Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden wil maatregelen na bloedbad op school, Trump steekt wapenlobby hart onder de riem

Schietpartij op basisschool Texas: 22 doden, onder wie 19 kinderen
Joop

Generatie van de toekomst

  •  
14-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
29154517442_67ed6fcec2_c

© cc-foto: Rene Passet

De jongeren zijn de zondebok in deze tweede coronagolf: zij hebben lak aan de regels en gaan van feest naar feest. Zij hebben ervoor gezorgd dat het aantal besmettingen weer enorm is toegenomen en zie hier het resultaat
Ik wil, in mijn eigen belang, weleens geloven in het zoeken naar en vinden van een zondebok. Dat levert mij munitie op om mijn eigen frustraties op bot te vieren en mijn eigen onvermogen in deze crisis te verdoezelen. Ik denk dat het ook bijna lukte met het zondebokken van de jongeren. Totdat ik behoorlijk wakker werd geschud door mijn eigen zoons, een tweeling van 18 jaar oud. Zij zijn van deze ‘kansloze’ generatie.
Het waren deze jonge mannen die mij de spiegel voorhielden nadat ik het optreden van een jonge influencer bij een talkshow veroordeeld had. Heel duidelijk gaven ze aan dat ze liever samenkomen met hun leeftijdsgenoten. Dit in plaats van een potje ‘Mens erger je niet’ met mij, hun moeder of opa en oma spelen. Dat ze liever op hun opleidingsschool zijn en daar medestudenten ontmoeten. Om te praten, te leren en te lachen met hun leeftijdsgenoten. Om te vallen, om op te staan en te leren van hun docenten. Natuurlijk zien zij corona en willen ze zich aan de regels houden. Dat doen ze ook zoveel mogelijk. Maar dat vinden ze, net als wij, moeilijk, heel moeilijk. Daarom gaat het wel eens mis. Omdat die hersenen, dat lijf, andere signalen afgeeft. Niet omdat ze met niemand rekening willen houden.
Het zijn signalen die wij toch zeker ook herkennen? Omdat wij, toen we net zo oud waren, ze ook hebben gehad. Toen was er geen corona.
Zelf ben ik 49 jaar. Eigenlijk ben ik net zo ‘kansloos’ opgegroeid als de huidige jongeren. Ik heb geen oorlog gekend, geen armoede of honger en mijn bedje was gespreid. Rond mijn 18de levensjaar kon ik doen wat ik wilde. Ik ging los in de kroeg, kon studeren, mensen ontmoeten en ik leerde met vallen en opstaan. Ik weet dat er nog een oudere generatie boven mij staat. Een generatie die zeer waarschijnlijk wel oorlog heeft meegemaakt, honger heeft gekend en dood en verdriet heeft aanschouwd. Zonder dat ze het op dat moment wilden. Ik wil in dit stuk zeker geen opruiing oproepen over wat goed is of wat slecht is.
Ik wil in dit stuk wel een pleidooi houden om iets milder te zijn voor onze jongeren, onze toekomst. Het helpt niet om ze te bagatelliseren, om ze in een hoek te zetten die ze niet verdienen. Hoeveel jongeren moeten er op dit moment thuis studeren? En hoe lang al? Is het naar school gaan, op het mbo, het hbo of de universiteit nou niet net juist de tijd van je leven? Daar moet vorming grotendeels plaatsvinden. Daar ontmoet je je voorbeeldrollen (docenten), ga je met elkaar in gesprek, in discussie, word je hevig verliefd en leer en leef je! Het fysieke onderwijs is van groot belang om onze jongeren op te vangen, om te fungeren als vangnet bij eventuele problemen en om richting te geven aan deze generatie van de toekomst.
Het onderwijs voor deze jongeren ligt zo goed als stil. Neem daarbij alles wat deze generatie verder nodig heeft (sociale contacten in het café, ontmoeten medestudenten/docenten, teamsporten, fysiek contact, enz.) wat niet of nauwelijks kan. Ik maak mij dan ook zorgen over de vorming van deze generatie. Welke schade lopen zij op? Welke specifieke levenservaringen lopen ze door deze crisis mis? Nu al wordt er geschreven over mentale problemen bij deze generatie door de coronamaatregelen. Ik wil het niet op mijn geweten hebben dat we deze jongeren niet voldoende zien en horen. Ze krijgen al een aardige erfenis van ons: krappe en onbetaalbare woningmarkt, klimaatproblemen, lege pensioenpotten, enzovoorts. Ik kan het tegenover mijn zoons niet maken. Ik kies voor het zien van, het gesprek, eventuele hulp en samenwerken met onze jongeren tijdens en na deze crisis.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 nov. 2020 - 12:46

