Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gemeenten zakken weg in schulden

  •  
05-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
gemenete_300_01.jpg
Gemeenten, provincies, waterschappen staan nu voor meer dan 70 miljard euro in het krijt ... Kosten gestegen, maar lasten burger gelijk gebleven
In zeven jaar tijd zijn de schulden van lokale en regionale overheden met zo’n 40 procent gestegen, omdat de uitgaven hoger zijn dan de inkomsten. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg de totale schuldenlast 70,5 miljard euro.
Het grootste deel van de schulden komt voor rekening van de gemeenten: 52,2 miljard. Volgens het CBS zijn de oplopende schulden een gevolg van de crisis en de bezuinigingen bij de rijksoverheid.
Dat probleem lijkt alleen nog maar groter te zullen worden. Veel taken worden van de rijksoverheid overgedragen aan de gemeenten, zonder de daarbij behorende financiële middelen.
De schuldenlast is geen record, in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw bedroegen de schulden ook tussen de 70 en 80 miljard euro. In 2006 was de totale schuld teruggebracht tot 50 miljard.
Gemeenten gaan inmiddels over tot drastische bezuinigingen. Nadat eerder de culturele sector te maken kreeg met kaalslag is de beurt nu aan de sport. Al wordt die sector meer ontzien dan andere, blijkt uit een r ecessiepeiling die het Mulier Instituut in samenwerking met de Vereniging Sport en Gemeenten bij gemeenten uitvoerde.
BNG, de bank van de gemeenten, stelt dat ondanks de crisis de lasten niet gestegen zijn. De afvalstoffenheffing, in sommige gemeenten reinigingsrecht, is relatief gezien nog even hoog in als in 1998:
Gecorrigeerd voor de groei van het beschikbare gezinsinkomen is de afvalstoffenheffing van 1998 tot 2013 met gemiddeld slechts 0,1 procent per jaar gestegen. Huishoudens zijn dus gemiddeld gesproken in 2013 bijna een even groot deel van hun inkomen kwijt aan de afvalstoffenheffing als in 1998.
Die conclusie trekken de onderzoekers ook voor het geheel aan gemeentelijke lasten:
Huishoudens zijn tussen 1998 en 2013 meer gaan verdienen. Als we hiermee rekening houden, blijkt dat huishoudens jaarlijks gemiddeld een klein percentage meer betalen aan de gemeentelijke heffingen.
Photo credit: FaceMePLS / Foter / CC BY

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (37)

PeterDraman
PeterDraman5 jul. 2013 - 8:43

De BNG selecteert lekker in de heffingen, genoeg gemeentelijke heffingen zijn wel gestegen.

poelly12
poelly125 jul. 2013 - 8:43

het is toch knap dat je kunt schrijven dat de lasten niet gestegen zijn. Dat zijn ze wel, ze nemen alleen relatief een zelfde deel van het inkomen in beslag. Dus als de lonen van 1998 tot 2013 in Nederland met 20% gestegen zijn, zijn de inkomsten van de Gemeenten dat ook. Leren die ambtelijke ensen nou nooit om eens normaal te schrijven, maar alles te verbloemen ?

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai5 jul. 2013 - 8:43

De gemeenten hebben alles gewoon gelaten als het was. Dat betekend als je minder ontvangt er gewoon schulden ontstaan. En omdat ambtenaren absoluut niet kunnen rekenen zullen de schulden gewoon verder oplopen. En uiteindelijk zal de belastingbetaler deze knoeiers weer moeten helpen. Gewoon radicaal het mes erin geen maffe projecten meer geen slimme ambtenaren die denken winst te kunnen maken in vastgoed. Geen nodeloze subsidies etc. En als dat niet helpt gewoon onder curatele met deze geldsmijters.

