Joop

Generaal Venezolaanse luchtmacht verwerpt Maduro als president

  •  
02-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2019-02-02 om 16.49.17
Een generaal van de Venezolaanse luchtmacht heeft zaterdag het presidentschap van Maduro verworpen en zich achter Juan Guaidó geschaard, de oppositieleider die zichzelf tot president heeft uitgeroepen. Generaal Francisco Yanez is daarmee de hooggeplaatste officier van de Venezolaanse strijdkrachten die de nieuwe president erkent.
Venezuela kent nu al enige tijd twee presidenten: Maduro die vooralsnog weigert zijn ambt op te geven, en Guaidó die inmiddels door onder meer de Verenigde Staten en Canada als officieel leider van het land wordt erkend. Het leger staat tot nu toe nog aan de zijde van Maduro, maar door de overstap van Yanez zou daar nu verandering in kunnen komen.
Yanez maakte zijn beslissing bekend via een videoboodschap op sociale media, waarin hij volledig in uniform zijn steun voor Guaidó uitsprak. Ook riep Yanez andere militairen op zijn voorbeeld te volgen. Volgens de generaal staat ’90 procent van de Bolivaarse Nationale Krijgsmacht niet achter de dictator, maar achter het Venezolaanse volk’. Daarnaast zinspeelde hij op een aanstaande vlucht van Maduro naar het buitenland. Yanez zegt van Maduro’s presidentiële vliegtuigcrew te hebben gehoord dat de omstreden president ‘elke dag twee vliegtuigen’ heeft klaarstaan om te kunnen vertrekken. ‘Laat hem gaan,’ zegt Yanez in zijn videoboodschap.
De legertop, onder leiding van minister van Defensie Vladimir Padrino, heeft onlangs nog absolute trouw aan Maduro gezworen. Dat gebeurde nadat op 21 januari een groep militairen van de nationale garde in opstand kwam tegen Maduro. De muiterij werd snel de kop in gedrukt en 27 soldaten werden gearresteerd. De opstand leidde een week in van felle botsingen tussen veiligheidstroepen van Maduro en de bevolking. Daarbij zouden volgens tellingen van de Verenigde Naties 40 doden zijn gevallen. Ook werden 850 mensen gearresteerd.
Bron: Yahoo
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (88)

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker7 feb. 2019 - 9:56

JanB en RobHeus suggereren dat Venezuela is geraakt door een internationaal complot om de olieprijzen te laten dalen en zo Venezuela en Rusland dwars te zitten. In werkelijkheid is de olieproductie in Venezuela sinds de nationalisatie van de oliebedrijven gedaald van 3,5 miljoen naar nog maar 1,1 miljoen eind 2018. Kortom de deskundigen en oliebedrijven zijn het land uit gejaagd omdat de staat het allemaal wel beter zou kunnen -het beheer helemaal in eigen hand nemen- zodat alle opbrengsten voor Venezuela zouden zijn. En dit is het resultaat. "Chávez smeet met geld, en niet alleen in eigen land. Het bevriende Cuba kreeg olie met forse korting. Ondertussen verwaarloosde Chávez de kip met de gouden eieren. Hij investeerde onvoldoende om de productie op peil te houden, en benadeelde buitenlandse investeerders met hoge belastingen en nationaliseringen. Ook ontsloeg hij duizenden ervaren medewerkers van PDVSA, omdat hij na een mislukte coup en een staking twijfelde aan hun loyaliteit. 'Dat was het begin van het verval', zegt de Venezolaanse econoom Carlos de Sousa van onderzoeksbureau Oxford Economics. 'Het bedrijf is daar niet van hersteld."

HM van der Meulen
HM van der Meulen5 feb. 2019 - 0:04

De VS hebben de laatste 65jaar al enorme schade aangericht in zowel Zuid- als in Midden-Amerika. Dat is zo erg dat letterlijk niet een land daaraan is ontkomen en er miljoenen doden bij zijn gevallen. Er is dan ook niet een land waar de Amerikanen niet door de gewone bevolking worden gehaat en door de elite op handen worden gedragen. En dit is niets anders dan gewoon het volgende hoofstuk van hetzelfde verhaal.

4 Reacties
Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker5 feb. 2019 - 9:17

Miljoenen doden is een beetje overdreven, maar inderdaad de VS heeft de laatste 50 jaar bepaald geen frisse rol gespeeld in Zuid Amerika (Chili, Honduras, Nicaragua, Guatemala) Maar is dat een reden om weg te kijken van socialistisch wanbeleid?

HM van der Meulen
HM van der Meulen5 feb. 2019 - 13:43

Nee, maar ook niet om de duivel uit te drijven met Beelzebub.

robheus2
robheus25 feb. 2019 - 23:00

@Meneer Demesmaeker Wat U als "socialistisch wanbeleid" bestempeld is in werkelijkheid amerikaans manipulatie van de olieprijzen (bondgenoot Saudi barbarië pompt meer olie op) en amerikaanse sancties om de economie van Venezuela te saboteren. De VS doet er alles aan om de crisis in Venezuela te bevorderen om daarna de olie van Venezuela in beslag te kunnen nemen.

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker6 feb. 2019 - 6:44

@RobHeus De lagere olieprijzen kosten die Saudies honderden miljarden aan gederfde inkomsten en de Amerikaanse offshorebedrijven zijn er door aan de rand van de afgrond gekomen. En dat allemaal om Venezuela dwars te zitten? Onzin. En als de Amerikanen zoals jij beweert overal de olie "stelen", hoe komt het dan dat de Saudies zo rijk zijn?

