Joop

Geniet. Ook als socialist!

  •  
09-12-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Ploumen heeft het gelijk volledig aan haar zijde als ze de graaicultuur met kracht bestrijdt, maar gelden regels alleen voor PvdA-leden?
Wat een toeval. In de week dat Ramses Shaffy het tijdelijke verruilt voor het eeuwige houdt de PvdA-voorzitter in de NRC een lofzang op de soberheid.
Niet langer ‘lach, drink, zing en geniet van alles’, maar gewoon weer de deugd van de ascese. Vaarwel Ramses! Vaarwel jaren ’70! Back to the blauwe knoop! Back to the fifties! Althans, voor iedereen die PvdA-lid wil zijn. En dat alles bedacht door een voorzitter van onder de grote rivieren.
Als katholiek moest ik even slikken. Natuurlijk. Ploumen heeft het gelijk volledig aan haar zijde als ze de graaicultuur met kracht bestrijdt. Zeker bij instellingen die draaien op gemeenschapsgeld zoals corporaties, ziekenhuizen, zorginstellingen, media en schoolbesturen.
Ben zuinig en zorgvuldig met de portemonnee die door een ander is gevuld. Honderd procent mee eens. Maar geldt dit alleen voor PvdA-leden? Nee toch! Pak de topsalarissen aan. Helemaal mee eens. Kom met concrete voorstellen, zou ik zeggen. Doe bijvoorbeeld iets met de tarieven van de belasting. Dan pak je in één klap de graaiers uit het bedrijfsleven mee. Allemaal goed. Maar hou op met een pleidooi voor soberheid.
Laat ook socialisten genieten van het leven! Neem een voorbeeld aan de Vlaamse socialist en oud-kroegbaas Steve Steveart die luid van de daken riep: “Socialisme zal gezellig zijn, of niet.”  Treffender had hij het niet kunnen uitdrukken.
We moeten niet alleen goed zijn voor de mensheid, maar ook voor de mens. Zing, drink, leef, maar vooral geniet van het leven. Ook als je lid van de PvdA bent!  

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

Tippex
Tippex9 dec. 2009 - 15:18

Als ik zo om mij heen zie wat er allemaal gaande is en wat er nog komen gaat vergaat de lol nog om te genieten. Gek word ik van deze samenleving met haar idiote, tot in het bizarre, doorgevoerde marktwerking. Ik wil best wel zingen, lachen en genieten maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat er steeds meer mensen om mij heen (incl. mijzelf) zijn die helemaal geen plezier meer in hun werk hebben. Aburde maatregelen, bedrijfsvoering....en maar tellen en meten (en afrekenen), lang leve de werkdruk...en maar meer en meer....in kortere tijd. De computer is de baas van ons bestaan geworden en we gaan gewoon lekker door met alles maar te registreren. De kwaliteit van leven holt achteruit...ik moet er niet aan denken dat ik over dertig jaar misschien wel in een zorginstelling zit waar alles is uitgerekend en de menselijke maat allang is overleden. Gek word ik ervan, de steeds langer wordende lijst van keuzemomenten, gas, water, electriciteit, telefoon, zorgverzekering etc. etc. Naarmate de tijd vordert zie je steeds meer dat onze samenleving in een wurggreep komt en dat efficientie belangrijker is dan kwaliteit. Ga zo door bestuurders van dit land en de jeugd vlucht dit land uit. Met of zonder schadelijke co2 uitstoot.

UrcodeRufter
UrcodeRufter9 dec. 2009 - 15:18

Met de slechte peilingen in het achterhoofd nu weer een verkrampte poging van de sociaal-liberale PvdA zich te profileren als "socialist", teneinde een deel van het teloor gegane electoraat terug te winnen. Hier stinkt toch niemand meer in.

