het zonder vaccinaties nog veel erger zou zijn, constateert een epidemioloog. Franse cijfers laten zien dat ongevaccineerden 84 procent van de ziekenhuisopnames veroorzaken en 78 procent van de overlijdensgevallen. Je vroeg veelvuldig bij andere artikelen waarom “men” bang zou zijn voor ongevaccineerden. Dit is het antwoord. Vaccineren is en blijft het antwoord. Zeker, als je de maatregelen wilt versoepelen!

gimli55
gimli5531 jul. 2021 - 14:31

@Grijsje Ik mis links en bewijs, zoals in dit artikel wel gegeven wordt. Ik begrijp dat het pijnlijk is en liever genegeerd dient te worden, maar helaas is dat niet het geval. Lees het artikel nog een keer en kom dan met inhoudelijke relevante argumenten, op basis van dit artikel, waarom ongevaccineerden elke keer de schuld krijgen van de verspreiding, terwijl nu ook blijkt dat de gevaccineerden daar ook een grote rol in spelen. Lees eens de mening van de ontwerper en ontdekker van het mRNA vaccin, de heer Malone. Er is vast op Google genoeg over hem te vinden. Veel plezier met lezen.

Norsemen
Norsemen31 jul. 2021 - 14:50

@Gimli Het heeft niets met accepteren te maken. Het gaat er om dat het nergens om slaat om iemand die niet bizar is, anti bizar te noemen. Iemand die tegen moorden is noem je toch ook geen anti moordenaar.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 aug. 2021 - 4:59

gimli55 Geen een link kan jou overtuigen, want had je ze eerder al gelezen dan zou je niet zo reageren lijkt me.

Bouwman2
Bouwman231 jul. 2021 - 7:37

Het doel van een prik is dat je niet in het ziekenhuis belandt, Dat doel bereik je natuurlijk eerder als prikken standaard wordt. Daarom mag je niet fietsen op de A1 Je moet je condormeren aan wat iedereen doet. Wie zich niet aanpast sterft uit. Uiteindelijk. . .

3 Reacties
gimli55
gimli5531 jul. 2021 - 10:04

Iedereen sterft ooit, en daar heeft fietsen niets mee te maken. Het maakt niet uit voor de besmetting of je gevaccineerd bent of niet. De Covid is een endemische ziekte geworden, waarbij vaccineren een keuze moet zijn. Net la met griep, wordt de niet gevaccineerde ook niet verantwoordelijk gehouden van zijn niet vaccinatie. In een endemische ziekte vaccineer je de kwetsbaren, net al jaarlijks bij griep.

lmgikke
lmgikke31 jul. 2021 - 14:22

gimli55 onzin, vaccinatie maakt wel degelijk een verschil. Als je je niet wilt vaccineren, dan mag je daar de consequenties van dragen. En bij Covid blijkt keer op keer dat niet goed vast te stellen is wie er nu getroffen gaan worden. Het is niet zo simplistisch dat je de zwakkeren en ouderen kunt selecteren zoals bij de griepprik. Daarnaast is covid iets anders dan de griep.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 aug. 2021 - 5:04

Imgikke en Gimli55 Neem alleen al de zwangeren, gewoon gezonde zwangeren als voorbeeld. Mensen die grote kans lopen op de IC te belanden, mensen die hun kind kunnen verliezen op diezelfde IC.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman31 jul. 2021 - 5:50

Het gaat om "rare" breakthrough cases. In *die* zeldzame gevallen zijn ze even besmettelijk. https://www.nytimes.com/2021/07/30/health/cdc-vaccinated-delta.html? Wat dat "rare", oftewel zeldzaam betreft: in de VS is het rare, want in de VS is uitsluitend mRNA gebruikt. Bij Janssen en AstraZeneca is zo'n breakthrough bij de delta variant helemaal niet rare. Mensen worden minder snel ziek, maar raken niet minder snel besmet zonder in de gaten te hebben corona te hebben. In Nederland is herinvoeren van mondkapjes dus veel harder nodig dan in de VS. Of iedereen alsnog een mRNA vaccin geven...

