Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Gemeenteraad refo-dorp stelt bidden verplicht: PvdA tegen, VVD stemt in

  •  
05-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vergaderin
De gemeenteraad van de zwaar-christelijke gemeente Oldebroek wil dat bidden een verplicht onderdeel is van de raadsvergadering waar alle gemeenteraadsleden aan moeten deelnemen. Daarbij moeten de raadsleden gaan staan als het gebed aan het begin en einde wordt uitgesproken. Alleen wie fysiek niet in staat is overeind te komen, mag blijven zitten. De plicht staat in het vernieuwde Reglement van Orde. De regel is in strijd met het regeringsbeleid.
De voorzitter van de PvdA-fractie in de door christenen van SGP, CU en CDA gedomineerde gemeenteraad stemde tegen. Bert-Jan Dokter verklaart bij Omroep Gelderland : “Door het op deze manier in het Reglement op te nemen, bied je geen ruimte voor mensen met een andere levensovertuiging.” De sociaal-democraat heeft jarenlang getracht tot een wijziging te komen, zo vertelde hij tijdens de vergadering ( vanaf 1:45:45 ). De christen-politici namen Dokter zijn tegenstem hoogst kwalijk. “Het getuigt niet van respect dat de heer Dokter een democratisch vastgesteld onderdeel van de vergadering wil schrappen,” reageert het CDA. De VVD is niet blij met de verplichting maar stemt er toch mee in.
De lokale christenen baseren zich onder meer op een brief die minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren in 2019 schreef aan gemeenten.
"Ik verzoek de gemeenten die het betreft dan ook om in lijn met het voorgaande in hun reglement van orde te expliciteren dat geen sprake is van een verplichting om het ambtsgebed uit te spreken dan wel er aan deel te nemen en/of er actief respect voor te tonen. Op deze wijze blijft de vrijheid van gemeenten om te bepalen hoe zij hun vergaderingen organiseren overeind, rekening houdend met lokale tradities en gebruiken, terwijl tegelijkertijd het beginsel van scheiding van kerk en staat expliciet in acht wordt genomen."
Het Reglement van Orde van de gemeenteraad van Oldebroek voldoet niet aan die eis.
De raadsvergadering over vaststelling van het Reglement van Orde:
De gewraakte gebedsplicht staat aldus in het Reglement van Orde:
Artikel 12. Ambtsgebed 1. De voorzitter opent de vergadering met gebed of het volgende gebed: “Almachtige God, wij bidden U, geeft Uw zegen over onze vergadering, verlicht onze geest en leidt onze beraadslagingen, opdat wij onze plicht doen en de belangen van de gemeente Oldebroek met alle kracht bevorderen. Wij dragen U onze arbeid op tot Uw meerdere eer en tot heil van onze gemeente. Amen.” 2. Alvorens de vergadering te sluiten spreekt de voorzitter een dankgebed of het volgende dankgebed uit: “Wij danken U, o God, voor Uw bijstand bij onze arbeid. Wij vragen Uw zegen over dit werk. Wilt U bevorderen dat de genomen besluiten strekken tot Uw eer en tot welzijn van de gemeente Oldebroek. Amen.” 3. Voorafgaand aan het uitspreken van het gebed worden de leden van de raad gevraagd te gaan staan. Dit is niet van toepassing op degenen die daartoe lichamelijk niet in staat zijn.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (117)

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg6 feb. 2021 - 20:21

Heeft het consequenties als een raadslid niet gaat staan? Bijvoorbeeld vanwege gewetensbezwaren?

1 Reactie
Zandb
Zandb7 feb. 2021 - 8:03

Hanneke Dat verwacht ik niet. Maar het feit, dat zoiets van je verwacht wordt, is wat mij betreft daarom niet minder gevaarlijk. Je kunt het dan bv oh zo makkelijk framen als een gebrek aan respect.

Karingin
Karingin6 feb. 2021 - 12:51

Ik weet wel hoe ik hierop zou reageren. Ik zou voor elke vergadering een nummer opzoeken waarin hel en verdoemenis wordt gezongen, en dat vlak voor aanvang lekker hard door het gebouw laten schallen

11 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer6 feb. 2021 - 12:54

Maar als puntje bij paaltje komt, zou je dat dan ook doen?

FransAkkermans1947
FransAkkermans19476 feb. 2021 - 13:04

Dat u in een gemeenteraad wordt gekozen. U gelooft hetzelf?

Norsemen
Norsemen6 feb. 2021 - 14:23

Dat deze randdebielen in Oldebroek gekozen zijn is het bewijs dat zelfs de grootste idioot nog gekozen kan worden.

itsme3
itsme36 feb. 2021 - 15:58

@Norsemen. Ik vind het wel geinig dat u Karingin gelijkstelt met de "grootste idioot". Maar ik weet niet of Karingin dat ook is.

HappyBuddha
HappyBuddha6 feb. 2021 - 17:24

@Karingin 6 februari 2021 at 13:51 Ik zou voor elke vergadering een nummer opzoeken waarin hel en verdoemenis wordt gezongen, en dat vlak voor aanvang lekker hard door het gebouw laten schallen Schreef het hieronder al ergens. BoomBoom box en dan Robert Long met Jezus redt, Jezus redt https://www.youtube.com/watch?v=qw4u1p41fIk

The Apple
The Apple6 feb. 2021 - 18:04

Karingin - Op de eerste plaats heeft FransAkkermans1947 je natuurlijk al duidelijk gemaakt dat jij niet tot de klasse behoort die toegang heeft tot het passief kiesrecht en zelfs als dat wel zo zou zijn, dan nog zou nooit iemand stemmen op iemand met jouw achterlijke ideeën. En geloof mij nou maar, FransAkkermans1947 behoort tot de klasse die dat gewoon weet. Geboorte, opleiding, carrière, alles wijst in die richting; FransAkkermans1947 maakt deel uit van de elite. Ik zou gewoon blijven zitten als ik jou was en me desnoods met geweld laten verwijderen. Ik denk niet dat de heere daar zelf voor zal zorgen, ook al roepen ze zijn hulp in, dus misschien zal ze dat wel een lesje leren. Roep wel de pers erbij voor het geval er een wonder zou geschieden.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19476 feb. 2021 - 21:24

@The Apple Noch Karingin, noch uzelf zie ik ooit terecht komen in een gemeenteraad vanwege gebrek aan ambitie in die richting. Overigens heb ik die ook niet.

