Joop

Gerechtigheid voor Bas

  •  
13-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
146 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2020-08-13 om 16.43.15

© Foto: Politie Amsterdam eo / Twitter

Het is verrekte schandalig dat het debat wéér is getrokken naar etniciteit en migranten, in plaats van dat we de familie van de slachtoffers de ruimte geven om te rouwen
Hoe meer woorden aan dit onderwerp vuil worden gemaakt, hoe vervelender de hele casus wordt. De 24-jarige Bas van Wijk die werd doodgeschoten in Amsterdam is slachtoffer geworden van een schandalige en ontoelaatbare daad van geweld die niet te tolereren valt. Bij moordzaken als deze is het essentieel om justitie en politie hun werk te laten doen en ze ervoor te laten zorgen dat de dader zijn verdiende straf krijgt.
Wat niet helpt voor gerechtigheid voor Bas is als je dood wordt aangegrepen door de rechterflank om een politiek en polariserend punt te maken. De hashtag #GerechtigheidVoorBas, die de wereld in werd geslingerd door befaamd Baudet-marionet Eva Vlaardingerbroek, gaf aanleiding tot een racistische twitterstorm waarbij allerlei assumpties werden gedaan over de dader. Hierna werd door Raisa Blommesteijn – we zitten op 2 van de 3 – een demonstratie de wereld ingeslingerd voor “gerechtigheid”. Welke aanleiding is er om te denken dat er geen gerechtigheid komt voor Bas, namelijk door het laten functioneren van onze rechtsstaat?
In een opinieartikel in Elsevier schreef Vlaardingerbroek dat “het voorkomen van dit soort extreem gewelddadige praktijken moet prevaleren boven het coûte que coûte willen vermijden van etnische profilering”. Deze frase (die gretig werd geciteerd door Kim Boon – bingo!) doet een racistische aanname over de rug van slachtoffers van geweldspraktijken die los van afkomst en etniciteit plaatsvinden. Alsof politie of overheidsinstanties weigeren in te grijpen als een verdachte migrant is – het is meestal andersom.
Hadden Thierry’s Twitter-Sirenen daadwerkelijk wat gegeven om de slachtoffers en om de nabestaanden van deze moorden, dan hadden ze de families een berichtje gestuurd en gecondoleerd, en hadden we daarna een publiek debat kunnen voeren over het aanschaffen en controleren op wapens, en voorlichting en opvoeding over geweld. Het is nu verrekte schandalig het debat wéér is getrokken naar etniciteit en migranten, in plaats van dat we de familie van de slachtoffers de ruimte geven om te rouwen. #GerechtigheidVoorBas betekent vooral geen hashtags.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (207)

Buitenstaander
Buitenstaander16 aug. 2020 - 15:55

Tegen de achtergrond van wat nu zien met Bas en in de grote steden, is het vooral opmerkelijk dat we het hier vooral belangrijk vinden om het weer over grondwet en rechten te hebben en over niet-etnisch profileren: Groepen met de bekende achtergrond, altijd roepend over respect, tonen eens te meer aan dat respect geenerlei waarde heeft, en dat profileren idd niet nodig is; dat doen ze gelukkig zelf nu al, compleet met vlaggen...... Eens kijken wat we nu weer voor alternatieve 'behandelmethodes' verzinnen: buurt coaches, low profile politie; op bezoek in Moskeeen. Heeft heeft blijkbaar niet zoveel geholpen. Of gaan we hier weer een culturele neo liberale verklaring voor vinden om vooral niets tehoeven doen?

3 Reacties
Zandb
Zandb17 aug. 2020 - 7:10

Norm "Groepen met de bekende achtergrond, altijd roepend over respect, tonen eens te meer aan dat respect geenerlei waarde heeft, en dat profileren idd niet nodig is; dat doen ze gelukkig zelf nu al, compleet met vlaggen……". Helaas. Wat u doet is etnisch profileren. En daarmee levert u het bewijs dat etnisch profileren een verboden van discrimineren is. Alleen een lid van de groepen die u bedoelt, mag u gebrek aan respect verwijten. En dat is dan, in feite, niet meer dan terecht. Maar u praat over profileren. U bedoelt dus, dat deze groepen "met de bekende achtergrond" de gerechtvaardigde aanleiding vormen om alle mensen met die achtergrond op het hebben van respect of niet te controleren. Dat zou hetzelfde zijn, wanneer groepen witte autochtone Nederlanders' zich als Neo-Nazi manifesteren en we daarom alle witte autochtone Nederlanders op dat punt moeten controleren en/of in de gaten houden. U zal er waarschijnlijk (noodgedwongen ?) voor zijn maar ik vind dat discriminerend. En dat is nog niet het ergste maar de wet laat het niet toe.

Buitenstaander
Buitenstaander17 aug. 2020 - 9:27

@Zandb Ik weet dat u als 'puntje-zuiger' de wereld graag ziet als individueel opererende personen, zodat er vooral geen algemene concluisies uit getrokken kunnen en mogen worden, en... u woont vast niet in Kanaleneiland. Maar voor uw geruststelling: Ik kijk naar de TV en zie 'groepen' en dus niet een hele bevolking (over een kam) of (tweede) nationaliteit, of alle mensen met die achtergrond, zoals u insinueert. Maar ik zie wel groepen die zich niet willen conformeren aan onze democratische regels, en zich eerder een voelen met hun oorspronkelijke vaderland, met alle bijbehorende on-democratische beginselen. . Daar gaat het om Zandb, en deze groepen tonen nul komma nul respect voor al die dingen waar u zo prat op gaat. En dat moeten we dan maar eens benoemen, om er echt wat aan te doen, ipv dat eeuwige moraal beredeneer.

Paul250371
Paul25037119 aug. 2020 - 11:57

"Daar gaat het om Zandb, en deze groepen tonen nul komma nul respect voor al die dingen waar u zo prat op gaat. En dat moeten we dan maar eens benoemen, om er echt wat aan te doen, ipv dat eeuwige moraal beredeneer." Gaat dit alleen om de door jouw verfoeide buitenlanders of zijn er nog meer groepen in Nederland waar we echt wat aan moeten doen?

Andre0012
Andre001215 aug. 2020 - 12:10

@Mark; Ja natuurlijk andere orde want van politie mag je t goeie voorbeeld verwachten. Maar mij gaat t om de selectiviteit waarmee racisme gebruikt wordt. Het geweld tegen blanken door Noord-Afrikanen loopt de spuigaten uit, laatste week alleen al. Gisteravond braken jongeren met Marokkaanse vlaggen Kanaleneiland af. Als je vindt dat afkomst er hier niet toe doet, dan negeer je het probleem en wordt dit alleen maar erger. Ik maak me hier simpelweg enorm zorgen over, vrees voor de groei van "banlieus".

3 Reacties
Andre0012
Andre001215 aug. 2020 - 12:13

Bij politiegeweld zeggen we : dit is racisme, dat moeten we erkennen, zodat we t op kunnen lossen. Bij ellende door je-weet-wel in Nederland zeggen we: afkomst doet er niet toe, zijn gewoon verveelde jongeren

Zandb
Zandb15 aug. 2020 - 18:02

Andre Ik zou eventueel racistisch geweld door gezagsdragers niet graag gelijk stellen aan racistisch gedrag van Marokkaanse jongeren. Wanneer u even nadenkt, dan denk ik ook wel dat u begrijpt waarom dat niet zo verstandig is om te doen. Verder racistisch geweld kunnen we gewoon als racistisch geweld benoemen, als je dat op een redelijke manier kunt en wilt onderbouwen. Verder zijn er meningen mogelijk in een land waar je in vrijheid een mening mag uiten. Helaas ook niet zulke leuke. Ik zou adviseren om die meningen die u niet zo leuk vindt eerst eens een feitelijk basis te geven - (schuil)naam noemen en mening vermelden bijvoogrbeeld - en dat u dan eens onderbouwt wat er volgens u verkeerd is aan die mening. Geloof me, dat is nog niet zo makkelijk. Oncontroleerbaar iets beweren is dat wel.

Paul250371
Paul25037119 aug. 2020 - 12:06

"Ik maak me hier simpelweg enorm zorgen over, vrees voor de groei van “banlieus”." Zwaar inzetten op betere huisvestingen, opleiding, armoedebestrijding, gelijke kansen op stage en banen voor een ieder en diversiteit in de wijken bevorderen zijn denk ik niet de oplossingen waar jij aan denkt neem ik aan?

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 aug. 2020 - 5:37

Waarom dan op een site als Joop nu iets gaan plaatsen waar het de bedoeling is dat er weer allerlei reacties op komen als je die mensen rust wil binnen en de kans om te rouwen? Dat lijkt me een zeer terechte vraag gezien het begin van deze bijdrage hoe goed ook bedoeld. Daar laat ik het dan ook bij. Vreselijk hoe zo'n jong leven in een zucht naar de knoppen wordt geholpen en het leven van de nabestaanden levenslang zal tekenen. Ik wens de familie heel veel sterkte toe in deze toch al barre tijden, en gun ze juist nu alle rust om te rouwen tezamen met hun dierbaren. Dat kost tijd, heel veel tijd, die tijd gun ik ze en daarom doe ik er verder het zwijgen toe.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin15 aug. 2020 - 5:38

binnen is gunnen.

Jozias2
Jozias215 aug. 2020 - 13:56

@ikzelf Er is toch op zijn minst een tegenstelling tussen “ Hoe meer woorden aan dit onderwerp vuil worden gemaakt, hoe vervelender de hele casus wordt.” en er vervolgens eennartikel er over schrijven?

Ivan61
Ivan6115 aug. 2020 - 17:03

@ Ikzelf, Wat deden BLM Nederland en Bij1 na de moord op George Floyd in VS? Zelfde toch. Wees niet hypocriet man.

Folkert2
Folkert214 aug. 2020 - 23:47

Ik heb er even over nagedacht of ik hier op moest reageren. De ouders gaven van te voren al te kennen dat ze niet op een politieke demo zaten te wachten, en daarmee had het boek gesloten kunnen worden. Maar Jens kon in navolging van zijn generatiegenoten deze dode toch niet aan zich voorbij laten gaan. Want Jens is net zo goed een verveelde millennial die een studie volgt waarbij jezelf profileren het meest belangrijke is. (iets kunnen doen ze allemaal niet) Jens is net als de drie dames al aan het voorsorteren op de grote mensen politiek want daar eindigen allerlei mensen die werkelijk waar beschikken over een goed stel hersenen maar hun potentieel willen vergooien. Dat de rechtse opportunisten er mee gaan lopen is overigens niet zo heel raar. We hebben in NL weken lang demo`s meegemaakt omdat iemand in Amerika dood ging (dood door schuld). Vervolgens sprongen alle linkse opportunisten op de bandwagon en kwam er zelfs een racisme debat in de TK. Maar wordt je als een hond afgeknald omdat je iemand aanspreekt op diefstal. Wordt je als lesbische Nigeriaanse vrouw in een AZC overgoten met kokend water vanwege je geaardheid. Zijn er nog steeds 60 meiden per maand die maand besneden worden. (https://www.groene.nl/artikel/het-is-gewoon-kindermishandeling?utm_source=De+Groene+Amsterdammer&utm_campaign=e9ec81fdfb-Dagelijks-2020-08-08&utm_medium=email&utm_term=0_853cea572a-e9ec81fdfb-70579921) Dan hoor je precies diezelfde club niet. En de politici eveneens. En als je zwijgt, dan geef je het initiatief aan de rechtse opportunisten. Dus misschien minder klagen over de rechtse opportunisten maar gewoon zelf eens als linkse politicus (in spe) aan de bak gaan. Dit land is rijp voor linkse politiek maar wel the whole shebang. Niet alleen de linkse politiek van verveelde millennials die op kosten van trustfund ouders politicus willen larpen.

2 Reacties
Folkert2
Folkert215 aug. 2020 - 1:03

En hetzelfde met het rellende straattuig in de Schilderswijk en Kanaleneiland. Ze willen water ter verkoeling. Geef ze dan ook water, maar dan wel uit een waterkanon. Als de ouders weigeren hun kroost op te voeden dan moet de staat dat doen. Weigeren autoriteiten en ouders dit dan zal de maatschappij reageren. En dat doet de maatschappij heel simpel door dit soort mensen niet aan te nemen omdat men simpelweg geen zin heeft in randfiguren binnen een bedrijf. Dus als de overheid discriminatie wil tegengaan dan zal ze zelf de rotte appels aan moeten pakken. En anders zegt de maatschappij, wij gaan het risico niet aan. En hier heb ik net zoveel vertrouwen in de VVD als GL dat ze dit onderwerp willen tackelen. VVD is heel simpel omdat het geld kost en GL vanwege hun discriminatie standpunt. En heel veel mensen hebben dat met de politiek. En links moet niet alleen uit zijn bubbel komen om op safari te gaan maar links zou gewoon eens wat minder elitair moeten worden. Of je nu PvdA, VVD of GL hebt, het zijn allemaal hautaine kwasten die in hun hele leven nog geen 40 uur lichamelijke arbeid hebben verricht in 1 week.

Zandb
Zandb15 aug. 2020 - 18:08

Folkert Jens neemt stelling tegen wat anderen doen. Hij buit deze tragische gebeurtenis niet uit. Hij laat zien waarom volgens hem anderen dat wel doen en wat daar hij daar zo slecht aan vindt. Wanneer iemand zich tijdens een begrafenis misdraagt kun je net doen of er niets aan de hand is en of het de gewoonste zaak van de wereld is. Je kan iemand ook aanspreken en/of met met zachte drang verwijderen. Maar..... wat je ook doet, niets of van alles, de geest is uit de fles en je kunt dan misschien de schade ietsjes beperkt houden maar dat is het dan ook wel..

[verwijderd]
[verwijderd]14 aug. 2020 - 15:30

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
Zandb
Zandb15 aug. 2020 - 6:55

Z_edje Natuurlijk mag dat. Ik vind dat alleen een wat laconieke reactie. Mag dat dan ook? Het gaat in dit artikel niet om "achtergrondlawaai", heb ik al meerdere malen betoogd, maar om een (vermeende, dat dan weer wel) bedreiging van onze democratische rechtsstaat, die niet vaak en duidelijk genoeg kan worden ontmaskerd. Natuurlijk is de keerzijde, dat je de kans loopt om gratis reclame te maken voor diegenen die dat niet verdienen maar de symbolische vraag "waar was je tijdens de oorlog" is wat mij betreft ietsjes beter te beantwoorden.

Zandb
Zandb15 aug. 2020 - 18:40

Z_edje U gedraagt zich als een hersenloos wezen. Ik vind wat ik vind en dat heb ik keurig uitgelegd. En daar mag u het mee doen of niet. Uw reactie vind ik laconiek omdat ik vind dat het om iets belangrijks gaat. U denkt daar anders over. Zo is het en niet anders. En ik kan het gemakkelijk opbrengen om dat - en u - te respecteren. Ik bedelf u niet onder een niet aflatende stroom beledigingen gebaseerd op foute aannames.

Zandb
Zandb16 aug. 2020 - 15:56

Z_edje Ach. Het enige wat u doorprikt, dat zijn de ballonnetjes die u zelf hebt opblaast. U bent gewoon niet wijzer.

Zandb
Zandb17 aug. 2020 - 7:24

Z_edje Dit was wat ik zei en waar u, zoals iedereen kan zien, ongelooflijk op losgaat door allemaal ballonnen op te blazen die vol met valse lucht zitten. Het enige wat ik van u verwacht, is dat u inhoudelijk - en niet op mijn persoon en mijn vermeende trucjes of veronderstelde beweegredenen of wat dan ook; dergelijke ballonnen.... - reageert op wat ik beweer. "Natuurlijk mag dat. Ik vind dat alleen een wat laconieke reactie. Mag dat dan ook? Het gaat in dit artikel niet om “achtergrondlawaai”, heb ik al meerdere malen betoogd, maar om een (vermeende, dat dan weer wel) bedreiging van onze democratische rechtsstaat, die niet vaak en duidelijk genoeg kan worden ontmaskerd." Iedereen kan toch zien dat ik een keurige reactie geef met een nette mening, waarin ik uw commentaar allesbehalve "onderuit schop".