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/09/02/er-stonden-nog-zoveel-dingen-op-zijn-lijstje-a4010613 https://www.nrc.nl/nieuws/2020/08/19/ik-word-negentig-zei-hij-altijd-a4009208 Alleen ouderen? Was het maar waar dat hen niets kan overkomen! Sommige studenten zijn hun ouder verloren.

adriek
adriek16 nov. 2020 - 12:45

Jongeren zijn zielig door corona. Nou en? Ik ook. Ik mag ook mijn verjaardag niet vieren, slechts één dagdeel per week met collega's doorbrengen, ik heb afgelopen zomer minstens tien feestjes-met-barbecue gemist en ga zo maar door. Ik ben niet (heel) jong. Ik snap het punt niet: er is een besmettelijke ziekte die we door onszelf te beperken eenvoudig kunnen bestrijden, dus doe ik dat zo goed mogelijk. Daar hoeft nauwelijks over gediscussieerd te worden, dat brengt mensen maar op het idee dat ze gewoon hun oude vrijheden kunnen oppakken en voor je het weet zitten we in de tweede golf... oei... derde golf.

Uitgekleed
Uitgekleed15 nov. 2020 - 23:13

De generatie van de toekomst, welke toekomst, die van klimaat rampen en milieu rampen? Deze monocultuur welke overal toegepast wordt, op veeteelt, landbouw, monetair systeem en transport als overkoepelend excuus dat globalisatie ons overkomt en daar is niets tegen te doen. Als het besef niet doorbreekt dat elke monocultuur voortwoekert als een kankergezwel omdat het tegennatuurlijk is. Alle samenlevingen moeten veranderen in een circulaire cultuur want die is alleen houdbaar. De jongeren zijn met hun studie en betere technische inzichten in staat overal een circulaire cultuur te scheppen. Een hoopvol bericht las ik vandaag in de krant. De hoogleraar Jan van Maarseveen De scheikundige denkt dat hij met zijn vinding kunstmatige moleculen kan maken welke uit CO2 waterstof maakt. Dit is dan geen mono maar circulair proces precies zoals de natuur zichzelf van de benodigde energie voorziet. Een uitgebreid artikel zal in het december nummer van de New Scientist te lezen zijn

1 Reactie
adriek
adriek16 nov. 2020 - 12:53

"... kunstmatige moleculen kan maken welke uit CO2 waterstof maakt." Als dat lukt verdient de man een Nobelprijs, of misschien wel twee. :) Als ik het AD artikel goed begrijp probeert hij (een deel van) het proces dat in planten optreedt, waarbij CO2 wordt opgenomen na te bootsen bij de productie van waterstof. CO2 direct omzetten naar waterstof (H2) is niet mogelijk. https://www.ad.nl/dossier-het-beste-van-ad/hoogleraar-over-klimaatprobleem-ik-vraag-me-af-of-we-er-over-500-jaar-nog-zijn~a999d1db

Zapata
Zapata15 nov. 2020 - 14:25

/Het onderwijs voor deze jongeren ligt zo goed als stil. Neem daarbij alles wat deze generatie verder nodig heeft (sociale contacten in het café, ontmoeten medestudenten/docenten, teamsporten, fysiek contact, enz.) / Niet te geloven, de arme stakkers. Uit welke wereld komt de scribent of ben ik een uitzondering. Mijn onderwijs lag al stil toen ik 15 was 1975. Ik moest gaan werken en hield precies 10 gulden in de week over na aftrek van de lasten voor het kot waar in ik moest wonen. café? sociale contacten? teamsporten? Het was al rijkdom dat ik niet op straat hoefde te slapen. Overigens valt dit door te trekken naar heel veel jongeren tegenwoordig in heel veel landen. Tsjonge jonge als dat je grootste zorgen zijn, teamsporten en fysiek contact. Ben even flabbergasted. Wordt eens even volwassen.

