De stuwende kracht achter de genocide op de islamitische Rohingya in Myanmar, de extremistische boeddhistische monnik U Wirathu, noemt PVV-leider Geert Wilders een groot voorbeeld. De man die volgens Time “ The Face of Buddhist terror ” is, doet die uitspraken in de nieuwe uitzending van het VARA-programma De Pen & Het Zwaard van Fidan Ekiz.
In Myanmar wordt sinds enkele jaren aangezet tot genocide op de islamitische bevolking. De overheid heeft samen met de extremistisch boeddhistische Ma Ba Tha beweging de afgelopen jaren geweld aangewakkerd tegen de Rohingya, zo bleek eind vorig jaar nog uit een onderzoek van Al Jazeera in samenwerking met rechtswetenschappers van de Amerikaanse universiteit Yale.
‘Gezien de omvang van de wreedheden en de manier waarop politici over de Rohingya spreken, is het moeilijk tot een conclusie te komen die niet wijst op een doelbewuste genocide,’ zo luidde het oordeel.
Ook het International State Crime Initiative (ISCI) liet al weten dat de massale aanvallen en moordpartijen op de Rohingya in 2012, uitgevoerd door Rakhine boeddhisten onder leiding van Wirathu, zorgvuldig gepland waren. ‘Het was georganiseerd geweld. Er werd busvervoer geregeld voor Rakhine boeddhisten in afgelegen gebieden om aan de aanvallen deel te kunnen nemen.’
Als onderdeel van de antimoslimpropaganda die de bevolking moet aanzetten tot de moord op de Rohingya, wordt door Wirathu een toespraak van Geert Wilders gebruikt uit 2009. In die toespraak waarschuwt Geert Wilders vanaf een podium in Florida Amerika voor de “gevaren van de islam” en biedt hij een 10-puntenplan om de “islamisering” tegen te gaan. De beelden worden afgewisseld met antimoslimpropaganda en nazisymbolen. In de komende uitzending van De Pen & Het Zwaard gaat Wirathu tegenover Fidan Ekiz uitgebreid in op “Gart Wider”, voor wie hij zijn bewondering niet onder stoelen of banken steekt.
In november 2015 werd bij de verkiezingen in Myanmar de nationalistische regering van oud-generaal Thein Sein weggestemd en vervangen door de NLD-partij van Aung San Suu Kyi. Formeel is het nu die partij die aan het roer staat in Myanmar, maar Wirathu laat er geen twijfel over bestaan: uit angst voor de macht die hij over het volk heeft, laat ook de nieuwe regering zijn oren hangen naar Wirathu’s extremistische, nationalistische agenda.
Wikipedia Overigens staat de Engelstalige Wikipediapagina van Wirathu in schril contrast met de Nederlandstalige. Waar in het Engels uitgebreid aandacht wordt besteed aan de volkerenmoord op de Rohingya, wordt in het Nederland alleen genoemd dat Wirathu bekend staat ‘om zijn kritische houding tegenover de islam’. Ook wordt melding gemaakt van een bomaanslag die volgens Wirathu zelf bedoeld was om hem de mond te snoeren en, geheel volgens de PVV-lijn, wordt er nog een internationale samenwerking genoemd ‘om de islamisering tegen te gaan’.
De Pen & het Zwaard wordt zondag 22 mei om 20.15 uur uitgezonden bij de VARA op NPO 2