Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

‘Genocide compleet’: laatste lid van inheemse stam Brazilië overleden

  •  
29-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2675 keer bekeken
  •  
screenshotindigenous

© screenshot Indigenous Americans

Het laatste lid van het Tanaru-volk in het Braziliaanse Amazonewoud is overleden. De man leefde al jaren in totale afzondering, nadat veeboeren de rest van de stam vanaf de jaren zeventig hadden uitgeroeid. “Met zijn dood is de genocide van zijn volk compleet”, reageert Fiona Watson van Survival, een organisatie die opkomt voor inheemse volken.

De overgebleven man stond bekend als ‘de man van het gat’: hij groef kuilen om dieren te vangen en om zichzelf in te verstoppen. “Geen enkele buitenstaander kende zijn naam”, aldus Watson over de man die contact met andere mensen uit de weg ging. In 2018 slaagde een afvaardiging van de Braziliaanse overheid er wel in om hem te filmen.

Volgens Watson was de man het symbool van het verzet tegen “het afschuwelijke geweld en wreedheid die inheemse volkeren wereldwijd wordt aangedaan in naam van winstbejag”.

Ze haalt uit naar de Braziliaanse extreemrechtse president Bolsonaro. “Als hij en zijn vrienden uit de agribusiness hun zin krijgen, zal dit nog vele malen gebeuren: net zolang tot alle inheemse volkeren zijn uitgeroeid.”

Foto: screenshot Indigenous Americans

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (29)

dirk den boer
dirk den boer30 aug. 2022 - 15:14

In een boek van Yuval Harari stond een foto van de laatst overgebleven Tasmanier, en dat was alweer 100 jr geleden. Ja dat gebeurt, en is in de lange geschiedenis vd mensheid misschien al wel 100en keren gebeurd. Want: homo homini lupus (en die wolf is, anders dan de media in NL ons doen geloven, een bloeddorstig dier, zonder genade)

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer31 aug. 2022 - 11:21

Nog iets uit The Descent of Man van Charles Darwin: - From the remotest time, successful tribes have supplanted other tribes......(hij heeft het dus over tijden van voor de natie staten en westerse mogendheden van nu).

Paul250371
Paul25037130 aug. 2022 - 12:15

Tragisch.

Olav Meijer
Olav Meijer30 aug. 2022 - 0:49

Sinds 2007 bestaat de VN-verklaring over de rechten van inheemse volken. Net als b.v. bij het VN-verdrag inzake de rechten van het kind geldt: papier is geduldig. Het gaat erom wat we in de praktijk doen. En dat is erg bedroevend.

5 Reacties
Rode Diesel
Rode Diesel30 aug. 2022 - 6:34

Die VN-verklaring over de rechten van inheemse volken zal in veel gevallen wringen met VN-verklaring over de rechten van mensen. Leden van met name inheemse volken lijden afhankelijk van geslacht, seksuele voorkeur, gender, etniciteit, en stam vaak onder ernstige achterstelling, repressie, en misbruik, als structureel onderdeel van de eigen cultuur vooral onderscheidend t.a.v. de mens in westerse maatschappijen.

oproerkraaier
oproerkraaier30 aug. 2022 - 11:06

Rode Diesel is nu ook al een antroposoof.

Olav Meijer
Olav Meijer30 aug. 2022 - 18:35

@ Rode Diesel: Complete nonsens dat die verklaringen met elkaar zouden "wringen". En uit jouw verdere beschrijving blijkt dat je 0,0 afweet van inheemse volken. Ik vind het te dom en bevooroordeeld om er verder nog op in te gaan.

dirk den boer
dirk den boer1 sep. 2022 - 11:11

Ik ben toch bang dat RD gelijk heeft. Op het filmpje dat ik zag van een geisoleerd gebleven indianenstam in Peru, zag je een van de mannen zwaaien met een kind, dat hij van de mestiezen in een aangrenzend rivierdorpje wilde ruilen voor een hondje. Goede ruil voor daar, maar zou het kunnen volgens de moderne mensenrechten, en rechten van het kind?

Olav Meijer
Olav Meijer2 sep. 2022 - 22:31

@ dirk den boer: Zelfs als jouw ene anekdotische verhaal waar zou zijn, zegt dat nog totaal niets over Rode Diesels generaliserende opmerkingen.