4 Reacties
gimli55
gimli5531 jul. 2021 - 10:05

Vrijwel alle vaccins zijn op mRNA basis geproduceerd, er is geen verschil tussen de vaccins in verschillende landen.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman31 jul. 2021 - 18:19

@Gimli55 Nee, alleen Pfizer en Moderna zijn mRNA. AstraZeneca en Janssen zijn geen mRNA vaccins. Bij AZ en Janssen zijn veel meer "breakthroughs" voor de deltavariant.

JanB2
JanB231 jul. 2021 - 20:47

@ gimli55 Zou je je eerst niet eens inlezen voordat je hier onzin gaat lopen ventileren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 aug. 2021 - 6:52

JanB Inderdaad. Als je dat nu nog niet weet schort daar inderdaad veel aan!

EricDonkaew
EricDonkaew31 jul. 2021 - 1:12

Dit soort berichten zijn koren op de molen voor antivaccinatiewappies. Ik zou er niet te prominent aandacht aan schenken. We zijn er bijna en gooi nou niet onnodig zand in de tank. En het klopt wat Jozias hieronder zegt. Als iedereen gevaccineerd is dan nadert de kans dat mensen ernstig ziek worden of doodgaan de nul. De crisis is dan de facto voorbij en het oude normaal kan -gelukkig- terugkeren.

1 Reactie
gimli55
gimli5531 jul. 2021 - 10:08

Ik zou zeggen, lees het stuk met een open blik en niet met een van te voren vastgestelde oogklep en mening over het onderwerp. Dat heet tunnelvisie. Het is onbelangrijk wie gelijk heeft of ongelijk. Het gaat om de inhoud en het wetenschappelijk onderbouwde onderzoek. Nu komt het opeens niet uit en nu doen de gevaccineerden direct wat ze de "wappies" verwijten, onderbuik redenaties.

Winterdepressie
Winterdepressie30 jul. 2021 - 22:58

"Daartegenover staat echter de ontdekking dat de kans op het ontstaan van zo’n vaccinresistente virusvariant juist het hoogst is als een groot deel van de bevolking is gevaccineerd, zolang dat deel nog net niet groot genoeg is om daadwerkelijk groepsimmuniteit te creëren." Hoe is dit een ontdekking? Dit is evolutietheorie 101 en dit simpele gegeven heb ik als totale internet nitwit al tijden verwerkt in ons 17 miljoen virologen gesoebat van het afgelopen jaar. Dit kan voor wetenschappers toch niet een verrassing zijn? Als dat zo is, dan zijn we echt reddeloos verloren!

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl30 jul. 2021 - 22:08

Nu wil het toeval dat ik gisteren n.a.v. dat andere berichtje over angstpsychotisch handelen jegens ongevaccineerden het volgende opmerkte: "Nou… er is ons voortdurend door bepaalde deskundigen en de overheden verteld dat als er eenmaal een vaccin is, de zaak onder controle zal komen. Zoals we nu wel beginnen te weten gaat dat niet het geval zijn. Dat is omdat het virus juist tracht een omweg langs het vaccin te vinden. Dat noemt men dan “een mutatie” en andere deskundigen hadden het daar al die tijd ook al over. Juist bij gevaccineerde mensen blijkt de bescherming nogal ‘smalbandig’ te zijn. Dat betekent in de praktijk dat een minimaal afwijkende mutatie al niet meer herkend wordt door zo’n kunstmatig getriggerd immuunsysteem. Wie covid-19 kreeg en het met het eigen immuunsysteem onder controle wist te brengen heeft een breedbandigere bescherming. Da’s ook helemaal niks nieuws. Is klassieke immunologie. Zo’n immuunsysteem laat zich dan niet zomaar in de luren leggen door een lichtelijk vermomd virusje, maar herkent de vermomming en komt doeltreffend in actie. Je kunt dus maar het beste een keer besmet zijn geweest, dan kun je het vaccin gewoon overslaan." De anti-wappiescheetjes waren niet van de lucht, zo valt daar te lezen, maar ik moet gewoon eerlijk toegeven dat ik dat CDC-rapport ook nog niet had gelezen. Baseerde me op logisch combineren van door mainstream aangeleverde gegevens en op eigen observatie van het dagelijks gebeuren. We moesten vanaf nu maar gewoon doorgaan met leven en ophouden om elkaar ergens de schuld van te geven, laat staan om de verantwoordelijkheid voor persoonlijke gezondheid op andermans bordjes neer gaan leggen. Wie verzint dat soort eencellige en van angstkrampen doordrenkte onzin toch steeds?

