Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gênant: IJslandse premier in het nauw door vragen over Panama Papers

  •  
04-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
De IJslandse premier Sigmundur David Gunnlaugsson kan zich deze week opmaken voor een motie van wantrouwen van het parlement. Gunnlaugson is een van de vele politici verdacht van het wegsluizen van miljoenen dollars naar belastingparadijzen. Tijdens een interview maakte de premier een slechte beurt door al stotterend boos weg te lopen toen journalisten hem vroegen naar de beschuldiging.
In de Panama Papers duikt de naam op van een brievenbusfirma genaamd Wintris Inc, gevestigd op de Britse Maagdeneilanden. De firma was eigendom van Gunnlaugsson en zijn vrouw. Volgens het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) dat de Panama Papers heeft vrijgegeven, gebruikte de IJslandse premier de firma om er voor miljoenen dollars aan obligaties van de grootste IJslandse banken in te stoppen. In 2009 schonk Gunnlaugsson de firma aan zijn vrouw voor een symbolisch bedrag van één euro.
Gunnlaugsson wist zich zondag geen raad met de vragen van de Zweedse publieke omroep STV, onderdeel van het ICIJ. ‘Ik heb nooit vermogens verborgen,’ aldus de premier. ‘Het is alsof jullie me willen beschuldigen van iets,’ zei de Gunnlaugsson stamelend, waarna hij opstond en vertrok.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.