Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gerechtshof verbiedt etnisch profileren door marechaussee

  •  
14-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1883 keer bekeken
  •  
ANP-462501000

Het Gerechtshof in Den Haag heeft bepaald dat de Koninklijke Marechaussee moet stoppen met het selecteren op huidskleur bij het uitvoeren van grenscontroles. Eerder had de gewone rechtbank geoordeeld dat de grensbewakers een dergelijke selectie wel mogen toepassen bij MTV-controles (Mobiel Toezicht Veiligheid) van vliegtuigpassagiers, treinreizigers en weggebruikers uit landen van binnen de Europese Unie. De rechter stelde toen dat het enkele gegeven dát etniciteit een rol speelt in het kader van het MTV niet per definitie discriminerend is en daarom ook niet verboden kan worden.

De staat had aangevoerd dat de marechaussee in principe geen gebruikmaakt van huidskleur of ras als reden om iemand te controleren, maar dat dit wel relevant kan zijn. Bijvoorbeeld als er veel migranten uit een bepaald land komen.

Het Gerechtshof veegt die redenering van tafel en verbiedt het selecteren op etniciteit. De zaak was aangespannen door enkele burgers en mensenrechtenorganisaties als Amnesty International.

Het gerechtshof is van oordeel dat de KMar onderscheid maakt op grond van ras. Gezien de ernstige gevolgen van onderscheid op grond van ras mag dat onderscheid alleen worden gemaakt als daar bijzonder zwaarwegende redenen voor zijn. Dergelijke zwaarwegende redenen heeft de Staat niet aangetoond. Dit betekent dat de KMar zich schuldig maakt aan discriminatie op grond van ras en dat is verboden. Het gerechtshof verbiedt de Staat dan ook om bij de uitvoering van MTV-controles selectiebeslissingen te nemen die (mede) gebaseerd zijn op ras.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.