3 Reacties
gimli55
gimli5531 jul. 2021 - 10:13

Thanx, Ötkan. We moeten op een bepaald moment Covid behandelen als een endemische ziekte, je kunt de maatschappij niet jarenlang in een verstikkende wurggreep houden om de R op 0 te houden met verregaande maatregelen die qua schade veel verwoestender zijn dan die endemische ziekte. Net als de griep epidemie in de vorige eeuw, verdwijnt hij als epidemie. Wat volgt is door wetenschap ontstane vaccins, die de kwetsbaren beschermen.

ton14024
ton1402431 jul. 2021 - 12:32

We oefenen geen maximale controle uit. Dat is een discussie die al vanaf het begin gaande is.

gimli55
gimli5531 jul. 2021 - 14:41

@Ton je argumenten hebben niets met de bijdragen te maken, het zijn bekende ontwijkende antwoorden op niet gestelde zaken. Maximale controle is in een democratie onmogelijk en zinloos om te benoemen. Daar is geen discussie over nodig, het is altijd afwegen van de noodzaak van de maatregelen tegenover de schade aan de samenleving en de economie. Daar gaat de discussie over. Helaas is de verdeel en heers trucjes van de aanhangers van de bestrijding van de regering een wijzen naar anderen. Komt in de politiek ook veel voor, of het zijn de buitenlanders of de buitenlanders of de buitenlanders. Bij de eerste groep gaat het om alles wat verder weg woont dan de Randstad, bijv. de Groningers van het gas. De tweede groep is de slachtoffers van het Ongekend Onrecht van de belastingdienst en de derde groep is de allochtonen die altijd overal de schuld van krijgen. Er worden altijd mensen buitengesloten en dat is nu de 4de groep, de niet gevaccineerden of andersdenkenden. Heeft het inhoud? Natuurlijk niet, maar het geeft de mensen die het doen een onterecht superioriteitsgevoel, van wij zijn goed en zij zijn fout. Daar heeft Nederland erg veel ervaring mee en dan bedoel ik dat niet positief.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa230 jul. 2021 - 21:08

Ja hehe, natuurlijk kunnen gevaccineerden nogsteeds covid overdragen. Een vaccin zorgt er niet voor dat er ineens een onzichtbaar schild om je heen hangt waar virussen niet door kunnen. Het duurt even voordat het lichaam alle virus opruimt. Tot die tijd ben je gewoon besmettelijk. Het vaccin zorgt ervoor dat je niet ziek wordt (meestal). Het zorgt er niet voor dat je geen virussen kunt uitademen of overdragen. Dat geldt voor alle vaccins en alle virussen. Dat geldt voor alle antibiotica en alle bacteriën.

