Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Gênant: VVD-fractiediscipline toont politiek op zijn allerlelijkst

  •  
29-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2021-04-29 om 21.56.11
Tijdens het Kamerdebat over de notulen uit de ministerraad wist plaatsvervangend VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans het zeker: het kabinet hield dan misschien wel informatie achter voor de Kamer over het toeslagenschandaal, maar dit was níet gebeurd uit politieke afwegingen. Ook wanneer DENK-fractievoorzitter Farid Azarkan de voormalig persoonlijk assistent van Mark Rutte erop wijst dat het onderzoeksrapport tot een heel andere conclusie komt, houdt Hermans voet bij stuk. Zij het aarzelend en stamelend.
Maar laat een van de commissieleden verantwoordelijk voor het rapport nou net een andere VVD’er zijn, namelijk Kamerlid Jeroen van Wijngaarden. Nieuwsuur confronteerde hem met de uitspraken van Hermans, maar Wijngaarden is inmiddels stevig ingekaderd in de VVD-fractiediscipline en wil niet “nakaarten” wat de commissie – waar hij dus zelf deel van uitmaakte – heeft onthuld.
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

adriek
adriek30 apr. 2021 - 14:14

Als lid van de commissie sta ik achter de conclusie dat er om politieke redenen informatie achter is gehouden, als lid van de kamer/partij ben ik het daar volledig mee oneens. Als het niet zo triest was zou het prachtig zijn.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout30 apr. 2021 - 14:01

VVD-fractiediscipline toont politiek op zijn allerlelijkst Ja, gênant inderdaad, de renteliberalen zijn al sinds hun oprichting in `48 gespeend van esthetisch en ethisch besef. Mooi is véél bij dat volk, rijkdom tentoon stellen is smaakvol denkt het, ordinair gedrag is oirbaar, en een obees postuur is daarbij een pluspunt. Nu zal er vast wel weer rechtsliberaal volk zijn dat hier komt zeuren dat hiermede een hele bevolkingsgroep ten onrechte wordt gestigmatiseerd.

Zandb
Zandb30 apr. 2021 - 13:17

Normaal gesproken vind ik een stevige partijdiscipline uitstekend. Maar wanneer het om dit soort zaken gaat, is het uit den boze. Hier passen hier geen politieke redenen, geen tactiek, geen duiken, geen afschuiven van verantwoordelijkheden, geen trucjes en vooral geen gegoochel met woorden; hier moet alleen de wijze waarop de slachtoffers van de kinderopvang geholpen zijn - of liever, hoe de ouders juist niet geholpen zijn - in het geding zijn. En dat is juist wat die commissie bedoelde met haar kritiek betreffende die politieke redenen: De regering en het grootste deel van de 2eKamer waren met andere zaken bezig, dan met de ouders! En zo is het het en niet anders: Schaam u, regering en de meerderheid in de Kamer.

2 Reacties
adriek
adriek30 apr. 2021 - 13:59

'Normaal gesproken vind ik een stevige partijdiscipline uitstekend.' Zo uitstekend is een stevige partijdiscipline niet: sterker nog, een stevige partijdiscipline is tegen de wet! "Stemmen zonder last (d.w.z. zonder opdracht) betekent dat een volksvertegenwoordiger zich niet mag laten opdragen in een stemming een bepaald standpunt in te nemen. Stemmen zonder ruggespraak betekent dat men het recht heeft een besluit te nemen zonder daarover eerst met de achterban overleg ('ruggespraak') te plegen. ... Deze opvatting werd in de Nederlandse wet vastgelegd omdat ten tijde van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden de afgevaardigden naar de verschillende Statenvergaderingen juist wel stemden met last en ruggespraak." [Wikipedia]

Zandb
Zandb30 apr. 2021 - 17:05

Eirda Niet zo eendimensionaal! Wanneer je in een fractieberaad een standpunt inneemt, dan kom je als één man naar buiten. Wanneer je dat niet kunt of wilt, dan maak je dat in dat overleg duidelijk. Om dit in de goede, wettelijke banen te leiden, daarvoor is o.m. een strakke discipline handig. Wanneer mensen zeggen dat ze vrijwillig in iets meegaan, waar ze tegen zijn en dat ze besloten hebben om zich te voegen naar afspraken, dan is er niets onwettigs gebeurd. Want dat is stemmen zonder last; je hebt er immers vrijwillig voor gekozen. (Voor het tegendeel moet u helaas met bewijzen komen en hebt u die niet, dan houdt het gewoon op.) Hier gaat het om 'vieze spelletjes' en daar geldt wat mij betreft de partijdiscipline per definitie niet. Dat zou dan onwettig zijn. Zo leg ik het in mijn reactie uit en zo bedoel ik het.