Karingin
Karingin6 feb. 2021 - 23:42

Als puntje bij paaltje komt zou ik niet in de gemeenteraad gaan zitten, ben je mal. Ik ben een toetsenbordridderin. Wel eentje met hoogstaande ideeën, nix achterlijks aan hoor. Nou ja, het is misschien een beetje achterlijk om achterlijk gedoe met achterlijk gedoe te bestrijden. Maar sommige achterlijke mensen snappen het "wat-gij-niet-wil-dat-u-geschiedt"-principe niet, en dan rest niets anders dan een achterlijke reactie. Wie weet begint er bij een van die achterlijken dan toch een lampje te branden, en anders is er nix verloren, niewaar

Karingin
Karingin7 feb. 2021 - 0:01

Ik heb trouwens een direct lijntje met de Heere, en die lacht zich een breuk om al dit achterlijke gedoe kan ik je vertellen. Hij doet helemaal niet aan zegeningen en plichtplegingen, het licht moet je echt zelf aan doen, jouw belangen zijn net zo belangrijk als die van je buurman, dus hoe en wat je bevordert zoek je maar lekker uit, arbeiden doe je gewoon voor jezelf en die eer en die heil mag je ook zelluf houen. De almachtige God heeft nix nodig en vindt ’t allemaal prima wat je doet. Amen.

The Apple
The Apple7 feb. 2021 - 6:42

I burn down your cities - how blind you must be I take from you your children and you say how blessed are we You all must be crazy to put your faith in me That's why I love mankind You really need me That's why I love mankind Randy Newman - God's Song (That's Why I Love Mankind) - https://www.youtube.com/watch?v=C0TvfqmWf4M

Norsemen
Norsemen7 feb. 2021 - 9:55

@Itsme Wel goed lezen.

Norsemen
Norsemen6 feb. 2021 - 10:54

Het moeten accepteren van deze achterlijke idioten is een groot nadeel van een democratie.

1 Reactie
Zandb
Zandb6 feb. 2021 - 12:37

Norsemen Ik noem het liever 'het' kenmerk van de democratie. Maar er zijn wel degelijk grenzen aan wat je aan achterlijke idiotie 'moet' accepteren.

Uilenspiegel
Uilenspiegel6 feb. 2021 - 10:24

GVD!

Bernie2
Bernie26 feb. 2021 - 10:02

Dit is dus wat gebeurt als doorgesnoven reli-wappies het politiek voor het zeggen krijgen. Landelijk, regionaal of op gemeentelijk niveau. Droef dat deze mensen hun behoefte niet kunnen ophouden tot een volgende kerkgang en in plaats daarvan hun democratisch gemeentehuis zwaar vervuilen met kwalijke shit. Ik stel voor dat échte leden van de Raad even in de hal wachten tot de goegemeente is uitgescheten, om dan mee te vergaderen en ook weer zeer bijtijds weer vertrekken. Ugh. Wat een in- en inziek volk zeg. Amen.

jantje
jantje6 feb. 2021 - 8:53

Voorafgaand, na dit gebed, dan ook met elkaar het socialistenlied zingen dan? Op socialisten, sluit de rijen, het rode vaandel volgen wij. Het geldt de arbeid te bevrijden, verlossing uit de slavernij!

2 Reacties
The Apple
The Apple6 feb. 2021 - 12:13

En dan gezongen door Glennis Grace bij Matthijs gaat door.

Zandb
Zandb6 feb. 2021 - 12:38

Jannie. Als dat dan aan een meerderheid te bepalen is, dan hangt het er vanaf of daar een meerderheid voor is.

The Apple
The Apple6 feb. 2021 - 8:53

"De voorzitter van de PvdA-fractie in de door christenen van SGP, CU en CDA gedomineerde gemeenteraad stemde tegen." Ik ben vooral benieuwd of hij dus ook blijft zitten

4 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer6 feb. 2021 - 12:38

hoezo?

The Apple
The Apple6 feb. 2021 - 17:52

Je vraagt je af of hij er zich in moet schikken als zijn grondwettelijke rechten geweld aan worden gedaan? Ben jij ook van de PvdA, of ben je van mening dat het gezag van de heere boven alles moet gaan?

Karingin
Karingin6 feb. 2021 - 23:29

Het is Godgeklaagd - excuse le mot - dat je je als raadslid dit soort shit moet laten welgevallen of wegwezen

The Apple
The Apple7 feb. 2021 - 6:50

Niet wegwezen, maar weigeren.

Norsemen
Norsemen6 feb. 2021 - 8:45

We hebben ons eigen kalifaat.

Zandb
Zandb6 feb. 2021 - 7:16

Dus als ik het goed begrijp, kan een gemeenteraad ook 'democratisch' besluiten, dat 'we' knielen op een matje, naar het oosten. Of dat 'we' aan het begin van een gemeenteraadsvergadering onze dankbaarheid uiten over het feit dat we er geen god bestaat die de boel in het honderd laat lopen.

12 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans19476 feb. 2021 - 7:58

Ja dat kan allemaal maar alleen in uw gedachten. Heeft u als ongelovige nog nooit een herdenkingsdienst bijgewoond van een overledene? Bijvoorbeeld van een christelijk familielid? En dan bent u blijven zitten als de voorganger vroeg om te gaan staan? U stelt het je conformeren aan een traditie, een protocol, gelijk aan het doen van een belijdenis, aan meedoen. Dat is het duidelijk dus niet.

Gaz Typari
Gaz Typari6 feb. 2021 - 10:36

Ik mis even de link tussen herdenkingsdienst en openbaar bestuur, Frans, maar dat kan aan mij liggen.

Marinus Calamari
Marinus Calamari6 feb. 2021 - 10:46

@Frans In het ene geval begeef je je vrijwillig in een gebedshuis, en conformeer je je aan de etiquette die daar geldt, en in het andere geval wordt op je werk van je verwacht dat je actief meedoet in een religieus ritueel wat in die context nergens op slaat. Overigens vermijdt ik kerken en dergelijke waar ik kan, zeker het soort kerken waar ze dingen van je verwachten, en zal ik inderdaad zo min mogelijk participeren in de rituelen.