1 Reactie
axetothehead
axetothehead16 nov. 2020 - 13:11

Sociale contacten zijn anders heel belangrijk voor jonge mensen, waarom zou je dat bagetalliseren? Jij woonde al op je 15de op jezelf? Knap hoor, dat zit er voor deze generatie niet in, die moeten blij zijn als ze op hun 25ste een woning kunnen bemachtigen.

CharlesdeValois
CharlesdeValois15 nov. 2020 - 12:34

Het voordeel is natuurlijk wel dat je niet zo hevig met een kater en zware koppijn van het drinken na het weekend thuis in bed ligt of een onvoldoende voor een proefwerk haalt. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin16 nov. 2020 - 12:38

CharlesdeValois En dat het minder duur is nu ze hun bijbaantje in de horeca kwijt zijn.

Dave Velzen
Dave Velzen15 nov. 2020 - 12:29

De gouden periode mensheid is voorbij. Wat mij betreft dan. Nu gaan we naar een lange periode van redden wat we redden kunnen. De jongeren van nu mogen 50 jaar staatsschuld aflossen. Redden klimaat, overbevolking, gaat oorlogen en sociale conflicten krijgen, volksverhiizingen, godsdienst oorlogen meemaken, opraken grondstoffen, een falend economisch en monetair systeem, ziektes en als ze echt pech hebben een mondiale wereldramp meemaken, waarvan er een paar over tijd al zijn.

2 Reacties
adriek
adriek16 nov. 2020 - 12:56

De jongeren van nu profiteren ook van de staatsschuld: zij mogen straks gebruik maken van de kroegen die deels door staatssteun niet failliet gegaan zijn. Als het goed is wordt staatsschuld steeds geinvesteerd in voorzieningen waar burgers van profiteren, dus is het ook logisch dat die burgers die schulden terugbetalen. Sparen is - op staatsniveau - oneerlijk: burgers zouden nu betalen voor investeringen die pas in de toekomst gedaan worden, als zij er mogelijk niet meer zijn?

axetothehead
axetothehead16 nov. 2020 - 13:12

En krijgen nog een trap na van de generatie die al die ellende heeft veroorzaakt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 nov. 2020 - 10:00

Tja, als je het nog langer wil laten duren dan moet je hen vooral vrijpleiten van verspreiding, van de gevolgen daarvan. Probleem is juist dat zij nooit geleerd hebben zich iets te moeten ontzeggen en dat nu nog niet doen en ze wederom vrijgepleit worden. Zelfs niet als ze beseffen wat de gevolgen zijn blijkbaar. Het gaat niet enkel om hun ouders, hun grootouders, het gaat om heel veel meer andere mensen, andere kwetsbaren, zieken, doden, de gevolgen voor de economie en dientengevolge juist ook hun toekomst. U zou ze beter kunnen uitleggen dat even pas op de plaats een tegemoetkoming aan hun wensen zou kunnen betekenen. Dat die school eerder opent als er minder besmettingen zijn. Dat ze het aan elkaar doorgeven en dus aan de hele maatschappij. Ze konden immers al naar school en universiteit, maar verpesten het door hun houding mede zelf. De reden dat ze weer moet sluiten nl. Wie zijn toch steeds die wij vraag ik me weleens af. Waar is de verantwoording t.o.v. het geheel? vertel uw standpunt maar eens aan het virus, misschien zou dat er even rekening mee willen houden dat er ook andere mensen zijn, andere jongeren zijn. Dat er ook mensen zijn die aan het werk moeten, zoals schoonmakers, verpleegkundigen, verzorgende, jongeren met een lichamelijke en/of geestelijke aandoening, jonge diabetes patiënten, nier patiënten, hartpatiënten, etc..etc.. etc..kwetsbare gehandicapte, ook jongeren. Dat is allemaal niet sexy genoeg blijkbaar bij die jongeren. Wat gaat dat tenslotte hen aan, niets toch. Als ze maar niet bij papa, mama en oma en opa komen. Verder rijkt de maatschappij blijkbaar niet, verder rijkt hun blikveld niet meer en dat van hun ouders. Ik heb begrip voor hun problemen, hun wensen, maar geen enkel begrip voor hun gedrag, helaas. Maar... Je zou toch ook eens rekening moeten houden met mensen buiten je eigen bubbel, wie doet dat nu! Ze zorgen ervoor dat hun eigen belang van een nog redelijk werkende economie ook op de schop gaat. Misschien beter dat eens aan hen uit te leggen. Ach nee, dat is dan natuurlijk de schuld van het virus! Als ze het zo belangrijk vinden dat universiteiten en scholen kunnen open blijven dan zou u ze vertellen dat dat alles met hun eigen gedrag te maken heeft.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin15 nov. 2020 - 10:05

