Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NS bevestigt relaas getuigen: vriendinnen Baudet wilden kaartje niet laten zien

  •  
01-02-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
879 keer bekeken
  •  
scbaudet

© Beeld: screenshot toespraak Baudet

Getuigen van het ‘incident’ met de ‘Marokkanen’ die twee vriendinnen van Thierry Baudet zouden hebben lastiggevallen, geven een heel andere lezing van de gebeurtenissen dan de FvD-leider. Baudet verspreidde vrijdag via sociale media het verhaal dat vier Marokkanen zijn ‘dierbare vriendinnen’ in de trein ‘ernstig’ hadden lastiggevallen.
In een reactie onder het bericht van Baudet op Instagram schrijft Lians.An, die naar eigen zeggen ook in de trein zat, dat de ‘Marokkanen’ veiligheidsmedewerkers waren. Baudets vriendinnen weigerden volgens haar om hun vervoersbewijs aan hen te laten zien, terwijl er was omgeroepen dat er controle in burger zou plaatsvinden.
Baudets vriendinnen wantrouwden de veiligheidsmedewerkers en geloofden niet dat hun passen echt waren. “Zij hebben deze vrouwen niet lastig gevallen”, schrijft Lians.An. Pas nadat er een agent bij kwam, werkten de twee vrouwen mee aan de controle.
De lezing van Lians.An wordt op Instagram bevestigd door Kevin Karssies, buitengewoon opsporingsambtenaar bij de Nederlandse Spoorwegen en naar eigen zeggen een van de mensen die de vrouwen aanspraken. “Ik kan dit beamen.”
 
 
Een bericht gedeeld door Thierry Baudet (@thierry_baudet) op 31 Jan 2020 om 2:01 (PST)
Update zondag 11:00 Baudet-aanhangers verspreiden in reactie op de getuigenverklaring dat de NS nooit controles in burger verricht, dan wel dat die nooit aangekondigd worden. Ook die verhalen blijken niet te kloppen. De NS legt uit :
",,Dames en heren, op deze trein vindt kaartcontrole in burger plaats. We vragen u hieraan mee te werken.’’ Soms schalt deze tekst uit de trein-luidsprekers, waarna NS-personeel zonder uniform en in burgerkleding de kaartjes checkt. Undercover-controleurs dus, hoe zit dat? Deze zogeheten ‘burgeracties’ hebben vooral als doel om zwartrijders (reizigers zonder kaartje) te pakken en zo de sociale veiligheid op en rond het spoor te vergroten. Deze reizigers letten meestal scherp op waar het geüniformeerd personeel instapt en zijn behendig in het ontlopen van controle. (…) De controles worden uitgevoerd door medewerkers Veiligheid & Service (V&S) van NS. Soms doen ook politiemensen in burgerkleding mee. (…) Burgeracties zijn meerdere malen per week, vanaf de middag tot in de late uurtjes. Lijnen waarvan uit de registratie blijkt dat er vaker agressie plaatsvindt of wordt zwartgereden, komen het meest aan bod."
Update 20:00 De NS heeft de verklaring van de getuigen tegenover AD en NOS bevestigd.
"Het voorval speelde zich af in de sprinter van Weesp naar Amsterdam, op vrijdagavond rond 20.45 uur. In die trein troffen de controleurs twee vrouwen aan die niet wilden geloven dat zij NS-medewerkers waren, zegt de woordvoerder. Nadat de controleurs zich hadden gelegitimeerd en er ook nog een agent in burger bij was geweest, die zich ook legitimeerde, lieten de vrouwen zich overtuigen en hun vervoersbewijzen controleren."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.