Karingin
Karingin6 feb. 2021 - 12:43

Frans: Het is het verplicht ondergaan van een ritueel, waar je weliswaar niet aan mee hoeft te doen, maar dat je dus wel aan moet horen. Totaal respectloos, ik zou zelfs zeggen walgelijk - stel je voor dat de meerderheid van heidense gezindte was en elke vergadering besluit te beginnen met het aanroepen van de God en de Godin, compleet met cirkel en attributen als pentakel en athame, ik denk dat die christenen flauw zouden vallen van ellende

Zandb
Zandb6 feb. 2021 - 12:48

Frans U leest weer als een dweil. Wanneer er verwacht wordt, dat iemand 'uit respect' op een matje knielt naar het oosten, aan het begin van een raadsvergadering, omdat zoiets democratisch besloten is, dáár gaat het om.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19476 feb. 2021 - 13:19

@Karingin U heeft geen idee in wat voor land we leven. Welke tradities hier zijn en welke onbestaanbaar @Zandbergen Het is onbestaanbaar in dit land dat een niet-gelovige gedwongen zou worden om te bidden. Als u iets zou weten van het christendom zou u deze onzin niet beweren. Van de Islam weet ik minder maar u gelooft dus kennelijk dat de moslims u kunnen dwingen hun geloof te praktiseren? Als ik niet beter wist zou ik denken dat u een volgeling van Wilders bent.

Norsemen
Norsemen6 feb. 2021 - 14:19

@Akkermans Het christendom staat belend om haar vredelievende geschiedenis en de vrijheid die ze anderen hebben gegeven om niets met het christendom te hebben? Doet toch niet zo raar man. Tot op de dag van vandaag moeten anderen vrijheid inleveren ten koste van religie, ook hier in Nederland.

Norsemen
Norsemen6 feb. 2021 - 14:27

“Als ik niet beter wist zou ik denken dat u een volgeling van Wilders bent.” Jij bent de extremist hier Akkermans.

Zandb
Zandb6 feb. 2021 - 17:35

Akkermans Dat beweer ik ook niet. Dit beweer ik: Men wordt geacht te gaan staan (omdat de gelovigen dat doen) en om aan te horen omdat een meerderheid vindt dat vindt. Of men wordt geacht te gaan knielen op een matje, naar het oosten (omdat de gelovigen dat doen) en aan te horen omdat een meerderheid dat vindt. En omdat het hier om een publieke functie gaat, moet een dergelijk verbinden van kerk en staat of anderszins aan iedere meerderheid worden toegestaan. Van Internationale zingen, tot bidden tot een mop vertellen of wat de meerderheid maar wil. Belachelijk dus en direct afgelopen, wanneer die Oldebroekers zich realiseren wat hen misschien wel ooit te wachten staat.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19476 feb. 2021 - 21:32

@Norsemen Zihni Özdil voelt zich thuis bij christenen: ‘Ik ben blij dat we nog een christendom hebben dat de beschaving verdedigt’ (in interview met Nederlands Dagblad).

Karingin
Karingin6 feb. 2021 - 23:18

FA: Pardon? Waar slaat dat nou weer op? Hoe kom je er in Godsnaam bij! Ik geef je alleen maar een vergelijkbare situatie, dat het onwaarschijnlijk is dat die zich zou voordoen is niet relevant. Het gaat erom dat iemand iets wordt opgedrongen, nota bene zoiets persoonlijks als een ritueel, want dat is wat een gebed is. Jouw vergelijking met een herdenkingsdienst slaat kant noch wal. Dat is namelijk een persoonlijke ervaring, waarbij je uit liefde en respect voor de overledene diens leven en overtuigingen eert. Ik vind 't verbijsterend dat hier zoveel verdedigende reacties verschijnen. Zo'n christelijk ritueel aan het begin van een seculiere bijeenkomst kun je gewoon niet maken tegenover niet-reli's en andersgezinden. Voor hen is 't vergelijkbaar met het uitspreken van een vloek. Vind je dat een schokkende uitspraak? Nou dan weet je dus precies wat ik bedoel

Norsemen
Norsemen7 feb. 2021 - 9:49

Het christendom verdedigt beschaving? Dat is als zeggen dat nazi’s de joden verdedigden.

Fredje3
Fredje36 feb. 2021 - 6:15

De reacties alleen al zijn heerlijk om te zien. Als een tang op een varken wordt hier gereageerd. Prachtig. Dus er wordt even tijd gemaakt voor een gebed, daarbij moet je als het kan gaan staan en daarna kun je weer zitten. Je hoeft het gebed niet uit te spreken, dat doet de voorzitter. En wat gebeurd er? gimli55, maakt het lekker bont door allemaal zaken erbij te gaan verzinnen waaruit blijkt wat een gebrek aan kennis voor anderen er is. Ik zou het zelfs Xenofobisch willen noemen. Er wordt door Visionair NL meteen geopperd dat vrijheid van Godsdienst maar geschrapt moet worden. Daar zal Geert Wilders het zeker wel mee eens zijn denk ik? Iedereen die de nuance ziet en uitschrijft wordt direct aangevallen.. (Wat? Zit ik hier op Geen Stijl?) En Jasdon laat de echte Communist naar boven komen door een democratisch gekozen raad te gaan vervangen voor gelijkdenkenden (of in dit geval, geen denkenden, maar ambtenaren. Nog maar een kleine grip van opmerkingen die je in iedere andere context zou kunnen aanmerken als discriminerend. De ware aard van de reageerders komen bij dit soort stukjes mooi naar buiten en blijkt dat ze eigenlijk niets verschillen van de mensen en groepen waar ze het meest tegen schreeuwen.

3 Reacties
Marinus Calamari
Marinus Calamari6 feb. 2021 - 10:52

"Dus er wordt even tijd gemaakt voor een gebed, daarbij moet je als het kan gaan staan en daarna kun je weer zitten." En dat is dus een probleem, ja, want volgens artikel 6 van de grondwet moet je helemaal niets wat religie betreft, behalve je aan de wet houden. Verder moet je christene sowieso niet de ruimte geven om hun religie aan anderen op te leggen, daar kan dat slag helemaal niet mee omgaan. Daar hebben we ook in dit land 1500+jaar ervaring mee.