Zandb
Zandb18 aug. 2020 - 8:15

"Jij hoeft helemaal niks van me te verwachten want ik schrijf hier niet in jouw opdracht, noch is er voor mij een verplichting jou welgevallige zaken op te schrijven." Ik hoef inderdaad niets van u te verwachten maar ik doe dat wel. U integendeel, verwacht dan net zo makkelijk wel weer wat van mij: "Je kan me aanvallen op mijn schrijfsels als die strijdig zijn met de feiten. Maar doe dat dan gewoon". En reageer ik daarop nu net zo lullig? Waarom zou er voor mij wel een verplichting zijn om u welgevallige zaken op te schrijven? (Dit vormt in feite al een bewijs, dat dat van die ballonnetjes klopt.) Een ander ballonnetje: "Ik snap gewoon niet dat je én zo overtuigd kan zijn van je eigen gelijk én zo weinig deugdelijk onderbouwing kan opvoeren voor dat gelijk." Want de werkelijkheid is, dat u overtuigd bent van uw gelijk en ik van mijn mening. Ik vind nu eenmaal wel eens iets en in dit geval, vind ik uw reactie laconiek. Wanneer dat een poging is om uw commentaar onderuit te schappen, dan is dat maar zo. Ik kan er weinig aan en tegen doen, dat u dat zo opvat. "Deze hele zin, bevat alleen maar woorden maar verder geen enkele betekenis." Dat roept de filosofische vraag op, wie dan waarom gerechtigd is om betekenis aan woorden en zinnen te geven. In dit geval is het wel duidelijk, wie dat dan mag. U wel, ik niet. U veronderstelt dat ik uit boosheid volhard in verkeerd gedrag. U zegt: "Als ik dat benoem maakt je dat vervolgens ook weer boos en ga je grondiger volharden in je slechte discussiegedrag, lappen tekst hier van je met voorbeelden te over. Jij gelooft in discussiesabotage, niet ik." Hoe kan ik hier me nu tegen verweren, wanneer u vindt dat ik het volgende moet doen: ".....als jij het met mijn standpunten niet eens bent dan heb je die feiten die anders beweren gewoon paraat." Ik kan toch alleen maar heel zwak beweren, dat het niet klopt, wat u beweert; ik volhard niet uit boosheid. en bestaan geen feiten, die dat kunnen bewijzen; we hebben het over meningen. Maar hoe waar dat feit ook is, het enige wat ik volgens u dan doe is volharden uit boosheid. Kortom; Barbertje hangt. Ik leg uit waarom het voor mij geen achtergrondlawaai is. Wanneer ik dat autoritair zou vaststellen bent u minstens zo autoritair. Immers in uw eerste reactie beweert u: "Het is achtergrondruis en dat zet weer niet veel bakens de andere kant op in deze discussie." Waar bent u nu toch in godsnaam mee bezig. (U zou me hoogstens heeeeeel erg kunnen kwalijk nemen dat ik van "geruis" "lawaai" maak. Maar nogmaals, dat is het voor mij. Want in mijn tweede reactie formuleer ik: "Uw reactie vind ik laconiek omdat ik vind dat het om iets belangrijks gaat." U blaast het ballonnetje dus echt zelf op.) En wat is dit nu voor onzin: “Laconiek” is jouw manier om ingaan op de inhoud te vermijden maar mijn reacties bij voorbaat al als minderwaardig af te schilderen." Wanneer ik uw reactie minderwaardig zou vinden, zou ik dat woord wel gebruiken. Er is geen enkele aanleiding om, gezien de context, te veronderstellen, dat ik iets anders zeg dan ik bedoel en omdat u in uw functie als 'gedachtenlezer' regelmatig mis loopt te kleunen, is dit ballonnetje ook voor uw rekening. U zegt: "Als je daar de feiten voor kan ophoesten prima." Terwijl ik beweer: "Het gaat in dit artikel niet om “achtergrondlawaai”, heb ik al meerdere malen betoogd, maar om een (vermeende, dat dan weer wel) bedreiging van onze democratische rechtsstaat, die niet vaak en duidelijk genoeg kan worden ontmaskerd." Ik hier meerdere reacties geschreven, waarin heel duidelijk beargumenteerd (vind ik) waarom ik dat vind. Als u er prijs op stelt, wil ik die voor u wel opzoeken en in een reactie aan u presenteren. Tja, u kunt dat dan niet vinden maar ik vind dat ik ontmasker. En wat is nu helemaal het probleem; twee mensen schatten dezelfde feiten anders in. 't Is wat. En wanneer ik te veel woorden gebruik en te veel reageer, hoe wilt u zichzelf dan kenschetsen? Die overal, nog veel meer woorden en reacties en beledigingen en jij-bakken weidt aan iemand die, volgens uw zeggen niet de moeite waard is of het zou in negatieve zin moeten zijn. De tijd ontbreekt me nu. Ik laat het hierbij.

Aart van de aap
Aart van de aap14 aug. 2020 - 13:27

Ik ben dit met je eens, Jens Men maakt er weer een 'Marokkanen probleem' van. Etnisch profileren en wat mij betreft racisme ( al heeft dat woord zijn betekenis wel verloren, de laatste jaren ) Waarom betrek je iemands etniciteit bij een misdaad ? Als ik iemand dood steek, zeggen ze dan op het nieuws : Witte man, bevriend met die en die, heeft familie in Rusland en spaart smurfen. Ik bedoel, waarom allemaal dingen erbij halen die niets met het misdrijf te maken hebben. Jij bent het die iemand vermoord, niet je Marokkaanse achtergrond. Het is niet je huidskleur, die de trekker overhaalt. En, PVV en FVD zetten de vicieuze ook in gang. We beschuldigen Marokkanen, Marokkanen worden boos, gaan zich afzetten, voelen zich ( terecht ) gediscrimineerd, waarop de PVV/FVD haar gelijk heeft. We stigmatiseren je, je handelt ernaar en zo bevestig jij het stigma dan. Misdaad komt voor in alle landen, onder alle bevolkingsgroepen. Witte christenen en zwarte moslims, kunnen/zullen crimineel zijn.

17 Reacties
axetothehead
axetothehead14 aug. 2020 - 14:02

Klinkt mooi en op zich heb je gelijk maar als blijkt dat een bepaalde bevolkingsgroep buiten proportioneel vaak bepaalde misdaden pleegt. Moet je volgens mij toch kijken wat het is waardoor juist zij dit doen. Hoe wil je problemen ooit oplossen als je je ogen sluit?

Aart van de aap
Aart van de aap14 aug. 2020 - 14:23

Jezus, ik vergeet steeds dat dit normie Joop is. Allerlei VVDers etc, reageren hier ook. Bah. Armoede is de bakermat van misdaad, niet je huidskleur........ :_) Er is geen wetenschappelijk bewezen correlatie, tussen huidskleur en crimineel gedrag. Of zelfs godsdienst en crimineel gedrag. Jullie hebben dus geen reden om het aan te halen, behalve dan haat zaaien. Nooit is uit een onderzoek gebleken, dat als je Marokkaanse genen hebt, je sneller naar de misdaad grijpt. Dat zou dan in je genen zitten ? Dat zou dan in 'de cultuur' zitten ? Ja, want in Marokko vind iedereen het prima als je dingen steelt en/of mensen dood maakt. ? Jullie zijn de oorzaak van het probleem dat jullie steeds opmerken. Namelijk het probleem met 'de Marokkanen'

Andre0012
Andre001214 aug. 2020 - 14:24

Helemaal eens axetothehead. Het gekke is ook dat etniciteit er ineens wél toedoet als een witte betrokken is bij agressie op een zwarte man. Dan móet het wel discriminatie zijn...

Aart van de aap
Aart van de aap14 aug. 2020 - 14:35

Andre Daar hoor je mij ook niet over. Ik ben niet het soort van 'linkse' activist, die het over 'whiteness' heeft, of je witheid gebruikt als een tegenargument. Zo makkelijk maak ik mijzelf er niet vanaf.

axetothehead
axetothehead14 aug. 2020 - 14:38

@Aart van de aap Kijk direct met het plaatsen in hokjes, het zijn mensen als jij die voor de tweedeling zorgen, bah.

Mark Huysman
Mark Huysman14 aug. 2020 - 16:52

[Het gekke is ook dat etniciteit er ineens wél toedoet als een witte betrokken is bij agressie op een zwarte man. Dan móet het wel discriminatie zijn…] Waar heb je het over? Overheidsgeweld tegen zwarten? Begrijp je niet dat dat van een andere orde is dan geweld tussen burgers?

e men
e men14 aug. 2020 - 17:44

@aart, "Als ik iemand dood steek, zeggen ze dan op het nieuws : Witte man, bevriend met die en die, heeft familie in Rusland en spaart smurfen". Als jij wit (blank) bent, bevriend met andere blanken, familie in Rusland hebt en smurfen spaart, en jij steekt iemand neer die getint/zwart is, ja, dan zullen alle media in Nederland dat als groot nieuws naar buiten brengen en er wordt dan ook vast een demonstratie voor jouw slachtoffer gehouden, op De Dam, waar mevrouw Halsema ook zal spreken.

e men
e men14 aug. 2020 - 17:46

@aart, "Er is geen wetenschappelijk bewezen correlatie, tussen huidskleur en crimineel gedrag. Of zelfs godsdienst en crimineel gedrag". Kijk jij nooit naar Opsporing Verzocht en lees je ook geen kranten???

Willem D2
Willem D214 aug. 2020 - 17:56

Een kennis van mij werkte bij de politie en die maakte er een sport van om bij opsporing verzocht op basis van de misdaad een signalement te voorspellen voordat dat bekend werd gemaakt. Ging verrassend vaak goed. Het soort misdaad en de afkomst correleert beter dan je denkt.

Bas2
Bas214 aug. 2020 - 18:22

"Er is geen wetenschappelijk bewezen correlatie, tussen huidskleur en crimineel gedrag." Een correlatie is niet wetenschappelijk doch statistisch. Het leggen van relaties is echter in sommige kringen te confronterend. Het zal je kind (GVD) maar wezen!

Aart van de aap
Aart van de aap15 aug. 2020 - 8:56

OMG Echt schokkende reacties weer. Dit racisme, dat is dan waar iets als 'Bij1' door ontstaan is. Een beweging die dan zelf weer helemaal de andere kant op slaat. FVD leidt tot Bij1, leidt tot FVD. Ze versterken elkaar. Giftig racisme, versterkt giftig anti racisme, versterkt giftig racisme. Wat je aanhaalt, het zogenaamde argument dat je aanhaalt : kijk naar opsporing verzocht.... Ik was eens op een letterlijk nazistisch forum, om te kijken wat men daar besprak. De kaalhoofdige neonazi's halen precies hetzelfde 'argument' aan. Kijk naar opsporing verzocht en je snapt hoe de hele wereld in elkaar zit. Kijk naar opsporing verzocht en je hebt de wetenschap niet meer nodig. Kijk televisie en je hebt geen onderzoek, geen feiten, geen kennis meer nodig. Je baseert je aannames gewoon op dat wat je op tv ziet. Intelligent weer Ik heb opsporing verzocht gezien, nu weet ik hoe de wereld werkt en nu weet ik dat Marokkanen criminele genen hebben. Het niveautje op Joop.nl. Wat een schande. Wat een beerput

Willem D2
Willem D215 aug. 2020 - 11:33

@Aart Lezen is een kunst Eerst tot 10 tellen voordat je vol op het orgel gaat. Er is een correlatie tussen het soort misdaad en de afkomst Messen zie je vaker bij mediterane culturen. Zeden misdrijven met kinderen vaker bij de Nederlandse cultuur Fraude ook bij Nederlanders Roof op het platteland vaak bij Oost Europeanen

Aart van de aap
Aart van de aap15 aug. 2020 - 12:29

Het kan waar zijn dat in bijvoorbeeld Spanje eerder gemoord word met messen. De vraag is, is het relevant om het te vermelden ? Als het niet echt relevant is, waarom zou je het dan vermelden Belgische jongen schoot een man neer. Zweedse toerist steelt een fiets. Jongeman ( die vijf jaar in Griekenland gewoond heeft ) betast een vrouw. Zakenman ( van Noorse afkomst ) bleek aan witwassen te doen. Snap je wat ik bedoel ? Wat voor zin heeft het om er allemaal details bij te voegen, die slechts insinueren Het maakt het misdrijf niet erger/minder erg.

Jaap8
Jaap815 aug. 2020 - 18:12

@Aart "Als het niet echt relevant is, waarom zou je het dan vermelden" Precies helemaal mee eens. Dat het allemaal de schuld is van de witte is mag dus hopelijk nog wel vermeld worden.

Aart van de aap
Aart van de aap16 aug. 2020 - 10:30

Jaap Ik ben iemand die NOOIT iemands huidskleur erbij haalt. Ik ben ook niet zo'n quasi linkse dweil, die mensen aanspreekt op hun 'witheid'. Ik heb mij daar altijd tegen verzet.

Mark Huysman
Mark Huysman17 aug. 2020 - 7:21

[Van het ene ga je heel anders dood dan van het andere?] Sorry maar dat vind ik zelfs voor jou doen een ondermaatse reactie. Het is natuurlijk altijd verschrikkelijk als mensen door geweld om het leven komen. Maar als overheidsdienaren verantwoordelijk zijn dan is dat van een andere orde omdat de overheid er zou moeten zijn om ons te beschermen. Als blijkt dat die overheid juist mensen in gevaar brengt en om ht leven brengt -en dan vooral mensen met een donkere huidskleur- dan is die overheid er dus niet voor jou. En als je niet ziet dat dit van een totaal andere orde is dan crimineel geweld dan weet ik het ook niet meer.

Mark Huysman
Mark Huysman18 aug. 2020 - 5:39

Oké, jij ziet dus geen verschil tussen racistisch overheidsgeweld en geweld tussen burgers en je doet ook je best om de moord op Floyd te bagataliseren. Dat zegt me genoeg, geen zin om daar verder nog woorden aan vuil te maken.

Ivan61
Ivan6114 aug. 2020 - 13:02

Zoals Pseudoniem82, Henri Zwols en paar andere terecht wijzen moeten sommige hier zich afvragen waarom zij zo hypocriet zijn. Norsemen en Sonic jullie geven schuld aan Wilders en Baudet bij elke misdaad die uit rechtse hoek komt . Zonder enige respect voor slachtoffers en nabestaande. Gewoon eigen haat doordrukken. Jullie zijn niet de enige helaas. Net zo ranzig als de mensen die elke kans aangrijpen om alle asielzoekers of Moslims zwart te maken als iets vervelend plaats vindt. Focussen op dader(s) en respectvol zijn.

13 Reacties
Satya
Satya14 aug. 2020 - 18:02

Baudet en Wilders staan voor een bepaald gedachtengoed. Je vergelijking gaat verschrikkelijk mank. Als een Marokkaan het jihadisme aanhangt kun je zeggen dat hij een verschrikkelijk gedachtengoed aanhangt. Als een terrorist een brief achterlaat waarin hij spreekt over cultuur onder vuur, omvolking, cultuurmarxisme en 'zij' zijn het gevaar is er niets ranzig aan om daarnaar te verwijzen als politici dat gedachtengoed ook verkondigen. Heel vreemde redenatie weer.

Pensionada2
Pensionada214 aug. 2020 - 18:09

@Sarajlija: jij hebt het bij het rechte eind. Elke misdaad wordt door politiek uitgebuit. Gelukkig hebben ze verdachten opgepakt en heeft een van hen een bekentenis afgelegd.

