Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Vollenbroek: ‘Boeren hebben een punt, Schiphol moet ook halveren’

Luchthaven heeft geen natuurvergunning... ‘Reizigers vertrekken nu van een illegaal opererend Schiphol’
Joop

Gemeenteraden: We hebben helemaal geen geld voor WK

  •  
07-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
screenshot_wk-bid.jpg

Ergernis over besluitvorming: Steden hebben getekend, terwijl financiële voorwaarden niet duidelijk zijn. Rijk moet betalen

Colleges van de Burgemeesters en wethouders zijn laaiend enthousiast, maar bij de gemeenteraden groeien de twijfels over de financiële haalbaarheid van het WK-bid van Nederland. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS bij de 50 steden die aan het bid meedoen.
In het Radio 1-journaal van de NOS spreken raadsleden uit verschillende gemeenten en van verschillende politieke partijen hun twijfel uit. De Amsterdamse D66’er Jan Paternotte zegt dat zijn stad er eenvoudigweg het geld niet voor heeft. Eindhoven staat er financieel weliswaar minder slecht voor dan de hoofdstad, maar ook hier is men niet bereid de prijs te betalen. Het zou namelijk betekenen dat voor de lokale bevolking de belastingen omhoog moeten.
Binnen alle 50 gemeenteraden bestaat ook ergernis over de besluitvorming rondom het WK-bid. De steden tekenden allemaal een overeenkomst met voetbalbond FIFA, terwijl de financiële voorwaarden nog niet bekend waren.
De raden willen nu spijkerharde garanties van Den Haag. Komen die niet, dan gaat het hele feest niet door. Het ministerie van VWS laat weten dat er serieus wordt gekeken naar het vergoeden van de kosten die gemeenten moeten maken. Hoeveel het rijk voor zijn rekening zal nemen, wil het ministerie echter nog niet zeggen.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Wobbel2
Wobbel27 sep. 2010 - 9:35

Niet druk om maken. Het WK wordt toch niet aan Nederland-Belgie toegewezen. Er zijn belangrijker dingen dan een WK.

paulvr2
paulvr27 sep. 2010 - 9:35

In een tijd dat we moeten gaat accepteren dat allerlei sociale voorzieningen en dekking van ziektekostenverzekeringen van mensen achteruit gaan omdat de aankoop en steun van banken zoveel geld kostte, vind ik het ten ene male onaanvaardbaar dat we voor een paar weekjes voetbalgein die net zo goed elders zou kunnen plaatsvinden zoveel gemeenschapsgeld menen te moeten uitgeven. De broekriem aantrekken houdt in dat je dit soort feestjes weglaat totdat er echt weer geld over voor is. Je hoeft alleen maar te kijken naar de leugens waarmee men in Duitsland deed alsof er winst was gemaakt. Men rekende uitsluitend de kosten die de Duitse federale overheid maakte, en niet de gigantische kosten die door Bundesländer en door lokale overheden werden gemaakt, om te kunnen claimen dat die ongein geen verlies maar winst opleverden. Verbijsterend!

objectivist
objectivist7 sep. 2010 - 9:35

Helemaal opgemaakt aan Noord-zuid trajecten.