Karingin
Karingin6 feb. 2021 - 12:32

Jouw reactie is pas vreemd en respectloos. Als men besloten had elke vergadering te beginnen en eindigen met een satanisch ritueel, was je dan ook zo tolerant geweest? Ja sorry maar dat is precies hetzelfde, ik wil dat soort shit niet aan hoeven horen, dat raakt me recht in mijn ziel en ik heb 't recht daarvan gevrijwaard te blijven. Ze kunnen in eigen kring bidden, desnoods live streamen voor hun achterban, maar het hoort beslist niet thuis in een algemene vergadering waar ook mensen met een andere overtuiging zitting hebben

Zandb
Zandb7 feb. 2021 - 8:08

Fredje U doet niet moeilijk. U zou ook gewoon opstaan, uit respect, wanneer de vergadering met een Sieg Heil groet aan de grote leider begonnen zou worden.

Pater
Pater6 feb. 2021 - 4:55

Als staan wordt gevraagd is het dus niet verplicht, zou je zeggen.

1 Reactie
Marinus Calamari
Marinus Calamari6 feb. 2021 - 10:59

Vragen mag, maar als je iemand, buiten de context van een eredienst in een kerk of zo vraagt respect te tonen, dan wel te participeren, in een religieus ritueel dan is dat om te beginnen hoogst onbeschoft. Maar natuurlijk hoeven we niet net te doen alsof iets wat in het Reglement van Orde is vastgelegd een simpel verzoek is, want dat is het niet.

Bert de Vries
Bert de Vries5 feb. 2021 - 22:59

Als je niet wilt, doe je het niet. Elke rechter zal je in het gelijk stellen. Geloofsdwang is onwettig.

1 Reactie
Zandb
Zandb7 feb. 2021 - 8:09

Bert Klopt Bert. Maar er wordt mij hier voorgeschreven dát ik respect moet betuigen en hóe ik dat moet doen.

Hank Nozemans
Hank Nozemans5 feb. 2021 - 22:38

En daarom moet men dus nooit toegeven aan religieuse eisen. Of het nu over bidden, bidruimtes, hoofdoekjes, zondagsrust, etc. gaat. Het begint met onschuldige verzoeken en het eindigt altijd met het opleggen van religieuse eisen ten koste van het individu. Het is een grove belediging voor het intellect dat er uberhaupt zoiets als een ambtsgebed bestaat.

2 Reacties
Karingin
Karingin6 feb. 2021 - 12:18

Ik vind 't echt iets anders als iemand uitdraagt dat hij of zij gelovig is, door het dragen van een hoofddoek, keppeltje of een rozenkrans o.i.d. Dat moet gewoon kunnen, net zoals een piercing, hanenkam of tatoeage; dat is een expressie van je identiteit. Het verplicht aanhoren van een gebed getuigt wat mij betreft van een zendingsdrang die niet thuishoort in een openbaar democratisch orgaan. Ik zou er denk ik op den duur gewoon agressief van worden, in elk geval zou ik voortdurend de neiging hebben om ze om de oren te slaan met Bijbelteksten en dergelijke om hun hypocrisie of tegenstrijdigheden aan te tonen. Het zou het debat in elk geval niet ten goede komen

Nick the Stripper
Nick the Stripper9 feb. 2021 - 9:50

Karingin 6 februari 2021 at 13:18 [ Dat moet gewoon kunnen, net zoals een piercing, hanenkam of tatoeage; dat is een expressie van je identiteit. ] Maar ook daar zijn grenzen aan. In de rechtbank vind ik dat niet kunnen: een rechter moet neutraliteit uitsralen. e

gimli55
gimli555 feb. 2021 - 22:18

Wat gebeurt er met de raadsleden, die wel kunnen, maar niet willen? Worden die gevierendeeld op het dorpsplein? Krijgen die een boete? Laten we als onderdeel aan het begin, ieder raadslid een kip laten slachten. We stemmen met een absolute meerderheid en nemen het op als verplicht onderdeel. Bij de afsluiting dient het raadslid dan de kip te plukken. Behalve als het raadslid daar lichamelijk niet toe in staat is, het feit dat er een raadslid vegetarisch is, wordt als gegeven genotuleerd en ontslaat hem niet van de verplichting.

1 Reactie
MaxMax2
MaxMax25 feb. 2021 - 23:21

'Wat gebeurt er met de raadsleden, die wel kunnen, maar niet willen? Worden die gevierendeeld op het dorpsplein? Krijgen die een boete?' Dan komt de inquisitie langs!

Rutger Groot
Rutger Groot5 feb. 2021 - 21:39

Scheiding kerk en staat moeten we strikt doorvoeren anders is het einde zoek. Werkelijk stompzinnig dat hier nier direct wordt ingegrepen - dit gemeentebestuur is ingeschikt want snapt onze grondwet niet.

2 Reacties
Dehnus
Dehnus5 feb. 2021 - 22:48

En dit zijn vaak dezelfde mensen die zich op "Scheiding van kerk en staat" beroepen als ze een hoofddoek op een Moslima in de bus zien :(.

jantje
jantje6 feb. 2021 - 8:44

Precies, daar ligt ook de basis van onze democratie. Kerk en staat apart.. Wanneer een partij bidden in hun eigen groep verplicht stelt, prima, maar niet bij openbare vergaderingen waar meerdere partijen aan deelnemen..

Tom Meijer
Tom Meijer5 feb. 2021 - 21:05

Onbegrijpelijk trouwens dat de VVD met de gang van zaken instemt en daarmee de eigen beginselen schent.

4 Reacties
badgast
badgast6 feb. 2021 - 5:52

Beste Tom, je klinkt hier werkelijk naïef. Kijk naar wat ze doen in plaats van naar wat ze zeggen. Het enige beginsel waar ik de VVD niet van heb zien afwijken is dat winstgevendheid voorop moet staan bij alle besluiten. Vrijheid van godsdienst? Echt diep ondergeschikt.

DenFlexwerker
DenFlexwerker6 feb. 2021 - 9:33

Viel mij ook op.

