Joop

'Gevaar op stations dreigt'

  •  
14-01-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Treinbotsing300.jpg
Machinisten: plannen van NS en ProRail om snelheid bij stations te verhogen levensgevaarlijk
De plannen van NS en ProRail om de snelheid van treinen bij stations te verhogen zijn volgens machinisten levensgevaarlijk. Momenteel passeren de meeste treinen met een snelheid van 40 kilometer per uur veel stations, maar NS en ProRail verhogen die momenteel tot soms wel 80 kilometer per uur. Vakbond FNV vreest voor de gevolgen van eventuele botsingen bij die snelheid.
De verhoging van de maximumsnelheid zou moeten leiden tot meer efficiëntie op het spoor. Zo zouden er minder wissels ingezet worden zodat treinen niet zo snel op hetzelfde spoor terecht komen. In combinatie met het toenemen van de snelheid zouden de plannen  moeten leiden tot minder vertragingen en meer veiligheid.
De zorgen van de machinisten zijn toegenomen na de publicatie van het verslag van de Onderzoeksraad. Dit rapport was opgesteld na de treinbotsing in april 2012. Volgens de medewerkers ontbreekt het aan een adequate veiligheidscultuur binnen de NS en ProRail: 
We denderen maar door met prestigeprojecten om meer treinen te laten rijden met minder vertraging, maar er is niemand die controleert hoe veilig dat allemaal is. Je kunt erop wachten dat het een keer goed misgaat.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

eeweew
eeweew14 jan. 2013 - 9:41

Waar zijn ze bang voor? Dat mensen van het station gezogen worden?

insignia
insignia14 jan. 2013 - 9:41

@frits Jansen - duidelijk oneens "vakbonden moeten zich niet met beleidskwesties bemoeien", uit wlke eeuw stam je? Als een treinbestuurder een ongeluk maakt wordt hem dat heus persoonlijk aangerekend. En zijn dat niet de mensen uit de dagelijkse praktijk die de lieden in een hoge toren in Utrecht van raad voorzien? Trouwens met hoge snelheid 120km/u? langs een onbeveiligd perron dat lijkt mij zeer ongewest. In het buitenland heeft men daar oplossingen voor in de vorm van afsceidingen die openen als er een trein staat. Maar ja dat zal wel teveel kosten....

roher
roher14 jan. 2013 - 9:41

De beleving van het station wordt wel minder als de treinen zo snel langs rijden.

tomaatnet
tomaatnet14 jan. 2013 - 9:41

@Frits Jansen; "Vakbonden moeten zich trouwens niet met beleidskwesties bemoeien, maar alleen met werknemrsbelangen." Commentaar: Beleidskwesties zijn vaak indringend verweven met werknemersbelangen en raken hen dan ook steeds meer en meer. Wat dacht je , misschien nu niet terzake doende, bijvoorbeeld van de versoepeling van het ontslagrecht. Griezelige maatschappij der heersers cq. egoïstische graaiers.

eeweew
eeweew14 jan. 2013 - 9:41

Overigens snap ik niet wat men hier bedoelt. Want als je in de intercity van Amsterdam naar Utrecht zit dan raast deze ook op volle snelheid alle gehuchten voorbij. Wil men echt dat de trein dan stopt en maximaal 40 km/h gaat rijden. Dan kan je namelijk net zo goed de stoptrein nemen.

Moogle
Moogle14 jan. 2013 - 9:41

bij ons komen de gloortreinen ook al voorbij eind vd middag met volle perrons denderen,,terwijl dit snachts zou moeten als er geen gevaar voor mensen is welke idioot calculeert ons in als redelijk risico,,en zegt "jammer foutje"als het mis gaat door wisselproblemen,botsing ,vierkante wielen of blaadjes op de rails ?

rbakels
rbakels14 jan. 2013 - 9:41

Sinds Intercity treinen niet meer stoppen in Zoetermeer (130000 inwoners) razen deze treinen daar op volle snelheid doorheen, zeker 120 km/u. Vakbonden moeten zich trouwens niet met beleidskwesties bemoeien, maar alleen met werknemrsbelangen.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen14 jan. 2013 - 9:41

Zoals gebruikelijk zet de FNV de hakken in het zand, dat staat zo comfortabel stil. Maar, het beleid rond veiligheid bij stations is natuurlijk óók een werknemersbelang, dus heeft de FNV het volste recht zich hiermee te bemoeien.