Sonic2
Sonic214 aug. 2020 - 20:30

@ Sarajlija Ik corrigeer het ongekend wangedrag van achterbakse figuren zoals Wilders en Baudet. Als Wilders en Baudet zich niet zo ontzettend hadden misdragen en zich zo ontzettend laag hadden opgesteld dan had ik niets te typen gehad. Voor de rest moet jij het niet over respect hebben. Jij bent zeer zwaar respectloos tegen mij. Nog nooit heb je mij goed weergeven. Nog nooit heb je mijn woorden goed weergeven. Ook nu weer trek je het zo uit het verband zodat het lijkt alsof ik niet reageer op wangedrag, maar het zelf pleeg. Als hetgene wat ik gedaan heb respectloos is dan kan je beter morgen Joop opheffen. Of het geen opinie platform meer noemen. De schrijver brengt zeer terecht het onvoorstelbare wangedrag van Wilders en Baudet en hun ultra rechtse kneuzen clubjes ter sprake. Als ik daar niet eens op mag reageren. Wilders en Baudet maken het politiek. Ik draai dat politieke er uit. Door ze op aan te spreken. En voor de rest maak je er maar van wat je er van wilt maken.

DanielSchie
DanielSchie14 aug. 2020 - 21:55

@sonic 'Wilders en Baudet maken het politiek. Ik draai dat politieke er uit. Door ze op aan te spreken. En voor de rest maak je er maar van wat je er van wilt maken.' in al je posts geef je af op Wilders en Baudet. en dat mag natuurlijk...maar inhoudelijk kom je nooit verder dan dat ze vreselijk rechts en fascistisch zijn. Inhoudelijk (en ze vooral aan te spreken op het niet - politieke) en onderbouwde argumentatie heb ik nog nooit van je gelezen.

Zandb
Zandb15 aug. 2020 - 7:08

Sonic Ik kan Sarjlija niet zo goed volgen in zijn ogenschijnlijk zo 'open en gematigde houding, die op verzoening gericht zou zijn'. Ik geloof graag dat de man zo is, maar ik ben bang dat hij niet taalvaardig genoeg is om werkelijk te volgen waar het om gaat. Wanneer u beschuldigd wordt van "haat doordrukken" (wat dat dan ook in werkelijkheid mag betekenen) dat zit er iets grondig fout. Wat hij bijvoorbeeld niet begrijpt, is dat hij dus zelf regelmatig geen respect toont en al helemaal niet als het om u en Norsemen en "jullie zijn niet de enigen helaas" en mensen die elke kans aangrijpen om alle asielzoekers of moslims zwart te maken...... En wie dat vaststelt, die verdraait zijn woorden.

Ivan61
Ivan6115 aug. 2020 - 9:09

@ Pensionada, Mensen hebben onverklaarbare gewoonte en behoefte om eigen darmen leeg laten lopen zonder enige respect voor slachtoffers en nabestaande. De reacties van Satya en Sonic zijn bewijs net zoals hier boven. De reacties van e-man en andre onder andere.

Ivan61
Ivan6115 aug. 2020 - 9:12

@ Satya en Sonic, Kennen jullie deze nog: Kogel komt van links. Jullie zijn net zo extreem zoals Baudet en Wilders.

Ivan61
Ivan6115 aug. 2020 - 10:14

@ Zandb, Nu begrijp ik dat niet helemaal, mijn taalkennis of gebrek aan is de reden, Jij bent aan discrimineren en dat is achterbaks.

Zandb
Zandb15 aug. 2020 - 18:52

Satajlijla U weet bijvoorbeeld niet weet achterbaks is. Het volgende: "Norsemen en Sonic jullie geven schuld aan Wilders en Baudet bij elke misdaad die uit rechtse hoek komt", dat is hier helemaal niet aan de orde. En dat begrijpt u niet. Het zij zo. U laat uw darmen slechts leeglopen. Wat u in uw tweede reactie zegt: "De kogel kwam van links" heeft er nog minder mee te maken. Maar goed, die darmen liepen nu eenmaal leeg, dus dat kon er ook nog wel bij. En even later zegt u doodleuk: "Focussen op daders en respectvol zijn". U bent toch helemaal niet respectvol, wanneer u van mensen beschuldigt van "gewoon eigen haat doordrukken". Ik ga het niet allemaal opzoeken maar ik weet niet hoeveel reacties ik van uw kant gezien heb, waar het respect ver te zoeken was. Een reactie weet ik nog: U wilt de samenleving beschermen door criminelen buiten de maatschappij te plaatsen. Over respect gesproken.

marcelhermus
marcelhermus15 aug. 2020 - 20:47

@Sarajlija Ik vind wel dat je de verkeerde personen nu aanpakt. Ik ben het lang niet altijd eens met hun, maar ik vind zowel sonic als satya over het algemeen wel eerlijk en oprecht overkomen. Zij vertellen duidelijk hun mening zonder heel veel tactische trucjes te gebruiken. Er zijn er genoeg die je hier echt wel van kan beschuldigen.

Ivan61
Ivan6115 aug. 2020 - 22:26

@ Cyber20, Ik heb respect voor Satya en Sonic maar zijn slaan plank mis als dat om Wilders en Baudet gaat. Ik vind deze 2 heren echte nazi's en daarom praat ik bijna nooit over ze. Maar bij elke verschrikkelijke gebeurtenis in de wereld deze 2 bijtrekken vind ik net zo fout. Na de slachtpartij in Christchurch kreeg Baudet schuld van alle kanten bijvoorbeeld. En hij heeft dat niet gedaan.

Ivan61
Ivan6116 aug. 2020 - 13:14

@ Ikzelf, Dat klopt als dat om Baudet gaat. Alleen de lijken waren nog warm en mensen begonnen gif te spuiten. Dat vind ik respectloos en jij? Wat deed Bij1 na de dood in VS?

Ivan61
Ivan6116 aug. 2020 - 15:49

@ Ikzelf, Dank voor uw eerlijkheid.

Ivan61
Ivan6114 aug. 2020 - 11:38

Heel terechte punt jonge man. Wij moeten altijd de nabestaande ruimte en tijd gunnen om te rouwen. Laten wij hopen dat de mensen iets van leren en volgende keer dat respecteren. Als een aanslag of roofmoord plaats vindt even stil zijn en respect tonen voor de slachtoffers.

Markzelluf
Markzelluf14 aug. 2020 - 11:17

Het is natuurlijk ‘gewoon’ een vorm van actie/reactie. De gruwelijke dood van Floyd leidde tot veel afschuw bij links en rechts, blank en gekleurd. De protesten gingen steeds verder en werden steeds breder getrokken: kolonialisme, slavernij, de sociaal-economische achterstand van niet-blanken zijn allemaal de schuld van ‘wit’, is de boodschap. Dat aangeklaagden zoeken naar voorbeelden van ‘hullie doen t ook’ is dan zo gek nog niet. Dit kan nog wel een tijdje zo doorgaan ook en beide kampen zullen steeds meer bewijzen zien van hun gelijk. Wordt niemand beter van. MAAK wat van je leven en hou het een beetje positief.

JasDon
JasDon14 aug. 2020 - 11:07

Rechts zal zo een moord inderdaad aangrijpen, het past bij de beeldvorming die ze willen creëren. Andersom lees je hier ook niet over de rellen in de Schilderswijk of de erkenning van Israel door de VAE. Selectieve blind spots, verontwaardiging is er continu. Zodra dit consequent wordt geduid zal ik auteur niet van boter op het hoofd beschuldigen.

6 Reacties
Satya
Satya14 aug. 2020 - 11:17

Wat bedoel je met die rellen in de schilderswijk?

Vanderreis
Vanderreis14 aug. 2020 - 12:59

Welke rellen in de Schilderswijk?

JasDon
JasDon14 aug. 2020 - 13:11

Satya: https://lmgtfy.com/?q=rellen+schilderswijk

Salama.
Salama.14 aug. 2020 - 18:24

https://www.nu.nl/binnenland/6070956/relschoppende-jongeren-in-den-haag-voorlopig-niet-welkom-in-schilderswijk.html

Satya
Satya15 aug. 2020 - 8:08

Jasdon wat bedoel je met het er uit pikken van de schilderswijk?

Pensionada2
Pensionada215 aug. 2020 - 9:57

@Satya: ik neem aan dat je opmerking als satire moet worden beschouwd. Al 3 nachten op rij rellen in de Schilderswijk omdat men de brandspuiten niet open mag zetten! Het open zetten van de brandspuiten is traditie en dat mag men dan toch niet verbieden! Dat andere delen van Den Haag (Duindorp) daarom met minder waterdruk zitten is niet hun probleem. Compromis zou zijn om het waterkanon dan maar op de betogers te zetten. Hebben ze toch de gewenste verkoeling.

Pseudoniem82
Pseudoniem8214 aug. 2020 - 10:10

Wow, enkele splinters en een boel volledige balken. De linkse partijen melken de moord op Floyd al tijden uit, net als BLM, maar nu kan dat niet meer. Daar heeft de schrijver volledig gelijk in overigens, alleen valt het me op hoeveel mensen hier een complete balk voor de ogen hebben en nu boos zijn dat rechts hetzelfde doet. Simpele zielen.

9 Reacties
Pseudoniem82
Pseudoniem8214 aug. 2020 - 12:10

Die laatste zin is trouwens alleen bedoelt voor degenen die anderen daarvan beschuldigen. Ik zou die graag verwijderen maar dat gaat niet meer. C'est la vie.

Norsemen
Norsemen14 aug. 2020 - 13:33

"De linkse partijen melken de moord op Floyd al tijden uit, net als BLM, maar nu kan dat niet meer. Daar heeft de schrijver volledig gelijk in overigens" Uit welke woorden van de schrijver haal jij dit? En links is volgens mij helemaal niet boos. Het is veel meer de verbazing van links over de enorme domheid van mensen die dit voorval gaan vergelijken met Floyd. "Die laatste zin is trouwens alleen bedoelt voor degenen die anderen daarvan beschuldigen" Dat is precies wat jij doet. Met simpele ziel bedoel jij jezelf dus.

Aart van de aap
Aart van de aap14 aug. 2020 - 13:52

Ik ben sowieso niet gediend van het hele 'ras' stokpaardje. Het racialiseren van alles ( als dat een woord is ), is uiterst giftig. Voor links ( in mijn ogen geen links ) is zwart heilig en wit de boeman. Voor rechts is wit heilig en zwart de boeman. Ik kijk niet naar je huidskleur, ik kijk daar doorheen. Rassentheorie is iets voor nazi's.

Pseudoniem82
Pseudoniem8214 aug. 2020 - 14:52

'Uit welke woorden van de schrijver haal jij dit?' Bv. 'Het is verrekte schandalig...' uit nota bene de intro. Daaruit blijkt dat dit niet uitgemolken mag worden lijkt mij... Het verbaasd mij dan weer dat jouw 'links' blijkbaar verbaasd is over het feit dat dit wordt uitgemolken. Dat was te verwachten volgens mij. Volgens jou zijn de situaties niet vergelijkbaar, volgens anderen wel. Dat jij ook vergelijkingen op redelijke punten afdoet als 'dom' zegt meer over jouw vermogen je in te leven in anderen. Dat is best dom. En die 'simpele ziel' was inderdaad geïnspireerd door jouw simpele gedrag, maar was dus voor jou bedoelt ;-)

Pseudoniem82
Pseudoniem8214 aug. 2020 - 14:54

'Rassentheorie is iets voor nazi’s.' Helemaal mee eens. Jammer dat 'links' er steeds meer in mee gaat, maar dan de andere kant op. Dat maakt je namelijk niets beter...

Satya
Satya14 aug. 2020 - 17:54

"Voor links ( in mijn ogen geen links ) is zwart heilig en wit de boeman. Voor rechts is wit heilig en zwart de boeman." Jij hebt het over de uitersten van beide kanten. Zelf strooi je erg gemakkelijk met de term woke om maar niet te praten over bepaalde zaken.

Norsemen
Norsemen14 aug. 2020 - 21:49

Pseudoniem De schrijver heeft het over wat jij doet, niet wat je schrijft.

DanielSchie
DanielSchie14 aug. 2020 - 22:04

Door BLM enorm uitgemolken. Wereldwijde demonstraties, steden werden in puin gelegd, beelden omver getrokken. Verontwaardiging alom. Als het om racisme gaat heb je een punt dat je je stem laat horen. Echter, onlangs zat ik de bodycam beelden van de desbetreffende agenten te bekijken die Floyd moesten aanhouden maar daar kon ik weinig racisme ontdekken. Die beelden gaven mij even een ander gevoel bij het optreden van de agenten. ik hoor maar weinig media en BLM over deze beelden en de duiding hierop. Als agent voel je je wel even in de steek gelaten als een dag na het incident je bazen en iedereen je laat vallen terwijl er nul onjderzoek is gepleegd naar het zogenaamde racistische element. Ik ben heel benieuwd hoe de rechter dit gaat interpreteren.

Aart van de aap
Aart van de aap15 aug. 2020 - 8:47

Satya Je kent mij niet. Ik ben iemand die voor alles open staat en overal over wil/kan praten. Het hele 'anti racisme' verhaal begon als een discussie. Prima allemaal. Maar nu is het toch meer een soort cult geworden. Mensen beginnen dit een beetje irritant te vinden Peter Breedveld is racist, want hij heeft een Marokkaanse vriendin. Wiskunde is racistisch. Dat is het 'anti racisme' tegenwoordig Dat bedoelen we met 'woke' cultuur.

Henri Zwols
Henri Zwols14 aug. 2020 - 9:03

"Wat niet helpt voor gerechtigheid voor Bas is als je dood wordt aangegrepen door de rechterflank om een politiek en polariserend punt te maken." Net zo min als dat het niet helpt voor gerechtigheid voor George Floyd is als je dood wordt aangegrepen door de linkerflank om een politiek en polariserend punt te maken?

9 Reacties
NoahAmber
NoahAmber14 aug. 2020 - 9:31

Met dat verschil dat het geweld tegen Floyd kwam van de kant van de overheid. Als de overheid geweld toepast is dat zeker een punt om politiek aan te grijpen en daar vragen over te stellen.

Norsemen
Norsemen14 aug. 2020 - 9:43

Vind je nu echt dat de discussie over een zwarte man die door onnodig politiegeweld om het leven komt te vergelijken is met een discussie over een onschuldig slachtoffer van criminaliteit?

Zandb
Zandb14 aug. 2020 - 9:44

Henri Hier, in dit artikel, wordt voorgesteld om de wet zo te veranderen dat we mogen discrimineren. Dat lijkt me toch een heel groot verschil. Afgezien daarvan, ben ik het met u eens. We mogen niet zo maar tragische gebeurtenissen voor wie dan ook z'n karretje spannen.

Drostemannetje
Drostemannetje14 aug. 2020 - 9:54

En zo is het. De pot verwijt de ketel

Jozias2
Jozias214 aug. 2020 - 11:34

@noah, De persoon die verantwoordelijk is voor de dood van Floyd is in dienst van de overheid maar voerde geen overheidsbeleid uit. Maar dan nog: dit politiegeweld was in de VS. Terwijl de dam volstond en er vervolgens een BLM beweging actief werd in Nederland. Kennelijk maakt men zich drukker over de misstanden in de Amerikaanse maatschappij dan die van de Nederlandse, dat is de essentie van het commentaar, Nog even ongeacht welke partij deze mensen aanhangen.

Jaap8
Jaap814 aug. 2020 - 12:55

@NoahAmber "Met dat verschil dat het geweld tegen Floyd kwam van de kant van de overheid." Gisteren werd een verwarde man doodgeschoten door de politie in Amsterdam. Geen zwart iemand. Wit en ook nog Duitser. Een enkel regeltje in de krant.

Mark Huysman
Mark Huysman14 aug. 2020 - 17:03

@Jozias [De persoon die verantwoordelijk is voor de dood van Floyd is in dienst van de overheid maar voerde geen overheidsbeleid uit.] Het geweld vanuit de overheid tegen zwarten is van een totaal andere orde dan tegen witten. Veel overheidsdienaars komen ook gewoon weg met geweld tegen zwarten. Vandaar de enorme beweging hiertegen. Enkel deze beweging heeft ervoor gezorgd dat de moordenaar in staat van beschuldiging is gesteld, eerst op verdenking van dood door schuld, later -onder druk van BLM- verzwaard tot doodslag. [Maar dan nog: dit politiegeweld was in de VS.] Ten eerste is de VS onze bondgenoot dus protest tegen misdaden daar is zeer terecht. Ten tweede is er ook in Nederland sprake van systemisch racisme. Zelf Mark ‘vecht je maar in’ Rutte geeft dat toe. [Kennelijk maakt men zich drukker over de misstanden in de Amerikaanse maatschappij dan die van de Nederlandse, dat is de essentie van het commentaar] En dat is dus enorm dom.