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker4 feb. 2019 - 12:34

Mark Huysman, Brusselman, HM van der Meulen en Jan B blijven maar de leugen verspreiden dat Maduro rechtmatig is gekozen en het parlement rechtsgeldig buitenspel is gezet door het Hooggerechtshof In werkelijkheid is de President van het Hooggerechtshof het land ontvlucht en wordt de rechtsgang voortdurend door Maduro gemanipuleerd... "Christian Zerpa, een van de hoogste rechters in Venezuela, is gevlucht naar de Verenigde Staten uit protest tegen een tweede termijn voor president Nicolas Maduro. De rechter in het Hooggerechtshof noemde de presidentsverkiezingen, waarmee Maduro vorig jaar een tweede termijn won, "niet vrij en eerlijk", zo meldt de BBC. Zerpa stond tot voor kort bekend als een vertrouweling van de president. Zerpa beschuldigde Maduro van het zich bemoeien met beslissingen van het Hooggerechtshof en het systematisch manipuleren van de juridische gang van zaken in Venezuela. De regering stelt dat Zerpa gevlucht is omdat hij beschuldigd wordt van seksueel ontoelaatbaar gedrag. De socialist Maduro werd na controversiële verkiezingen in mei vorig jaar gekozen voor een nieuwe termijn. Talloze staten, internationale organisaties en de Venezolaanse oppositie spraken van een ondemocratisch verkiezingsproces en erkenden de uitslag niet"

10 Reacties
Hans Wiegman
Hans Wiegman4 feb. 2019 - 13:06

Precies. Het bedrijf welke de elektronische stemsysteem heeft opgezet heeft zich destijds ook teruggetrokken toen bleek dat met behulp van Cuba de stemmen werden beïnvloed. Elke verkiezing gewonnen door Chavez en maduro zijn flink gemanipuleerd hetzij door intimidatie en door fraude.

HM van der Meulen
HM van der Meulen4 feb. 2019 - 13:25

Meneer Demesmaeker blijft maar doorgaan met het verspreiden van leugens over iedereen die tegen Amerikaanse bemoeiienis is.

Mark Huysman
Mark Huysman4 feb. 2019 - 13:32

Zerpa is begin januari dit jaar naar de Florida gevlogen. Volgens het Hooggerechtshof was er al in november door een ethische commissie een onderzoek naar hem gestart n.a.v. klachten over seksueel wangedrag. Diverse vrouwelijke medewerkers hadden vanwege dit gedrag ontslag genomen of om overplaatsing gevraagd. Zerpa’s vlucht moet, volgens het Hooggerechtshof, verklaard worden uit angst voor vervolging. Natuurlijk kun je denken dat dit een compleet verzinsel is, maar dat geloof ik eerlijk gezegd niet. Ik heb het nergens weerlegd gezien. Zerpa was een van de personen die door de VS op de individuele sanctielijst stond. Het zal mij niet verbazen als de VS zijn desertie enkel accepteerde op voorwaarde van een stevig en publiekelijk anti-Maduro verhaal.

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker4 feb. 2019 - 14:02

@Huysman "Natuurlijk kun je denken dat dit een compleet verzinsel is" "Het zal mij niet verbazen als..." Dit vat je blinde geloof in alles wat het regime in Venezuela beweert goed samen. @HM van der Meulen Ik ben ook tegen de Amerikaanse bemoeienis, maar anders dan jou hecht ik geen blind geloof aan alles wat een Linkse dictator beweert. Je bent buitengewoon selectief in je verontwaardiging. https://www.nrc.nl/nieuws/2017/08/08/vn-ernstige-schendingen-mensenrechten-in-venezuela-a1569253

Mark Huysman
Mark Huysman4 feb. 2019 - 16:48

[Dit vat je blinde geloof in alles wat het regime in Venezuela beweert goed samen.] Flauwekul. Ik heb nergens een ontkrachting gelezen van het verhaal van het Hooggerechtshof. Op zich zou dat niet zo moeilijk moeten zijn.

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker4 feb. 2019 - 22:15

@Huysman Misschien dat Zerpa gewoon de waarheid verteld? Zou het kunnen?

HM van der Meulen
HM van der Meulen4 feb. 2019 - 23:49

"Misschien dat Zerpa gewoon de waarheid verteld?" Nou, hij is niet links, dus je weet het nooit.....

L.Brusselman
L.Brusselman5 feb. 2019 - 9:36

Het wordt een beetje voorspelbaar die reacties van de Heer De Mesmaker. Rechts=goed Progressief=hartstikke fout....

Mark Huysman
Mark Huysman5 feb. 2019 - 11:03

[Misschien dat Zerpa gewoon de waarheid verteld?] Ik betwijfel het. Uit de wikipedia in het Spaans maak ik (via google translate) op dat Zerpa erkent dat er in november een onderzoek gestart is naar seksuele intimidaties. Uiteraard ontkent hij de beschuldigingen (zoals bijna iedereen dat altijd doet) maar hij ontkent niet dat het onderzoek loopt. Dat maakt het denk ik aannemelijk dat hij niet zozeer gevlucht is ‘uit protest tegen Marduro’ maar om zijn eigen hachje veilig te stellen.

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker5 feb. 2019 - 12:40

@Brusselman Als je zou kunnen lezen wist je dat ik al meerdere keren heb gezegd dat de VS zich er niet mee moet bemoeien en dat de VS bepaald geen goed track record heeft in Midden en Zuid Amerika. Je projecteert dus. Want volgens jou is links = goed Ik vind Maduro trouwens niet erg progressief. Jij wel?

robheus2
robheus24 feb. 2019 - 7:25

Ach, het Syrië en Libië draaiboek van regime-change "made in usa" ligt hier al klaar en wordt weer opnieuw afgespeeld. Hoeveel doden gaat het deze keer opleveren? Dat ook déze operatie met niets anders te maken heeft dan de petro-dollar (Maduro wil de verkoop van olie in andere munteenheid dan de dollar mogelijk maken) is zo helder als glas.