2 Reacties
Ötkan Amahl
Ötkan Amahl31 jul. 2021 - 22:09

Okee, er blijkt dus, logischerwijs en geheel volgens een jaar van voorspellingen door niet-regeringsgebonden-deskundigen, geen significant verschil vast te stellen in virale overdracht tussen wel of niet geprikte mensjes. Het enige verschil zit in het eventuele ziek kunnen worden, wat dankzij de vaccinaties niet meer voor overgrote druk op het uitgewoonde zorgsysteem zal leiden. De ziekenhuizen stromen namelijk niet opnieuw vol -- integendeel, het aantal opnames neemt af. Ook dat is een statistisch gegeven dat te verifiëren is. Bovendien is die tendens wereldwijd zichtbaar, althans, daar waar gevaccineerd wordt, want die derde wereld zal ons toch altijd al een worst wezen, of daar nou nieuwe mutaties geboren worden of niet. Te ver van het bed om de schuld daar te zoeken. Dan maar dichtbij, in eigen land, bij het handjevol bewust ongevaccineerden. Wat dus resteert is een individuele risico afweging: laat ik mij wel of niet vaccineren tegen een voortdurend muterend virus? Als je daar JA op antwoordt, dan zal je vaak op herhaling moeten qua prikfrequentie, maar de bereidheid daartoe is onverminderd hoog en daar kun je van alles van vinden maar dat is onbelangrijk. Als je daar NEE op zou antwoorden neem je het risico om in een zeer zeldzaam geval flink ziek te kunnen worden, Dat is wanneer je immuunsysteem niet naar behoren functioneert. Dan hoor je bij die minieme groep mensen die het ziekenhuis nodig heeft voor verpleging of zelfs intensieve zorg, maar men is er wel achter gekomen dat dit het zorgsysteem niet meer hoeft te overbelasten. Daar komt bij dat de mensen die NEE zeggen in meerderheid niet tot risicogroepen behoren. Het zijn gewoon geen mensen die aan onderliggend lijden lijden, nogal obees, astmatisch of copdeïsch zijn. Allicht niet!!! Die mensen lieten zich allang prikken, wat ook hartstikke logisch is. Het risico in kwestie dat bewust ongevaccineerde mensen nemen is zodoende vrij minimaal. Als je goed gezond bent is dat ook niet gek of extreem, want het immuunsysteem is er natuurlijk ook niet voor niets, al zijn we het bestaan en nut ervan intussen helemaal vergeten. Qua doorgifte blijkt het allemaal ook weinig uit te maken en om te muteren willen virussen juist het liefst gevaccineerden bevolken, zo weten we uit de laatste gegevens. Smalbandige vaccins. Dus gun iedereen zijn eigen risico analyse en zit elkaar niet zo op de huid om iets waarvoor je als gevaccineerde gewoon hartstikke veilig bent. Je moet wel erg angstig in elkaar steken als je als gevaccineerde nog altijd anderen verantwoordelijk durft te houden voor je gezondheid. Dat overheden vrij traag achter feiten aanlopen is wel een feit. Je kunt beter nog wat geduld oefenen dan krampachtig een zondebok aanwijzen in de hoedanigheid van een minimaal groepje welbewust ongevaccineerden. Als dat 5% van de totale bevolking is zal het veel zijn, zo vertellen de statistieken ons. De rest is ofwel gevaccineerd, ofwel heeft iets uit het scala aan medische redenen om geen vaccinatie te nemen. Als de overheid het werkelijk goed voorheeft met ons EN als die farmaceutische brouwsels echt hun werk doen zoals beloofd, dan zullen we zo vanaf september geheel vrij kunnen zijn van kramp en angststuip, Dan kunnen we Covid-19 als het vijfde endemische coronavirus beschouwen. Daarvoor kunnen mensen die tot risicogroepen behoren dan jaarlijks, tweemaal jaarlijks of voor mijn part viermaal jaarlijks hun preventieve vaccin gaan halen. Tijd voor gezond verstand!

Harba Lorifa2
Harba Lorifa21 aug. 2021 - 11:08

Hoi Ötkan Amahl, Zo is t inderdaad. U beschikt over n goede dosis gezond verstand en een goed analytisch vermogen wat mij betreft. Heel verfrissend in het Covid debat. Wellicht zou u een goeie zijn in een politieke partij.

Zeeman3
Zeeman330 jul. 2021 - 19:40

Kortom 'geen terugkeer naar normaal' = doe normaal en: "Ga gewoon eens door met leven mensen!" Dit virus gaat nooit meer weg = het wordt endemisch net als Influenza = de Griep dus hou op schei uit met angst en paniek zaaien.

4 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens31 jul. 2021 - 6:01

@ Zeeman Jouw kretologie naar aanleiding van dit artikel mist iedere onderbouwing. Niet onlogisch want je conclusies slaan ook nergens op.

gimli55
gimli5531 jul. 2021 - 10:15

@Daan Je opmerkingen is precies wat ik ook bij jouw reactie mis. Geen Inhoud en relevantie, geen onderbouwing en erg summier.