Jozias2
Jozias215 aug. 2020 - 8:41

@mark “Het geweld vanuit de overheid tegen zwarten is van een totaal andere orde dan tegen witten. “ Waarom? Is geweld voor een wit persoon minder erg? Uit onderzoek blijkt de kans op geweld tegen een wit persoon in de vs namelijk net zo groot op het moment dat zij worden staandegehouden door de politie. Verschil wordt veroorzaakt doordat donkere mensen vaker worden staandegehouden (vanwege huidskleur of omdat ze in bepaalde wijken wonen) maar bij contact is de kans op geweld door politie dus net zo groot. “Vs is onze bondgenoot.” Ja in navo verband. Wat heeft dat er mee te maken. Daarnaast is het natuurlijk prima om aandacht te vragen voor de misstanden daar maar we doen net alsof we hier de vs zijn en importeren die hele discussie. Uiteraard is het triest dat floyd om het leven kwam maar het was geen meewerkende verdachte zoals wordt gesuggereerd, er was geen vooropgesteld plan om hem om het leven te brengen dus de term moordenaar is vooralsnog onterecht. Twee van de agenten waren allochtoon dus of racisme een rol speelde moet nog wel blijken. Deze Bas is om het leven gekomen door een groep jongeren die opzettelijk mensen beroofden, al een vuurwapen had meegenomen en vervolgens een onschuldig en ongewapend persoon 5 keer neerschiet midden op de dag tussen gezinnen met vele kinderen en alle risico’s voor omstanders. Het is geen wedstrijdje wat het ergste is. Voor de nabestaanden is er geen verschil lijkt me. Maar je mag het toch vreemd vind den dat het ene feit aan de andere kant van de wereld tot veel meer ophef heeft geleid dan het andere feit op een strandje in Amsterdam?

Mark Huysman
Mark Huysman15 aug. 2020 - 17:42

[maar bij contact is de kans op geweld door politie dus net zo groot.] Ja, maar je geeft zelf al aan dat de politie veel vaker ‘contact’ maakt met zwarten dan met witten waardoor het politiegeweld tegen zwarten ook veel en veel groter is dan tegen witten. Daarnaast is het ook nog zo dat het aantal witten dat een wapen draagt en vervolgens omkomt door politiegeweld groter is dan het aantal zwarten met een wapen. En ook het aantal ’suicides by cop’ is stukken groter onder witten dan onder zwarten of Latino’s. [“Vs is onze bondgenoot.” Ja in navo verband. Wat heeft dat er mee te maken.] Alles. Onze regering is verbonden met die van de VS dus protesten tegen overheidsgeweld in de VS hebben potentieel een grotere impact dan protesten tegen landen waar Nederland geen vriendschappelijke relaties mee onderhoudt. Bovendien -zoals ik al zei- is er ook in Nederland sprake van systemisch racisme dat o.a. tot uitdrukking komt in etnisch profileren. Het is in de VS misschien allemaal een graadje erger maar de etnisch getekende repressie komt veel mensen bekend voor. [Uiteraard is het triest dat floyd om het leven kwam maar het was geen meewerkende verdachte zoals wordt gesuggereerd,] ’Triest’ noem je dat. Niet misdadig maar ‘triest’ alsof het iets is waar weinig aan te doen viel. Hij werkte immers niet mee. Tja en dan gaat er zo’n cop op je nek zitten net zolang tot je dood bent. Jammer maar helaas. [Twee van de agenten waren allochtoon dus of racisme een rol speelde moet nog wel blijken.] De moordenaar was wit. Daarnaast: het gaat er bij institutioneel racisme om dat dat een heel systeem racistisch is. Dat er ook mensen met een minderheidsachtergrond in mee draaien is daarbij minder van belang. Het politie-apparaat als geheel is veel meer gericht op het aanpakken van donkere mensen dan van witten waardoor er dus ook veel meer zwarte slachtoffers vallen dan witte. [Maar je mag het toch vreemd vind den dat het ene feit aan de andere kant van de wereld tot veel meer ophef heeft geleid dan het andere feit op een strandje in Amsterdam?] Ten eerste heeft volgens mij de moord op deze Bas ook tot de nodige ophef geleid. Ten tweede: er gebeurt een heleboel ellende tussen mensen onderling maar op moment dat de overheid -die er voor ons allen zou moeten zijn- racistische moorden pleegt dan is dat van een andere orde. En ja, die moorden worden misschien niet in opdracht gepleegd maar zijn wel een uitvloeisel van de manier waarop het politie-apparaat in elkaar steekt en opereert.

Rechtse Bal5
Rechtse Bal514 aug. 2020 - 8:06

ik begrijp nu dat het een bende was die recreatievelden afstroopte; politie mag nu wel extra hierop gaan letten ipv zich met een rolmaat 1,5 meter bezig te houden. Het is de gelegenheid die maakt de dief ... is een tegeltjeswijsheid bij mij op kamer 100

4 Reacties
Zandb
Zandb14 aug. 2020 - 9:45

Rechtse Bal Hoe vaak bent u al in de gelegenheid geweest dan?

Rechtse Bal5
Rechtse Bal514 aug. 2020 - 15:23

@zand, dagelijks mijn beste, dagelijks. Interesse in details ?

Rechtse Bal5
Rechtse Bal514 aug. 2020 - 18:08

laatste nieuws: ze hebben hem .. gerechtigheid en zo snel. Nu het verhaal aanhoren van zijn advocaat bij het avondlulprogramma op TV.

Zandb
Zandb15 aug. 2020 - 7:37

Bal Nou niet bepaald maar realiseer u wel, dat u een dief bent die zich ter beschikking van de politie moet stellen, want anders bent u wel erg schijnheilig.

Peter-G
Peter-G14 aug. 2020 - 7:55

Beste Jens, Hoewel je op zich een punt hebt, is dit toch een voorbeeld van de pot die de ketel verwijt. Op de linkerkant van het politiek spectrum wordt al vijf jaar lang naar de dood van dhr Henriquez gewezen, dit enkele geval zou aantonen dat de hele politie racistisch is. Niet zo verwonderlijk dus, dat men ook aan de rechterkant op enkele gevallen gaat inzoomen. Inhoudelijk zijn beide redenaties fout; de getallen zijn te laag om statistisch relevant te zijn. Maar wel te verwachten, wie wind zaait . . . .

12 Reacties
Sonic2
Sonic214 aug. 2020 - 8:20

@ Peter G Welnee. Niemand aan de linkse kant vindt de politie 1 op 1 fout. Dat is een totaal verzinsel. Het is overduidelijk ( uiterst) rechts die het altijd nodig schijnt te moeten hebben om de boel op te hitsen, op te ruien op basis van enkele gevallen. Een virus relativeren ze stuk, maar 1 aanslag op 4 personen in een stad van een half miljoen mensen in een land van 17 miljoen mensen brengt de staatsveiligheid in bedwang. De gebeurtenissen in Keulen. Vreselijke gebeurtenissen. Dat is ook weer precies hetzelfde en staat meteen symbool voor het hele vluchtelingen beleid. Voor het omgaan met vrouwen door mensen met een migratie achtergrond. Gisteravond. Honderden jongeren in 1 specifieke wijk in Den Haag. In een stad van een half miljoen mensen. In een land van 17 miljoen mensen. En uiterst rechts is zo vreselijk onbeschaafd en van binnenuit compleet verrot omdat electoraal te misbruiken. Net als de moord op Bas. Ook nog niet er bij vermelden dat het iemand met een migratie achtergrond was die Bas hielp. En er ook gewoon 0 rekening mee houden wat de familie van Bas uberhaupt zelf wilt. Wil die dat Baudet dit doet? Of Wilders. Liever heb ik het er ook niet over, maar het wangedrag van die 2 krankzinnigen en hun aanhang is zo gigantisch dat ik het mezelf kwalijk neem als ik er niets van zeg. Ze zijn helemaal verrot aan de uiterst rechtse kant. Van een uitzonderlijk laag niveau. Ze mopperen dat links zich moreel superieur gedraagt. Zij gedragen zich al 20 jaar moreel inferieur. Ze roepen over zichzelf af wat ze zaaien. Maar dat is wat Nederland doet. Boze, bange, schreeuwerige en krijsende PVV en FvD kleuters een gigantisch podium geven. Ze nooit aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid. Ze niet dwingen tot ook maar enige vorm van zelfreflectie. En altijd maar hun standpunten onderschatten. Je kweekt fascisme hiermee. Als je niets corrigeert. Niet de idealen en de ballen hebt om er tegen op te staan. Je laat afschrikken als je die bakken met stront over je heen krijgt. En dat moet uiteraard ook onder een nickname, want als je dit in het openbaar doet dan heb je zoals Peter R. De Vries of Herman van Veen meteen honderden tot duizenden bedreigingen over je heen. Van types dus die je klaarblijkelijk bezorgde burgers moet noemen.

e men
e men14 aug. 2020 - 9:16

@Sonic, niemand op links vindt de politie 1 op 1 fout??? echt, dat meen je ook nog?? Waarschijnlijk tik je die opmerking om https://joop.bnnvara.nl/nieuws/groenlinks-wethouder-diemen-gearresteerd , anders zou ik het niet weten.

e men
e men14 aug. 2020 - 9:20

@Sonic, jouw haat richting rechts is in mijn ogen extreem, zal mij niets verwonderen als je bij dat clubje van drunken pumpkins hoort. Maar dat je dan tikt "Je laat afschrikken als je die bakken met stront over je heen krijgt. En dat moet uiteraard ook onder een nickname", maakt mijn idee over jouw visie wat rechts betreft, er niet beter op. Of is sonic je werkelijke naam?? sega sonic misschien?

Zandb
Zandb14 aug. 2020 - 9:56

Peter Ook u gaat voorbij aan de oproep van Vlaardingerbroek cs om de rechtsstaat zo te veranderen dat we mogen discrimineren.

Jaap8
Jaap814 aug. 2020 - 10:13

@Sonic -Honderden jongeren in 1 specifieke wijk in Den Haag. In een stad van een half miljoen mensen. In een land van 17 miljoen mensen.- In zekere zin heb je gelijk. Maar statistieken kun je makkelijk naar je hand zetten. 13,9% van de bevolking is niet westers allochtoon. Dat wil zeggen 1 op de 7. Statistisch zouden er dus 6 Bassen deze week doodgeschoten zijn door een westers iemand, 6 mensen neergestoken door een westers iemand in Scheveningen. 6 grote rellen in een stad door westerse jongeren. enz. enz.enz Dat is dus niet het geval en veel mensen maken zich hier erg ongerust over. En helaas, dan ga je zelf generaliseren, want dat zijn echt niet allemaal bange krijsende PVV's of FvD kleuters. Sterker nog daar zijn juist ook heel veel niet westerse allochtonen bij, die zich daar heel veel zorgen over maken, want daarvoor zijn ze niet naar Nederland gekomen. Jammer dat je je verschuilt achter in wezen juiste maar misleidende statistieken, hoewel ik dat wel kan begrijpen en je het ongetwijfeld oprecht bedoelt.

Jozias2
Jozias214 aug. 2020 - 11:40

@sonic Je zegt: "Ook nog niet er bij vermelden dat het iemand met een migratie achtergrond was die Bas hielp." Nu lees ik dat toch heel duidelijk, ook in de Telegraaf: "https://www.telegraaf.nl/nieuws/5975231/terwijl-salim-bas-probeerde-te-reanimeren-filmden-omstanders-ongelooflijk"

Sonic2
Sonic214 aug. 2020 - 13:24

@ E-Men Het is onvoorstelbaar. Ten eerste de aperte leugen dat ik lid ben van Antifa. Totale leugen. Ik ben geen lid van AFA. Ik zal het nooit worden. En ook al 100 keer uitgelegd dat ik niets tegen rechts heb. Ik heb niets tegen VVD en CDA. Mijn bezwaren zijn tegen alt Right. Dat is dus de tweede fout. Daarna pikt u een paar reacties op een artikel eruit die volgens u dan symbool moeten staan voor links. Serieus? Miljoenen linkse Nederlanders worden door u weg gezet omdat u zich stoort aan een paar reacties op Joop. En dit kan u ook gewoon zeggen he. Niemand die er verontwaardigd over doet. Gewoon liegen dat ik wat met AFA heb. Gewoon liegen dat ik wat tegen rechts heb. Gewoon liegen dat ik HAAT heb tegen rechts. Heb ik niet. Haat is ook weer een apart woord, want het zou de suggestie weken dat ik ze dood wil hebben. Nou nee. Laat Wilder en Baudet samen 200 worden. Dus beiden 100. Dat wens ik hun persoonlijk. En omdat ik weet dat figuren zoals u Wilders en Baudet na hun dood gaan ophemelen. Wat jullie ook al met Fortuyn deden. Mijn betogen tegen Wilders en Baudet zijn 100% to the point. 100 procent realisme. Als je ook al kijkt wat voor rommel het bij FvD alleen het afgelopen jaar is geweest. Het gedoe met Otten. De trein tweet leugen. De lockdown blunder. Het pronken met het anti malaria middel. Mijn betogen over Wilders en Baudet zijn niet anti. Het is 100% realisme en 100% een vooruitziende blik. Het is geen wonder dat er een patroon in zit. Dat zoveel van dat soort partijen mislukken. VNL/CD/TON/LPF/OP. FvD is er ook niet omdat de PVV het zo goed heeft gedaan. Misschien eens respect tonen voor een andersdenkende. In plaats van mij te belasteren en te schofferen. Voor de rest hou ik het nog netjes tegen over je. Je krijgt al te veel eer. @ Jozias Ik heb het over Geenstijl, DDS, Jan Roos, Wilders en Baudet. Die absoluut misbruik maakte van de dood van Bas. Die absoluut nooit een eerlijk beeld wilde schetsen van wat er gebeurt. Die niet geïnteresseerd waren in dat een jongen met een migratie achtergrond hem hielp. De haat tegen mij is onder bepaalde lieden hier zo ongekend groot en onterecht dat ze hun eigen principes verloochen. Iedereen hier is tegen hypocrisie. Tegen met 2 maten meten. Wat Wilders en Baudet deden was walgelijk, lijken pikkerij. Selectief scoren. 0 empathie tonen met de slachtoffers. Als je een vent of een echt nieuwsmedium bent meldt je dus dat de dader nog niet gevonden is. En meldt je dat Bas geholpen is door iemand met een migratie achtergrond. Zeker als er nu al vingers gaan na de dader. En dat weer wordt misbruikt om BLM een schop te geven. Het deugt niet. De Telegraaf heeft het wel netjes gedaan in deze. De rest moet zich kapot schamen. Geen extreem links standpunt. Geen antifa standpunt. Geen eens een links standpunt. Net als tegen Wilders en Baudet zijn niets demoniserend heeft. Niets links of rechts. Het is een kwestie van gezond verstand. Van rechts verkiezen boven alt right. Henk Otten zal vast ook lid zijn van AntiFa. In de ogen van iemand zoals E- Men hier boven zal Henk Otten ook al extreem links zijn.

Jozias2
Jozias214 aug. 2020 - 16:40

@sonic Uiteraard is dat politiek opportunisme van Wilders en baudet. Net zoals het opportunisme is om de dood van iemand in de vs als gevolg van politiegeweld te gebruiken om je pintje tav zwarte piet te maken en het politiek opportunisme is van oa Marijnissen om een puntje te maken ten behoeve van de verplegers omdat het zo lekker is in de beeldvorming zonder te benoemen dat er net een nieuwe ziekenhuis cao is met een loonstijging van 8%.