DikBrix
DikBrix7 sep. 2010 - 9:35

Mooi zo. En nu strak en stijf volhouden, want het is van de zotte dat dit voetbalfeestje van vele honderden miljoenen wordt gevierd op kosten van de belastingbetaler. Wat het opbrengt weet niemand. Als ze zo graag een WK hebben in NL, laat dat dan betalen door de voetbalclubs, sponsors, KNVB, FIFA en diverse omroepen die er aan verdienen. Inclusief de kosten van de benodigde infrastructuur voor dat feestje. Dat bestuurders (zowel kabinet als gemeenten/provincies) dit allemaal prachtig vinden, is logisch. Het gaat om prestige, dure wijn, dikke sigaren, ereplaatsen tijdens het feestje, mooie verhalen voor de kleinkinderen. Het bekende verhaal: 'Wij hebben Nederland weer eens op de kaart gezet, dat mag wat kosten nietwaar?'. Dat Nederland al heel lang op diezelfde kaart staat, doet er niet toe blijkbaar. En wat het écht kost blijkbaar ook niet. Het wordt hoog tijd dat dit prestigeverhaal wordt afgebroken en vervangen door het verhaal van 'al die dombo's die honderden miljoenen hebben verspild'. Door het verhaal van die bestuurders en de 2e-Kamer die tekenden voor iets waar ze de consequenties niet van konden overzien, omdat het hen niet uitmaakte, puur om prestige. Door het verhaal van al die dombo's die domweg tekenden, omdat het bidbook heel slim op het allerlaatste moment werd ingediend, zodat niemand tijd had te lezen wat daar precies in stond, laat staan een reële kosten/baten analyse te maken. Klein voorbeeld van mogelijke kosten: Alleen al in Rotterdam wordt verwacht dat de gemeente 200 miljoen steekt in de nieuwe Kuip, exclusief infrastructuur. Waarom de gemeente Rotterdam dat zou doen, is volstrekt onduidelijk. Maar er is nog steeds geen duidelijk 'Nee' tegen deze gevraagde bijdrage gezegd. Als het WK aan NL zou worden toegewezen, is dat een argument om het toch maar te doen, omdat er geen bestuurder in Rotterdam is die dan nog nee durft te zeggen. Zo simpel werkt dat: puur prestige. Overigens is het afschuiven van de kosten op de Rijksoverheid een zelfde afschuiven op de belastingbetaler. Die redenatie van de gemeenteraden gaat dus niet op, het blijft van het zelfde laken een pak.

[verwijderd]
[verwijderd]7 sep. 2010 - 9:35

Wat is nu het nut van dit soort publicates? Het bid onderuit halen? Wel eens over nagedacht wat er allemaal tegenoverstaat? Zeurden we ook zo toen de Betuwelijn, de HSLlijn werden aangelegd? Ga vooral zo door met zeuren en we hoeven de stemming op 2 december helemaal niet af te wachten. Trouwens 2018 gaat naar RUSLAND en 2022 gaat naar de USA !!! Dat is nu al voor 99,99% zeker !!!

4 Reacties
dlagewaa
dlagewaa7 sep. 2010 - 9:35

U bent voetballiefhebber. Zoveel is duidelijk. Ik niet. Ik ben daarom tegen geld uitgeven aan een WK, zeker als vooraf duidelijk is dat dat geld nooit wordt terugverdiend. Zoals elke keer weer duidelijk wordt: het kost altijd vele malen meer dan het oplevert. Als ik in een stad met een stadion zou wonen zou ik alles op alles zetten om de medewerking van de gemeente ten deze te frustreren. Zoals indertijd bij de mogelijke kandidatuur van Amsterdam voor de OS. Ik ben overigens ook tegen vanwege het feit dat het gaat om de FIFA. Wat betreft uw vergelijking met andere geldverspillerij: twee maal krom maakt niet recht. En als al 99,99 % zeker is dat de WK naar Rusland of de VS gaan, waarom zou u zich druk maken over die stemming van 2 december.

CdeVries
CdeVries7 sep. 2010 - 9:35

Wat staat er tegenover dan? Ik bedoel dus voor de burger, niet de overbetaalde voetballers, FIFA bobo's en KNVB, want dat is wel duidelijk. Maar ik hoop dat je gelijk hebt en dat deze onzin naar Rusland gaat. Ik heb niks tegen zo'n commercieel voetbalfeestje, maar niet over de rug van de belasting betaler.

JanB2
JanB27 sep. 2010 - 9:35

Voor dit soort rechtse hobbies is echt geen geld nu.

JanB2
JanB27 sep. 2010 - 9:35

Wat staat er eigenlijk tegenover? Behalve een bezopen menigte en wat volwassen kerels die tegen een balletje aan lopen te schoppen. Nederland op de kaart? Laat me niet lachen. Nederland geldt tegen die tijd mogelijk toch al als de nar van Europa.

[verwijderd]
[verwijderd]7 sep. 2010 - 9:35

Goed zo gemeenteraden. In tegenstelling tot de burgemeesters komen jullie wel op voor de belangen van de inwoners. Ik ben zelf een voetballiefhebber, maar ik wil niet dat mensen die er niet van houden mee moeten betalen. Laat de FIFA, het bedrijfsleven dat er zoveel baat bij heeft en de die-hard fans het maar betalen.

1 Reactie
shoarmabakker
shoarmabakker7 sep. 2010 - 9:35

Opvallend, in de steden waar het om gaat zijn de burgemeester zonder uitzondering van de PvdA.