Riet3
Riet330 apr. 2021 - 10:09

"VVD-fractiediscipline toont politiek op zijn allerlelijkst" VVD heeft hier niet het alleenrecht op. Dat is standaard in de politiek, weet ik uit eigen ervaring. Als je afwijkt heeft het consequenties.

Zapata
Zapata30 apr. 2021 - 10:08

Moreel en intellectueel volslagen verknipt.

Jerry Bidet
Jerry Bidet30 apr. 2021 - 10:00

Je zag dat ook bij Jetten gisteren, die een betoog hield die duidelijk geschreven was door de partij, voor de partij, om de partij te beschermen. Beschamend dat iemand zich zo laat gebruiken, voor als diegene pretendeert ethisch en moralistisch te willen handelen.

Jaco38
Jaco3830 apr. 2021 - 9:05

Ligt veel genuanceerder, het spitst zich hier nml toe of specifiek het achterhouden van het in de notulen genoemde feitenrelaas om “politieke redenen” is achtergehouden. En daarvan is - althans stelling kabinet - geen sprake, dit werd achterhouden vanwege staand beleid dat opvattingen / beleidsoverwegingen van ambtenaren niet worden verstrekt. Daar kun je van alles van vinden, wellicht kwam deze afspraak in dit geval ook best handig uit, maar de achtergrond is niet politiek van aard, de minister is politiek verantwoordelijk niet de ambtenaren. Ook was er vrees dat namen van ambtenaren - zonder zich te kunnen verdedigen - met naam en toenaam op straat zouden komen te liggen. Geen onterechte vrees m.i. als je ziet hoe sommige kamerleden - waaronder ook Omtzigt en Leijten - volledig op ramkoers lagen met de belastingdienst en m.i doorschoten in profileringsdrang. We weten inmiddels dat deze profileringsdrang de slachtoffers op enig moment zeker niet meer geholpen heeft. Onder grote druk is er een onuitvoerbare opdracht naar de belastingdienst gegaan om in korte even alle ouders 30.000 uit te betalen. Duidelijk is inmiddels dat hierover geen enkele afstemming heeft plaatsgevonden met deskundigen in de organisaties belast met de uitvoering of dit haalbaar was. Uiteraard kon zo klaar als een klontje zijn dat dit een mega ingewikkelde operatie is van een hele aard dan de gebruikelijke taken. Hierdoor zijn verkeerde verwachtingen gewekt en zijn deze ambtenaren m.i onterecht opnieuw neergezet als incapabel. We weten inmiddels dat door het aftreden van Snel de operatie ernstig vertraagd is. Het is een zooitje geworden mede door doorschietende profileringsdrang. Op enig moment had de focus ook bij deze kamerleden moeten liggen op herstel, met goede realistische oplossingen komen de klus te klaren, de mss ongemakkelijke maar wel realistische boodschap had moeten zijn dat een hersteloperatie maanden zou gaan duren. Deze kamerleden hadden in hun wens om Snel te laten aftreden ook moeten meewegen of de toeslagouders hier mee geholpen zouden zijn. Niet dus. Ik vermoed dat dit is wat Koolmees met activistisch gedrag noemt en ik geef hem daar helemaal gelijk in. Enorme tegenvaller ook dat Omtzigt niet opstond op Snel te vervangen, dan had hij zelf aan het roer gestaan. Daar had hij geen zin in omdat hij als geen ander wist dat dit een onmogelijk opdracht was.

1 Reactie
adriek
adriek30 apr. 2021 - 14:04

Het ligt helemaal niet genuanceerd. Het uitgangspunt dient altijd openheid van zaken te zijn, alleen dingen die in het landsbelang beter niet openbaar kunnen worden kunnen bij uitzondering geheim blijven. Een feitenrelaas dient een feitenrelaas te zijn, meningen kunnen ambtenaren of ministers aangerekend worden, maar feiten zijn feiten en dienen ter informatie van (onder andere) de Kamer. Als de ministerraad vervalt tot geroddel over personen en de belangrijkste afspraken gaan over hoe het straatje zo effectief mogelijk schoongehouden kan worden zit er iets fundamenteel fout. Fundamenteel fout.

Uilenspiegel
Uilenspiegel30 apr. 2021 - 7:50

En dit moet gaan zorgen voor een andere cultuur in de tweede kamer? Die twee zijn een schande.

Buitenstaander
Buitenstaander30 apr. 2021 - 7:43

En wij denken dat dit alleen in de VVD gebeurt... hoe naief, of is het nu ineens nieuws omdat het de VVD betreft?