PVDB2
PVDB26 feb. 2021 - 9:50

De VVD is gewoon pragmatisch. Men draait gewoon met de wind mee. Als een groot deel van de bevolking vind dat alle huizen blauw geschilderd moeten worden dan zal men dat overwegen en waarschijnlijk al het net voor verkiezingen. Want dan mag een ander cabinet het uitvoeren en schuiven we dat dossier naar de coalitiepartners. Op gemeenteraad niveau zoals ook op landelijk niveau stemt de SGP / CU vaak mee met de VVD. En nu doet dus de VVD het andersom. Dat zijn de (neo) liberalen. Als men daar mee in de gemeenteraad kan komen of de grootste in de 2dekamer dan zal men dat niet laten. Mooie praatjes vaak, maar vaak al bestaand of juridisch moeilijk te verwezenlijken. Want het is niet alleen PVV of FVD die vaak populistisch gezwam uitslaan maar ook de VVD kan er wat van. Zeker net voor de 2dekamer verkiezingen. Je zou eigenlijk meer moeten kijken wat er daarna verwezenlijkt word in plaats wat men verkondigt of beloofd. Ook in de gemeentepolitiek.

Marinus Calamari
Marinus Calamari6 feb. 2021 - 11:08

Onbegrijpelijk? lijkt me juist typisch VVD.. De VVD is een partij van opportunisten die vaak niet gehinderd worden door visie, integriteit of ethiek. Verder heeft het de VVD niet zoveel met liberalisme te maken. De VVD is alleen liberaal als dat zo uitkomt. Verder heeft men er bij de VVD weinig problemen mee om de rechtstaat te schenden. Ongetwijfeld zien ze het zelf als pragmatisme.

Gualtero
Gualtero5 feb. 2021 - 20:58

Moge de eeuwige zich ontfermen over haar dolende aanbidders.

MaxMax2
MaxMax25 feb. 2021 - 20:55

Religie doe je maar lekker thuis, in je huiskamertje.

1 Reactie
Zandb
Zandb6 feb. 2021 - 12:54

Max Ik loop op straat met een button van de PvdA. Ik loop op straat met een button van de SGP. Ik ben duidelijk herkenbaar in het openbaar als Ajaxfan. Ik ben in het openbaar duidelijk herkenbaar als monnik, als islamiet, als soldaat, als politieagent, als dominee, als brandweerman......

FransAkkermans1947
FransAkkermans19475 feb. 2021 - 20:49

Je wordt toch, als ongelovige, niet gevraagd om te bidden. Slechts te gaan staan en te zwijgen als anderen dat doen. Daar moet je toch niet zo moeilijk over doen. Hypocisie? Zeker maar zonder dat is samenleven niet goed mogelijk.

11 Reacties
Hank Nozemans
Hank Nozemans5 feb. 2021 - 22:43

waarom zou je gazn staan voor denkbeelden waar je totaal geen respect voor hebt en al helemaal geen plek hebben in een democratisch proces. Bidden, pisroeren, tarotkaartlezen enz. doe je maar lekker thuis.

itsme3
itsme35 feb. 2021 - 22:55

Waarom zou je moeten gaan staan omdat anderen wat moeten prevelen naar een fictief sprookjesfiguur?

gimli55
gimli555 feb. 2021 - 22:57

Ik zou gewoon blijven zitten en kan daar heel goed mee leven in deze samenleving.

Frans Kwakman
Frans Kwakman6 feb. 2021 - 9:07

Ja, inderdaad, bij mijn opvoeding hoorde de regel dat als mensen aan het bidden zijn, je je mond houdt en even geen activiteit ontplooit. Heb ik ook altijd gedaan als ik in de buurt van een biddende moslim was. Ik begrijp dat ik nu met deze beleefdheid wereldvreemd ben. Het moet maar. Toch al die agressie op deze webpage zou best een probleem kunnen zijn. Ik ben blij dat ik daar vrij van zwaai.

vdbemt
vdbemt6 feb. 2021 - 9:57

"Je wordt toch, als ongelovige, niet gevraagd om te bidden." Ik ga af op wat hier staat. En het staat er toch echt: "De gemeenteraad van de zwaar-christelijke gemeente Oldebroek wil dat bidden een verplicht onderdeel is van de raadsvergadering waar alle gemeenteraadsleden aan moeten deelnemen. Daarbij moeten de raadsleden gaan staan" " Hypocisie? Zeker maar zonder dat is samenleven niet goed mogelijk." WERKELIJK? Het feit dat het er is, dat zien we met het CDA, wil niet zeggen dat het onmogelijk is. En niet iets dat je niet zou moeten willen. Je hebt jezelf goed laten zien.

Karingin
Karingin6 feb. 2021 - 12:07

Frans; Het is iets anders als je dat respect opbrengt bij iemand thuis in de privésfeer, of op de christelijke school waar je werkt - want dat is je eigen keus. Als je als gekozene in de Raad dit verplicht moet ondergaan, getuigt dat juist van disrespect van degenen die je dit opleggen. Die lui kunnen dat gebed ook opzeggen voor de algemene vergadering begint, dat zal niemand ze ontzeggen

FransAkkermans1947
FransAkkermans19476 feb. 2021 - 12:59

@vdbemt Ga nou eens af op wat er in dat reglement staat: de leden van de raad worden gevraagd daarbij te gaan staan. Doe je dat niet, er staat uiteraard geen enkele sanctie op, dan heb je jezelf goed laten zien.

Frans Kwakman
Frans Kwakman6 feb. 2021 - 13:03

Karingin - we verschillen van mening. Ook op de kostschool met pakweg 200 jongens aan het eten was er eerst stilte om mensen in de gelegenheid te stellen te bidden voor het eten, vroeger heel gewoon. Wordt nu met agressie benaderd. Spijtig.

vdbemt
vdbemt6 feb. 2021 - 13:52

@FransAkkermans. Na stemming is het een verplichting geworden te gaan staan. De fout hier is dat dit geen onderwerp voor stemming is.

Norsemen
Norsemen6 feb. 2021 - 16:33

@Kwakman Vroeger waar wel meer dingen gewoon die we nu als achterlijk ervaren, helemaal op de kostschool.