Ismaelb
Ismaelb9 dec. 2009 - 15:18

Weet U wat ik het ergste vindt? Dat de door u en mij zo gehaatte graaicultuur door de VARA uitgevoerd wordt, met radio DJ's en presentatoren die vér boven de Balkenende norm verdienen. Geld dat voor de voor een groot deel door het werkende volk betaald wordt.

kapteinIglo
kapteinIglo9 dec. 2009 - 15:18

De PVDA top wil en kan het maar niet zien, dat blijkt nu toch alweer. Daarom welk nut heeft momenteel de PVDA. Conclusie GEEN, Ze zijn zo pluche geil maar onder het mom "van als wij er niet waren in deze regering was het sociale beleid nog erger". Zijn dit nou socialisten??. Wat voor initiatieven (als ze die trouwens gedaan hebben) hebben ze nou daadwerkelijk gedaan om NL. nog enigszins sociaal te laten ? In de praktijk hobbelen ze braaf achter het CDA aan en hebben het volgens mij niet in de gaten dat ze politieke zelfmoord plegen. Het RODE VAANDEL dat eens stond voor de sociale strijd, wordt nu gebruikt als toiletpapier.

PietPaaltjes
PietPaaltjes9 dec. 2009 - 15:18

Je zou eerder verwachten dat Wouter Bos zou ingrijpen (en niet Ploumen zonder macht). Maar dan alleen in de (semi) overheidssector. Bij normale bedrijven kan men verdienen wat het bedrijf er voor over heeft. Alleen daar waar excessen de overhand krijgen (bijvoorbeeld: een Raad van Commissarissen geeft zichzelf grote bonus of opslag ten koste van personeel of aandeelhouders) zou er een rem op gezet moeten worden.

hannogroen
hannogroen9 dec. 2009 - 15:18

Wat een raar statement. Volgens mij kan je met een salaris wat (ver) onder de Balkenende norm ligt moeiteloos genieten zonder sober te hoeven leven. Misschien is dit nieuw voor sommige PvdA'ers?

hobbeltjes
hobbeltjes9 dec. 2009 - 15:18

Helemaal mee eens ik geniet van elke dag ,lekker met m'n kop in de regen. Zag vanmorgen nog ganzen vliegen zo leuk

rdenk
rdenk9 dec. 2009 - 15:18

Hoewel geen SP-lid kan ik me de verbazing van de SP-ers hierboven me wel voorstellen. Uit mijn blote hoofd: het was toch onder Alberda in de twintiger/dertiger jaren van de vorige eeuw dat de PvdA (althans haar voorganger) al afscheid had genomen van het socialisme. Waarom blijven PvdA-ers dan hardnekkig deze term gebruiken? Of, waarde heer Depla, moet ik hierin een majeure koerswijzing van de PvdA zien? Weer terug naar het oude nest na het 81 jaar geleden verlaten te hebben? Toch maar weer eens tijd voor ouderwetse Troelstra-achtige oproep tot de revolutie?

Brave Hendrik
Brave Hendrik9 dec. 2009 - 15:18

Welke partij is het meest recht in de leer, welke partij is het steilst? Kom, stop dat sektarische gepalaver; wat frappeert is de onnozelheid van de discussie. De infantilisering van de PvdA neemt hand over hand toe. Stop de zelf-destructie, svp.

s. smit
s. smit9 dec. 2009 - 15:18

Goed zo Nelma, als socialist sta je goed in het leven. Dus geniet je so wie so. Denk met je mee.

Gerardus2
Gerardus29 dec. 2009 - 15:18

Geniet! Ook als socialist! Wat is dit voor geneuzel, zeg. Heb je het nu over echte socialisten neem ik aan? Ik ben lid van de SP en voel mij socialist en kan mij soms gedragen als een bourgondiër en nog veel meer. Als je met socialist bedoelt de PvdA'ers dan snap ik het beter, want PvdA'ers hebben eigenlijk weinig om van te genieten. Ze hebben hun ziel verkocht aan het liberalisme en het haagse pluche. Dat laatste is over ruim een jaar gelukkig afgelopen en daar kunnen PvdA'ers dan ook al niet van genieten. Kortom: echte socialisten genieten wel hoor ook al zien ze hoe verrot slecht het in Nederland en de rest van de wereld staat. Zo realistisch zijn zij wel om te beseffen dat je ongelukkig gaan voelen de wereld ook niet beter maakt. Een PvdA'er is geen socialist, maar een kip die zijn ideële veren heeft afgeschut en daar kun je nooit gelukkig van worden, laat staan dat je nog echt kan genieten. De spiegel waar je s morgens in kijkt is al tijden geleden gebarsten. Ach gut.......

