Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gerrit Hiemstra is klaar met mooi weer spelen klimaatsceptici

  •  
11-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
561 keer bekeken
  •  
gerrityeah
NOS-weerman Gerrit Hiemstra vindt het langzaamaan welletjes met al die amateurwetenschappers in de Tweede Kamer en de media. Vorige week vermaande hij Thierry Baudet om zijn onjuiste claims met betrekking tot klimaatopwarming en klimaatwetenschap, waarop de Forum voor Democratie-leider op hoge toon om zijn ontslag twitterde. Vervolgens liet de Volkskrant de uitspraken van Baudet woensdag ‘fact checken’ door de notoire klimaatscepticus Simon Rozendaal, wat Hiemstra de volgende droge opmerking ontlokte:
De meteoroloog wordt niet koud of warm van de verwijten die de Roozendaal hem maakt, in tegenstelling tot het klimaat, dat in rap tempo opwarmt. In een discussie met cabaretier Jan Beuving legt hij uit waarom het gevaarlijk is om het tegengeluid van ‘sceptici’ evenveel gewicht toe te kennen als de ruime consensus onder wetenschappers:
Simon Rozendaal is een erkend klimaatscepticus. Het enige doel van sceptici is zand in de machine strooien (wat hun goed recht is). Lees het artikel, lees de links bij mijn tweet en trek je conclusie. En anders wacht je 5 jaar en kijk je hoe het klimaat dan is. Of 10 jaar. In de wetenschap heb je altijd discussie (anders is de wetenschap klaar), maar juist bij klimaatverandering is de gangbare wetenschap zeer eensgezind. Echter, de semi-wetenschappelijke klimaatkwakzalvers beweren het tegendeel en krijgen onevenredig veel meer ruimte in de media. Hier kun je een artikel vinden over de wetenschappelijke consensus. Van de echte wetenschappers dus, niet de kwakzalvers (gepensioneerde economen, chemici, juristen, geologen en andere niet-klimaatwetenschappers).
Update: Naar aanleiding van de uitspraken van Hiemstra liet Thierry Baudet donderdagochtend op Twitter weten dat hij in debat wil met de meteoroloog. ‘Twee-tegen-twee, dus hij mag ook een deskundige naar keuze meenemen. #FVD huurt de zaal. Debatvoorzitter in overleg. Gelijke spreektijd voor alle vier de deelnemers’, schreef Baudet. Hiemstra zelf liet later op de dag weten geen behoefte te hebben. Hij schreef : ‘Ik heb al eerder aangegeven dat het mij niet om Baudet gaat. Ik heb mijn punt gemaakt: gebruik de argumenten die de overgrote meerderheid van de #klimaatwetenschappers publiceren.’
De handschoen die Baudet wierp bleef overigens niet liggen, maar werd gretig opgepakt door Tweede Kamerlid Kees Verhoeven van D66. Als antwoord op Baudet laat hij weten:
"Samen met alle andere politieke partijen nodig ik je uit voor een debat in de Tweede Kamer. Een zaal huren is niet nodig. Debatvoorzitter is mevrouw khadijaArib. Gelijke spreektijd voor alle deelnemers."
Afbeelding: screenshot NOS-weerbericht
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.