Rode Diesel
Rode Diesel29 aug. 2022 - 20:42

Tsja, als het om die mensen gaat, en dus niet om te beschermen natuur, dan is er weinig te betreuren aan een einde van in veel opzichten achtergebleven dragers van culturen, en dus niet het op een andere wijze voort- en samenleven van deze mensen zelf, waar het vaak om vooral ook in opzicht van zaken van beëindigen van met cultuur samenhangend zaken waar de gemiddelde progressieve of liberale in geen geval rouwig om zou moeten zijn. Deze mensen behamdelen als te beschermemen diersoorten kan toch niet de bedoeling zijn. Of je nu Aboriginbals, Inuit, diverse Afrikaanse volksgroepen, of ontoegankelijke volken levend in de Amazone-oerwouden neemt. Echt verheffend is het in geen geval.

2 Reacties
∆
30 aug. 2022 - 6:05

Warrig verhaaltje. Het lijkt dwangmatig verzonnen rondom de woorden 'progressieve liberalen'.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert30 aug. 2022 - 16:27

@ Rode Diesel - je verhaal stinkt. En al is het erg warrig geschreven: ik kan je opvattingen er toch uit destilleren. 'Die mensen', 'weinig te betreuren aan een einde van in veel opzichten achtergebleven dragers van culturen' (enz. enz.). Hoe durf je. Moeten wij als 'progressieven' of 'liberalen' ons dan maar geen zorgen maken over het overlijden van de laatsten van in jouw optiek achterhaalde culturen? Nou, bij zulke 'progressieven' of 'liberalen' wil ik nooit van mijn leven gerekend worden. Je maakt het nog gekker: Aboriginals, Inuit, Afrikaanse groepen... allemaal achtergeblevenen die onze aandacht niet nodig zijn? Die voor jou op een lager plan staan dan bedreigde diersoorten? Had je nu eens begrijpelijk gesproken, dan had je terecht een grote lading kritiek over je heen gekregen. Je bijdrage is niet verheffend, en niet neutraal. Ze is vernederend en denigrerend. Terwijl je over mensen als jijzelf en ik praat. Tenslotte: de bedreigde groepen in jouw stuk zijn niet verantwoordelijk voor de aanstaande ondergang van het wereldklimaat. Jouw zogenaamde 'vooruitgangscultuur', die waar je reclame voor maakt, die is dat wel.

Marri2
Marri229 aug. 2022 - 19:46

De olifant in de kamer wordt niet benoemd....... We zijn met teveel mensen op deze planeet en het tempo van voortplanting lijkt eerder opgevoerd te worden dan dat er sprake is van afremming van de bevolkingsgroei

2 Reacties
sAt0Ri...
sAt0Ri...29 aug. 2022 - 20:20

Lazer toch op met die onzin man! En wat wil je hier nu mee zeggen, dat het gerechtvaardigd is? Als dat zo is wat je zegt, dan moeten alle niet inheemsen bevolkingsgroepen terug naar hun heimat. De hele rotzooi wordt naar de knoppen geholpen uit naam van god en de vrije markteconomie...

∆
29 aug. 2022 - 21:43

Daar heb je wel een punt, Marri. Er zijn véél teveel Braziliaanse veeboeren en anderen die straffeloos genocide plegen op inheemse stammen. Hoe zou de wereld eruitzien zonder deze misdadigers tegen de menselijkheid?

Middenman
Middenman29 aug. 2022 - 11:09

Een eerlijke analyse van dit probleem is alleen mogelijk als wij ook ons eigen aandeel erkennen. Wij kopen nog steeds grote hoeveelheden tropisch hardhout voor onze kozijnen, tuinmeubels en vloeren. Ook mensen die de mond vol hebben over duurzaamheid. Verder is onze zuivel- en vleesproductie de motor achter de ontbossing in de amazone; het regenwoud wordt gekapt om er soja te verbouwen dat wij weer nodig hebben om onze dieren mee te voeren. Want het aantal dieren is in Nederland zo extreem hoog, dat we het voer nooit in Nederland zouden kunnen produceren. De CO2 uitstoot van het transport van die soja en daarna van de zuivel- en vleesproductie is erg hoog. En de regenwouden die dat CO2 kunnen opnemen vernietigen we eerst. En wat blijft er in Nederland als restproduct achter? Stikstof. Daarmee is het cirkeltje rond en is weer duidelijk waarom de veestapel hier ook fors omlaag moet om een bijdrage te leveren aan het verminderen van de ontbossing in de amazone.

8 Reacties
Bouwman2
Bouwman229 aug. 2022 - 12:30

De vlinder in de Amazone die haar vleugels beweegt veroorzaakt een zandstorm in de Gobiwoestijn....