Jensson
Jensson9 dec. 2009 - 15:18

De PvdA (Wim Kok) heeft op 11 december 1995 afscheid genomen van het socialisme dus wil een mens nog van het socialisme genieten dan kan'ie heel goed bij de SP terecht...!! Bij de PvdA (nieuw rechts!) heeft'ie niks meer te zoeken...

paulvr2
paulvr29 dec. 2009 - 15:18

Ik ben een socialist, en juist daarom vind ik dat er heel weinig te genieten valt, vooral als je naar de PvdA kijkt. Als inwoner van "Havana aan de Waal" was ik oorspronkelijk heel blij met een links college. Maar daar ben ik duidelijk veel te kortzichtig geweest. Omdat we geen huurwoning konden krijgen voor een groot gezin bestaande uit niet alleen eigen kinderen maar ook pleegkinderen moesten we een huis kopen. Het eerste decennium was dat echt een kweste van afzien, we konden het echt niet betalen maar het moest. Tja, door de vele tweeverdieners en hoge-salaris-verdieners vlogen de koopprijzen van huizen omhoog. Daar hadden we helemaal niets aan, ons inkomen bleef laag. Maar de gemeenten in Nederland hebben er zeer gretig misbruik van gemaakt: de inkomsten op grond van OZB vlogen omhoog. Een normaal mens zou denken, wel het is geen prestatie van de gemeente dat de prijzen op de huizenmarkt zo omhoog vliegen dus dan kan het percentage OZB belasting wel wat omlaag maar nee hoor, dat is te burger-vriendelijk gedacht. Lekker incasseren, hoe meer hoe beter, dan kun je de Waalkade wel 4 keer opbreken en opnieuw inrichten zodat de horeca daar nog extremere prijzen kan vragen. En dan zitten we nu in een recessie. Veel mensen zijn er flink op achteruit gegaan. En wat zegt "genieter" Depla? "Laten we de OZB belasting maar met nog eens 5% omhoog doen". Godzijdank hebben de gemeenteraadsleden ertegen gestemd. Voorheen zou ik het jammer hebben gevonden dat dit linkse college de eindstreep niet haalde, maar eerlijk gezegd ben ik er nu eerder blij mee. Nee meneer Depla, ik vind het wel een gotspe om te spreken van genieten als je dit soort streken uithaalt. Socialist of niet. Als je al vindt dat de overheid geld tekort komt dan moet je geld naar draagkracht ophalen en niet naar de vraag wie er een huis koopt of huurt. Er zijn heel erg veel huurders die een veel hoger inkomen hebben dan wij. En dat ons huis meer waard is is leuk voor ons nageslacht, zolang wij leven zullen we erin moeten wonen en dan heb je geen enkel voordeel van de prijzen op de woningmarkt.