Karingin
Karingin6 feb. 2021 - 22:15

Kwakman: Doe toch normaal, er wordt helemaal niet met agressie gereageerd. Niemand zegt dat je niet mag bidden, er wordt alleen gevraagd of je dat binnen je eigen kring wil houden. Jouw vergelijking slaat nergens op. Die kostschool was de keuze van je ouders, die ook voor een andere hadden kunnen kiezen (echt een belachelijk voorbeeld). Een raadslid kan niet zeggen; ik kies wel voor een andere vergadering of een andere raad. Als je respect hebt voor iemands levensbeschouwing, dan dring je dus niet jouw rituelen op tijdens een openbare, bij uitstek seculiere bijeenkomst

Marcus A.2
Marcus A.25 feb. 2021 - 20:47

Ah mooi, diversiteit in Nederland. Wie kan daar tegen zijn?!

2 Reacties
Karingin
Karingin6 feb. 2021 - 12:01

Nou elk weldenkend mens dus. Het is nogal wat om verplicht te zijn dit soort bull shit elke vergadering aan te moeten horen. Zou je er hetzelfde over denken als besloten wordt elke vergadering te beginnen en eindigen met bijv. Straight to Hell van Ozzy Osbourne?

Tom Meijer
Tom Meijer6 feb. 2021 - 12:47

Sarcasme Marcus?

JanB2
JanB25 feb. 2021 - 20:44

Doe eerst maar eens een vaccinatieplicht.

Ryan2
Ryan25 feb. 2021 - 20:23

Leven protestanten nog in de middeleeuwen?

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer6 feb. 2021 - 13:00

waarom vragen naar de bekende weg?

Miss Piggy
Miss Piggy5 feb. 2021 - 19:16

Nou ben ik geen rechtsgeleerde, maar gaat dit niet simpelweg in tegen de grondwet?

2 Reacties
Fredje3
Fredje36 feb. 2021 - 6:01

Nee, er is een beslissing gemaakt dat deze traditie wordt voorgezet en dan wordt er niet verplicht om actief mee te doen. Niemand wordt verplicht om in God te geloven. Er wordt alleen gevraagd om de stilte in acht te nemen en te staan zoals dat de gewoonte is.

Karingin
Karingin6 feb. 2021 - 12:04

Volgens mij heb je 't recht om dit niet te hoeven ondergaan, laat ze dat gebed lekker in hun eigen vertrekken uitspreken voor de vergadering begint. Als je anti-religieus bent is 't nogal wat als je dit sfeertje krijgt opgedrongen. Ik word al misselijk bij 't idee

Visionair NL
Visionair NL5 feb. 2021 - 19:13

Vrijheid van godsdienst moet daarom afgeschaft worden. Godsdienst hoort niet in de politiek thuis.

2 Reacties
MaxMax2
MaxMax25 feb. 2021 - 20:42

Nee, je moet andere mensen gewoon niet je religie opdringen.

Zandb
Zandb6 feb. 2021 - 13:00

Visiomair Daarvoor hoeft de vrijheid van godsdienst niet afgeschaft te worden. Trouwens, die vrijheid van godsdienst heeft ook een zeer positief aspect: Nooit kan dan de ene godsdienst de andere overheersen. En wanneer er vrijheid van godsdienst is, implieert dat, dat er ook de vrijheid isk om niet godsdienstig te zijn.

michellekepen
michellekepen5 feb. 2021 - 19:05

"Daarbij moeten de raadsleden gaan staan als het gebed aan het begin en einde wordt uitgesproken" Dat is wel een heel vrije vertaling van: "Voorafgaand aan het uitspreken van het gebed worden de leden van de raad gevraagd te gaan staan" Daarnaast: volgens mij zijn dit soort 'verplichtingen' tegen de wet. D.w.z. dat wanneer je je er niet aan houdt, er geen mogelijkheden zijn om dit alsnog af te dwingen. Vergelijkbaar met vloekverboden (via APV), die in dit soort gemeenten soms ook gelden. Een bekeuring zal echter niet worden uitgschreven. Immers, indien wel, er is geen rechter die hier in mee zal gaan. Want tegen de (hogere) wet. Maar natuurlijk te belachelijk voor woorden, dat dit soort Reglementen van Orde überhaupt kunnen bestaan. En blijkbaar mogen bestaan. (en dat geldt dus ook voor die vloekverboden: of deze nu wel of niet te effectueren zijn, ze zouden helemaal niet mogen bestaan!)

1 Reactie
jantje
jantje6 feb. 2021 - 8:48

Deze gemeentes hebben dan ook nog wel sancties achter de hand door uitsluiting,.. 'per ongeluk' de stukken vergeten door te geven enz.

Frans Cobben
Frans Cobben5 feb. 2021 - 18:47

Liberalen en politieke vrijheid : ALTIJD EEN LASTIGE COMBINATIE, zie F A Hayek en de dictatuur van Pinochet in Chili!

Thuru
Thuru5 feb. 2021 - 18:26

Ach, het is een traditie in die gemeente en kost misschien amper een minuut. Ik zie het probleem niet.

3 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer5 feb. 2021 - 20:50

Wat zie je overhoofd wel?

Marinus Calamari
Marinus Calamari5 feb. 2021 - 21:51

Zou je er ook zo over denken als een christen per decreet wordt "vezocht" om deel te nemen in een traditioneel islamitisch religieus ritueel? Nee heh?

Rebel met mandaat
Rebel met mandaat5 feb. 2021 - 22:35

Jij komt duidelijk niet uit een refo-dorp. Dus ja, er is een heleboel mis met dit besluit. Dit komt neer op het verplicht stellen van een geloof en ik geloof niet in een god, zeker niet een die homo’s haat en van oorlog houdt

Bouwman2
Bouwman25 feb. 2021 - 18:26

Uiteraard, bidden of niet wordt democratisch beslist..Bidden en vloeken staat niet in het WvS. Dus als meerderheid dat wenst dan wordt wat de meerderheid wenst gerespecteerd. Dat is niet enkel in Oldebroek zo, dat geldt voor het hele land. Dus als de meerderheid vindt dat je strenger en nog strenger moet straffen, dan gebeurt dat ook mits via de wet. Als ik tegen de wet zou kunnen stemmen dat betekent dat dus niet dat ik ook zelf alsmaar rigider wil straffen maar dat ik een oprecht democraat ben. Democratie is er namelijk niet alleen voor jou, maar voor ons allemaal.