ElChe
ElChe5 jul. 2013 - 8:43

Gemeenten hebben een te grote broek aan getrokken. Veel bestuurders denken dat zij het centrum van de wereld zijn en willen concurreren met wereldsteden. http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3470883/2013/07/05/Praatjesmakers-schnabbelen-zich-rijk-in-de-regio.dhtml

Sternenstaub
Sternenstaub5 jul. 2013 - 8:43

Het volgende is een exemplarisch voorbeeld dat laat zien dat de schuld voor dit landelijk, gemeentelijk budget-gate ligt bij de gemeenten zelf, want het staat volstrekt los van, en vond en vindt plaats nog vóór de overheveling van functies, taken en verantwoordelijkheden door het Rijk (zie mijn opmerkingen onderaan): "Zaterdag, 28 Januari 2012 om 11:49:43 | 1391 keer bekeken Borgman uit CDA vanwege prestigeprojecten Hoogeveen - Het ex-raadslid van het CDA heeft in het DvhN toegelicht waarom hij de raadsfractie heeft verlaten. De heer Borgman heeft sinds 2010 in de raad gezeten en gaat nu verder als eenmansfractie onder de naam Hoogeveen Transparant. Hij hoopt vanuit die positie vrijer te zijn om zaken waar hij kritisch tegenover staat aan de orde te brengen. Binnen het CDA had hij die ruimte niet omdat men daar als fractie moet stemmen. Als fractie moet men een geluid laten horen. Begrijpelijk maar niet gemakkelijk wanneer men als kritisch raadslid vragen heeft bij het aangaan van grote financiële risico's. De heer Borgman vindt het prima dat de gemeente Hoogeveen een hoog ambitie-niveau heeft maar maakt zich ernstig zorgen om de grote schulden die men daarmee heeft aangegaan. Toen er tijdens de vorige raadsperiode een ware schuldenexplosie plaatsvond, heeft hij zich daartegen verzet. Maar voor een dergelijk verzet was geen ruimte binnen de fractie. Vandaar dan ook dat hij verwacht nu in zijn eenmansfractie beter de zaken, die hij van belang vindt, voor het voetlicht te kunnen brengen." http://www.regiohoogeveen.nl/news/19840/Borgman-uit-CDA-vanwege-prestigeprojecten.html Slechts één van de ontelbare voorbeelden van gemeenten die geld dat naar de inwoners zou moeten gaan, verspillen aan veel te dure, vaak totaal nutteloze prestigeprojecten, die vaak nog ondeugdelijk worden uitgevoerd ook, waardoor ze nóg weer meer gaan kosten. Het is corruptie en incompetentie ten top, en aan de top, en de inwoners van dit soort gemeenten betalen er letterlijk en figuurlijk een zeer hoge prijs voor. Mijn eigen gemeente wordt in dit opzicht, en logischerwijze dan ook in allerlei andere opzichten, veeleer gerund door een soort maffia, dan bestuurd door een integere, verantwoordelijke gemeenteraad. En dan te bedenken dat deze affaire, dit budget-gate, een landelijk probleem is! Met dít incompetente, neoliberale Kabinet, is er geen hoop op verbetering, maar juist de zekerheid van verslechtering, en de ónzekerheid die dat geeft. Kies deze lieden dus nooit meer, raad ik u. Zij maken Nederland kapot; van het veen en het zand in het Noorden, tot Hoek van Holland aan de zee.

RaymondenJoop
RaymondenJoop5 jul. 2013 - 8:43

Probleem zit 'm in het feit dat politici die enige zeggenschap verworven hebben, de gemeenschap in 99% vd gevallen opzadelen met projecten waarvan een klein kind al kan zien dat het geldverspilling is. Maar ja, als opperijdeltuit wil je wel iets laten zien. Of het nu Almelo of Assen is, het komt in nagenoeg iedere gemeente wel voor. Een nieuw station dat niet nodig is, een nieuw (onnodig) gemeentehuis, een nieuw architectonisch verantwoord kantoor voor (semi) ambtenaren terwijl er leegstand is, etc etc... Ver weg van iedere realiteitszin wordt de verspilling steeds groter, niet zo gek dat we nu op ruim 70 miljard zitten, op naar de 100 miljard ergens in 2017? De verantwoordelijken interesseert het geen bal, ze willen de geschiedenisboekjes halen, ze willen iets betekend hebben, hun sporen nalaten. Dat ze daarmee 'eventjes' de consequenties buiten beschouwing laten, en de rest opschepen met een hoop ellende, daar zit men niet mee. Dat bewijst wel de grootste faal van dit moment: de EU 'Functioneert' ondertussen langer niet dan wel. En maar blijven trekken aan dit megageldverslindende dode paard. De organisatie staat, vermoedelijk besparen we heel veel geld als we degenen die de besluiten tav dit soortprojecten nemen even voor een jaartje of 10 op non-actief zetten. Van wethouder tot Rutte...het zou een verademing zijn