Stheno
Stheno14 aug. 2020 - 18:02

Sonic 1524u, Zozo Sonic, Jij durft: "Daarna pikt u een paar reacties op een artikel eruit die volgens u dan symbool moeten staan voor links. Serieus? Miljoenen linkse Nederlanders worden door u weg gezet omdat u zich stoort aan een paar reacties op Joop." In perspectief: jij zet keer op keer op keer miljoenen mensen weg omdat ze op 1-2 partijen stemmen(!! 1x per ong 4 jaar!!) die jou niet welgevallig zijn. En dit nog wel op de jou welbekende virulent discriminatoire wijze. En dit zeg ik nog vriendelijk, want jij hebt het gore xenofobe lef deze mensen weg te zetten omdat ze een ander standpunt innemen, terwijl dit bijvoorbeeld vanwege scepsis over hoe het de EU en het democratische proces aldaar vergaat. Hoe stuitend walgelijk, mijn beste Sonic, hoe dogmatisch intolerant toon je je in je vele postings. En je gaat daarna nog door in je ijdele zelfverheerlijking: "Misschien eens respect tonen voor een andersdenkende." Wellicht is het verstandig (dit is een eufemisme) om het zelf eerst te tonen voordat je het bij anderen opeist, voordat je (want usance) in je calimero rol kruipt. Op dit moment laat je blijken dat je bereid bent enorme groepen mensen weg te zetten wegens een andere mening die je slechts pareert met "ik ben zielig en gekwetst". Wat dat betreft val je in de categorie trollen zoals katootje/polletjeVG en Ikzelf (ik vergeet ongetwijfeld de norse man en do mh o enz ) en alle andere meningen die niet overeenkomen met een dogmatische rabiaatlinkse insteek gecombineerd met een gezuiverde bubbel die zo ook gefaciliteerd wordt alhier. Anders gezegd:respecteer de mening van de ander zoals jijzelf gerespecteerd zou willen worden. Wie weet hoef je dan niet zo vaak af te geven op groepen mensen die je hoe dan ook niet kent, beste Sonic, om zo het terechte verwijt van dubbele moraal te omzeilen.

Sonic2
Sonic214 aug. 2020 - 20:46

@ Stheno Rabiaatlinks. Hier laat je al zien dat je totaal niet weet waar je over praat. Totaal vooringenomen bent en 0,0 kennis hebt. Het enige wat je weet is dat je een bloedhekel hebt aan mij. Het is al eerder vermeld. Ik heb 1 keer VVD en 1 keer CDA gestemd( GR). In de loop van de afgelopen jaren ben ik steeds iets meer naar links opgeschoven, maar rabiaat links. Nou nee dat klopt niet. Dat is de eerste correctie. De tweede correctie gaat over mijn persoonlijkheid waar ook al niets van klopt. De derde correctie dan. Wat u eigenlijk doet is mij verbieden een mening te hebben over twee partijen en over de achterban. Ik heb het veelvuldig al beargumenteerd. PVV en FvD kiezers verdienen geen knuffel behandeling. Wat mij betreft stemmen FvD en PVV kiezers erg dom. Ik zet het even op zijn meest rechts neer. Wilders en Baudet zijn solisten en narcisten. Dus je weet al van te voren dat het fout gaat. Hun gedachtengoed is behoorlijk dubieus. Naar mijn mening geven ze elke keer hun concurrenten en tegenstanders de kans om ze belachelijk te maken. PVV en FvD kiezers zijn mensen die naar Engeland gaan op vakantie en klagen dat het regent. Ze staan achter controversieel en dubieus beleid en zijn verbaast dat de andere partijen niet over hun schaduw heen willen springen. Ze eisen wel zelf een plek aan tafel, maar dat Groenlinks buiten spel staat vinden ze niet erg. U noemt het weg zetten. Ik benoem luid en duidelijk. Een stem op de PVV en FvD is naar mijn mening idioot. Als je op een clown of een alt right narcist/ semi racist stemt dan roep je de ellende over jezelf af. Net als al die "rechtse' en " midden" figuren hier. Er lopen hier mensen te klagen over dat het hier links is. Joop is een linkse site ja. Wat u weg zetten noemt is in werkelijkheid de vinger op de zere wond leggen. Er loopt een nationalistisch patroon van Boerenpartij tot Centrum Democraten, van LPF, tot PVV, tot TON. En nu FvD. Het gerommel van Koekoek en Harmsen kan je eigenlijk weer door trekken naar Baudet en Otten. Exact hetzelfde patroon. En FvD is er niet omdat de PVV nu zo groot succes is geworden. Als je normaal rechts bent dan denk ik dat je dolblij moet zijn met mensen zoals Norsemen, Ikzelf, Paul en mezelf. Als je normaal rechts bent dan wil je dat het gif uit je stroming wordt gezuiverd. Al meerdere keren gezegd. Ben je normaal midden dan ben je zoals Middenman. Je hebt niets met flanken. En je hebt niets met stromingen die gematigde stromingen kapot maken. Dat is dus heel wat anders als half bij de flanken en alt right op schoot zitten. Lees trouwens GS, DDS, FvD FB pagina. Kijk eens op het account van Klaver of Jetten. Wat voor mega rotzooi er daar onder staat. En hoe GL/D66/ PvDA kiezers worden weg gezet. Landverraders is nog mild. Maar wel selectief en hypocriet mij aan pakken. Haha. Hoe sneu

Willem24
Willem2415 aug. 2020 - 0:28

Beste Sonic, je vond ik op z'n zachtst gezegd opvallend; respect vragen voor andersdenkenden. In al je reacties fulmineer je je dogmatische en redelijk fobische haat tegen andersdenkenden. Geen spoor van tolerantie of respect te vinden naar mensen met een andere mening. Stentho heeft het perfect heeft verwoord. Dank daarvoor.

Stheno
Stheno15 aug. 2020 - 13:29

Jaja, Sonic, we weten het wel: iedereen die anders denkt dan jij heeft 0 kennis, waarna er er een lang verhaal volgt over hoe slecht al die miljoenen mensen zijn die hun democratische recht 1x per vier jaar met een potlood invulling geven. Als andersdenkende dan jij krijg ik zo te zien geen respect hiervoor van jou... Wat dat betreft pakt norsemen het efficienter aan. Hij overstijgt in de regel de oneliner niet en noemt ook iedereen dom die anders denkt dan hij. Je bevestigt waar ik je zo af en toe op wijs: je dubbele moraal, je hypocrisie en je dubbele maat. En het is op zich niet zo erg dat je die dubbele standaard hanteert, ware het niet dat juist jij altijd (!) zo vol op je morele orgel gaat.Zo ook hier weer: je hangt wederom de hooghartige deugmoralist uit waarbij je miljoenen kiezers wegzet. En als iemand anders jou in een groep plaatst komt de verontwaardiging. En nadat ik daar op wijs, ga je vrolijk verder: "PVV en FvD kiezers zijn mensen die naar Engeland gaan op vakantie en klagen dat het regent." De inhoud doet er verder niet toe, je blijkt een onbetrouwbaar individu met dubieuze agenda. Want ik veronderstel dat jij niet een rapport in handen hebt waarmee je je Engeland stelling kan onderbouwen (prove me wrong!) Sonic, respect opeisen voor jezelf terwijl je in de zinnen ervoor en erna vele, vele mensen schoffeert is een best hilarisch schizofrene insteek. Ik wens je er veel succes mee! Oh ja, enne: wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet, Sonic.

Norsemen
Norsemen14 aug. 2020 - 7:52

Bijzonder dat mensen niet het verschil kunnen zien tussen een criminele en een racistische daad.

11 Reacties
Frits Frotlip
Frits Frotlip14 aug. 2020 - 8:32

Leg eens uit dan. Want wanneer de rolexdrager van Marokkaanse afkomst was, zou het niet zijn voorgevallen. Dus, leg het maar uit.

Norsemen
Norsemen14 aug. 2020 - 9:39

"Want wanneer de rolexdrager van Marokkaanse afkomst was, zou het niet zijn voorgevallen" Is dit iets wat je denkt of wat je weet? Maar ook al zou het zo zijn dan nog is Bas niet doodgeschoten omdat hij blank was. Maar goed, dit is allemaal veel te ingewikkeld voor je.

o u wisbaar
o u wisbaar14 aug. 2020 - 10:58

@ Norsemen "Maar ook al zou het zo zijn dan nog is Bas niet doodgeschoten omdat hij blank was" Is dit iets wat je denkt of wat je weet? Als hij Marrokaans of Turks was geweest was hij waarschijnlijk niet doodgeschoten zou je weten als je er iets van zou begrijpen Maar goed, dit is allemaal veel te ingewikkeld voor je.

Frits Frotlip
Frits Frotlip14 aug. 2020 - 11:10

Norsemen, knap je dat het nu nog niet uitlegt. Maar ik begrijp dat ik daar te dom voor ben. Ook goed.

Jozias2
Jozias214 aug. 2020 - 11:42

@Norseman, Welke racistische daad bedoel je dan?

Norsemen
Norsemen14 aug. 2020 - 13:14

@Jozias Hoezo vraag je dit?

Norsemen
Norsemen14 aug. 2020 - 13:54

@o u wisbaar/Frits Dat is wat ik denk inderdaad. En die gedachte komt voort uit de berichten dat Bas is doodgeschoten omdat hij de diefstal van een Rolex probeerde te voorkomen. Of de dader ook had geschoten als Bas een Marokkaan was geweest? Geen idee. Alleen als de dader Bas doodschoot omdat hij blank was zou dit een racistische daad maken. Je zegt toch ook niet dat de dader een mannenhater is. Misschien had hij een vrouw niet doodgeschoten. Als rechts een voorbeeld wil hebben wat ze tegenover de situatie Floyd kunnen zetten moeten ze niet dit gebruiken, dat slaat namelijk nergens op.

Jozias2
Jozias214 aug. 2020 - 14:39

@norseman, Ik weet het niet. Jij begint over dat mensen het verschil niet kunnen maken tussen een criminele en racistische daad. De dood van deze Bas lijkt een criminele daad te zijn (of de betreffende dadergroep zou zich vooral moeten richten op personen met een bepaalde etniciteit maar dat weet ik niet. Maar u betrekt er een racistische daad bij. Ik vraag me dan af welke racistische daad u bedoelt?

Norsemen
Norsemen14 aug. 2020 - 21:46

@Jozias Heb je de reacties hier gelezen? Ik reageer op mensen die de de vergelijking maken met BLM/Floyd

Ar Mansie
Ar Mansie15 aug. 2020 - 12:19

@Norsenem Welk bewijs is er dat de moord op Floyd racistisch is?

Jozias2
Jozias215 aug. 2020 - 14:09

@norseman Waarom was de dood van floyd racistisch? Omdat het slachtoffer een donkere huidskleur had? Kent u het motief? Speelt het feit dat 2 van de 4 agenten ook een andere huidskleur hadden nog een rol? Uiteraard zou de dood van floyd wel racistisch kunnen zijn maar die conclusie kun je nu nog niet trekken.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen14 aug. 2020 - 7:52

Het blijft lastig, als extreem rechts zich met zaken gaat bemoeien wil dat natuurlijk niet zeggen dat je dan maar met de armen over elkaar moet blijven zitten. Ik blijf tegen de expansiepolitiek van Israel, tegen onverdoofd slachten, tegen vrouwenonderdrukking in het Midden Oosten ook al heb ik hier ongewild ook extreem rechtse medestanders. Ik vind ook dat het zorgpersoneel beter beloond moet worden, ook al is dit issue slim gekaapt door Wilders. Ook in dit geval kapen de Baudets Angels de verontwaardiging over deze laffe moord en de schijver van dit artikel is daar dan weer verontwaardigd over. Gelukkig gaan de nabestaanden hier niet in mee en daar zou het wat mij betreft bij moeten blijven.

2 Reacties
Zandb
Zandb14 aug. 2020 - 9:59

Dick Wanneer u kritiek hebt op het "kapen" van tragische gebeurtenissen, eens. Zoals al in vele reacties verduidelijkt, is hier wel iets extra's aan de hand om u druk over te maken. De verontwaardiging wordt hier gekaapt om te gaan discrimineren. Dat moet u toch zeker een brug te ver zijn.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen14 aug. 2020 - 11:20

"De verontwaardiging wordt hier gekaapt om te gaan discrimineren." Klopt, etnische profilering zal discriminatie tot gevolg hebben. Dat gaat mij zeker een brug te ver en helpt in niets om extreem gewelddadige praktijken te voorkomen.

Phantom3
Phantom314 aug. 2020 - 7:02

Beste Rens, hoe stel je voor dat de politie haar werk gaat doen als er niet geprofileerd mag worden? Of vind je dat er alleen niet op etniciteit geprofileerd mag worden? Dus wel op geslacht, leeftijd, lengte, etc.? Ik ben benieuwd hoe je denkt dat de politie dan daders moet opsporen.

4 Reacties
Zandb
Zandb14 aug. 2020 - 10:05

Phantom U maakt er een rommeltje van. Op lengte mag je, wanneer dat relevant is letten, maar dan is de lengte bepalend in alle gevallen, dus ook van oude dametjes. Idem met de leeftijd; dan is voor iedereen in dezelfde mate de leeftijd van belang. Wat geslacht betreft; mensen 'zo maar' staande/aan houden omdat ze man of vrouw zijn, dat is ook verboden, want discriminerend. De politie mag, als niemand, discrimineren zoals dat in de wet verboden is. Wanneer de politie een vrouw zoekt, geen probleem. Zoekt de politie iemand met een Marokkaans uiterlijk, geen probleem. Zoek de politie iemand van ongeveer twee meter lang, geen probleem.

o u wisbaar
o u wisbaar14 aug. 2020 - 11:01

@Zandb "Zoekt de politie iemand met een Marokkaans uiterlijk, geen probleem." Maar Zandb, wat doet u nu, nu doet u het zelf.

Zandb
Zandb14 aug. 2020 - 16:04

Onuitwisbaar zo dom.... Wel eens gehoord van gericht zoeken met behulp van het signalement van de dader? Is dat discrimineren, dat een donkergekleurde vrouw van twee meter lang een overval op een juwelier pleegde en dat de politie nu op zoek is naar een gekleurde vrouw van twee meter lang! Probeer wel een beetje bij de les te zijn.

Stheno
Stheno15 aug. 2020 - 17:51

Gerrit 1804u Maak jezelf niet zo belachelijk.

Handige harry
Handige harry14 aug. 2020 - 5:57

Beste Jens, mag ik je je 1 vraag stellen. Denk je dat deze dader een Turkse jongen of een Marokkaanse had berooft. Ik denk het niet. Dan is etniciteit dus wel een ding. Je moet kijken waar dat probleem zit en dat zit en in dat bevolkingsgroepen totaal langs elkaar heen leven en een menselijke reactie is dat je dat doet bij iemand die niet op jouw lijkt.

8 Reacties
Zandb
Zandb14 aug. 2020 - 6:56

Harry "Ik denk het niet" is geen bewijs en mag dus niet als zodanig aangevoerd worden. Wanneer je oplossingen wilt vinden voor groepen die volkomen langs elkaar heen leven, dan heeft dat niets te maken met discriminatie, tenzij je de leden van de ene groep anders meent te mogen behandelen dan leden van de andere.

Norsemen
Norsemen14 aug. 2020 - 7:41

@Handige Harry "Denk je dat deze dader een Turkse jongen of een Marokkaanse had berooft. Ik denk het niet." Jij denkt het niet, dan zal het ook wel zo zijn waarschijnlijk. Elke keer weer laten mensen die denken zoals jij merken hoe verschrikkelijk simpel ze zijn.

Markzelluf
Markzelluf14 aug. 2020 - 8:49

@zand: twee denkfouten. 1) we hebben het hier over een morele discussie en niet over een juridische, dus wat wel als ‘bewijs’ mag dienen, moet je niet langs die meetlat leggen. 2) discriminatie is helemaal niet verboden en volgens velen zelfs gewenst. Je mag gerust de voorkeur geven bij sollicitaties aan een vrouw of allochtone. En in de privésfeer gaat het nog veel verder: wil jij alleen een partner met blond haar, een moslim of eentje met een flinke herseninhoud, dan is daar juridisch niks op tegen; zelfs voor de combinatie van die drie eigenschappen mag je kiezen en alle andere groepen mag je bij voorbaat uitsluiten.

e men
e men14 aug. 2020 - 8:55

Handige harry, jij denkt het niet maar ik weet het wel 100% zeker.

