Joop

Gert-Jan Segers: ‘Nieuwe CDA-koers onder Wopke Hoekstra baart zorgen’

  •  
09-03-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
Lijsttrekker Segers spreekt campagnevoerders toe

© AMERSFOORT - Lijsttrekker Gert-Jan Segers spreekt online campagnevoerders toe van de ChristenUnie. De partij neemt deel aan de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart. ANP KOEN VAN WEEL

ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers houdt zijn hart vast over de ontwikkeling van het CDA onder de nieuwe leider Wopke Hoekstra. Dat zegt hij in de podcast Betrouwbare Bronnen. “Ik zie dat Wopke Hoekstra andere prioriteiten heeft dan Hugo de Jonge. Dat baart mij zorgen”, zegt Segers.
De ChristenUnie wil graag een bijdrage leveren aan het volgende kabinet en het ligt voor de hand dat het CDA daar ook in zit, zegt Segers. Maar hij is verbijsterd over de richting die Hoekstra wil inslaan. “Toen Hoekstra plotseling lijsttrekker werd, heeft het CDA een aantal dingen veranderd in het verkiezingsprogramma. Hoekstra verkort de WW-uitkering van twee naar één jaar. Dan pak je oudere mensen die toch al weinig kans hebben op een baan hun laatste zekerheid af. Hij boekt daarvoor een bezuiniging van 600 miljoen in. De WW is al heel erg verkort. Ooit was het zeven jaar en nu maximaal twee jaar. Dat je nu, tijdens de coronacrisis, zegt dat het nog korter kan, vind ik buitengewoon onverstandig. Niet doen”, waarschuwt Segers.
“Hoekstra wil alleen nieuwe medisch specialisten in loondienst, maar wat mij betreft moeten ze dat allemaal. Door specialisten wordt soms echt goudgeld verdiend, terwijl de ic-verpleegkundige te weinig krijgt. Dáár moet echt geld bij. Het is niet rechtvaardig om aan de bovenkant zulke goudgerande regelingen te hebben. En dat bij het CDA in combinatie met het niet verhogen van het minimumloon. Je moet de onderkant juist optillen. Er zijn werkende armen die niet of nauwelijks kunnen rondkomen. Zelfs de VVD wil een hoger minimumloon!”
Het CDA pleitte vorig jaar voor een verbod op prostitutie. Tweede-Kamerlid Anne Kuik, nummer drie op de CDA-lijst, wilde betaalde seks strafbaar stellen. Maar Hoekstra heeft dit uit het verkiezingsprogramma geschrapt. Segers: “Ik ben niet voor een jacht op prostituees, wel voor het aanpakken van mannen met geld die er misbruik van maken.”
Segers roept het CDA op, af te zien van deze nieuwe koers: “Wat mij betreft zijn al deze punten echt een stap terug van Hoekstra.”
Ook bij een andere partij die mogelijk wil meeregeren heeft de ChristenUnie-lijsttrekker zijn twijfels. Hij vraagt zich af of GroenLinks het wel écht aandurft. In de afgelopen vijftien jaar gaf GroenLinks in de formatie twee keer niet thuis. In plaats van GroenLinks kwam toen de ChristenUnie aan tafel. “Als het spannend wordt, zie ik bij GroenLinks de neiging om weg te lopen. Het is een partij die verantwoordelijkheid wil dragen, maar ik merk dat ze het moeilijk vinden. En als wij dan compromissen sluiten, is het voor mij wel eens lastig om in de Kamer naar Jesse Klavers bijtende kritiek te luisteren. Op hoge toon enorme kritiek. Dan denk ik: ja gast, had het zelf gedaan!”
Segers pleit in Betrouwbare Bronnen voor ‘een hervormingskabinet’ dat met een beknopt aantal heldere doelen snel aan de slag gaat om Nederland uit de crisis te halen. “Zo’n kabinet verkleint op de arbeidsmarkt de kloof tussen vast en flexibel. Er komt betaalbaar wonen voor starters en ouderen met 100.000 nieuwe woningen per jaar. Belastinghervorming voor een rechtvaardige verdeling van de welvaart die nu voor het grootste deel bij bedrijven terechtkomt en helemaal niet bij burgers. En we moeten onze tanden zetten in de zorg. Daar hebben we gezien dat er eigenlijk geen buffer is. En daarnaast moeten we stevig door met het klimaatbeleid. Een kabinet deze dingen tot kern verklaart, dat wordt een goed kabinet. Op deze terreinen ligt voor ons de inzet hoger dan in de afgelopen periode. Ik wil niet op de winkel passen, ik wil echt grote veranderingen.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 mrt. 2021 - 3:53