10 Reacties
Klifhanger
Klifhanger4 feb. 2019 - 8:39

@rob Dat is het. Niets anders. Maduro good guy; America bad guy. Los van de rol van de VS; Maduro is wel tof? Nog nooit zoveel mensen in een korte tijd een land uit zien rennen…. Daar gaat onze mooie socialistische droom; helaas weer een, zoals zo vele, maar we blijven erin geloven. Eens komt t goed….

L.Brusselman
L.Brusselman4 feb. 2019 - 9:35

Bolton geeft tenminste eerlijk toe dat het om de olie gaat meneer Kliffhanger zie de link in mijn reactie hieronder,en kijk nu eens een keer,wie weet leert u nog iets.

Klifhanger
Klifhanger4 feb. 2019 - 11:38

@L.Brusselman Ik beweer niet dat de VS niet een belang hebben bij / in Venezulaanse Olie. Mijn probleem met vele reacties is, ook met die van u, dat geframed wordt dat als er geen olie belang zou zijn, Venezuela een socialistisch paradijs zou zijn, dankzij die capabele Chavez en Maduro, terwijl het beiden twee knoeiers bleken. Zo leren we beiden iets :-)

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker4 feb. 2019 - 12:37

@RobHeus Niet als in Syrie destijds komt een groot deel van de bevolking van Venezuela in opstand tegen een dictator. Maar omdat het hier toevallig een linkse dictator is, knijpt jij een oogje dicht.

HM van der Meulen
HM van der Meulen4 feb. 2019 - 13:39

Niemand heeft beweerd dat Venezuela een socialistisch paradijs is, maar vooralsnog zijn er minder doden gevallen door inmenging van het leger (+ de CIA) dan in kapitalistische paradijzen zoals Honduras en Guatemala. Knoeiers genoeg in die regio en het zijn bijna allemaal zetbaasjes van de VS

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker4 feb. 2019 - 14:22

@HM van der Meulen Zeker. Maar we hebben het niet over Honduras maar over Venezuela. Een land dat economisch beleid uitvoert dat erg veel lijkt op de ideeen die jij hebt. En dat draait nu op een ramp uit. Zou fijn zijn als je daar ook eens kritisch naar zou kunnen kijken.

LaBou
LaBou 4 feb. 2019 - 22:05

Inderdaad, laten we vooral niet naar andere landen in de omgeving kijken. Dat komt namelijk heel slecht van pas.

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker5 feb. 2019 - 6:56

@LaBou De grote problemen van Honduras liggen een jaar of 10 achter ons. Dus waarom moeten we het daar over hebben terwijl er nu miljoenen mensen van de honger vluchten uit Venezuela en daar een leider zit die de mensenrecht schendt en die met behulp van zijn aanhangers in het Hooggerechtshof het parlement buitenspel heeft gezet. Moet daar moet de aandacht van worden afgeleid door Labou, H vd Meulen, Jan B en Huysman omdat het om een socialist gaat?

LaBou
LaBou 5 feb. 2019 - 10:44

meneer, vertel nou geen sprookjes. Wij, de door jou beschuldigden, kunnen genoeg materiaal aandragen dat jouw ongelijk aantoont. Het heeft alleen geen zin omdat jij ijzerenheinig blijft volharden in jouw sprookje: het is Maduro en anders niet. De problemen in Honduras, Nicaraqua, Colombia, Guatemala en noem maar op zijn helemaal niet over, ze worden in de door jou aanbeden media niet genoemd. Om een klein voorbeeld aan te halen: in Colombia wordt meer cocaine verbouwd dan voor het "akkoord" tussen FARC en de regering. Sterker, de mensen in de gebieden waar het om gaat merken totaal niets van dat akkoord. Maar meneer wil dat niet weten want het past niet in het straatje.

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker5 feb. 2019 - 12:07

@LaBou Ik kom net uit Cartagena in Columbia een schitterende en welwarende stad waar bijna alle mensen het redelijk goed hebben. Ook liggen de winkels vol en zijn er voldoende medicijnen in de ziekenhuizen. Vergelijk dat eens met Venezuela waar de winkelschappen leeg zijn, mensen honger lijden en er mensen dood gaan vanwege een ontzettend te kort aan medicijnen. Nu zullen er best gebieden zijn in Colombia waar het minder gaat. Je noemt zelf de gebieden waar de terroristen van FARC actief zijn, maar je kan de daden van FARC toch moeilijk aan de huidige regering van Colombia wijten.

L.Brusselman
L.Brusselman4 feb. 2019 - 2:40

Bolton: We're Taking Venezuela's Oil https://www.youtube.com/watch?v=WTE0SQA2jU8

JanB2
JanB23 feb. 2019 - 22:34

Wat er feitelijk aan de hand is: https://www.reuters.com/article/us-venezuela-oil/venezuela-publishes-oil-prices-in-chinese-currency-to-shun-u-s-dollar-idUSKCN1BQ2D1 De goede verstaander heeft hier genoeg aan.

9 Reacties
L.Brusselman
L.Brusselman4 feb. 2019 - 2:03

Zeker als je in aanmerking neemt dat Venezuela de grootste olievoorraden ter wereld heeft.

Klifhanger
Klifhanger4 feb. 2019 - 8:42

Wat heerlijk toch als we weer iets van buitenaf hebben kunnen vinden als het enige probleem en oorzaak. Is er ook nog iets fout aan Maduro of is dat weer zo'n goeie socialist die door de hele boze buitenwereld wordt tegengegwerkt? Maar gelukkig gaan de Chinezen en Russen hem helpen…. ?