3 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie5 feb. 2021 - 20:26

Leuk en aardig, maar gezien het feit dat dat achterlijke opiumbegrip voor het volk blijkbaar niet aan democratie onderhevig is, heeft het ook gewoon geen plaats hierin. Het is niet zo dat wanneer deze gemeente besluit dat god niet bestaat, dit ook democratisch doorgevoerd zal worden. Geloof en politiek horen niet samen.

Tom Meijer
Tom Meijer5 feb. 2021 - 20:52

Deze gemeenteraad gaat in tegen de grondwet.

Marinus Calamari
Marinus Calamari5 feb. 2021 - 21:56

In artikel 6 van de Nederlandse grondwet wordt het recht op vrijheid van godsdienst aangeduid. Het artikel luidt: 1. Ieder heeft het recht zijn godsdienst of levensovertuiging, individueel of in gemeenschap met anderen, vrij te belijden, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet. 2.De wet kan ter zake van dit recht buiten gebouwen en besloten plaatsen regels stellen ter bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer en ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden. En, Bouwman dat betekent dus ook dat je het recht hebt om van andermans religieuze onzin gevrijwaard te blijven. Anderen mogen van mij tegen een wolkengeest praten tot ze een ons wegen, maar of ik daar aan meedoe of het respecteer bepaal ik zelf wel.

vdbemt
vdbemt5 feb. 2021 - 18:16

"“Het getuigt niet van respect dat de heer Dokter een democratisch vastgesteld onderdeel van de vergadering wil schrappen,” reageert het CDA." Dat betekent dat je er democratisch toe zou kunnen worden gedwongen deel te nemen aan geloofsbeleiding? Het moet niet gekker worden. Overigens is de brief van Kajsa Ollongren een verzoek. Geen verplichting (als het is zoals ik hier lees). Aan een verzoek hoeft geen gehoor gegegeven te worden. Achterlijk, dit. Ik zou uit de raad stappen.

2 Reacties
RaymondenJoop
RaymondenJoop5 feb. 2021 - 19:34

Ben het niet vaak met je eens, maar dit is inderdaad achterlijk.

DenFlexwerker
DenFlexwerker6 feb. 2021 - 9:36

Datzelfde CDA zou natuurlijk op de achterpoten staan als men geacht wordt een vergiet te dragen zoals Pastafari doen. Dan denk ik dat hele argument over democratisch onderdeel alleen maar op gaat als zij de meerderheid zijn.

DaanOuwens
DaanOuwens5 feb. 2021 - 17:57

Mooi toch. Als de meerderheid van de inwoners van zo'n kerkdorp dat wil geef hen die ruimte. Er zijn ook dorpen waarvan de meerderheid het dorp liever geheel wit hebben en geen allochtonen of vluchtelingen, zwarte piet moet zwart blijven en moskeeën gesloten. De bevolking van Nederland is erg divers. En in sommige delen van het land lokaal dus heel homogeen. Zolang men zich houdt aan de grenzen van de grondwet moeten mensen de ruimte daarvoor krijgen. De aanhang van de PvdA kan een dorp verderop gaan wonen en de VVD-aanhang voelt zich blijkbaar prima bij het verplicht bidden. Het is een illusie dat iedereen op elke plek in Nederland op de goede plaats is. Lijkt mij dat je moet voorkomen dat deze christenen alle Nederlanders hun bekrompen normen opleggen maar zolang het in een dergelijk dorp gebeurd is er geen probleem.

8 Reacties
Jozias2
Jozias25 feb. 2021 - 20:20

"Zolang men zich houdt aan de grenzen van de grondwet moeten mensen de ruimte daarvoor krijgen." Dat is nu precies het probleem, we kennen in Nederland de scheiding tussen Kerk en Staat. Een verplichte deelname mag dus niet.

Tom Meijer
Tom Meijer5 feb. 2021 - 20:53

schaam je.

DaanOuwens
DaanOuwens6 feb. 2021 - 7:10

@ Jozias Jij schrijft: we kennen in Nederland de scheiding tussen Kerk en Staat. Nee dat kennen we niet. Er zijn christelijke en islamitische politieke partijen. Dus "we" kennen geen scheiding tussen kerk en staat. Er staat ook nergens dat een deelname wordt verplicht. @ TomMeijer Jij schrijft: schaam je. Doe niet zo dom. Blijkbaar kiezen die mensen daarvoor. Blijkbaar is er ook de vrijheid om in andere gemeenten de eed op de bijbel als ongewenst te verklaren. Of een bepaalde opvatting op basis van geloof, zodat abortus niet mag. Er zijn talloze onderwerpen waarop er totale verdeeldheid is in Nederland. Geef die christelijken de ruimte voor hun opvattingen en claim de ruimte voor je eigen opvattingen. We zijn niet 1 samenleving. Voor normale mensen is er geen enkele reden om in dat dorp te wonen. Kennelijk vinden de christenen daar dat ze hun normen mogen opleggen aan anderen. Vertrekken dus.

vdbemt
vdbemt6 feb. 2021 - 10:01

Jongejonge. "Als de meerderheid van de inwoners van zo’n kerkdorp dat wil geef hen die ruimte. " Je kunt hen best die ruimte geven te bidden. Maar ze de ruimte geven een ander, niet of anders gelovigen te verplichten deel te nemen aan HUN gebed .......echt niet. Dat is geen democratie. Dat is dictatuur.

Marinus Calamari
Marinus Calamari6 feb. 2021 - 13:18

@Daan Ouwens "Voor normale mensen is er geen enkele reden om in dat dorp te wonen. Kennelijk vinden de christenen daar dat ze hun normen mogen opleggen aan anderen. Vertrekken dus." Ah, het aloude "Als het je niet bevalt, rot je maar op" Al problematisch genoeg op zichzelf, maar buiten jouw blijkbaar overgeprivilegieerde bubbel is het voor het gros van de samenleving niet eens haalbaar om "effentjes te verhuizen" als "het je niet bevalt". Verder kun je e.e.a. natuurlijk ook op christenen betrekken. Als christenen zich niet kunnen vinden hoe er vorm is gegeven aan VVR kunnen ze ook gewoon oprotten naar Zimbabwe of zo. En nee we hebben geen scheiding tussen kerk en staat, en ook geen seculiere samenleving. Hoog tijd om dat eens te gaan regelen dan.

