Joop

Gestrand in Addis Abeba

  •    •  
17-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Ik ben een van de honderdduizenden die gestrand zijn door de aswolk uit IJsland. Goed voor mijn karakter en vermogen om 'los te laten', maar ik voel me toch behoorlijk verloren.
Ik ben een van de honderdduizenden die gestrand zijn door de aswolk uit Ijsland. Ik zit in Ethiopië te wachten tot de wolk een ander deel van de wereld lastig gaat vallen. Ik ben eerlijk gezegd niet écht diep getroffen door de ramp. Het effect van rampen is zelden klasseneutraal. In dit geval is het een elite ramp die degenen treft die kunnen vliegen. Maar er is ook veel differentiatie onder reizigers.
Mijn reis is werkgerelateerd en ik ben in een hotel getrokken zonder me al te veel zorgen te maken over de rekening. Ik heb mijn computer bij me en maak van de gelegenheid gebruik om achterstallige emails en andere klussen weg te werken.
Intussen leef ik mee met al die passagiers die niet weten waar ze zo lang moeten verblijven, dagenlang op vliegvelden moeten hangen of ineens voor allerlei onverwachte kosten staan. Het gaat om een overmachtssituatie voor de vliegmaatschappijen dus we hoeven niet op compensatie van de kosten te rekenen.
Er is één aspect waarin deze ramp opmerkelijk homogeen is, in zijn effect. Iedereen tast in gelijke mate in het duister over hoe lang het gaat duren. Geen enkele luchtvaartmaatschapij waagt zich aan een voorspelling. Sommigen denken dat we morgen kunnen vertrekken, anderen maken zich op voor een wekenlange vertraging. Het maakt veel verschil. Ik ben al vaak vertraagd maar wist altijd wel ongeveer wat me te wachten stond. Nu rest me geen keuze dan overgave en afwachten. Goed voor mijn karakter en mijn vermogen om ‘los te laten’, maar ik voel me toch behoorlijk verloren.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

fjacobse
fjacobse17 apr. 2010 - 13:14

Helaas zijn we nog niet zo ver dat vulkaanuitbarstingen aan en uit kunnen worden gezet. Tot die tijd zou ik zeggen, zoek een karaoke-bar op en maak er een leuk weekend.

SirCharles
SirCharles17 apr. 2010 - 13:14

Het is geen elite ramp want vliegen is gewoonweg niet elitair.

vanessa2
vanessa217 apr. 2010 - 13:14

"Goed voor mijn karakter en vermogen om 'los te laten', maar ik voel me toch behoorlijk verloren." Mevrouw, U bent in Addis Abeba, waar voldoende eten niet de norm is, waar enige sociale en fysieke beschermingeen luxe is. Als U nu even naar buiten kijkt en dan graag de zaken in proportie wilt zien?

7731BK11
7731BK1117 apr. 2010 - 13:14

Misschien is het te simpel gedacht van mij, maar is er echt geen mogelijkheid om met een omweg naar NL terug te komen?? Ik denk bv. aan een vlucht van Addis Abeba naar Marokko, vandaar per boot naar Spanje, en in Spanje op de trein naar NL. Zelfs in de Middeleeuwen zag men kans met primitieve vervoersmiddelen ( géén vliegtuigen) grote afstanden te overbruggen. Hoeveel te meer zou dat nu moeten kunnen. Enfin, wat een vulkanische wolk vanuit IJsland al niet aan kan richten!! Eigenlijk zijn we in deze moderne tijd nog steeds afhankelijke stakkers, en hoe meer (computergestuurde) technieken hoe erger dat wordt.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman17 apr. 2010 - 13:14

Of je via een omweg thuis kunt komen hangt er vooral van af of je dat kunt betalen. Doordat er geen heffing op kerosine zit, zijn andere manieren van vervoer per kilometer over het algemeen veel duurder dan vliegtickets. Kijk maar eens hoeveel bijvoorbeeld een retourtje Amsterdam-Barcelona je kost per vliegtuig of per trein, om maar te zwijgen van per auto.