gehandicapte-gehandicapten etc..

Paul250371
Paul25037115 nov. 2020 - 9:34

Overdreven gedoe. Ik snap dat het lastig is maar we hebben een pandemie. Het is ook niet zo dat er geen contactmomenten onderling zijn. Er zijn mensen die hun inkomen zien opdrogen ne / of hun bestaan te verliezen. Dat gejank over de kwetsbaarheid en de verlangens van jongeren. Iedereen maakt offers.

gimli55
gimli5515 nov. 2020 - 8:42

Er zijn 5 grote factoren waarmee de stijging kan worden tegengegaan. 2 van die factoren liggen bij de maatschappij, de 1,5 m en het mondkapje. Nu zullen er vast mensen zijn die zich daar niet aan houden, maar dat is zoals heel vaak een minderheid zijn. De media kan ze zelfs als incidenten benoemen, niemand weet wanneer en waar hij of zij is besmet. Veronderstellen dat bij de incidenten gebeurt is, is niet aangetoond. Dat zou ook betekenen dat iedereen die besmet is, gekoppeld kan worden aan misdragingen door aan de incidenten mee te doen. Je kunt niet de besmette personen tegelijk plaatsen onder slachtoffers en daders, zonder feitelijk onderzoek. Laat dat nu precies een van de factoren, het vervolgonderzoek, die door deze regering slecht geregeld is. Net als het niet adequate testbeleid en in het bijzonder de sneltesten. Waarom wordt in de media de regering niet veel meer verantwoordelijk gehouden voor de stijging? Het test beleid is niet op orde, het vervolgonderzoek is niet op orde, het beleid van de bestrijding is niet effectief en het dragen van de mondkapjes, per 1 december verplicht, aantoonbaar niet werkend door Kassa. Het niet aanpakken van de regering geschiedt volgens de bekende weg, ze doen hun best en met de huidige kennis kunnen ze niet beter. Ten eerste is dat onzin praat, er zijn genoeg internationale voorbeelden, die het veel beter doen. Ten tweede, waarom gelden deze smoesjes wel voor de regering maar niet voor de zondaars. Die zoals bekend een kleine minderheid vormen in het geheel. Dat heet meten met 2 maten, maar daar is deze regering goed in. Het politiek oplossen met zwakke compromissen, waar alle regeringspartijen genoeg over te zeggen hebben gehad zoals begin november. Wijzen naar anderen, om eigen falen te maskeren. Laat dat nu juist het probleem zijn van 40 jaar neoliberalisme. Afgelopen 229 dagen heeft weer een nieuw record opgeleverd. Het aantal dagen aaneengesloten dat het warmer was dan 10 gr. Celsius. De ecologische en klimatologische problemen blijven bestaan, ook nu tijdens de Covid crisis.

GoudenBergen
GoudenBergen14 nov. 2020 - 23:46

De jeugd komt er wel, ze hebben uiteindelijk de toekomst. Een van hun taken is het opruimen van de rotzooi die hun voorgangers hebben achtergelaten. Oude overjarige mopperpotten, ook wel boomers genoemd, denken dat de wereld zonder hen naar de knoppen gaat. Maar er rijdt echt geen kruiwagen minder als zij er niet meer zijn.