JanB2
JanB24 feb. 2019 - 9:13

In ieder geval heb ik iets kunnen vinden. U daarentegen praat hoogstens na wat de Telegraaf of voor mijn part het NOS Journaal u voorschotelen. En als u zich enigzins in de materie had verdiept dan zou u niet zo'n domme praat uitkramen.

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker4 feb. 2019 - 12:27

@JanB Geen economisch wanbeleid?? Sinds 2003 onteigende Venezuela honderden strategische bedrijven en gaf ze daarmee ‘terug aan het volk’ onder het motto ‘ondernemers denken alleen aan zichzelf, de staat denkt aan het algemeen belang’. Daarnaast stelde de regering voor vijftig basisproducten, van suiker tot luiers, maximumprijzen vast. Ook monopoliseerde de overheid de wisselmarkt. De miljarden dollars uit de olie-export worden nu gebruikt om buiten de markt om voedsel te importeren en ver onder de kostprijs aan te bieden in de supermarkten. Daarnaast verhoogt de regering bij voortduring uitkeringen en minimumloon, zonder dat daar economische productiviteit tegenover staat. Sinds dien neemt de schaarste nam alleen maar toe en de inflatie groeide in 2017 naar 2700 procent. Een direct gevolg van dit economisch beleid. De controle op de wisselkoers, op de prijzen, op de rente, op de arbeidsmarkt, en de fameuze en ongerijmde onteigeningen en nationalisaties, die zijn precies de oorzaak van het probleem. Niemand komt meer investeren. Ook de prijsregulering werkt averechts. Veel spullen verdwijnen al richting de zwarte markt of het buitenland voordat ze in de schappen komen. En producenten komen in de problemen. Ze kopen grondstoffen tegen de marktprijs, maar moeten hun eindproduct onder de kostprijs verkopen. Dat leidt tot faillissementen, waardoor de staat weer meer moet importeren. En die staat heeft met de lage olieprijs steeds minder geld. In oktober kon Venezuela op het nippertje een miljardenschuld terugbetalen. Minstens zo funest is de staatsmonopolie op dollars. De staat heeft alle buitenlandse valuta zelf nodig om voedsel te importeren en de schulden af te betalen. Het weinige wat overblijft, komt mondjesmaat ter beschikking van het bedrijfsleven. Voor de rest zijn importeurs veroordeeld tot de zwarte wisselmarkt waar de waarde is geëxplodeerd. Een jaar geleden kostte de dollar nog 5.000 bolívar, nu gaat hij richting 200.000. En zo kan ik nog een tijdje doorgaan. De sancties van de VS zijn een prachtig excuus voor Maduro cs om hun eigen wanbeleid te maskeren.

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker4 feb. 2019 - 13:07

@Brusselman Saudie Arabie heeft ook hele grote olievoorraden en is bondgenoot van de VS. Daar is de hele bevolking welvarend. Het verschil met Venezuela is wel erg groot vind je ook niet?

L.Brusselman
L.Brusselman4 feb. 2019 - 14:04

" Daar is de hele bevolking welvarend" En een vrijheid dat ze hebben in die paradijsjes.

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker4 feb. 2019 - 14:25

@Brusselman Saudie Arabie heeft een verderfelijk regime. Maar ik vergelijk de economische modellen. Het door jou verheerlijkte socialisme in Venezuela en Saudie Arabie. Uit die vergelijking komt SA toch 1000x beter naar voren ondanks het feit dat ze samenwerken met het door jou vervloekte Westen.

JanB2
JanB25 feb. 2019 - 0:39

Mijnheer Demesmaeker vergeet te vermelden dat het verderfelijke regime in Saudi-Arabië alle steun krijgt van de VS. Venezuela wordt gedwarsboomd daar waar het maar kan. En wat er mis zou moeten zijn met nationalisringen weet tot op heden niemand uit te leggen. Althans niet op een zodanige manier dat de eindconclusie's overduidelijk zijn. ABN-Amro zou zonder nationalisering niet eens meer bestaan. De SNS-bank ook niet. En Renault was jarenlang een staatsbedrijf. Juist in de tijd dat het bedrijf enorm groeide.

JanB2
JanB25 feb. 2019 - 0:43

PS "Daarnaast verhoogt de regering bij voortduring uitkeringen en minimumloon, zonder dat daar economische productiviteit tegenover staat" Jawel, oliewinning. Alleen de olieprijs is gekelderd. Ook daar speelt achter de schermen manipulatie door de VS en bondgenoten een rol. Het eerste doelwit is daarbij Rusland. Maar dat men en passant ook Venezuela een hak zet is op z'n minst mooi meegenomen. En mocht u dit te absurd vinden klinken: het is eerder gebeurd. Onder Reagan. Op een soortgelijke manier propbeerde men toen de economie van de Sovjet-Unie te destabiliseren. Niet geheel zonder succes.

JanB2
JanB23 feb. 2019 - 21:44

Als een land zo aan de afgrond geholpen is waar mensen gewoon dood gaan in het ziekenhuis omdat er geen simpele medicijnen of infuusvloeistofden zijn dan is elke verandering toch ok? De vraag is door wie? De VS hebben al jaren de olieindustrie in Venezuela gedwarsboomd. Moeilijk een economie op peil te houden als de belangrijkste bron van inkomsten van een land wordt gehinderd. Wat we hier zien is niets anders dan de zoveelste door de VS gesteunde danwel georganiseerde coup in Latijns Amerika. Dit keer langs economische weg. U bent trouwens aardig op de hoogte van de financiele escapades van die ministers. Werkt u bij een bank? Denkt u dan wel aan het bankgeheim of aan de privacy van de klanten. Uit de school klappen over wat u via uw werk te weten bent gekomen blijft niet altijd zonder gevolgen.

