Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gerrit Hiemstra waarschuwt voor leugens van klimaatsceptici

  •  
17-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
379 keer bekeken
  •  
gerrit-hiemstra-weer.jpg

Moedwillig goochelen met klimaatmodellen

NOS-weerman Gerrit Hiemstra gaat vandaag de strijd aan met fanatici die de opwarming van de aarde ontkennen. Hij toont glashard aan dat klimaatsceptici moedwillig goochelen met wetenschappelijk onderzoek.
Op het weblog van de NOS behandelt Hiemstra één specifiek geval: Hans Labohm. De weerman zegt over hem:
Labohm beweert dat de wereldtemperatuur daalt. Hij beweert ook dat deze daling in strijd is met de uitkomsten van klimaatmodellen. Om die reden vindt hij klimaatmaatregelen onnodige geldverspillerij. Zijn verhaal stoelt hij op een grafiek die suggereert dat de wereldtemperatuur daalt. Hans Labohm houdt u echter voor de gek. Zijn hele verhaal is gebaseerd op het manipuleren van informatie. Hij laat u namelijk niet alles zien en daarmee probeert hij u op het verkeerde been te zetten.
Met twee grafieken laat Hiemstra zien dat Labohm een klein dipje in de winter gebruikt om temperatuurdaling door de eeuwen heen te bewijzen. Hij vervolgt:
Het knippen en plakken met een grafiek (of met de gegevens waar die op gebaseerd is) heeft niets met wetenschap te maken. Iets vinden of iets weten zijn twee totaal verschillende zaken. (…) Iedereen mag een overtuiging hebben in dit land, dat is een groot goed. Maar goochelen met grafieken en gegevens is domweg manipulatie, mensen voor de gek houden.
Lees de complete uitleg op het NOS-weblog.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.