Bert de Vries
Bert de Vries14 nov. 2020 - 15:09

Er worden legio illegale feestejes afgebroken door de politie en meestal komen de overtreders weg met een boks en een knipoog. Schandalig. Met handhaving, waarvan preventie het doel is, heeft dit nul komma niks te maken. De feestjes gaan dus gewoon door want het rsisico is bijna nul. Standaard €1000, 00 boete, plus alles dat daaraan vastzit, is een noodzakelijke oplossing. Om coronaverspreiding te verminderen. Tenslotte gaat het om mensenlevens, of de feestneuzen dat nou beseffen of niet. En of de handhavers dat nou beseffen of niet. Trouwens, voor de Wiebessen en Koolmezen onder ons: het gaat ook om miljarden.

Jan Jansen2
Jan Jansen214 nov. 2020 - 13:33

Ik ben 48 en mijn hersenen en lijf geven ook andere signalen af dan "je moet je aan alle regels houden" dus wat nu? Verder word er gedaan of elke jongere zijn jeugd moet beleven als een soort lange Ferris Beulers Day Off, kom op hoor! In onze jeugd was er idd geen corona maar ook niet een heleboel andere dingen die "de jeugd" nu wel heeft. Ik dacht dat ik het nooit zou zeggen maar duw jongeren niet zo in een slachtofferrol, corona is echt geen WO2 voor ze.

1 Reactie
Bert de Vries
Bert de Vries14 nov. 2020 - 15:15

De zielige jongeren van nu zullen de geschiedenis ingaan als de kneuzengeneratie. Binnenkort wordt een kneuzenfonds opgezet om hen door deze barre tijden te slepen. Niet dat het helpt, maar omdat het goed voelt.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 nov. 2020 - 13:30

U was helemaal niet zo kansloos U kon al vanaf uw 16e los in de kroeg of eigenlijk al vanaf uw 14e want niemand die er op lette. er was gewoon studiefinaciering zelfs als u nog bij uw ouders woonde. Huidige jongeren mogen al voor de lockdown amper nog iets - u en ik konden gewoon paddo's halen in een winkeltje voor de broodnodige ruimere blik ; iets dat niemand nog schijnt te hebben. We konden kraken, in bandjes zitten en optreden zonder dat er een flapdrol kwam zeiken over overlast . We konden in duistere holen naar duistere muziek luisteren in wolken tabaks- en wietrook . We konden jongeren centra zelf besturen zonder bemoeienis van de overheid . We konden bij het water bierdrinken zonder dat er een boa ons er wegschopte . <man wij hadden vrijheid die ongekend was Dat is allemaal weg Je zou nu maar jongere zijn - dan heb je nog een lelijke baard ook als je pech hebt.

4 Reacties
The Apple
The Apple14 nov. 2020 - 14:51

Aan al dat moois was al een einde gekomen vóórdat er een pandemie uitbrak als gevolg van de rechtse massapsychose die van ons allemaal op de eerste plaats "fatsoenlijke burgers" wil maken. De grootste plaag op deze wereld zijn niet de moslims of de gristenen, maar de fatsoenlijke burgers, die overal op de wereld dezelfde ellende teweeg brengen, ongeacht de religie die ze aanhangen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 nov. 2020 - 19:51

precies appel :)

GoudenBergen
GoudenBergen14 nov. 2020 - 23:50

"e grootste plaag op deze wereld zijn niet de moslims of de gristenen, maar de fatsoenlijke burgers, die overal op de wereld dezelfde ellende teweeg brengen, ongeacht de religie die ze aanhangen. " Op een dag is het feestje van de jeugd voorbij en worden de meeste mensen beste brave burgers met een baan, huis en kinderen. Voor de diehards is dat natuurlijk slikken, maar een maatschappij die alleen uit hippies bestaat is geen lang leven beschoren.

Paul250371
Paul25037115 nov. 2020 - 9:36

The Apple Goed verwoord.

The Apple
The Apple14 nov. 2020 - 13:26

Als de strategie van de "hammer and the dance" was gevolgd hadden we helemaal geen tweede golf gehad en hadden ze die nu toegepast, dan zou iedereen Sinterklaas en Kerst hebben kunnen vieren. Nu zitten we nog minstens 6 maanden in de ellende, in de hoop dat daarna het vaccin voor groepsimmuniteit zal zorgen.