3 Reacties
Hans Wiegman
Hans Wiegman4 feb. 2019 - 7:04

Chavez heeft alles genationaliseerd destijds en dus de gehele olieindustrie feitelijk heeft kapotgemaakt. Weet U dat de Verenigde Staten de grootste olie afnemer is van Venezuela en dat ze ook een groot gedeelte voor Venezuela raffineren tot brandstof omdat ze dat zelf niet meer kunnen? Vroeger had Venezuela dat allemaal zelf in huis maar door de nationalisatie alles laten verpauperen. Dan heb ik het nog niet eens over de toerisme sector. Die is ook compleet vernietigd wat natuurlijk een hele belangrijke bron is voor buitenlandse valuta. (Voor de lokale bevolking).

JanB2
JanB24 feb. 2019 - 9:33

De teloorgang van Venezuela is al veel eerder op gang gekomen. Chavez heeft juist 4 keer op rij de verkiezingen gewonnen omdat van hem verwacht werd dat het 'm wél zou lukken de economie weer vlot te trekken en de welvaart (of wat daar nog van over was) eerlijker te verdelen. Verder heeft hij gewoon pech gehad omdat de olieprijzen sterk zijn gezakt tijdens zijn bewind. Ieder olie-exporterend land heeft daar last van maar Venezuela meer dan andere landen omdat het de voornaamste bron van inkomsten van het land is (vergeet die toerisme sector: peanuts, het land draaide bijna volledig op olie). Daar kon hij zelf niets aan doen uiteraard (aan die olieprijs), dat zijn gewoon externe factoren. De nationalisatie heeft in het geheel eigenlijk geen enkele rol gespeeld: https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Venezuelan_oil_industry#Second_Dutch_Disease Tel daarbij op dat de VS al sinds het aantreden van Chavez uit zijn geweest op z'n val (couppoging in 2002) en je ziet waar de schoen al die tijd al wringt. Geen gelegenheid werd onbenut gelaten het land te destabiliseren door het stoken van onrust via steun aan een oppositie die de VS welgezind is.

Anoniempje5
Anoniempje54 feb. 2019 - 10:37

@JanB; Inderdaad. De VS, Canada en de EU voeren al sinds de bevolking het lef had om Chaves te verkiezen een economische oorlog tegen Venezuela. https://www.independent.co.uk/news/world/americas/venezuela-us-sanctions-united-nations-oil-pdvsa-a8748201.html Zeg maar ongeveer zoals in de middeleeuwen een stad werd belegerd en afgesneden van de buitenwereld om vervolgens uit te hongeren.

Hans Wiegman
Hans Wiegman3 feb. 2019 - 12:47

Ongelofelijk welke reacties ik soms lees over Venezuela. Of het nu links ( tegen Trump) of rechts dat maakt toch niets uit? Als een land zo aan de afgrond geholpen is waar mensen gewoon dood gaan in het ziekenhuis omdat er geen simpele medicijnen of infuusvloeistofden zijn dan is elke verandering toch ok? De Venezolaanse bevolking is wel heel blij met Trump op dit moment. Natuurlijk gaat het Trump ook voor het eigen economisch belang maar dat is in iedergeval beter dan het belang van de zogenaamde socialisten aan de Venezolaanse top. De meeste ministers hebben miljoenen weggesluisd uit het land.

2 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen3 feb. 2019 - 17:54

Dat vind ik nou ook. En dan maar hopen dat ze het net zo goed krijgen als de bevolking in Honduras en Guatemala.

Geesteman
Geesteman4 feb. 2019 - 9:40

[zogenaamde socialisten] Hou maar op. Daar weten we in ons land tegenwoordig alles van. Maar niet vergeten dat het klassieke socialisme voor heel veel voorzieningen heeft gezorgd die we nu normaal vinden. Gezondheidszorg, onderwijs, sociale voorzieningen, verhoging van welvaart voor iedereen. En in heel veel andere onderontwikkelde landen heeft het socialisme grote vooruitgang gebracht. In Venezuela kan dat ook werken vooral omdat ze daar heel veel olieputten hebben. Maar dan moet het kapitaal daar wel aan mee willen werken, maar aangezien die uitsluitend de belangen van hun eigen groep wil behartigen word de sociale beschaving in rap tempo weer afgebroken. Zoals in Venezuela.

L.Brusselman
L.Brusselman3 feb. 2019 - 10:28

Ze hebben het in het artikel al over" de nieuwe president" . Beetje voorbarig, niet?

3 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen3 feb. 2019 - 17:55

Ach, je weet toch wie dat schrijft....

Anoniempje5
Anoniempje54 feb. 2019 - 10:43

@HM; John Bolton? En als die iets zegt is voldoende bewijs voor zichzelf respecterende media het zonder enige terughoudendheid of iets van retrospectieve details van het verleden te noemen of te koppelen. Zou al iets objectiever zijn als ze er op z'n minst bij vermelden dat deze man ook achter het "helpen" van Libië en Irak zat.

HM van der Meulen
HM van der Meulen4 feb. 2019 - 13:21

John Bolton heeft dit artikel niet geschreven.

Mark Huysman
Mark Huysman3 feb. 2019 - 9:40

Amerikaanse coups en invasies in Latijns-Amerika. Een greep: Guatemala, 1954 Cuba, 1961 Bolivia, 1963 Brazilië, 1964 Dominicaanse Republiek, 1965 Chile, 1973 Uruguay, 1973 Argentinië, 1976 El Salvador, Jaren '80 Nicaragua, Jaren '80 Grenada, 1983 Panama 1989 Haïti, 1991 Venezuela, 2002 Haïti, 2004 Honduras, 2009 Venezuela, 2019

8 Reacties
Klifhanger
Klifhanger3 feb. 2019 - 15:53

@Mark Knap dat u alles van de VS zo bijhoudt. Kunt u in de rechterkolom de opsomming Rusland ernaast zetten, gewoon even voor de objectiviteit.