DikBrix
DikBrix9 dec. 2009 - 15:18

Humor in columns kan leuk zijn, afhankelijk van onderwerp. Nu is de 'humor' van Depla eerder cynisch, omdat daarmee om de kern van het probleem binnen de PvdA wordt gezeild. Ploumen praat weer eens over het aanpakken van bonussen. Dat ligt lekker, PVV-achtig, simpel. Dat de PvdA hiermee blijk geeft een volstrekt gebrek aan visie op de toekomst te hebben, wordt door Depla nu op 'treffende' wijze bevestigd. Uit de ontstane crisis kan geen oplossing voor de toekomst worden getrokken als niet een basale omwenteling in kijken naar de huidige processen en overheidskeuzes wordt gemaakt. Het simpele aanpakken van bonussen voor de korte termijn is niets anders dan symboolpolitiek, zolang de economische kijk op de wereld zoals die nu is niet verandert. Op deze manier is over een paar jaar weer alles bij het oude. Zoals Depla zelf aangeeft: dan eet ik nog steeds mijn biefstukje en drink mijn wijntje, niks aan de hand. Van een sociaal-democratische partij, althans, een partij die beweert dat te zijn, zou je wat anders mogen verwachten. (Overigens ook van D66, die net zo goed niets laat horen). Een paar voorbeelden als begin, lang niet allemaal: - Een visie op het samenspel tussen markteconomie, welzijn van de mens, het gebruik van de energiebronnen die de wereld heeft, vervuiling en de rol van de overheid daarin. Zolang de PvdA (of welke partij dan ook, maar nu even deze, gezien de column) blijft meewerken aan een basismarkteconomie waar de processen van de markt overheersen, waar steeds verdergaande deregulering voorop staat, zal er niets veranderen. In de afgelopen 60 jaar is gebleken dat dit systeem de tweedeling tussen arm en rijk slechts vergroot. - Zolang overheden leven van wat via belastingen bij bedrijven doordruppelt naar beneden en tekorten aanvullen met steeds hogere en nieuwe heffingen bij burgers voor onderhoud van geprivatiseerde basisvoorzieningen als gezondheidszorg, OV, energie, huisvesting, communicatienetwerken, water, bijstand, etc, met behoud van de markteconomie, zal die tweedeling alleen groter worden. De overheid zelf wordt door al die heffingen en regelingen steeds groter, met alle extra kosten van dien. Het is echt hoog tijd dat dit stopt. - De markt ziet de mens als productiefactor, de waarde van die mens wordt gemeten in geldwaarde voor een bedrijf, niet in wat die mens kan bijdragen aan de maatschappij. Die geldwaarde is uiterst subjectief, waardoor directeuren vele miljoenen kunnen verdienen en schoonmakers op contracten van enkele uren soms zelfs minder dan het al uiterst karige minimum uurloon. Waardoor werknemers 0-uren contracten krijgen, wel beschikbaar moeten zijn, geen pensioen krijgen, geen betaling bij ziekte of vakantie, dat moeten ze reserveren uit het al lage uurloon waarin dit zou zijn verrekend. Waardoor verzorgingshuizen vrijwilligers de deur wijzen en contracten afsluiten met bedrijven voor zelfde werk, omdat andere oplossingen tijd dus 'geld' kosten. Door die contracten gaat de premie voor gezondheidszorg omhoog, ook voor die vrijwilligers die nu thuis zitten ipv hun bijdrage te kunnen leveren. Maatschappelijk ondernemen, nu vooral een bedrijfs- en marketingconcept, staat nog in de kinderschoenen. Ik gun directeuren van harte hun geld, maar het wordt tijd dat de overheid een andere invulling aan dat begrip geeft in samenwerking met bedrijven en vooral het belasting- en heffingensysteem daarin betrekt. Desnoods een basisinkomen. - Huidige economie gaat uit van steeds verdergaande groei, die leidt tot ongebreidelde uitputting van de aarde en vervuiling. Alles voor de aandeelhouder, die niet meer kijkt naar continuïteit, werkgelegenheid en maatschappelijke bijdrage, maar naar aandelenwinst. Zelfs de overheid als aandeelhouder doet dat. Ook de PvdA begroot haar plannen op basis van die groei. Waarom niet terug naar 0% met voorlopig minimale groei? Inclusief inschakeling van de maatschappelijke waarde van al die mensen die nu wereldwijd buiten deze economie staan. Met bijvoorbeeld contracten van 20 uur voor iedereen en een basisinkomen dat voldoende is om van te leven op een waardige manier. Dus meer dan de armoede grens. Als Depla daar iets zinnigs over zou zeggen, zou ik hem serieus nemen. Nu echt niet.

WouterLeenders
WouterLeenders9 dec. 2009 - 15:18

Het is wel Steve Stevaert en hij zei 'Het socialisme zal gezellig zijn, of het zal niet zijn'.

1 Reactie
DikBrix
DikBrix9 dec. 2009 - 15:18

Wouter, ik ken Stevaert niet, nog zijn uitspraak. Maar ik denk dat de weergave van jou heel wat reëler is dan die van Depla. Vooral omdat ik denk dat Depla geen flauw idee heeft wat Stevaert bedoelde. Dat Stevaert blijkbaar (denk ik) in die paar woorden aangaf wat socialisme betekent: dat iedereen daar beter van wordt, dus 'gezellig' voor iedereen, omdat een waardig leven, een 'gezellig' leven voor iedereen mogelijk moet zijn. Zogenaamd socialisme dat anderen laat leven in armoede is niet 'gezellig' en kan dus niet bestaan. De uitleg die Depla er aan geeft tekent hem wel.

Katje2
Katje29 dec. 2009 - 15:18

Ik probeer het gewoon nog een keer. Ik ga steigeren als ik een PvdA-er zichzelf "socialist" hoor noemen. De PvdA heeft zèlf officieel het woord "socialisme" uit haar partijprogram geschrapt en vervangen voor "sociaal-democratie". Hou je daar dan ook aan. Er is maar één socialistische partij in Nederland.