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin5 jul. 2013 - 8:43

Ziehier waar het bij besturen door de vvd om draait, op een verkapte manier laten ze de burger weten dat ze het zelf maar moeten uitzoeken, de landelijke overheid hevelt verantwoordelijkheden naar lagere overheden, als je daarbij naar believen in het budget snijdt hebben we twee vliegen in één klap, Zalm was een fervent aanhanger van deze politiek en begon ermee, een aanslag op wat de gemiddelde nederlander naar mijn mening onder een betrekkelijk zeker bestaan verstaat. Ik kan me voorstellen dat gemeenten zich voor financiële problemen gesteld zagen en daardoor tot drastische middelen overgingen om het te krappe budget te verruimen, met alle gevolgen van dien, in hoeverre persoonlijke goklust met andermans geld of pure pech een rol speelt weet ik niet maar ik denk dat het één het gevolg is van het ander.

JanVG2
JanVG25 jul. 2013 - 8:43

"BNG, de bank van de gemeenten, stelt dat ondanks de crisis de lasten niet gestegen zijn. " dat zou ik gaarne iets beter onderbouwd zien. Eén voorbeeld is nog niet voldoende om de stelling te bewijzen. De verwijzing naar de OZB lijkt me in deze noodzakelijk. Via deze `last' komt veel meer bij een gemeente binnen dan via de afvalheffing en deze vormt ook een groter aandeel van de uitgaven van de burger. Ik kan me vergissen maar voor mijn gevoel neemt de OZB jaarlijks een procentueel grotere hap uit mijn besteedbaar inkomen dan in 2000.

[verwijderd]
[verwijderd]5 jul. 2013 - 8:43

Wordt dat de overheden meer taken overboord gaan gooien en het de burgers zelf gaan laten regelen. Daar zijn net ook twee adviezen over uit gebracht. Gemeentes zijn vaak niet capabel genoeg om kosten te kunnen overzien en in de hand te kunnen houden door de te complexe structuren.

1 Reactie
lembeck
lembeck5 jul. 2013 - 8:43

Dat zou een manier zijn. Maar de meeste gemeenten zullen en moeten overal controle op vast houden, anders raken ze macht kwijt. Dus liever nog meer schulden dan de burger de kansen geven.

[verwijderd]
[verwijderd]5 jul. 2013 - 8:43

het kan aan mij liggen echter gemeentes worden toch meteen onder toezicht gesteld als ze een negatieve algemene reserve krijgen? het lijkt mij waarschijnlijker dat het hier om investeringsschulden gaan

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger5 jul. 2013 - 8:43

U doelt op een gemeente met een artikel 12 status? Volgens mij vallen gemeentes daaronder als ze er een financieele wanboel van hebben gemaakt. anders zouden volgens mij zo'n beetje alle gemeentes hieronder vallen, volgens mij waren het er (toen ik nog in Nederland woonde) er maar een paar.

JoopSchouten
JoopSchouten5 jul. 2013 - 8:43

Flikker eerst al die aviesburootjes eruit.

3 Reacties
Grozny
Grozny5 jul. 2013 - 8:43

Laat ze gelijk alle incompetente wethouders ect... meenemen.

Grozny
Grozny5 jul. 2013 - 8:43

Gemeenten mogen zelf ook eens kritisch naar hun uitgaven kijken, in veel dorpen wordt een heel thuiszorg gebouw gehuurd voor 3 mensen per maand terwijl al die mensen 4km verderop geholpen kunnen worden.

lembeck
lembeck5 jul. 2013 - 8:43

En ambtenaren die nog een paar jaar mogen rondlopen met volledig salaris, maar die zo goed als niets meer doen... Onze griffier loopt nog een aardige tijd zo mee, maar die ontslaan, of aandringen dat hij ontslag neemt schijnt duurder te zijn dan deze tijd nog het volle salaris te incasseren. Ik denk dan: als dat zo is, waar is de gemeente dan bang voor?

omaoeverloos
omaoeverloos5 jul. 2013 - 8:43

Waterschappen geven momenteel een vermogen uit onder druk van de klimaathoax. Waar we dan wel weer mooie stukjes natuur voor terugkrijgen, dat dan weer wel. En gemeenten, tja, die zitten met enorme lappen bouwgrond in de maag. Dat krijg je ervan als je als gemeente zelf projectontwikkelaartje wilt spelen.

