Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gent gaat afval in park niet meer opruimen, wil vervuilers confronteren met hun rotzooi

  •  
29-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1000 keer bekeken
  •  
gents park

De Belgische stad Gent start een gewaagd experiment. De gemeente gaat afval in het populaire Citadelpark niet meer opruimen. De plantsoenendienst moest de afgelopen lentedagen iedere dag zoveel achtergelaten rotzooi opruimen dat er voor het eigenlijke werk amper nog tijd was.  "Het kan niet dat de Groendienst elke dag eerst het afval moet opruimen om dan pas met het echte werk te beginnen", zegt schepen (wethouder) Astrid De Bruycker  van de sociaaldemocratische partij Vooruit. "We moeten iets doen want bewustwordingsacties, opruimacties, handhaving... niets helpt en het afval blijft liggen. De maat is vol en dus gaan we experimenteren en de mensen confronteren met wat ze allemaal achterlaten. We blijven zorgen voor de veiligheid, maar we willen tonen hoe vuil het is als een deel van het park niet wordt opgeruimd," verklaart De Bruycker tegenover VRT Nieuws.

Gent wil ook onderzoeken hoe mensen die hun afval wel opruimen, beloond kunnen worden. Ondertussen sorteert het beleid al enig effect. Studenten zijn een schoonmaakactie gestart. Alleen lijken deze vrijwilligers net niet de veroorzakers te zijn.

Vorige week nog kondigde de burgemeester hard optreden aan tegen vervuilers. Dat heeft kennelijk geen resultaat gehad.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.