Joop

Gevaccineerden die toch corona oplopen worden - tijdelijk - superimmuun

  •  
20-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
224 keer bekeken
  •  
Geen video? Klik hier.
Wetenschappers uit de Amerikaanse staat Oregon hebben ontdekt dat mensen die volledig gevaccineerd zijn en toch besmet raken met corona vervolgens superimmuun kunnen worden. Gehoopt wordt dat de reactie van het lichaam, met ondersteuning door het vaccin, een mogelijke uitweg uit de pandemie biedt.
Voordat de champagne ontkurkt wordt, is het goed te beseffen dat onduidelijk is hoe lang die onkwetsbaarheid aanhoudt. Het is ook geen reden af te zien van een boosterprik. De wetenschappers waarschuwen dat gevaccineerden onder geen voorwaarde moeten proberen besmet te raken, onder meer omdat voor niemand valt te voorspellen hoe de ziekte uitpakt.
De superimmuniteit wordt ook bereikt als ongevaccineerden na besmetting met het virus zich alsnog laten vaccineren.
"Wetenschappers uit de Amerikaanse staat Oregon hebben doorbraakinfecties bestudeerd bij personeel van de Oregon Health & Science University School of Medicine in Portland. Ze legden 26 gevaccineerde personeelsleden die besmet raakten met een doorbraakinfectie naast een groep mensen die ook gevaccineerd waren, maar geen Covid-19 hadden opgelopen. Bleek dat de groep van de gevaccineerden die toch nog besmet raakten een substantiële verhoging van antistoffen in het bloed hadden. “Een verhoging van 1.000 procent en soms zelfs 2.000 procent, dus een echt hoge immuniteit”, zegt Fikadu Tafesse, professor moleculaire microbiologie en immunologie. “Dat is bijna ‘superimmuniteit’.”"
De ontdekking komt op het moment dat de omikron-variant om zich heen grijpt en bij veel mensen door de bescherming van het vaccin heen weet te breken. Boosters beschermen wel tegen de omikron-variant omdat ze het afweersysteem een oppepper geven. Volgens een expert is de reactie van het immuunsysteem op het virus na vaccinatie vergelijkbaar met de booster maar onveiliger omdat die pas na besmetting plaatsvindt en de besmette persoon eerst alsnog ernstig ziek of erger kan worden.
cc-foto: Tom Bullock
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl20 dec. 2021 - 16:40

Superimmuun? Is dat zoiets als 100 keer oneindig? Toch fijn, nadat je besmet bent geraakt. Mag je dan een vaccinatie, pardon, booster minder op je bingokaart?

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens21 dec. 2021 - 8:50

@ Robin Heyerdahl Jij schrijft: Mag je dan een vaccinatie, pardon, booster minder op je bingokaart? Als je de tekst goed had gelezen hoefde je deze vraag niet te lezen. Een vaccin haal je dus niet om je administratie compleet te maken.

JohannesV2
JohannesV220 dec. 2021 - 15:43

Hoera voor mij! Ik had echter het krijgen van Corora er niet voor over.

PGS
PGS20 dec. 2021 - 14:18

Een docent op de universiteit had als lijfspreuk: als het te goed voor woorden lijkt, dan blijkt dat 9 van de 10 keer ook zo te zijn.

1 Reactie
Pindareep
Pindareep20 dec. 2021 - 16:08

Mijn opa zonder opleiding ook.