Zandb
Zandb14 aug. 2020 - 10:16

Mark Ik maak geen denkfout. Ik probeer alleen duidelijk te maken, dat waarom de politie met zoiets niets kan. Ik maak geen denkfout. In talloze bijdragen maak ik altijd onderscheid tussen de verboden vorm van discrimineren volgens de wet en andere vormen. Positief discrimineren is natuurlijk hetzelfde als negatief discrimineren, alleen vanuit een ander oogpunt. e men Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten.

Markzelluf
Markzelluf14 aug. 2020 - 11:05

Zand, Harry heeft het over ‘menselijke reactie’. Dan heb je het dus over een moreel vraagstuk. Ook jouw tweede verweer klopt niet - lees maar na - en dat je het in andere bijdragen misschien wel goed gesteld hebt (da’s wel een heel vaag argument, hoor) doet daar niets aan af.

Zandb
Zandb14 aug. 2020 - 16:27

Mark Harry reageert op Jens. En die heeft het heel duidelijk niet over een menselijk drama maar over een juist die voorstelt om schijt te hebben aan de grondwet. Wat dat laatste betreft; prima al is het spijkers op laag water kwestie. Als u met alle geweld wilt dat ik de ene keer wat anders bedoel dan de andere keer, dan hebt u hier een punt. Maar dat is beslist geen denkfout. Dat is een kwestie van verkeerd formuleren.

Handige harry
Handige harry14 aug. 2020 - 19:58

Beste Norseman, Ik heb het over de etniciteit omdat het menselijk brein nu eenmaal zo werkt, het is niet simpel. Zo zit de mens nu eenmaal in elkaar. De tegenreactie van mensen is hetzelfde. Zij hebben het gedaan, nooit wij. Dat is nu eenmaal zo met kleur. Wat ik wil en dat gaat nooit gebeuren. Ik zou graag zien dat alle scholen openbare basisscholen worden zonder religie en goed spreiding van groepen. Alleen zo ziet de toekomstige generatie geen verschil meer. Dat is geen racisme of discriminatie. Het werkt alle kanten op. Dat is nu eenmaal hoe het brein van een mens werkt

Strandpolizei
Strandpolizei14 aug. 2020 - 5:57

Verschrikkelijk wat deze man is overkomen, maar volgens mij snap je niet helemaal wat veel mensen tegen de borst stuit. Namelijk dat dit ook kan worden gezien als een racistische moord. Stel je voor dat een blank iemand een donker iemand op deze manier afslachtte.. dan was de wereld te klein, massale protesten, etc.

7 Reacties
Zandb
Zandb14 aug. 2020 - 6:15

Vervelend avatar Het gaat niet om de verontwaardiging maar om het gebruiken van leed om mensen zo ver te krijgen om op een partij te stemmen die de huidige democratische rechtsstaat wil afschaffen. Een partij die suggereert dat we de vrijheid in het algemeen niet beperken, wanneer de wet zo veranderd wordt dat we groepen mensen verschillend mogen behandelen.

Roel2
Roel214 aug. 2020 - 6:46

Ok... Dus als er wereldwijd rellen uitbreken omdat een notoire crimineel bij zijn zoveelste arrestatie om het leven komt, is dat volkomen terecht. Als een paar mensen aandacht vragen/eisen voor de koelbloedige moord op een jongeman die een ander aanspreekt op stelen, is dat politiek opportuun. Gewoon een mogelijkheid van zetten. Weet je, de auteur van dit stuk had gelijk toen hij stelde dat elk extra woord dat aan deze kwestie besteed zou worden, één teveel is. Er zitten inderdaad politiek opportunisten bij de gerechtigheidvoorbas-beweging, maar eigenlijk had je ze gewoon hun gang moeten laten gaan. De discussie aangaan is zinloos, maar wordt nu naar een groter platform getrokken. Onhandig.

Phantom3
Phantom314 aug. 2020 - 7:03

Exact. Ik zie de Dam nu niet volstromen, en dat heeft niets met de corona te maken.

Norsemen
Norsemen14 aug. 2020 - 7:39

@Strandpolizei Wat veel mensen tegen de borst stuit is dat er altijd wel weer simpele zielen zoals jij zijn die elke kans aangrijpen om huidskleur er bij te halen.

Frits Frotlip
Frits Frotlip14 aug. 2020 - 8:35

Norsemen Pot verwijt de ketel. Andersom gebeurt het al maanden, maar nu mag het niet. Stuitend hypocriet, en dan druk ik mezelf nog zachtjes uit.

Drostemannetje
Drostemannetje14 aug. 2020 - 9:51

@Strandpolizei Helemaal mee eens.

Norsemen
Norsemen14 aug. 2020 - 9:53

@Frits Het mag wel, het getuigt alleen van een enorme domheid.

Fredje3
Fredje314 aug. 2020 - 4:58

Etnisch profileren bestaat ook niet. Het is profileren en dat is in elk probleem oplossend vak een vereiste voor het vinden van een oplossing, alle informatie dient verzameld te worden, zonder uitzondering. Als er mensen zijn die van mening zijn dat bepaalde informatie niet verzameld mag worden, dan is het duidelijk dat deze mensen geen oplossingen willen vinden. Dat gezegd hebbende.... Overigens doen de "Baudet marionetten" niets anders dan wat de andere kant doet. Deze misdaad wordt aan beide kanten van het politieke spectrum geprofileerd, beide kanten schieten in een stuip. De ene eist "etnisch profileren" en de andere kant verbergt dat dan weer het liefst. Beide kanten zijn even erg en even kwalijkt voor de zaak en de rouw van de nabestaanden. Overigens was er een jonge man die nog geprobeerd heeft om Bas te reannimeren. Dit was de 18 jarige Salim El Meriami, klinkt toch niet erg autochtoon. Dat mag dan ook wel weer gezegd worden.

3 Reacties
Zandb
Zandb14 aug. 2020 - 6:26

Fredje Hoe je het noemt noem je het, maar zo profileren, dat we groepen mensen anders mogen behandelen, dan is dat gelukkig verboden. Een misdaad om serieus voor te stellen de wet zo te veranderen die het mogelijk maakt om een groep mensen vanwege hun specifiek afkomst anders te mogen behandelen, dan vind ik het uitermate kwetsend, dat mij, als de andere kant, verweten wordt dat ik net zo erg ben. Het lijkt me dat u dat wel terug mag nemen. Ook de afkomst trouwens, van de jongen die reanimeerde, doet er weinig toe. Al was het alleen maar omdat het dan bijzonder lijkt, dat iemand als hij zoiets doet, terwijl u daar bij een 'echte' Nederlander blijkbaar geen seconde aan zou denken? Ik weet u het, u bedoelt het goed maar......

Tampert
Tampert14 aug. 2020 - 7:22

Toen het een tijd geleden een keer over etnisch profileren van de politie ging schreef ik dat het meer “statistisch” profileren was. Werd niet geplaatst en dat zegt genoeg, me dunkt...

Zandb
Zandb14 aug. 2020 - 10:30

Tampert Dat zegt mij niet genoeg. Ook al worden er soms om mij onverklaarbare redenen stukken niet geplaatst, het kan zijn dat een moderator daar niets mee te maken heeft, het kan zijn dat de moderator niet precies begrijpt wat er bedoeld wordt of dat er wel degelijk iets in staat waarvan de moderator terecht vindt dat het beter niet geplaatst kan. Als ik uw bijdragen lees; u blinkt wel uit in onduidelijke duidelijkheid. U zegt in feite niets maar suggereert van alles. Tot slot inhoudelijk: Wanneer cijfers duidelijk maken dat veel meer zus mensen, bepaalde dingen doen dan zo mensen, dan mag dat nog steeds geen aanleiding zijn om te discrimineren. En dat doe je wanneer je meent dat je de zus mensen meer mag/moet controleren dan de zo mensen. Ook al is een vrouw meerdere keren door verschillende gekleurde mensen verkracht en hoe logisch het ook is om maatregelen te nemen tegen gekleurde mensen, het mag om makkelijk te begrijpen redenen niet. Punt uit, over en amen. Overigens is de vrouw in kwestie vrij om net als haar verkrachters, de wet te overtreden maar dan moet ook zij de eventuele gevolgen accepteren.

I am Legion
I am Legion13 aug. 2020 - 22:42

Als er grootste gemene delers zijn bij de identiteit van de verantwoordelijken met een oververtegenwoordiging bij allerlei zaken zoals b.v. de doodgeslagen buschauffeur in Frankrijk, nu weer de doodgeschoten Bas, maar vooral ook de voortdurende structurele overlast in bepaalde wijken in vele Europese steden met in de ergste gevallen als dieptepunten zich steeds herhalende massale rellen zoals nu wéér in de Schilderswijk, en buiten een hoge mate van criminaliteit ook veelvuldig onderling geweld zoals alleen al de afgelopen dagen met mes- en schietincidenten, dan is het schandalig dat je dat benoemd, dus inclusief onder bepaalde groepen waar die oververtegenwoordiging geldt? Schandalig was bij Mitch Henriquez dat het debat daar uit politiek activistisch opportunisme naar racisme en blanken werd getrokken terwijl daar geen sprake van was.

14 Reacties
Zandb
Zandb14 aug. 2020 - 6:40

Legion Wanneer dat zo is, dan moet we daar wat aan doen, dan benoemen we dat binnen de grenzen van de wet. Wie niet verder komt dan dat de wet aangepast moet worden, om een specifieke groep anders te mogen behandelen, die heeft schijt aan de rechtsstaat. Het recht is er om recht te doen; aan iedereen. Het recht is niet bedoeld om dit soort (sociale?) problemen op te lossen, mocht daar dan sprake van zijn. Wanneer oververtegenwoordiging een feit is, dan moet het probleem helder beschreven worden en moeten vooral de oorzaken goed onderzocht zijn. En dan moeten we de grenzen van de rechtsstaat (de grondwet) accepteren bij het zoeken naar een oplossing. Dit - "Schandalig was bij Mitch Henriquez dat het debat daar uit politiek activistisch opportunisme naar racisme en blanken werd getrokken terwijl daar geen sprake van was." - is slechts uw particuliere mening en geen feit. Veel erger is, en dat neem ik u kwalijk, dat dit niets met de inhoud van dit artikel te maken heeft. Het gaat hier om een juriste die willens en wetens de democratische rechtsstaat ondergraaft. Dit stelt uw reactie, en niet voor het eerst weer in dat zeer bedenkelijke licht, waarvoor u nooit (ook nu weer niet?) verantwoording aflegt.

Norsemen
Norsemen14 aug. 2020 - 7:50

Volgens mij is er helemaal niemand die het benoemen van problemen schandalig vindt. Wel zijn er mensen, zoals ik, die vinden dat de manier waarop bijvoorbeeld Wilders en Baudet de problemen benoemt schandalig is.

Sonic2
Sonic214 aug. 2020 - 8:31

Druk het eens in percentages uit. Druk eens in percentages uit hoeveel van het percentage jongeren in de Schilderswijk zaten te rellen. Geef eens aan hoeveel Marokkanen, Turken en Surinamers er niet bij waren. Je kunt ook formuleren. 99% van de moslims in Nederland was niet bij die rellen. Dat doe je niet. Omdat je aan het ophitsen bent. Aan het opruien. Druk eens in percentages de aanslagen uit.Dan zul je zien dat een keukentrapje gevaarlijker is. Dat zult u relativeren en weg kijken noemen. Terwijl u wel zo enorm hypocriet bent dat u bij zoiets als een virus loopt te zeiken over proportioneel handelen. Het zijn vaak dezelfde wijken en het is meerendeel randstedelijke problematiek. U trekt het uiteraard zo breed als u zelf wilt, zodat elke Nederlander doodsbang is om naar Parijs te gaan, omdat leugenachtig rechts er van maakt dat je nergens in Parijs veilig bent. De voorsteden( en dan vooral bepaalde gedeelten) zijn gevaarlijk ja. Dus je gooit alles op 1 hoop. Alle grote steden bij elkaar optellen. De goeden niet vermelden. De fouten extra vermelden. Extreem inzoomen op incidenten. Liegen over dat links politiek activistisch is, terwijl je zelf een politieke activist bent. Die opportunistisch incidenten misbruikt. Geef eens context. Belicht alle kanten van het verhaal. Begin eens bij de moord op Bas te vermelden dat de dader waarschijnlijk( nog niet eens 100 procent zeker) iemand was met een migratie achtergrond. En dat degene die Bas probeerde te redden iemand was met een migratie achtergrond. Je bent echt helemaal de weg kwijt. Met je idiote ultra rechtse getrol. In het verleden was je hier en daar af en toe een goed en positief rechts tegenhanger van sommige hier die al te Woke waren. Je bent doorgeslagen.

I am Legion
I am Legion14 aug. 2020 - 9:04

@Zandb 1. Ik roep niet op tot enig aanpassen van de wet zoals jij om mij onbekende redenen suggereert maar wel voor meer toepassing door adequate handhaving en vervolging. 2. Specifieke groepen en zeker ook een lijst met individuele personen daarbij zijn lokaal en sociaal-cultureel geïdentificeerd zijn bekend en benoemd. 3. Bij Mitch Henriquez ging het om zeer verwijtbare handeling en procedure van wijze van arrestatie met een langdurige nekklem en nalatigheid bij constateren van de ernst van de gevolgen ervan leidend tot zijn dood. Maar er is waar het om feiten gaat, anders dan de nu juist uitsluitend activistisch gekleurde meningen daarover, in geen enkele vorm sprake van racisme geconstateerd. De agenten die veroordeeld zijn na vervolging zijn daar dan ook terecht niet voor veroordeeld. En dat is een feit net als dat activisten deze zaak zoals andere schandalig hebben misbruikt als racisme-item met ook nog eens door hen georkestreerde zeer ernstige rellen in de daartoe bewust gekozen Schilderswijk.

e men
e men14 aug. 2020 - 9:05

@Sonic, kijk eens even naar de filmpjes van de rellende (terroriserende) jongeren in de Haagse Schilderswijk en je kunt exact zien hoeveel procent van die rellende (terroriserende) jongeren van allochtone afkomst is. 100% is het antwoord.

Drostemannetje
Drostemannetje14 aug. 2020 - 10:00

@I am Legion Trek je niets aan van de die-hard linkse figuren die op jouw reactie weer het geijkte commentaar hebben. Het is precies zoals jij het verteld hebt.