Middenman
Middenman29 aug. 2022 - 12:52

@Bouwman2 - Wat bedoel je daarmee te zeggen?

∆
29 aug. 2022 - 19:34

@Middenman Een te verwaarlozen lokale oorzaak kan elders immens grote - ogenschijnlijk ongerelateerde - gevolgen hebben.

∆
29 aug. 2022 - 19:41

@Middenman Ofwel, ons consumptiegedrag en veehouderij draagt bij aan de vernietiging van de Amazone en daarbovenop de toename van stikstof.

Olav Meijer
Olav Meijer30 aug. 2022 - 0:43

@ Middenman: Duidelijk neergezet.

JaapdeGrote
JaapdeGrote30 aug. 2022 - 10:46

Verder is onze vlees en zuivelproductie de motor achter de ontbossing in de amazone. Hm eerlijke analyse zei je toch. Productie Brazilie ca 100 miljard kg soja. Nederlandse import 2,4 miljard kg. Is dus nog geen 3%. En dan wordt de 2,4 miljard nog geen eens alleen gebruikt voor zuivel- en vleesproductie. Dusse wat zijn jouw eerlijke analyses nou waard. Je zou zo in de regering plaats kunnen nemen.

JaapdeGrote
JaapdeGrote30 aug. 2022 - 11:11

Oh Middenman je hebt gelijk voor wat betreft ons eigen aandeel. Wat dacht je van ontbossing in Nederland, door bebouwing, wegen en creeeren van open landschappen (heide)

dirk den boer
dirk den boer31 aug. 2022 - 11:40

In NL is er sinds 1850 flink wat bos bij gekomen, anders dan in de rest vd (voornamelijk tropische) wereld dus, en wellicht dat ook de natuurlijke bewoning door kabouters bij ons weer toenam (dat weet je nooit precies). Met inboorlingen hebben we niet te maken hier, en als ze er al geweest zouden zijn, zouden ze uitstekend beschermd en behandeld worden , onafhankelijk van de uitgestrektheid van dat bos. We leven in een beschaafd land namelijk.

Nicolay2
Nicolay229 aug. 2022 - 8:35

Ik heb nooit begrepen dat alle wereldleiders het lieten gebeuren dat de longen van de wereld stelselmatig uit winstbejag platgebrand werden en nog steeds worden en de bewoners uitgemoord zijn. De tijd zal het leren wat voor consequenties dit zal hebben voor de gehele wereld bevolking. Schandelijk!!!

5 Reacties
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman29 aug. 2022 - 8:59

Bosbranden in het Amazonewoud laten de ‘longen van de aarde’ verdwijnen. Ronald Veldhuizen legt uit waarom dit een wijdverbreid misverstand is. https://www.kijkmagazine.nl/nieuws/column-veldhuizen-amazonewoud/

∆
29 aug. 2022 - 9:31

Superioriteitswaan en straffeloosheid effenen het pad naar onze zelfvernietiging. Verantwoordelijkheid wordt afgewend door bliksemafleiders, ontkenning, bagatelliseren en het verspreiden van desinformatie. De recente geschiedenis leert ons dat dit een succesvolle formule is.

Middenman
Middenman29 aug. 2022 - 11:02

@Doomsdayshaman - Dat is weer zo'n halve waarheid. Wat het door jou geciteerde artikel vergeet te vertellen is dat de regenwouden voor het produceren van zuurstof CO2 opnemen; ze binden dus CO2 en dat is erg belangrijk. Hetzelfde geldt voor de oceanen (algen). Net als de mens heeft de aarde twee longen; groen en blauw. Beide zijn ongeveer even belangrijk. Daarnaast zijn de regenwouden extreem belangrijk voor de biodiversiteit op aarde.

Nicolay2
Nicolay229 aug. 2022 - 11:33

@Doomsdayshaman 29 aug. 2022 - 10:59 Ik weet wel dat bomen zuurstof leveren, maar ook veel CO2 opnemen. CO2 is heden een groot wereld probleem en of de oceanen dat ook doen daar hoor ik Wetenschapsjournalist Ronald Veldhuizen niet over in zijn artikel. En het gaat ook over meerdere grote oerwouden op de wereld waar een groot deel van de bomen gekapt is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 aug. 2022 - 11:34

Niet alleen de regenwouden zijn van belang voor de biodiversiteit. Ook onze eigen natuur gaat er op achterachteruit. Landbouw en veeteelt zijn ook niet de enige menselijke activiteiten waar hervormingen dringend noodzakelijk zijn.