1 Reactie
denmol
denmol9 dec. 2009 - 15:18

Klasse Ien!

BenJoosten
BenJoosten9 dec. 2009 - 15:18

Vreemd. Zegt een PvdAer bij hoge uitzondering iets waar ik het honderd procent mee eens kan zijn, wordt daar niet anders dan zeer zuur op gereageerd. Jullie lijken de Volkskrant wel!

1 Reactie
Joeri2
Joeri29 dec. 2009 - 15:18

" maar gelden regels alleen voor PvdA-leden? " Huh? zoals meneer Tang bedoel je?

Coropa
Coropa9 dec. 2009 - 15:18

Naar ik aanneem bedoel je dat de SP een socialistische partij is. Helaas, ook die kun je schrappen. Als je namelijk als partij aandeelhouder bent van diverse kapitalistische bedrijven, dan doe je volledig aan het systeem mee. Het gaat namelijk om daden en niet om holle woorden. Gelukkig is er wel een socialistische partij in ons land. Namelijk de Pacifistisch Socialistische Partij'92 (PSP'92).

1 Reactie
paulvr2
paulvr29 dec. 2009 - 15:18

tja, dat klinkt leuk maar voor mij tellen alleen partijen mee waarop je daadwerkelijk kunt stemmen. Ik ben PSP '92 nog nooit op mijn stembiljet tegengekomen en gezien de naam had dat al 17 jaar lang zo moeten zijn....

heggenland
heggenland9 dec. 2009 - 15:18

Blijkbaar weet hier niemand wat socialisme inhoud, zelfs de SP'ers niet. Daar zijn de laatste 150 jaar heel wat boeken over geschreven door socialisten. Het wetenschappelijk socialisme: maar die werken zijn al lang uit de bibliotheken van de PvdA en de SP verdwenen. Bij de SP was er ene Jan uit Oss voor verantwoordelijk. Als een van de weinigen binnen de PvdA verdiepte Bart Tromp zich in het wetenschappelijk socialisme. Helaas, pas enige jaren voor zijn overlijden besefte hij dat de sociaal democratie van zijn partij niets met het socialisme van doen had. Dat vertelde ik hem dertig jaar geleden al in verhitte discussies en ook dat hij al die wetenschappelijke werken van onder andere Marx wel als een uit zijn hoofd geleerde catechismus kan opborrelen maar ze niet kan begrijpen en vertalen naar de dagelijkse strijd omdat hij niet zelf in de maatschappelijke strijd staat. Verder dan zijn studeerkamer kwam hij niet.

1 Reactie
paulvr2
paulvr29 dec. 2009 - 15:18

Tja, dat gebeurt er als je een maatschappij op wilt zetten die op een dogma, op een politieke filosofie is gebaseerd. Ik heb Das Kapital van Karl Marx wel eens proberen te lezen maar ik kwam er echt niet door. En wat ik ervan begreep waren geen dingen waarmee ik het min of meer automatisch echt eens kon zijn. Deels heeft zoiets natuurlijk ook wel te maken met de tijd waarin het geschreven was, maar de mooie Marxistisch-Leninistische of Maoïstische geschriften uit de jaren 70 waren voor mij ook niet echt te verteren. Ik ben allang niet meer gelovig maar wil wel teruggrijpen op een simpele regel die mijns inziens tamelijk universeel is. Het gaat om de regel Hebt Uw naasten lief als Uzelf. Ofte wel ga niet op een manier met anderen om waarvan je ook niet wilt dat met jou wordt omgegaan. Dan ben je volgens mij al een heel eind op weg. Een tweede regel ligt eigenlijk in het verlengde daarvan en houdt in dat je ervan uitgaat dat de ander niet liegt en geen slechte bedoelingen heeft. Dat je alleen bij bewezen en aangetoonde slechte bedoelingen dat vertrouwen opzegt en dan nog alleen op dat gebied. We leven nu in een kapitalistische maatschappij die desalniettemin de woorden van Josef Stalin steeds hoger in haar credo heeft staan, namelijk: Vertrouwen is goed, controle is beter. En als je dan ziet hoe we allemaal gecontroleerd worden dan keert zo langzamerhand je maag om. Nee, mijns inziens zijn we ook op dit gebied ontzettend op de verkeerde weg.