Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Te weinig geschikte kandidaten voor burgemeesterschap Amsterdam

  •  
18-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
19406480721_ceaad4d1e4_k

© cc-foto: Franklin Heijnen https://flic.kr/p/vyThBc

Het lijkt misschien een begeerlijke baan maar in de praktijk valt de belangstelling teveel tegen om tot een goede benoeming van een nieuwe burgemeester voor Amsterdam te komen. Slechts 29 mensen namen de moeite te solliciteren naar de functie, waaronder maar negen vrouwen. Slechts vier van de kandidaten hebben een functie in het openbaar bestuur. Zeven kandidaten hebben geen of een onbekende functie. Commissaris van de Koning van Noord-Holland Johan Remkes heeft bekendgemaakt dat daarom een tweede ronde noodzakelijk is en geïnteresseerden opnieuw worden opgeroepen naar de functie te solliciteren. NRC schrijft:
"Een vertrouwenscommissie van de gemeenteraad is na overleg met Remkes tot die conclusie gekomen: “De vertrouwenscommissie heeft er een voorkeur voor meer benoembare kandidaten bij de procedure te betrekken om op basis van de profielschets een voordracht te kunnen maken die moet leiden tot een optimale burgemeesterskeuze. Afgesproken is de mogelijkheden te bezien om te komen tot een bredere selectie van geschikte kandidaten”, zo laat hij weten in een verklaring."
Voor het burgemeesterschap van Den Haag waren er slechts 11 kandidaten. Ook Rotterdam klaagde in 2008 over het lage aantal belangstellenden. Als een mogelijke verklaring werd destijds door CvdK Jan Franssen (VVD) het salaris genoemd, dat bedraagt maximaal 144.261 euro per jaar.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.