Joop

George Monbiot: Uitweg uit de puinhoop

  •    •  
17-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
De Britse journalist en auteur George Monbiot zet in zijn boek ‘Uit de puinhoop’ uiteen hoe we de wereld ten goede kunnen veranderen in een tijd dat de verwoestende klimaatverandering, polarisatie en ongelijkheid toenemen. Dan moet je eerst begrijpen waarom het zo mis gaat. Het neoliberalisme, dat de afgelopen dertig, veertig jaar het denken wereldwijd beheerst, is gericht op het ontmantelen van gemeenschappen en legt alle verantwoordelijkheid bij het individu. Monbiot, een voorman van de beweging van nieuwe progressieven, pleit er voor dat burgers zich weer organiseren, van klein naar groot, om zo weer grip krijgen op de toekomst. Een echte aanrader deze Brainwash Talk.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Uitgekleed
Uitgekleed18 dec. 2018 - 0:09

Ontmantelen van gemeenschappen. Zoiets als een transferuni zonder financiele zeggenschap der lidstaten in EU verband.

Sam V
Sam V17 dec. 2018 - 12:00

Neoliberalisme is niet het probleem. Het probleem zit hem in de grootte en diversiteit van de gemeenschap. In kleine relatief homogene gemeenschappen zorgen mensen voor elkaar. Hoe groter de groep wordt, hoe meer afscheiding en vervreemding ontstaat. Mensen worden dan steeds minder bereid iets van zichzelf op te offeren voor de anderen in de groep. Het individiualisme krijgt dan vanzelf een voedingsbodem. De oplossing zit wel in het weer opnieuw organiseren, maar dat zal in homogenere groepen gaan gebeuren dan de gehele gemeenschap. De kans op escalatie wordt dan groter. Maar misschien is dat wel de enige optie om uit deze puinhoop (?) te komen.

2 Reacties
Woeki Hypo
Woeki Hypo17 dec. 2018 - 15:01

De oplossing via meer homogene groepen? Zoals klassen? In de klassen maatschappij. Zoals bijvoorbeeld de neoliberale maatschappij. Het probleem als een oplossing?

Sam V
Sam V17 dec. 2018 - 15:54

Ik zeg niet dat het mijn oplossing is. Ik verwacht wel dat dat gaat gebeuren. Ik denk namelijk dat de diversiteit in de maatschappij een groter probleem is dan een bepaalde politiek. De politiek is namelijk een gevolg van de problemen in de maatschappij. Geen populair standpunt, zoals ook Stef Blok en Jan Latten (CBS) hebben mogen ondervinden.