OlavM
OlavM14 nov. 2020 - 12:28

Mooi artikel. Goed dat ook hiervoor aandacht wordt gevraagd.

LBNB
LBNB14 nov. 2020 - 12:25

Eens, onder druk van de oudere generatie en de media, die beiden weinig te verliezen hebben in deze crisis wordt de jeugd vergeten. Het de maatregelen voor iedereen die niks te duchten heeft van dit virus nou eens op.

3 Reacties
LaBou
LaBou 14 nov. 2020 - 17:16

Sneuneus.

Abma
Abma15 nov. 2020 - 5:22

Gaaaap

LBNB
LBNB15 nov. 2020 - 22:49

@LaBou Uit jouw mond vat ik dat op als een compliment.

White Knight
White Knight14 nov. 2020 - 12:21

Helemaal eens. We zouden ons bij de maatregelen ook moeten laten leiden door de impact die het heeft op onze kinderen. Op dit moment kijkt "men" (de maatregel-verzinners) alleen naar de gevolgen voor onze ouders.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037115 nov. 2020 - 9:40

De ouderen hebben direct te lijden. Of ze zitten in een risicogroep of hun bestaan / inkomen wordt aangevallen. Wat voor offers brengt de jeugd direct dat zo ingrijpend is?

P Haan
P Haan14 nov. 2020 - 11:48

Wat ze mis lopen? De voorbeelden van grenzelose wellust, inhoudsloos Instaleven en alle delen van de wereld even 'doen' om vervolgens ineens voor het milieu te zijn? Ik denk dat dit een gouden tijd is voor jonge mensen. Even de blik naar binnen richten, even pas op de plaats en er achter komen wat voor waanzin hun ouders veroorzaakt hebben. Niks moet, en je hebt al die malligheid helemaal niet nodig. Leg dat maar eens uit aan de jonge mensen die opgegroeid zijn in de opvang, en nu ineens hun ouders dingen zien doen die ze altijd belangrijker hebben gevonden dan hun eigen kinderen. Anders? Zeker. Slechter? Absoluut niet. Minder keuzes leiden tot rust in je hoofd. Verder hobbelde de jeugd hier gisteravond weer gewoon zoals gebruikelijk naar een mij niet bekende plek om hun baltsgedrag te oefenen. Lekker laten gaan.

2 Reacties
LBNB
LBNB14 nov. 2020 - 14:01

@p. De haan [Wat ze mis lopen? De voorbeelden van grenzelose wellust, inhoudsloos Instaleven en alle delen van de wereld even ‘doen’ om vervolgens ineens voor het milieu te zijn?] Zo zouden de ouders van de jaren 60/70 dat de kinderen het luisteren naar drugsverslaafde rockers en goddeloze hippies met lang haar zouden mis lopen. [Ik denk dat dit een gouden tijd is voor jonge mensen. Even de blik naar binnen richten, even pas op de plaats en er achter komen wat voor waanzin hun ouders veroorzaakt hebben. Niks moet, en je hebt al die malligheid helemaal niet nodig] Ja echt een gouden tijd, lekker thuis studeren via online les, amper werk en in het geheim bij elkaar komen. Daarnaast erven ze een enorme schuldenberg er bij, ook mooi meegenomen. De media en overheid heeft ze goed afgericht dat demonstreren alleen voor wappies is. Knap werk van ze , dit was ze in de jaren 80 niet gelukt.

P Haan
P Haan14 nov. 2020 - 15:30

Online les, een zegen vanwege de compleet andere soort groepsdruk. Er gaat een andere generatie schitteren, er is een compleet ander competentieprofiel wat nu de leiding kan gaan nemen. Scholen zijn ziek, zoals elders op dit forum ook weer te lezen is. Die ziekte schuif je compleet aan de kant met de kansen die er nu liggen. Een sociologisch experiment wat zijn weerga niet kent, waar nooit iemand toestemming voor zou hebben gegeven. Maar het duurt nu al zo lang, dat het realiteit is geworden. Meebewegen, stimuleren, kansen creeren, openstaan voor alles wat op je pad komt. Laat ze maar schuiven, dat komt goed.