I am Legion
I am Legion14 aug. 2020 - 10:06

Het gaat om het bekende boze door racistische haat en minachting voor gezag vervulde Marokkaanse, Antilliaanse, en in andere vorm ook bepaalde groepen witte Nederlandse jongemannen (zoals b.v. in Duindorp en stedelijke omgevingen in Brabant, Limburg, e.d.), zonder besef daarvan een minderheid onder de groepen waar ze deel van uitmaken maar met hun structurele wangedrag wel een hoge oververtegenwoordiging in vergelijking met andere bevolkingsdelen, voornamelijk levend in sommige stadsdelen en wijken in grote steden, en door een zeer geïsoleerde straatcultuur zeer beperkt wereldbeeld. De achtergrond van de problematiek is behalve sociaal economisch in deze omgeving opgroeiend zeker ook cultureel en generationeel. Bij de betreffende Marokkaanse en Antilliaanse jongemannen zijn het representanten van in veel gevallen al jong bewust gemeden of in vroeg stadium gestaakt onderwijs, veelal tot laat ’s avonds levend op de straat al vanaf jonge leeftijd, en al vroeg crimineel door de heersende straatcultuur met ook al snel steeds zwaardere vormen daarvan. Vaak met serieus geweld dreigend en acterend naar de verschillende concurrerende gangs. Maar behalve m.b.t. de ernstige criminaliteit en asociaal gedrag ernstige overlast gevend naar willekeurige slachtoffers ook naar de volgens hen overal schuldig aan zijnde witte wereld. Dit terwijl aantoonbaar het eigen falen van de jongeren én dan daaraan voorafgaand natuurlijk vooral het falen van ouder(s) door welke nadrukkelijk de jongens vaak naar de cultuur als prinsjes verwend worden, met als gevolg een crimineel of in ieder geval maatschappelijk kansloos bestaan, grootste grond is voor de meeste van hun problemen, en in ieder geval vaker dan enige vorm van racisme. Maar ja… Zelfreflectie bij deze jongeren is ook zo’n ding hé. Veel van de wijkgenoten, zeker en jùìst ook de grote onschuldige meerderheid van Marokkaanse en Antilliaanse Nederlanders als slachtoffer ervan door de onrechtvaardige stigmatiserende werking door de oververtegenwoordiging van deze criminelen van dezelfde etniciteit, weten als eerstelijnsdeskundigen precies waarin het probleem zit m.b.t. tot soort jongens zit en kennen de oplossing ook. “Een Turkse snackbareigenaar vertelde Geronimo dat hij wilde vertrekken uit de Schilderswijk. "De jongeren werken niet, hangen op straat en hebben geen opvoeding. Ze hebben al drie keer ingebroken en ik ben een keer bedreigd door een groep van ongeveer 45 jongeren, waardoor ik een mes moest trekken. Ik wacht tot mijn zoon groot genoeg is en dan vertrek ik uit Nederland. Waar zijn hun ouders? Weten ze trouwens wel waarvoor ze demonstreren?" “ https://www.vice.com/nl/article/4wj9zb/geronimo-matulessy-schilderswijk-289 http://www.metronieuws.nl/nieuws/2011/06/pleidooi-voor-harde-hand-in-opvoeding-bijlmer-jeugd

Zandb
Zandb14 aug. 2020 - 10:38

Legion U voelt zich dus hierdoor aangesproken? "Wie niet verder komt dan dat de wet aangepast moet worden, om een specifieke groep anders te mogen behandelen, die heeft schijt aan de rechtsstaat. Het recht is er om recht te doen; aan iedereen." Ik zou niet weten wat ik daar mee te maken heb. Lees dan ook eens goed wat ik u dan precies kwalijk neem en reageer daar dan op. Dat u iets schandalig vindt - en dat is uw private mening - dat moet u zelf weten maar het heeft werkelijk niets met het artikel te maken; en dat gebeurt zo vaak en dat geeft maar steeds verkeerde ideeën.

Norsemen
Norsemen14 aug. 2020 - 10:58

"Bij de betreffende Marokkaanse en Antilliaanse jongemannen..." Deze jongeren zijn Nederlanders.

Frits Frotlip
Frits Frotlip14 aug. 2020 - 11:29

Norsemen Deze jongeren zijn Nederlanders. Interessant wanneer we deze lijn doortrekken. Zijn nazaten van slaven die ook Nederlanders zijn, dan wel of niet verantwoordelijk voor het slavernijverleden. Zoniet, waarom niet? Zoja, moeten ze dan mee betalen aan herstelbetalingen?

I am Legion
I am Legion14 aug. 2020 - 14:25

@Zandb Je reactie: "Zandb 14 augustus 2020 at 08:40 Legion" staat onder mijn bijdrage en is daar dan ook een reactie op. Je schrijft daarin "Wie niet verder komt dan dat de wet aangepast moet worden, om een specifieke groep anders te mogen behandelen, die heeft schijt aan de rechtsstaat." Ik heb in mijn reactie nergens gesuggereerd de wet aan te willen passen. En zo is het. Dan reageer je nu met: "U voelt zich dus hierdoor aangesproken?" waarachter meteen die tekst met de wens tot het wijzigen van de wet en dan; "Ik zou niet weten wat ik daar mee te maken heb." Je kletst kortom wellicht om verwarring te zaaien maar bent niet anders dan zelf verstrikt geraakt in je eigen onzin.

Norsemen
Norsemen14 aug. 2020 - 15:43

"Zijn nazaten van slaven die ook Nederlanders zijn, dan wel of niet verantwoordelijk voor het slavernijverleden" Deze opmerking geeft goed wat jij niet snapt over de discussie over het slavernijverleden. Nederland is verantwoordelijk voor het slavernijverleden, niet Nederlanders.

Zandb
Zandb14 aug. 2020 - 16:22

Legion Wat u in alinea één schrijft dat heb ik met mijn eerste zin afgedaan. Dat is klaar, afgehandeld. Vervolgens zeg ik iets als: "Wie dit zegt is gek." Dan is het heel simpel. Hebt u u "dit". gezegd? Nee? Dan bent u niet gek. Wanneer u zich dan toch aangesproken voelt, kan ik daar weinig aan doen. Sorry maar u zit helaas verkeerd. Wie niet verder komt..... enz, dat slaat wel Vlaardingerbroek, want die komt duidelijk niet verder. U heeft het echter over zaken die, zie mijn eerste zin, geen enkel probleem vormen. En ik vind - en u natuurlijk met mij - dat we dit gewoon mogen benoemen en mogen oplossen, zo we willen, wanneer we ons aan de wet moeten houden. Ik heb u dus nergens van beschuldigd, zoals u mij wel deed met dat criminaliseren van de boeren, maar waarvan ik geloof dat u nog nooit de moeite hebt genomen om daar op terug te komen. Drostemannetje Fijn dan toch, da t u had kunnen lezen, dat ik het helemaal met Legion eens ben en daar wat aan toevoeg. Maar ook dat ik hem aan het eind iets kwalijk neem, op de kern waarvan hij dan wijselijk niet terug komt.

Marco de Jong2
Marco de Jong215 aug. 2020 - 10:22

'Druk eens in percentages de aanslagen uit.Dan zul je zien dat een keukentrapje gevaarlijker is. Dat zult u relativeren en weg kijken noemen. Terwijl u wel zo enorm hypocriet bent dat u bij zoiets als een virus loopt te zeiken over proportioneel handelen.' Hij/zij doet het gewoon: het keukentrapje. En dan ook nog lopen zeiken dat we je dan een wegkijker noemen, wat een gotspe.

dick11
dick1113 aug. 2020 - 20:26

Helemaal eens.... Wat zullen de dierbaren va George Floyd niet gedacht hebben toen de hele wereld de dood van George aangreep om te demonstreren, plunderen etc. Ik denk dat niemand van de 14.000 demonstranten op de Dam de vermoorde George persoonlijk kende...... Maar ze stonden er wel. De kans is groter dat zij Bas kenden..... Maar nu geen mens te zien op de Dam......

7 Reacties
Zandb
Zandb14 aug. 2020 - 6:41

dick Maar waarom zou hier, bij deze tragische moord, dan sprake (kunnen?) zijn van een racistisch motief?

axetothehead
axetothehead14 aug. 2020 - 8:45

@Zandb Hoe weet jij dat dat niet het geval is? Stel dat hij Bas niet blank was maar dezelfde achtergrond als de daders. Was hij dan ook vermoord? Ik denk het niet..

e men
e men14 aug. 2020 - 9:07

Femke stond ook op de dam, zal ze er zondag ook staan??

Phantom3
Phantom314 aug. 2020 - 9:24

@zandb, omdat de dader en het slachteroffer een verschillende etniciteit hebben zou het zo kunnen zijn dat er een racistisch motief aan ten grondslag ligt. We weten het niet, maar uitsluiten kunnen we het ook niet.

Zandb
Zandb14 aug. 2020 - 10:43

axe Ik vind dat geen slimme reactie. Dick doet alsof de kwestie George Floyd (= een racistische moord) vergelijkbaar is met deze kwestie. Ik heb geen idee waarom racisme hier een motief voor de moord zou vormen, dus hoe kan Dick daar dan zo zeker van zijn. Daar vraag ik naar. Tja, en denken doen we allemaal. Het gaat dan ook om de argumenten die je kan aanvoeren om dat denken een grond van waarschijnlijkheid te geven.

axetothehead
axetothehead14 aug. 2020 - 11:02

@Zandb Jij leest wat je wilt lezen, nergens geeft Dick aan dat hij zeker is dat racisme hier mee te maken heeft. Hij maakt alleen een vergelijking, dat mag toch? Als het over racisme in Nederland gaat, of het slavernijverleden, dan zijn alle blanke Nederlands (of mag dat niet meer zijn het allemaal witten?) schuldig, direct of indirect. Maar als er een bepaalde bevolkingsgroep hun criminele activiteiten alleen op blanke Nederlanders botviert dan mag er niets over worden gezegd. Dan valt het allemaal onder het kopje criminaliteit. Dat vind ik hypocriet.

Zandb
Zandb14 aug. 2020 - 16:32

axe Denk nu eens na: Als het twee totaal verschillende kwesties betreft, waarom zou het dan opvallend zijn, dat er niemand op De Dam te zien was. Niemand, zelfs Dick niet.

Biokat
Biokat13 aug. 2020 - 20:19

Als we eerst wel de ruimte geven aan familie en dan aan politie om onderzoek te doen, mogen we daarna wel aandacht hebben voor etniciteit? Misschien helpt het namelijk richting een oplossing? In plaats van al die jaren ontkennen wat iedereen gewoon ziet op internet.

1 Reactie
Zandb
Zandb14 aug. 2020 - 6:42

Biokat U mag altijd aandacht hebben voor etniciteit maar binnen de grenzen van de wet.

Frits van Egters
Frits van Egters13 aug. 2020 - 20:18

Een dergelijke barbaarse daad verdient verdere duiding. Een moord op een vol strand, een moord gepleegd door een jongeman behorend tot een groep lastpakken die andere badgasten waarschuwen ‘niet te lang naar hen te kijken’ en voor een intimiderende sfeer zorgen, daar wil je meer over weten. Al was het maar om gewaarschuwd te zijn in overeenkomstige situaties. Zelf - een Amsterdammer - ben ik een keer in m’n gezicht gespuugd door een tegemoetkomende fietser, en heb ik een keer een klap in m’n gezicht gekregen toen ik nietsvermoedend voor een stoplicht stond. En geen van beide keren waren de daders witte of zwarte mannen, nee het waren jonge jongens van Noord-Afrikaanse afkomst. Met de testosteron tot aan het snorretje en een enorme drang om aan hun groep te demonstreren dat ze schijt aan alles hebben. Het is onmogelijk hier geen patroon in te zien en uiterst pijnlijk als de afkomst van de daders niet benoemd mag worden. Vermeld het gewoon, het gaat hier om maatschappelijke en sociale ontwikkelingen die een enorme impact hebben op ons dagelijks leven. Het doel van het vermelden van afkomst moet dan wel zijn dat landelijke of lokale overheden hierop acteren. Is dit gedrag nog te beïnvloeden, is er wat te doen aan de groepsdruk, aan het machogedrag? Kunnen de ouders een rol spelen? Natuurlijk wil je niet iedereen over de bekende kam scheren, er zijn tenslotte heel veel meer welwillende mensen met dezelfde achtergrond. Als deze mensen hier last van hebben is dat ronduit ellendig. Maar je moet hier wel wat mee. Als er een Hell's Angel een moord pleegt, wil ik graag vernemen wat zijn achtergrond is, hoe vervelend ook voor al die jongens die gewoon een beetje stoer willen rondrijden zonder anderen lastig te vallen. Als men massaal in een kramp schiet als er iets over de achtergrond en cultuur van de daders gezegd wordt, dan kan er nooit effectief beleid op gemaakt worden. Want als er besloten wordt om groepen overlastgevende jongeren te gaan benaderen en men begint in de Achterhoek waar jongeren brievenbussen omver trekken als ze dronken van hun zuipkeet terugfietsen dan mis je je doel. Het is zo verrekte makkelijk en veilig om deze discussie te kapen door de reacties van uiterst rechts als maatgevend te nemen - wat de schrijver doet - en zeggen dat dat schandalig is. Het gaat hier om bezorgde burgers, die rustig en veilig aan een plas willen zitten, die niemand racistisch willen framen omdat ze nou eenmaal niet van mensen met een kleurtje houden. Nee, ze willen een luisterend oor, serieus genomen worden, en dus ook gewoon kwijt willen welke achtergrond de dader heeft. En ze hebben geen behoefte aan moraalridders die als een soort volksverheffers het als hun taak zien om te voorkomen dat deze burgers in de armen van volksmenners als Wilders en Baudet gedreven worden.

4 Reacties
Zandb
Zandb14 aug. 2020 - 6:48

Frits Dat is wel een hele aardige manier, om mensen die de democratische rechtsstaat een warm hart toedragen als "moraalridders" te framen. Volgens u hebben "bezorgde burgers" er recht op dat hun zorgen voor een karretje worden gespannen, dat op weg is naar een samenleving waarin niet iedereen meer als gelijk voor de wet hoeft te worden behandeld. We kunnen daar Avonden over praten maar u doet u pseudoniem geen eer aan of u moet echt zo heten.

Willem24
Willem2414 aug. 2020 - 8:35

Een zeer goed betoog Frits. Klasse! ..En uit het hart gegrepen. Geen extremen opzoeken maar gewoon eerlijk, zonder iets te willen framen en zonder verlammende dogmatische politieke correctheid, proberen te duiden en bekijken wat mogelijke oorzaken en oplossingen zijn voor een uiterst serieus probleem en de tendens van soortgelijke problemen.

FromValue
FromValue14 aug. 2020 - 10:57

We weten al vrij lang dat de Age-Crime Curve (ACC) voor bepaalde groepen niet-westerse allochtonen significant afwijkt van de ACC van autochtonen. Naast overrepresentatie, geweldadigheid en recidive in jongere cohorten, zien we dat bij sommige groepen de criminele loopbaan in oudere leeftijdscohorten frequenter wordt doorgezet. Je ziet normalisatie, o.a. binnen de Marokaanse gemeenschap, waarbij een nieuw gedeeltelijk discriminatoor normenstelsel ontstaat ter legitimatie van deliquent gedrag. Dat laatste stipt Eva Vlaardingerbroek naar mijn idee terecht aan in Elsevier – De vraag is of etnisch profileren hier het middel voor is. Ik denk het niet. Naast het grondwettelijk kader is het domweg niet effectief. Ik ben wel van mening dat in sommige groepen er significante issues zijn m.b.t. de gezinssituatie en (controle) structuren die ingrijpen van de overheid achter te voordeur justificeren. Ook dit is een heikel punt, maar dit is wel het punt waarop deliquent gedrag in de kern kan worden getackled.

MichelD
MichelD14 aug. 2020 - 17:32

@Frits Voortreffelijk verwoord. De "moraalridders" mogen zich afvragen hoeveel meer van dit soort "incidenten" er moeten gebeuren voordat zij erkennen dat er sprake is van een patroon.

Robert Follon
Robert Follon13 aug. 2020 - 19:00

Wat een doodsangst weer voor 3 blonde dames... Daarnaast: met name Kim Boon is best genuanceerd, ze vaart een eigen koers en daarvan kun je vinden wat je wilt, maar ze loopt nooit voor de inhoud weg.

3 Reacties
Luneau
Luneau13 aug. 2020 - 23:46

Waarin leest u angst? Ik lees vooral afschuw dat de gewelddadige dood van een moedige jongeman door radicaal rechts wordt misbruikt om allochtonen zwart te maken. Een afschuw die ik deel, want radicaal rechts hoor je bijna nooit als de dader een blanke autochtoon is.

Robert Follon
Robert Follon14 aug. 2020 - 6:45

[door radicaal rechts wordt misbruikt om allochtonen zwart te maken] Volgens mij zit de organisatie van die tocht niet zo in elkaar. En als ze het toch willen, dan zal het ze nog knap veel moeite kosten: https://www.at5.nl/artikelen/203762/salim-18-reanimeerde-bas-ongelooflijk-dat-omstanders-van-dichtbij-stonden-te-filmen

Roel2
Roel214 aug. 2020 - 6:53

BLM hoor je ook nooit als de dader zwart is. En nu?