De winsten bij zogeheten zorgondernemers lopen op tot 35%, terwijl de gemeenten met enorme tekorten zitten. D66 wil dan nog eens een eigen bijdrage vragen van 5 euro per behandeling van een verpleegkundige. Dan willen ze de ouderen die thuis moesten blijven wonen daarnaast ook nog eens hun huizen uitdagen, ze blijven immers te lang zitten. Dat was toch de bedoeling? Of toch niet? VVD,CDA of D66 allemaal dezelfde neoliberale ideeën. Het gaat van kwaad naar erger. De CU heeft daar ook een handje van! Mijn vertrouwen in de politiek is helemaal weg! Zeker nu in Europa en in het Europees parlement ook nog eens de democratie met voeten wordt getreden, op haar grondvesten staat te trillen door het vogelvrij verklaren van politici, het ontnemen van de parlementaire onschendbaarheid. Ik heb geen enkel vertrouwen meer in de toekomst van onze kinderen en vrees het ergste. Hoe heeft het zo ver kunnen komen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin10 mrt. 2021 - 3:54

uitdagen=uit zetten

Phil2
Phil29 mrt. 2021 - 19:08

Iemand die als lijsttrekker denkt te kunnen volstaan met de holle slogan "Nu doorpakken" is oppervlakkig bezig. Wat een facade zeg. Omtzigt zaggik wel zitten. HOekstra? Neuh.

Zapata
Zapata9 mrt. 2021 - 16:09

Ach ga toch weg hypocriete neuzel. Je bent bereid nog heel veel meloenen door te slikken zolang je maar die christelijke krent op gat pluche kan poneren.

Phantom3
Phantom39 mrt. 2021 - 14:53

Ik denk dat vooral het aantal gepeilde zetels voor de CU een punt van zorg is voor Segers.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -9 mrt. 2021 - 11:06

om in CU termen te blijven: Wopke is Judas desalniettemin hoop ik dat Seegers - als een van de weinigen- de ethiek hoog blijft houden.

Middenman
Middenman9 mrt. 2021 - 10:15

@Martin007 - Dat is maar ten dele waar. De vaste achterban van de CU is een krappe 5 zetels en bij een hoge opkomst worden dat er vier. De twee zetels extra die ze nu in de peilingen hebben zijn vooral mensen die ofwel het CDA ofwel GL als alternatief zien. Dit is dus gewoon campagnepraat van Segers en hij pikt voor beide partijen er een paar dingetjes uit en legt die subjectief uit om die groep over te halen om op hem te stemmen.

Martin007
Martin0079 mrt. 2021 - 9:14

De kritiek van Segers over Groen Links is niet terecht. Er is namelijk een onoverbrugbaar verschil tussen CU en GL. Als GL met CDA en VVD in een kabinet plaats neemt, krijgt GL de schuld van alle ellende en problemen die CDA en VVD veroorzaken en blijft er na de verkiezingen niets van de partij over. De Christen Unie daarentegen heeft een vaste schare fans, die onder geen enkele voorwaarde op een andere partij stemmen. Gert-Jan kan met een gerust hart aan de VVD kabinetten deelnemen omdat hij weet dat zijn fractie niet gaat verliezen.

1 Reactie
JasDon
JasDon9 mrt. 2021 - 9:48

*Als GL met D66, CDA en VVD in een kabinet plaats neemt Dat alvast gecorrigeerd voor je. En ja compromissen en regeringsverantwoordelijkheid horen er bij. Dat brengt dus ook risico's met zich mee, maar ook kansen. Kansen die GL iedere keer dus niet pakt.

harmmeijer
harmmeijer9 mrt. 2021 - 9:09

Voordat hij de politiek inging had Hoekstra een carrière in het bedrijfsleven bij eerst Shell en later McKinsey. Tsja, wereldvreemd als het gaat om de zorgen voor de toekomst van gewone mensen. Dat blijkt wel: WW terug naar 1 jaar. Bestaanszekerheid heeft geen prioriteit bij het CDA.

3 Reacties
MaxMax2
MaxMax29 mrt. 2021 - 19:47

'Voordat hij de politiek inging had Hoekstra een carrière in het bedrijfsleven bij eerst Shell en later McKinsey.' Onbegrijpelijk dat het OM hem niet gaat vervolgen.

Treurnistroef
Treurnistroef9 mrt. 2021 - 22:05

Max, Zijn Albayrak, Bos, Kok en Benschop ooit vervolgd door het OM?

MaxMax2
MaxMax210 mrt. 2021 - 10:46

@Treurnistroef Het is sarcasme.