L.Brusselman
L.Brusselman3 feb. 2019 - 15:57

En dan zijn er nog mensen die zonder voorbehoud de berichten overnemen die door deze Oligarchie worden uitgebraakt. Als het in de NYT,Washington Post of vazallenperiodiek The Guardian staat moet het wel waar zijn.

itsme3
itsme33 feb. 2019 - 21:10

Er zit een foutje in uw opsomming van staatsgrepen. Het moet zijn "Venezuela december 2015“, de dag dat Maduro het democratisch gekozen parlement buitenspel zette en zelf de macht greep. Venezuela 2019 gaat hoepelijk de geschiedenis in als het jaar dat de democratie in het land hersteld wordt.

L.Brusselman
L.Brusselman4 feb. 2019 - 2:07

@Itsme De verkiezingen zijn(oa volgens observators waaronder Jimmy Carter) de eerlijkste in Zuid Amerika

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 feb. 2019 - 5:35

Hun achtertuin genoemd, niet voor niets!

Mark Huysman
Mark Huysman4 feb. 2019 - 8:28

[Knap dat u alles van de VS zo bijhoudt. Kunt u in de rechterkolom de opsomming Rusland ernaast zetten, gewoon even voor de objectiviteit.] Lijkt me voor wat betreft Latijns-Amerika niet zo relevant. [Er zit een foutje in uw opsomming van staatsgrepen. Het moet zijn “Venezuela december 2015“, de dag dat Maduro het democratisch gekozen parlement buitenspel zette en zelf de macht greep.] Je weet niet waar je het over hebt. In december 2015 vonden de parlementsverkiezingen plaats. Er waren berichten over het kopen van stemmen in het Amazone-gebied waarna de Nationale Kiesraad een onderzoek wilde instellen.. Het Hooggerechtshof eiste dat vier ‘gekozenen’ (drie oppositieleden en een Chavista) hun plek niet innamen totdat de uitkomsten van het onderzoek bekend waren. Dit was in 2016. Het parlement negeerde de uitspraak van het Hooggerechtshof en zweerde de drie oppositieleden toch in. In 2017 besloot het Hooggerechtshof daarom de taken van het parlement over te nemen. Venezuela heeft een presidentieel systeem, vergelijkbaar met Frankrijk en de VS. De gekozen president heeft veel macht dus het is onzin om te stellen dat ‘Maduro zelf de macht greep’. Als het parlement zou luisteren naar het Hooggerechtshof dan zou het haar bevoegdheden terug kunnen krijgen. Natuurlijk kun je vinden dat deze gang van zaken het Hooggerechtshof veel macht geeft. Maar dit is niet veel anders dan in de VS waar het Hooggerechtshof in 2000 bepaalde dat de hertelling van stemmen in Florida gestaakt moest worden waarna Bush tot president werd uitgeroepen. [Venezuela 2019 gaat hoepelijk de geschiedenis in als het jaar dat de democratie in het land hersteld wordt.] 2019 dreigt het jaar te worden waarop de Amerikanen het land in een bloedige burgeroorlog storten. Niet vanwege ‘democratie’ -want daar geven ze natuurlijk niet om, zie de lijst met staatsgrepen- maar vanwege olie en imperiale dominantie.

Klifhanger
Klifhanger4 feb. 2019 - 8:45

@L.Brusselman Die zijn er, zeker, net zoals mensen die stelselmatig alleen complot theorieen geloven en hun 'schotel' strak op het Oosten gericht houden, want die journalistiek is tenminste objectief, zolang je wel schrijft wat niet tegen de staatsvisie ingaat, dat dan weer wel….

L.Brusselman
L.Brusselman4 feb. 2019 - 9:41

Als meneer Klifhanger nu eens met echte argumenten zou komen ipv valse beschuldigingen en ad hominems zou er wellicht een discussie mogelijk zijn.

Geesteman
Geesteman3 feb. 2019 - 8:26

Soms komt wel eens de vraag naar voren wat nu eigenblijk links of rechts is. Er op aansturen dat het leger de macht grijpt is altijd al het streven van extreem rechts geweest. Daar is nog niets aan veranderd. Guaidó zet die traditie voort.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout2 feb. 2019 - 22:42

Ik kan het niet laten, `t is een schandálige Godwin, maar als het mag hier: In 1940 applaudisseerde kleinburgerlijk en domrechts in Frankrijk ook voor le Maréchal Pétain die zijn land aan de Nazis verraadde door een Vichy-regime in te stellen; een collaborantenrijk zeg maar.

2 Reacties
Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker3 feb. 2019 - 15:30

@Achterhout Inderdaad een volkomen absurde vergelijking. Iets van meer in de buurt komt: Ook in 1968 stond een flink deel van links Nederland te applaudiseren voor Mao (die weten we nu honderden miljoenen doden op zijn geweten heeft) en was de steun voor de USSR groot. Nu lijkt mij Maduro een wat minder grotere schurk dan Mao maar de steun van figuren zoals jij voor zijn kranzinnige socialistische beleid -miljoenen vluchtelingen, hongersnood en repressie- is minstens even kwalijk.

Klifhanger
Klifhanger3 feb. 2019 - 15:55

@Hannes Had het maar gelaten :-) Het blijft een geliefd onderwerp, helaas te vaak misbruikt voor het verkeerde doel…...

