Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Geschokt? Dan even niet naar bed

  •  
18-01-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Onderzoek toont aan dat wakker blijven na een traumatische ervaring helpt met het verwerken ervan
Direct gaan slapen na een traumatische ervaring lijkt een goed idee. Je kunt even tot rust komen en niet denken aan wat ervoor is gebeurd. Uit een recent onderzoek van onderzoekers aan de Universiteit van Massachusetts Amherst blijkt echter het tegenovergestelde: wakker blijven zorgt ervoor dat je de traumatische ervaring kunt verwerken, terwijl slapen de negatieve reactie juist ‘beschermd’.
Zij die na de traumatische ervaring zijn gaan slapen, zullen bovendien bij het hebben van een flashback of het weerzien van een foto van het moment een even verontrustend gevoel hebben als bij het daadwerkelijke moment.
2463919991_d642ce5f57
We concludeerden dat wanneer je iets storends ziet, bijvoorbeeld een ongeluk, waarna je een flashback hebt, of je wordt later gevraagd naar een foto te kijken van dezelfde scène, je emotionele reactie sterk verminderd is als je wakker bleef na de oorspronkelijke gebeurtenis dan wanneer je bent gaan slapen. Het is interessant op te merken dat het gebruikelijk is om slaaptekort te hebben na het getuigen van traumatische scène. Het is bijna alsof je hersenen niet willen slapen.”
Het onderzoek is gehouden onder 68 vrouwen en 38 mannen in de leeftijd tussen 18 en 30 jaar.
cc-foto: Jamelah E.

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Patrick Faas
Patrick Faas18 jan. 2012 - 10:12

"Het is interessant op te merken dat het gebruikelijk is om slaaptekort te hebben na het getuigen van traumatische scène." Misschien interessant, maar zulke slapeloosheid is ook afschuwelijk om mee te maken. Vier dagen heb ik niet geslapen na een traumatische ervaring. En toen vond ik een valiumpilletje. Wat een bevrijding gaf dat pilletje! Alsof mijn bloed na vier dagen stilstand weer ging stromen.

ANRandy
ANRandy18 jan. 2012 - 10:12

Kan Joop ophouden met deze vage pseudo-info? Is er geen echt nieuws of in ieder geval meer onomstreden wetenschappelijke info? Meestal is de psychosociale wetenschappelijke oogst van onderzoek nogal twijfelachtig qua waarde. Nog onlangs vonden jullie het van belang te informeren dat veel dromen in diepe slaap juist traumatische ervaringen te verwerken. Dat was toen aantoonbaar onjuist daar je juist tijdens de grens van het waken droomt.

Waterbeer
Waterbeer18 jan. 2012 - 10:12

Dat weet ik daarom slaap ik altijd te laat want ik lees elke dag het nieuws

1 Reactie
EricWakker
EricWakker18 jan. 2012 - 10:12

Ja, dat ging ook door mij heen toen ik dit las ;)

Tom Meijer
Tom Meijer18 jan. 2012 - 10:12

Bekend verschijnsel. Even helemaal niets doen voordat men gaat slapen geeft een betere nachtrust en een beter begin bij het ontwaken dan doorgaan tot het moment van naar bed gaan. Dat geldt in versterkte mate voor heftige emoties. Als ik met werken tot diep in de nacht doorga en daarna zonder pauze direct naar bed ga, dan sta ik 's-ochtends op met in gedachten waar ik de vorige avond mee bezig was. Dat bewijst dat dat tijdens de slaap wordt opgeslagen. Dat is minder het geval als ik voordat ik ga slapen bewust iets anders ga doen, dan heb ik daar de volgende morgen minder 'last' van.

1 Reactie
eeweew
eeweew18 jan. 2012 - 10:12

Als ik wiskundeopgaven of opgaven met veel wiskunde maak voordat ik ga slapen dan lig ik meestal langdurig wakker. Ik ben hier dan ook maar mee gestopt. Gek genoeg gaat het schrijven van verslagen e.d. dan wel weer prima.