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty13 aug. 2020 - 18:25

U vergeet een belangrijk aspect in uw verhandeling. De weigering van Femke Halsema om het advies van korpschef Pauw op te volgen om preventief te gaan fouilleren in risicogebieden, zij was bevreesd voor etnisch profileren. Volgens mij was onbegrip over deze beslissing mede aanleiding voor de hashtag van Eva Vlaardingerbroek, in Rotterdam wordt namelijk wél preventief gefouilleerd. Dat er vervolgens allerlei sneue rechtsradicale types uit de krochten van het web tevoorschijn komen en vol op het orgel gaan is natuurlijk in en in triest. Verder met u eens dat we wel wat meer vertrouwen in onze rechtsstaat mogen hebben. Er zijn inmiddels 5 verdachten opgepakt.

2 Reacties
Linkshart
Linkshart14 aug. 2020 - 6:49

Helemaal mee eens

Zandb
Zandb14 aug. 2020 - 7:01

Lefty "Preventief fouilleren in risicogebieden" is iets anders dan "preventief fouilleren op risicogroepen". Zoals al vele malen duidelijk gemaakt, laat de wet nu eenmaal staande houden op etnische gronden niet toe. Dat is inderdaad een beperking. En dat levert inderdaad problemen op. Maar gevaarlijker is het, wanneer we de wet zo aanpassen, dat we leden op grond van hun afkomst anders mogen behandelen. En dat stelt Vlaardingerbroek voor en dat vinden de schrijver en ik heel gevaarlijk.

Sonic2
Sonic213 aug. 2020 - 18:23

Het is voorspelbaar schandalig. In plaats van verrekt. Voor de rest een prima betoog. De familie heeft al laten weten dat ze geen politieke herdenking willen. Die gestoorde rechts nationalistische drammers maken dat er wel. Wilders en Baudet slaan een slaatje uit de moord op Bas. Los van wat de familie daar van vindt. Dan ook nog liegen en verzwijgen dat het iemand was met een migratieachtergrond die Bas reanimeerde. Zodat je nog een schever beeld krijgt. Het doet me denken aan hoe uiterst rechts de moord op Fortuyn al 20 jaar misbruikt. Of toen Wilders keiharde politiek bedreef toen de lijken in Bataclan nog lagen af te koelen. Deze mensen missen alle normen en waarden.

2 Reacties
e men
e men14 aug. 2020 - 9:10

"Wilders en Baudet slaan een slaatje uit de moord op Bas". Is dat net zoiets als dat links een slaatje slaat uit de moord van een politieagent op een Amerikaanse zwarte crimineel??

Sonic2
Sonic214 aug. 2020 - 20:54

@ E Men Fijn dat je dus onderkent dat Wilders en Baudet dat dus doen. Dat vind ik wel verhelderend. De moord op Floyd is meer een eruptie van een vulkaan. De veenbrand kwam even boven. Laat ik het zo stellen. Er was in Amerika rassen segregatie. Enfin. Dit wordt een geschiedenisles, maar het is algemeen bekend hoe de zwarten in Amerika werden behandeld? Of moet ik dat uitleggen. Bas werd toen zijn lijk nog geïdentificeerd moest worden al politiek misbruikt door Baudet en Wilders. Met hun context loze opruien. Er niet bij vermelden ook dat Bas door een jongen met een migratie achtergrond werd gereanimeerd. Wilders en Baudet hun woorden hebben impact. Ik vond dat stom. Wat is voor de rest links? Ik vond het een heterogene reactie. De SP liet het al snel voor wat het was. Asscher hoor ik nu vooral over de GGD en testen. Je hebt mensen die boos waren over wat Floyd werd aan gedaan en daar maakt u weer van dat die mensen voor plunderingen zijn. Overigens heb ik over BLM een mening die uw niet zal verwachten. En dat is ook de reden dat het niet zo tussen ons botert. Omdat u niet de minste of geringste poging doet om ook maar enige vorm van begrip te tonen. Dan wordt het hem niet.

Daniel Blank
Daniel Blank13 aug. 2020 - 17:52

Het is schandalig dat dit voorval gebeurt. Laat idd eerst de familie rouwen en afwachten wie de verdachten zijn. Wanneer deze eventueel een specifieke etniciteit hebben, dan mag dat uiteraard worden genoemd. We moeten niet vervallen in dingen te verzwijgen, maar ook niet om direct te wijzen naar migratie. Daarin zal een balans moeten worden gezocht, maar laten we eerst Bas eren. Het is een schande dat dit voorval wordt gekaapt.

1 Reactie
Luneau
Luneau13 aug. 2020 - 23:50

"Wanneer deze eventueel een specifieke etniciteit hebben, dan mag dat uiteraard worden genoemd." Natuurlijk mag dat. Vrijheid van meningsuiting enzo. Maar waarom zou de etniciteit relevant zijn (tenzij bij de opsporing van een loslopende verdachte)? Iemand pleegt toch geen misdaad omdat hij blank of zwart is?

Buitenstaander
Buitenstaander13 aug. 2020 - 17:05

Denk dat Jens in z'n algemeenheid wel een punt gemaakt heeft. Laten we dus in alle gevallen, rechts of links deze pieteit in acht nemen. Ik ben benieuwd. En laat onverlet of een blijk van medeleven vanuit de Amsterdamse Raad niet wat erg laat kwam nav zo'n droeve daad, en of we er idd nu eens echt iets aan gaan doen (in A'dam), ipv het gebruikelijke 'diep geschokt' etc.... Het zal je kind maar zijn. Preventief fouilleren op drukke verzamelplaatsen was misschien toch zo'n slecht idee niet, en daar had de familie misschien wat meer aan gehad.

Zandb
Zandb13 aug. 2020 - 16:36

Net even het artikel in Elsevier gelezen. Tja. Al zou de politie willen, dan nog kan ze niet etnisch profileren omdat je mensen niet op afkomst, geslacht enz. mag onderscheiden van anderen om ze anders te behandelen. Wanneer een bepaald soort Nederlander bent mag je anders behandeld worden dan 'gewone' Nederlanders? Hoe logisch het misschien ook lijkt - als van de 1000 misdaden er significant meer door mensen met een andere dan oorspronkelijk Nederlandse afkomst gepleegd worden, lijkt het logisch dat je daar extra op let. Maar. Dat extra opletten is anders behandelen. En dat mag niet. Dat is verboden. En dat is maar goed ook. Stel dat het principieel weer mogelijk zou zijn, dat we joden anders mogen behandelen dan andere Nederlanders..... Ik denk dan ook, dat Vlaardingerbroek dat natuurlijk - als juriste? - donders goed weet. En dat ze natuurlijk ook donders goed weet dat het onzinnig is wat ze voorstelt. En dat is nu juist zo verraderlijk. Want heel veel mensen realiseren zich of weten niet hoe de vork in de steel zit en bij die mensen scoor je met dat populisme. Je weet dat je iets idioots voorstelt maar altijd prijs; natuurlijk is er geen zinnig mens die onze democratische rechtsstaat te grabbel gaat gooien. Maar juist dat feit, die gezonde reactie van verstandige mensen, die kan nu juist aangegrepen worden voor een zo'n populistisch lekker in het gehoor liggend: "Zie je wel". En dan ...... vul maar in. Beste mensen, rust onze politie beter uit en maak werk van meer en beter blauw op straat. En laat de rechtsstaat verder ongemoeid. Die functioneert prima, ondanks al dat gekrakeel van mensen als Vlaardingerbroek die dat natuurlijk ook weten maar daar geen belang bij hebben.

2 Reacties
Jozias2
Jozias213 aug. 2020 - 23:00

@zandb Dat anders behandelen mag natuurlijk wel op basis van afkomst, leeftijd etc . Er moet alleen een hele goede reden voor zijn.

Zandb
Zandb14 aug. 2020 - 6:52

Jozias Wat u noemt is inderdaad geen discriminatie in de zin der wet. Inderdaad moet er een goed reden voor zijn. Maar ook daar geldt het discriminatie verbod; wanneer de lengte een goede reden is, moet dat voor iedereen in dezelfde mate gelden. Je mag ook dan niet bepaalde groepen mensen b.v. o.g.v. geslacht, of seksuele voorkeur of afkomst uitsluiten.

Marco de Jong2
Marco de Jong213 aug. 2020 - 16:34

'dan hadden ze de families een berichtje gestuurd en gecondoleerd, en hadden we daarna een publiek debat kunnen voeren over het aanschaffen en controleren op wapens, en voorlichting en opvoeding over geweld' Preventief fouilleren zo snel mogelijk weer invoeren, want de schiet en steekpartijen zijn de laatste dagen niet aan te slepen...

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 aug. 2020 - 0:47

[Preventief fouilleren zo snel mogelijk weer invoeren, want de schiet en steekpartijen zijn de laatste dagen niet aan te slepen…] Of iedereen preventief opsluiten

NoahAmber
NoahAmber13 aug. 2020 - 16:13

De nabestaanden geven zelf aan dat ze er van walgen dat de Baudets en Wilders aanleiding zien in de moord op hun geliefde daar een politiek voordeeltje te halen. De Wilderssen en Baudets zijn het diepste van het diepste in een riool niet waard. Vunzig, vunzig, vunzig.

4 Reacties
Tampert
Tampert14 aug. 2020 - 7:46

Heeft u concrete voorbeelden van dat “walgen” of maakt u dat er zelf van want ik heb dat nergens kunnen lezen? Ik wacht af...

NoahAmber
NoahAmber14 aug. 2020 - 9:40

@Tampert 14 augustus 2020 at 09:46 Heeft u concrete voorbeelden van dat “walgen” of maakt u dat er zelf van want ik heb dat nergens kunnen lezen? Ik wacht af… Misschien moet je dan eens beter kijken . De familie heeft duidelijk gemaakt dat dit voorval niet gepoliticeerd met worden. En laten Wilders en Baudet dat nu juist wel doen.

Tampert
Tampert14 aug. 2020 - 15:21

@ Noah Het ging mij om het “walgen” maar kan slecht concluderen dat u alleen uw gepreoccupeerde mening wilde ventileren...

e men
e men14 aug. 2020 - 17:57

@NoahAmber, ik citeer RTLnieuws : De dood van Van Wijk leidde tot grote verontwaardiging. Met de hashtag 'Gerechtigheid voor Bas' roepen twitteraars op om aanstaande zondag te demonstreren op de Dam in Amsterdam. De familie heeft nadrukkelijk aangegeven dat de tocht vrijdagavond geen politiek karakter heeft. "Mensen die toch een statement willen maken kunnen zondag naar de demonstratie op de Dam in Amsterdam gaan". ik lees nergens dat de familie walgt van het idee dat de zgn Baudets en Wilderssen ....... vult u de rest zelf in?

frankie48
frankie4813 aug. 2020 - 16:10

Ik begrijp heel goed je boodschap, maar zou niet weten waarom wij van gedachten moeten gaan wisselen over de verkoop en het illegale wapenbezit, volgens mij zijn dat strafbare feiten, en daar moet je welke huidskleur een verdachten ook heeft, gewoon tegen opgetreden worden. En als je wilt dat er geen olie op het vuur wordt gegooid, dan kun je een opmerking zoals "het is meestal andersom" zonder harde cijfers beter achterwegen laten.

Erik20
Erik2013 aug. 2020 - 15:48

Voor de zaak van Thijs H. was ook relatief weinig aandacht van reaguurders op de bekende sites, zelfde verhaal als met Michael P. (Toen eenmaal duidelijk was dat hij de dader was) Hmm ik vraag me af waarom.... Bepaalde mensen willen eerst de afkomst van daders weten, daarna is het pas interessant. (of niet) Aan de hoeveelheid reacties kan je het altijd wel makkelijk raden

2 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9313 aug. 2020 - 19:56

@Erik, volgens mij was er met name over Michael P toch wel echt veel aandacht omdat het ook over systeemfalen ging. Er was nogal veel verontwaardiging uit die hoek over hoe het kon dat iemand die zo een verschrikkelijke misdaad gepleegd had weer zo snel iets vreselijks kon doen. Thijs H, dat is lastiger want die valt een beetje in dezelfde categorie als Karst T en die andere van de shopping mall waar ik de naam van vergeten ben. Mensen met niks of weinig op hun kerfstok die ineens zulk soort dingen doen.

Marco de Jong2
Marco de Jong213 aug. 2020 - 20:02

Je kraamt onzin uit want bij Geenstijl hebben ze talloze artikels over Michael P geschreven.

Joop den Uil
Joop den Uil13 aug. 2020 - 15:36

niet te geloven dat dit gebeurd is ; verschrikkelijk voor zijn familie. Hoop dat tenminste de ""B"" als letter blijft bestaan als herdenking en voorbeeld voor zijn heldendaad tegen onbeschaamde misdaad

Tampert
Tampert13 aug. 2020 - 15:05

Snapte eerst niet waarom de Dam nu niet volstond met demonstranten maar na uw stukje gelukkig wel, waarvoor dank!

Rechtse Bal5
Rechtse Bal513 aug. 2020 - 15:01

vreselijk voor Bas en zijn vrienden; de discussie over etnisch profileren is echter volledig aan mij voorbij gegaan Ik begrijp dat er vijf (5!) verdachten verhoord worden; laten we daar maar even op wachten voor de conclusies getrokken worden en de familie en vrienden condoleren en sterkte toewensen

[verwijderd]
[verwijderd]13 aug. 2020 - 14:54

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
Frits Frotlip
Frits Frotlip14 aug. 2020 - 9:21

Helemaal gelijk inderdaad. Lekker deugen en niets benoemen. Dat voelt goed, maar lost niets op. Maar daar gaat het Ikzelf ook niet om, moreel verheven zijn boven die rechtse tokkies, daar draait het om.

Frits Frotlip
Frits Frotlip14 aug. 2020 - 12:25

Ikzelf Walgelijk ja, net zo walgelijk als jij hier iedereen die maar een millimeter van jouw denkbeeld afwijkt weg zet als: xenofoob, racist etc. etc. Echt vervelend, walgelijk en laags bij de grond. Vervelend he? Wanneer we jou eens een spiegeltje voorhouden.

Frits Frotlip
Frits Frotlip14 aug. 2020 - 12:27

Ikzelf Je probeert trouwens helemaal geen respect te betuigen voor het Bas. Maar de boodschap die de auteur brengt. Best een belangrijk nuance, me dunkt.

Norsemen
Norsemen14 aug. 2020 - 14:02

'Maar daar gaat het Ikzelf ook niet om, moreel verheven zijn boven die rechtse tokkies, daar draait het om" Daar draait het niet om maar het is wel zo natuurlijk. Laat ik niet voor ikzelf spreken maar ik voel me zeker moreel verheven. Maar wees gerust, ik voel me verheven boven nog veel meer mensen dan alleen de tokkies van FvD en PVV.

Sonic2
Sonic214 aug. 2020 - 21:02

@ Norsemen Ik voel me absoluut niet verheven boven FvD en PVV aanhangers en Trump aanhangers. De president wilde meer water uit de douche omdat dan zijn haar perfect zou zitten. De president loopt tijdens een pandemie en economische recessie te mekkeren dat Faucci meer aandacht krijgt als hij. En daar mag je dan niets van vinden? Dat mag je niet duiden als clownesk gedrag. Baudet verzint een trein tweet. Baudet gaat in zijn blote reet aan het zwembad liggen en Baudet snuffelt als een aansteller aan een zak lavendel. Baudet gaat met Jared Taylor aan tafel zitten. Een erkende racist. Daar mag je dan kennelijk weer niets van vinden? Wilders met zijn "minder minder" gebrabbel. Zijn idiote kapsel. Zijn verkiezingsprogramma van 1 pagina. En daar mag je dan niets van vinden? Veel respect voor u. Maar morele superioriteit is een fop term. Trump/Wilders en Baudet laten met hun maffe gedrag, hun rare standpunten, het knuffelen van dubieuze types vooral hun achterban voor totale idioten door gaan. En dat is dus het grote probleem. Het gebrek aan zelfreflectie. En dan was ik nog het complot denken vergeten. Ook niet weg te denken uit die hoek. Maar kennelijk mag je dat niet verwoorden, want dan ben je elitair. Dan demoniseer je. Dan be je zure verliezer. En dan wordt je door "fatsoenlijk rechts" voor alles en nog wat uitgemaakt.