Zeeman3
Zeeman331 jul. 2021 - 14:33

@DaanOuwens: Voor het virus gaat nooit meer weg heb ik geen onderbouwing nodig want dat is een wetenschappelijk FEIT. Influenza (= de griep) gaat ook nooit meer weg. Een virus dat nooit meer verdwijnt noemt men endemisch = wetenschappelijk FEIT. Kortom als iets nooit meer zal verdwijnen kunnen we toch maar beter doorgaan met leven of niet soms? Ook een FEIT! En nog wat, wetenschappelijke feiten zijn geen kretologie beste Daan. Probeer het nog eens maar dan goed onderbouwd graag.

DaanOuwens
DaanOuwens31 jul. 2021 - 19:56

@ gimli55 Jij schrijft: Je opmerkingen is precies wat ik ook bij jouw reactie mis. Dat klopt op een inhoudsloze tekst hoef ik geen inhoudelijke en onderbouwde reacties te schrijven. Dat kan ook niet. @ Zeeman Jij schrijft: En nog wat, wetenschappelijke feiten zijn geen kretologie beste Daan. Probeer het nog eens maar dan goed onderbouwd graag. n Eerder schreef je: Kortom ‘geen terugkeer naar normaal’ = doe normaal en: “Ga gewoon eens door met leven mensen!” Dit soort zinnen rechtvaardigen die uitspraak niet: Een virus dat nooit meer verdwijnt noemt men endemisch = wetenschappelijk FEIT. Kortom als iets nooit meer zal verdwijnen kunnen we toch maar beter doorgaan met leven of niet soms? Ook een FEIT! En nog wat, wetenschappelijke feiten zijn geen kretologie beste Daan. Probeer het nog eens maar dan goed onderbouwd graag. Dswas je tekst niet onderbouwd en een loze kreet. Ga dat maar eens beter doen. Dan kan je een inhoudelijke reactie claimen. .

Jozias2
Jozias230 jul. 2021 - 19:24

Roept twee vragen op: Als dit waar is, hoe kan het dan zijn dat er nu zo weinig besmettingen zijn en er een R van 0,7 is terwijl de r0 van de deltavariant zelf zo hoog is als de vaccinaties geen effect zouden hebben om besmettingen te voorkomen? En: Waarom zou dit een terugkeer naar het normaal in de weg staan als iedereen de kans heeft gehad zich te vaccineren en gevaccineerden niet ernstig ziek worden en of overlijden?

5 Reacties
gimli55
gimli5530 jul. 2021 - 20:35

Omdat gevaccineerden ook andere gevaccineerden kunnen besmetten en die kunnen ook weer ziek worden en andere besmetten. Lees de stukken van ene heer Malone, die is de bedenker van het mRNA vaccin en is nu niet meer zo positief, hij verwacht dat de gevaccineerden ook voor nieuwe varianten kunnen zorgen, die ook besmettelijker zijn net als de Delta variant.

Gerard de Vries2
Gerard de Vries230 jul. 2021 - 20:49

Terecht punt Jozias, als met vaccinatie de ziekte zich verspreidt maar niemand dodelijk ziek wordt: dan is dat toch een haalbare strategie.

JasDon
JasDon30 jul. 2021 - 20:54

Wellicht deels te verklaren door het feit dat gevaccineerden geen/nauwelijks symptomen ontwikkelen En: Eens, mensen moeten zich maar vaccineren of de gevolgen ervaren.

RainB
RainB31 jul. 2021 - 4:21

@Jozias, het "normaal" is namelijk helemaal niet normaal en een uitnodiging voor nieuwe problemen. We gaan respectloos om met de aarde. We gaan respectloos om met de natuur. We gaan respectloos om met de dieren. We gaan respectloos om met onze voeding. We zijn met veel te veel. Even een spuitje er in en we denken van de problemen af te zijn.

gimli55
gimli5531 jul. 2021 - 10:18

@RainB Neoliberalen menen dat voor alle problemen de beste oplossing wijzen is. net als ontwijken, wegduiken, beschuldigen en bagatelliseren. Geen van je voorbeelden wordt op enigerlei wijze aangepakt door een falend systeem. Zo lang de modellen regeren en niet voldoen aan de werkelijkheid, blijft het systeem falen.