Ch0k3r
Ch0k3r9 mrt. 2021 - 8:51

Grappig. Nu het CDA meer naar rechts trekt, lijkt het CU meer naar links te gaan. Het 'commentaar' op GroenLinks lijkt eerder een verkapte uitnodiging. Daarnaast hoop ik dat de SP zich ook minder star opstelt tijdens de onderhandelingen. Mw. Leijten krijgt dit jaar wederom mijn stem.

vdbemt
vdbemt9 mrt. 2021 - 8:48

De verschuiving van het CDA onder Hoekstra is inderdaad zeer verontrustend. Segers kan die mening kracht geven door niet met het CDA te gaan regeren. Zoiets heet: je houden aan je kernwaarden. En niet die kernwaarden laten vallen alleen maar om te regeren. Dat heeft GRL met Rutte II natuurlijk wel goed gedaan. Kritiek hebben op Klaver met "ja gast, had het zelf gedaan!”. Is natuurlijk een rare opmerking. Hij is niet met ze in zee gegaan, vanwege die kritiek. Mag die dan in de Kamer niet gegeven worden?

1 Reactie
Sonic2
Sonic29 mrt. 2021 - 12:17

Segers vond het eerder nodig om meloenen door te slikken met die afschaffing van de dividend belasting. En dat het hem zorgen baart. Hoe dan? Wopke Hoekstra is een neoliberaal. En niet zo'n kleintje ook. Hoe kan het dan voor Segers een donderslag bij heldere hemel zijn? Segers is een van redenen dat politici zo slecht naam hebben. Mooie woorden voor de verkiezingen spreken. Na de verkiezingen er weinig van nakomen en nu net doen alsof ze nooit in een coalitie zaten en weer een visioen schetsten wat ze voor de komende vier jaar gaan doen en wat ze de afgelopen vier jaar hadden moeten doen. Slecht voor de politiek is dat.

Bouwman2
Bouwman29 mrt. 2021 - 8:39

Christelijke onder elkaar, ziet hoe ze elkaar beminnen. Ik ben zelf uiteraard ambivalent over de christelijkheid. Ik zie de feiten natuurlijk ook wel. Hoe teksten verkeerd worden uitgelegd en de verschrikkelijke gevolgen. De hypocrisie is me wel duidelijk. Maar aan de andere kant zie ik best de mooie kanten, van de Bijbel. Bijoorbeeld hoe Paus Francis geschiedenis schrijft die je hier op de JOOP niet vermeld ziet. Ik zie best hoe sociaal de CU is. Aan de nadere kant zie ik ook christenen voor de joodse staat opkomen en dus hoe ze van de Arabieren - die niet allemaal radicale moslims zijn- onnodig afstand nemen. De CU bespreekt het spijkerbed, waar ze zelf in ligt. Pijnlijk.

4 Reacties
JasDon
JasDon9 mrt. 2021 - 9:52

"Ik zie best hoe sociaal de CU is. Aan de nadere kant zie ik ook christenen voor de joodse staat opkomen en dus hoe ze van de Arabieren – die niet allemaal radicale moslims zijn- onnodig afstand nemen." Grappig dat je dat belangrijk vindt, het is voor ons en deze samenleving zo een onderwerp in de marge dat ik me afvraag waarom je dit in onze landelijke politiek zo belangrijk vindt. Ons kabinet gaat niets veranderen aan de situatie daar, ook de CU niet.

OlavM
OlavM9 mrt. 2021 - 11:14

De opstelling van de CU vind ik juist een goede illustratie van het feit, dat "christelijke politiek" als zodanig niets betekent. Natuurlijk kan een politicus zich wel laten inspireren door de bijbel, maar waar het op aankomt, is: hoe interpreteer je het christendom en hoe breng je dat in praktijk in de samenleving? Dan blijkt dat je politiek heel verschillend kan uitkomen, van (uiterst) rechts tot (uiterst) links.

Middenman
Middenman9 mrt. 2021 - 11:36

@OlavM - Een christen die in één van de uitersten terecht komt interpreteert het christelijk geloof verkeerd, vooral als het richting FvD en PVV gaat. Maar dat is mijn persoonlijke overtuiging. Verder helemaal met je eens.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 mrt. 2021 - 4:02

Zoals bij Kaag zeker; Alle rijken gelijk en alle armen gelijk. Die is voor mij hard door de mand gevallen. Dat noemt zich katholiek en durft over Katholieke waarden te spreken. Het is weer zoals vroeger, in de jaren 30. De adel zat vooraan in de kerk en het gespuis mocht achter aansluiten.