Jozias2
Jozias26 feb. 2021 - 13:50

@Daan Jij zegt: "Er staat nergens dat deelname wordt verplicht". Er staat letterlijk: "De gemeenteraad van de zwaar-christelijke gemeente Oldebroek wil dat bidden een verplicht onderdeel is van de raadsvergadering waar alle gemeenteraadsleden aan moeten deelnemen. " Volgens mij vrij letterlijk 'verplicht' en 'moeten'... Voor wat betreft de scheiding tussen Kerk en Staat. Lees gerucht deze publicatie van het Ministerie van BZK en de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Dat weet jij ook hoe het zit. https://vng.nl/sites/default/files/2020-02/tweeluikreligieenpubliekdomein2019.pdf Met daarin: "De belangrijkste betekenis van het beginsel van scheiding tussen kerk en staat is dan ook dat de overheid geen geloof of wijze van geloofsbelijdenis mag voorschrijven of voortrekken. Met andere woorden, de overheid moet zich neutraal opstellen. Dat betekent ook dat de staat zich niet of zeer terughoudend zal bezighouden met de interpretatie van religie en zich niet zal bemoeien met interne geloofsaangelegenheden en/of aangelegenheden van religieus institutionele aard."

DaanOuwens
DaanOuwens6 feb. 2021 - 14:14

@ vdbemt Jij schrijft: Dat is geen democratie. Dat is dictatuur. Dat klopt. Zo werkt het vaak. Veel mensen zijn bereid anderen tegen hun zin te dwingen tot zaken die men zelf belangrijk vindt. En zeker christenen hebben die neiging sterk. Daarom staan ze bij abortusklinieken te protesteren om baas in iemand anders haar buik te zijn. Gewoon mijden dat soort lui en hard aanpakken bij abortusklinieken. @ Marinus Calamari Jij schrijft: ... het voor het gros van de samenleving niet eens haalbaar om “effentjes te verhuizen” als “het je niet bevalt”. Dat is niet waar. Iedereen kan verhuizen uit een ongewenste omgeving. Het gaat niet vanzelf, maar het is niet onmogelijk. Als ik zoiets opschrijf doe ik dat vanuit het besef dat het niet alleen de raad is maar ook de sfeer en cultuur op straat is, in sportclubs en op scholen. Ik ken dat soort kerkdorpen ook vanuit eigen waarneming en ervaring. Als dat niet je wereld is moet je er niet wonen of verhuizen. Dat is geen popiejopie tekst dat is iets wat ik oprecht meen. Verder krijg je die seculaire samenleving niet voor elkaar. En er er zijn nogal wat andere kloven die de samenleving net zo diep verdelen. Ik denk niet dat er een set waarden en normen is waar een ruime meerderheid van de Nederlanders zich in kan vinden. Het is de simpele werkelijkheid dat je wel kan vinden dat je gelijk hebt maar dat gelijk krijgen van heel veel Nederlanders is een onbereikbaar doel.

vdbemt
vdbemt6 feb. 2021 - 17:55

DaanOuwens " we kennen in Nederland de scheiding tussen Kerk en Staat. Nee dat kennen we niet. Er zijn christelijke en islamitische politieke partijen. " Dat laatste is natuurlijk waar. Maar daar is niet mee gezegd dat er geen scheiding van kerk en staat is. Deze partijen verbinden het weliswaar. Maar voor de staat is de scheiding er weldegelijk. Wat deze partijen vanuit hun geloof de staat toewensen, moet toch echt eerst door beide Kamers, die handelen volgens het principe 'scheiding tussen kerk en staat'.

Zwerfstein
Zwerfstein5 feb. 2021 - 17:31

"De lokale christenen baseren zich onder meer op een brief die minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren in 2019 schreef aan gemeenten." Maar in die brief staat toch juist dat er geen verplichting is? Dus dan baseert de PvdA zich op deze brief neem ik aan.

DenFlexwerker
DenFlexwerker5 feb. 2021 - 17:19

Ik raad Bert-Jan Dokter aan om te blijven zitten. Dit of nog beter: te vertrekken tot men gereed is. Hij kan niet verplicht worden om enige activiteit te verrichten op het gebied van godsdienst en gaan staan is dat. Elke mensenrechten hof gaat hier heel snel mee klaar zijn. En nee. het verkopen als respect tonen, gaat niet helpen. respect is immers iets wat gegeven wordt en niet kan worden afgedwongen. Het staat er trouwens slim: "...leden van de raad gevraagd te gaan staan.". Men weet dondersgoed dat dit niet afgedwongen kan worden. Papieren tijgers dood je het beste je hand in de bek te steken.

1 Reactie
ValsPlat
ValsPlat6 feb. 2021 - 9:55

Of een T-shirt dragen met de de opdruk "Alle geloof is bijgeloof".

JasDon
JasDon5 feb. 2021 - 17:16

Gewoon Macronmethode op loslaten, bestuurders vervangen met rijksambtenaren tot ze weer in staat zijn dat dorp normaal te besturen.

HappyBuddha
HappyBuddha5 feb. 2021 - 17:01

Misschien kan de PvdA dan aan het begin Robert Long draaien. Daar moet dan ook ruimte voor zijn: https://www.youtube.com/watch?v=qw4u1p41fIk Jezus Redt Toen 't christendom op aarde kwam en ieder mens het recht ontnam om zo te leven als hij dacht dat goed was. En heel de aardkorst dik bevlekt met bloed was. Werd het meteen de hoogste tijd dat heidenen na zware strijd door legers door de kerk geleid van hun cultuur werden bevrijd! Dat hield men eeuwen lang in stand vol liefde werd de rechterhand van dieven, slaven, kinderen en vrouwen. Als zij één misstap deden afgehouwen! Men zorgde voor een schuldcomplex wanneer je rondliep met iets geks of je te buiten ging aan seks je stond al snel bekend als heks!

Rolandb Gilead
Rolandb Gilead5 feb. 2021 - 16:55

Verplicht bidden....dus ook als je het eigenlijk niet wil. In dat geval is het Gods naam ijdel gebruiken, en dat is in strijd met de Tien Geboden. Want zo staat het in de Schrift: "De Heere zal niet ongestraft laten wij Zijn naam ijdel gebruikt." Daar is geen woord Frans bij.