Privateer
Privateer2 feb. 2019 - 21:10

Natuurlijk gaat het om de olie. Hier is een youtube filmpje van The Intercept waardoor het duidelijk wordt. https://www.youtube.com/watch?v=wVQn_DdkYlU&frags=pl%2Cwn

2 Reacties
JanDuine2
JanDuine23 feb. 2019 - 7:56

Natúúrlijk gaat het de USA om olie en invloed en de Russen en Chinezen om hetzelfde! Maar neemt niet weg dat Maduro (en voor hem Chavez) er een enorme puinhoop van heeft gemaakt. En wat mij (en miljoenen Venezolanen) betreft zsm het veld moet ruimen!

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout4 feb. 2019 - 8:47

...mesmaeker: `maar de steun van figuren zoals jij voor zijn kranzinnige socialistische beleid....' Tja, wie een andere mening heeft dan U is dus een figuur? En zou Maduro steunen? Wat een koude oorlogsbombasme! Het valt me sowieso op dat, ook hier op Joop, men van rechts nauwelijks iets genuanceerds mag zeggen over Maduro. Wie niet tegen de man is is dus voor hem? `t Is inderdaad een ramp voor zijn volk, maar dat heeft niet alleen maar met socialistisch beleid te maken. Maar alles met US economische sancties. Zoals binnenkort te verwachten in Iran, moeten we van rechts met z'n allen ook dat land als vijand zien. Iedereen mag de vrijheid hebben om daar een eigen onafhankelijke mening te hebben toch?

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart2 feb. 2019 - 18:33

Een bloedbad lijkt onvermijdelijk. Een tweede Syrië? Als het aan de imperialisten - Trump en de EU - ligt wel. Althans volgens deze auteur: https://www.krapuul.nl/blog/2733462/het-falen-van-nep-links-amerika-in-venezolaanse-kwestie/

7 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens3 feb. 2019 - 9:12

@ Grietje Vleeshart Jij schrijft; Een bloedbad lijkt onvermijdelijk. Een tweede Syrië? Als het aan de imperialisten – Trump en de EU – ligt wel. Althans volgens deze auteur: Volgens mij zit er nogal wat verschil tussen serieuze journalistiek en deze bijdrage. Ik heb overigens wel eens betere teksten van Krapuul gelezen. Wat mij aan deze tekst het meest stoort dat hij geheel voorbij gaat aan wat er nu gebeurd. Een groot deel van de bevolking demonstreert tegen Maduro en 10 % van de burgers is inmiddels op de vlucht voor honger en geweld. Dan kan je kritisch zijn over elite, Trump en EU. Maar sluit je tegelijk je ogen voor de chaos die Maduro zelf heeft aangericht. Het is irrelevant geworden of Maduro democratisch is gekozen, hij is aantoonbaar ongeschikt als president en moet dus weg. Overigens dank voor het linkje, ik begrijp nu beter waarom op deze website een groot aantal zich links noemende mensen nog steeds Maduro steunt, in dit soort extremistische bubbels dringt niets meer door. Het is dezelfde soort waanzin als die de achterban van Trump beheerst. Links laat zien dat ze net zo dom en kortzichtig kunnen zijn als extreem rechts. Dat vind ik dan wel erg teleurstellend.

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker3 feb. 2019 - 9:56

In Syrie werd de oppositie uitgeroeid met gifgas door Assad en IS onthoofdde iedereen die niet vroom genoeg was weet je nog wel? Beetje vermoeiend om al het leed in de wereld aan het Westen te wijten. Ik begrijp dat het als extreem linkse aanhanger pijnlijk voor je moet zijn om in Venezuela het zoveelste mislukte socialistische expiriment te moeten aanschouwen. Een volledig ingestorte economie, hongersnood en onderdrukking van de bevolking. Hoe lang heeft het jou destijds gekost om toe te geven dat de Sovjet Unie toch niet de hemel op aarde was? Ik hoop dat de VS er zich niet mee zal bemoeien maar hoop voor de Venezulaanse bevoling wel dat ze zich zo snel mogelijk kan bevrijden van deze krankzinnige dictator.

M7
M73 feb. 2019 - 10:08

Maar misschien heb je ook een beetje compassie met de inwoners van Venezuela, wier land in de afgelopen decennia door wanbeleid, corruptie en een falend overheidsbeleid op allerlei terreinen, economisch en anderzins op de rand van de afgrond is terecht gekomen ? En om dat te bereiken hebben ze echt niet de hulp van Europa of Amerika nodig gehad.Dat hebben de socialisten/ aanhangers van Chavez toch maar mooi zelf voor elkaar gekregen!

Mark Huysman
Mark Huysman3 feb. 2019 - 15:56

@DaanOuwens [Het is irrelevant geworden of Maduro democratisch is gekozen, hij is aantoonbaar ongeschikt als president en moet dus weg.] Zo werkt het dus bij liberalen als Ouwens. Maakt niet uit of iemand democratisch gekozen is. Als hij in de ogen van Daan en zijn maatjes ‘aantoonbaar ongeschikt’ is, dan moet hij weg. Ik denk dat links dan ook maar zo moet gaan redeneren. Rutte, Macron, May en Trump zijn ’aantoonbaar ongeschikt’. Tijd voor staatsgrepen in Nederland, Frankrijk, het VK en de VS! @Meneer Demesmaeker [Ik hoop dat de VS er zich niet mee zal bemoeien] Dat schrijf je steeds maar de VS zit er al tot aan haar nek aan in. De coup wordt geregisseerd vanuit Washington. Ik heb je al tal van links naar artikelen gegeven die dat bevestigen. Hier heb je ze nog een keer: Wall Street Journal: https://www.wsj.com/articles/a-call-from-pence-helped-set-an-uncertain-new-course-in-venezuela-11548430259 “The night before Juan Guaidó declared himself interim president of Venezuela, the opposition leader received a phone call from Vice President Mike Pence.” “That late-night call set in motion a plan that had been developed in secret over the preceding several weeks, accompanied by talks between U.S. officials, allies, lawmakers, and key Venezuelan opposition figures, including Mr. Guaido himself” New York Times: https://www.nytimes.com/aponline/2019/01/25/world/americas/ap-lt-venezuela-secret-diplomacy.html “The decision to confront Maduro directly was only possible because of strong support from the Trump administration…” Washington Post: https://tinyurl.com/y9cfz4ng “But that internal piece was missing,” the (Trump) official said. “He was the piece we needed for our strategy to be coherent and complete.” Guaido is een puppet van de Amerikanen. Hier kun je lezen waarom de tot voor kort onbekende Guaidó rijp gemaakt is voor de rol die hij nu speelt: https://grayzoneproject.com/2019/01/29/the-making-of-juan-guaido-how-the-us-regime-change-laboratory-created-venezuelas-coup-leader/ /