3 Reacties
Uilenspiegel
Uilenspiegel30 apr. 2021 - 8:58

Het is nieuws omdat het de VVD betreft en het zou ook nieuws zijn als het een andere partij betreft. Naïef of niet, het blijft hufterig. En die personen moeten een andere cultuur garanderen? Wat een onfatsoenlijke mensen, met minachting voor anderen.

Marinus Calamari
Marinus Calamari30 apr. 2021 - 10:11

Het gebeurd niet alleen in de VVD, maar de VVD leidt wel meestal het klassement wat betreft schandalen per persoon per jaar. Je kunt eigenlijk al je conclusies over de VVD trekken aan de hand van het feit dat zelfs VVD-ers nier verder meer komen dan drogredeneringen als "hullie doen et ook" als ze moeten aantonen dat de VVD beter is. Ondertussen, in de echte wereld, is de VVD een partij voor en door mensen die niet gehinderd worden door zaken als solidariteit, verantwoordelijkheidsgevoel, integriteit en ethisch besef. En dat is goed te merken.

adriek
adriek30 apr. 2021 - 14:08

Als het niet alleen in de VVD gebeurt, en het zou heel goed kunnen dat het ook in andere partijen gebeurt, dat het zelfs 'de norm' is, maakt het nog niet goed. Als iedereen in de stad zeventig rijdt en (alleen) jij en ik worden geflitst maakt het feit dat anderen ook te snel rijden ons niet onschuldig.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 apr. 2021 - 7:29

De gelederen sluiten zich nu alweer! Blijkbaar onder druk gezet zoals Omtzigt dat was. Carrière politicus. Binnenkort baantje bij Shell, KLM of Mc Kinsey dan wel op de zuid-as!

1 Reactie
Uilenspiegel
Uilenspiegel30 apr. 2021 - 8:59

Ja en ondersteunt straks door Groen Links en de PVDA, want ja het land moet geregeerd worden. Heel veel boter op heel veel hoofden.

Bouwman2
Bouwman230 apr. 2021 - 6:44

En daarmee worden dezelfde woorden over mevrouw Hermans gebruikt die eerder Wilders sprak en die nagalmen. "Positie Hermans: elders". Bij de ondergeschikten, bij de pakjesbezorgers. Wat een vrouwonvriendelijk dedain. Zowel uit de rechterhoek als uit de linker. Bien étonnés de se trouver ensemble.

1 Reactie
Bastet2
Bastet230 apr. 2021 - 9:57

Waarom zou er over een geestelijk wat achtergebleven kamerlid niet kritisch gesproken mogen worden, alleen maar omdat ze vrouw is. Daarmee geef je vooral te kennen dat jij vrouwelijke politici niet voor vol aanziet.

Roel2
Roel230 apr. 2021 - 6:42

Partij- of commissiediscipline? Misschien was hij het persoonlijk helemaal niet eens met de conclusies van de commissie?

1 Reactie
Roel2
Roel230 apr. 2021 - 6:42

Dan zouden we dus eigenlijk de notulen van de commissie moeten inzien, zijn die openbaar?

P Haan
P Haan30 apr. 2021 - 5:43

Het was een briljante spin in het 'debat' gisteren, dat de term politieke overwegingen ineens uitgekleed werd. Daar heb ik hardop zitten lachen, dat het zo simpel inhoudsloos gemaakt kon worden.

Paul Spijkers
Paul Spijkers29 apr. 2021 - 22:48

Waar slaat dat nu op. Politiek is wat ze doen. ALLES wat ze doen heeft een politieke reden. De vraag kan nooit zijn 'of', maar wat voor SOORT politieke reden. In dit geval is de politieke reden dat een 'kabinet' of de ministerraad geheimhouding heeft, om bestuur te vergemakkelijken, en ook omdat het anders zo'n democratische rommel word. Die soort politieke reden is al zo oud als Athene, en is zo politiek dat ie vrijwel institutioneel is in plaats van alleen maar incidentieel.

JohnVKR
JohnVKR29 apr. 2021 - 21:32

En daarmee kwam de politieke carriere van ene Jeroen van Wijngaarden. ten einde...

4 Reacties
badgast
badgast29 apr. 2021 - 22:05

John VKR beheerst de kunst van ironische uitspraken.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland30 apr. 2021 - 0:02

Volgens mij is ie hiermee juist begonnen - het is de VVD hè -

Ch0k3r
Ch0k3r30 apr. 2021 - 5:56

Tuurlijk niet. Het is een VVD'er. Die zitten daar juist om te liegen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 apr. 2021 - 7:32

Hem wordt een baantje beloofd als a.s. minister president! Moet hij eerst nog wel even goed meewerken natuurlijk, of een baan elders zoeken!