Mark Huysman
Mark Huysman3 feb. 2019 - 16:01

@Mark Huysman “But that internal piece was missing,” the (Trump) official said. “He was the piece we needed for our strategy to be coherent and complete.” Voor de duidelijkheid: “He” = Guaidó

L.Brusselman
L.Brusselman3 feb. 2019 - 16:13

" En om dat te bereiken hebben ze echt niet de hulp van Europa of Amerika nodig gehad.Dat hebben de socialisten/ aanhangers van Chavez toch maar mooi zelf voor elkaar gekregen!" En dat heeft natuurlijk helemaal niets te maken met de economische sancties die de VS en haar vazallen hebben opgelegd. En die sancties hebben ook niets te maken met dat Venezuela de grootste oliereserves ter wereld heeft.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart4 feb. 2019 - 8:06

@DaanOuwens. Dat stukje op krapuul is interessant en amusant vanwege de radicale toon en de schetsen van een 'alternatieve' werkelijkheid, die voor niet ingewijden lastig te verhapstukken zijn. Wat het koppel Chavez/Maduro voor elkaar heeft gekregen is, dat de armoede nu over alle lagen van de bevolking verdeeld is, daarvoor crepeerde iedereen behalve de puissant rijke bovenklasse, die met snoeiharde hand & knoet regeerde. Noch Maduro, noch (grote delen van) de oppositie vormen het medicijn dat Venezuela nodig heeft: men is van de regen in de drup beland en dreigt nu in hagelbuien te verzeilen. Ik ga me niet opwerpen als een expert op dit terrein, maar we kennen de belabberde avonturen van de VS in Zuid-Amerika uitentreuren. (Waar zou Joop zijn zonder de bijdragen van radicaal rechtse rauwdouwers als DO? Nergens, maar ik zou God op mijn blote knieën prijzen als ze hun diepste gedachten 's wat beknopter formuleerden).

Superfrits
Superfrits2 feb. 2019 - 17:52

Hoe eerder die linkse junta van Maduro moet vertrekken, hoe beter het is. En het liefst zonder geweld.

7 Reacties
Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout2 feb. 2019 - 19:01

Hoe eerder het imperialistische Trumpregime, dat Maduro sommeert te vertrekken, in het stof bijt, des te beter voor de democratie overal ter wereld.

Nico de Mus
Nico de Mus2 feb. 2019 - 19:27

@ Hannes achter het hout@ je vergeet de eu

Superfrits
Superfrits2 feb. 2019 - 19:30

Trump is eerlijk gekozen, Maduro daarentegen heeft het gekozen parlement uitgeschakeld.

JanB2
JanB22 feb. 2019 - 21:33

Teveel naar het NOS journaal gekeken?

Klifhanger
Klifhanger3 feb. 2019 - 10:07

@Hannes Zeker, want onder Maduro hadden de Venezulanen een echte democratie, en als hij blijft zitten wordt het nog veel beter…… Wordt alleen wat rustiger in het land en drukker aan de grens, maar a la; alles voor het goede doel.

M7
M73 feb. 2019 - 10:55

@ Hannes Achterhout: ehmm, mijn afkeer van het regime van Maduro is toch groter dan mijn afkeer van Trump. Bovendien, ik denk dat wij er niet over gaan , maar dat de inwoners van venezuela er over gaan en wanneer je je land in enkele decennia teloor ziet gaan van een van de rijkste landen ter wereld naar een volstrekt uitgehongerde economie met chronische tekorten op het terrein van voedsel, medicijnen en vooral veiligheid, kan ik wel invullen wat de wens is van het volk van Venezuela.

Mark Huysman
Mark Huysman3 feb. 2019 - 16:28

@M [Hannes Achterhout: ehmm, mijn afkeer van het regime van Maduro is toch groter dan mijn afkeer van Trump.] Fijn voor je, maar jij gaat er niet over. [Bovendien, ik denk dat wij er niet over gaan , maar dat de inwoners van venezuela er over gaan..] Precies! Daarom VS en EU: handen af van Venezuela!

madbako
madbako2 feb. 2019 - 16:20

Die gast ziet de bui al hangen natuurlijk en is zich aan het indekken.

Klaas Punt
Klaas Punt2 feb. 2019 - 16:18

Begint een beetje op Syrie te lijken waar een voor een de generaals de kant van de oppositie kozen. Ik hoop dat ze het snel oplossen zonder al te veel geweld.

1 Reactie
L.Brusselman
L.Brusselman4 feb. 2019 - 2:09

idd ,en dat die militairen zo snel mogelijk achter slot en grendel verdwijnen

Bert Jansen2
Bert Jansen22 feb. 2019 - 16:15

De goede man heeft honger, vandaar.

2 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus2 feb. 2019 - 17:28

Het zijn niet de hoge officieren die honger hebben.

JanB2
JanB22 feb. 2019 - 21:33

Jawel Piet. Machtshonger.