1 Reactie
lembeck
lembeck5 jul. 2013 - 8:43

Nee, je ziet liever dat je huis onderloopt? Of woon je niet langs een rivier, beek, of kanaal, of meer? Die bewoners denken daar echt anders over.

insignia
insignia5 jul. 2013 - 8:43

"Gemeenten zakken weg in schulden" - ja hoe zou dat nu komen? U mag 3 keer raden maar als u afschuiven van lasten door deze regering naar de gemeenten opgeeft mag u doorgaan voor de hoofdprijs.

1 Reactie
lembeck
lembeck5 jul. 2013 - 8:43

Deels, Klaas. Ze kunnen ook zelf niet met geld omgaan, leven er luxueus van en leggen de rekening bij de burger neer. Ook dat gebeurt.

[verwijderd]
[verwijderd]5 jul. 2013 - 8:43

Omdat de OZB voor gebruikers is afgeschaft zou het percentage van ons inkomen dat we anno 2013 kwijt zijn aan gemeentelijke heffingen beduidend lager moeten liggen dan in 1998. Het is schandalig dat dit niet het geval is, met andere woorden dat gemeenten gewoon andere belastingen hebben verhoogd of nieuwe belastingen hebben ingevoerd. Volksverlakkerij.

1 Reactie
lembeck
lembeck5 jul. 2013 - 8:43

Denk je echt dat de OZB voor huurders is afgeschaft? Wat bijzonder gedacht, zeg. De OZB moet betaald worden door de verhuurders en geloof me, die rekenen dat echt wel door in de kale huur, die elke huurder betaalt. Erg naïef, Blits. Zoals bij veel dingen roep je weer iets zonder dat je weet waar het over gaat. De echte 'onderbuik' dus.

[verwijderd]
[verwijderd]5 jul. 2013 - 8:43

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
ElChe
ElChe5 jul. 2013 - 8:43

"Het is maar goed dat er een professioneel en stabiel kabinet zit. Je moet er niet aan denken dat deze problemen door de PVV, de SP en 50plus opgelost moeten worden. Dat zou een complete puinhoop worden." Een deel van de puinhoop wordt juist veroorzaakt door maatregelen van dat zogenaamde "professionele en stabiele" kabinet van jou. Wanneer je taken afschuift zonder een fatsoenlijke bijbehorende financiering kun je wachten op de ondergang van de titanic's. De ijsbergen komen dan vanzelf.

lembeck
lembeck5 jul. 2013 - 8:43

Ik denk dat de problemen grotendeels opgelost kunnen worden door de SP en 50PLUS en de PvdD, maar de grote partijen geven deze partijen geen kans en blijven hun braaksel erover uitgooien. Alles voor Europa? Dan moet je rekening houden met het failliet van ons sociaal gevoel en zo te lezen gaan we de goede kant op daarmee. Zoals altijd zit ook jij muurvast in je eigen dogma's.

pieterpan2
pieterpan25 jul. 2013 - 8:43

Het verkiezingsprogramma van de PVV was verreweg als beste doorgerekend door het CPB en ook het programma de SP kwam er goed uit. Het is zeer populistisch van jou om iedere keer factfree partijen als populisten weg te zetten, Erwin. Het zijn toch echt de 4 grote traditionele partijen geweest dit land naar de klote hebben geholpen en aan de EU hebben uitgeleverd.

meijerlahn
meijerlahn5 jul. 2013 - 8:43

Zo schromen gemeentes niet, ondanks dat ze geen cent te makke hebben, om hun eigen gemeentepaleisjes te willen bouwen http://programma.vpro.nl/deslagomnederland/afleveringen/seizoen1/aflevering4.html

2 Reacties
lembeck
lembeck5 jul. 2013 - 8:43

Weer Deventer.... Maar ook hier is een paleis neergezet dat een dikke 35 miljoen gekost heeft (55.000 inwoners). En nu komen ze parkeerruimte tekort. Dat braakliggende stuk land kopen en er parkeerplaatsen op maken kost nog eens 5 miljoen. Er is hier een wethouder opgestapt na een BING rapport over verstrengeling van het eigen architectenbureau, de aankoop van de bouwgronden (hebben we heeeeel veel van hier) en het bouwen van sociale huurflats. Nu wordt er door het enige raadslid zonder speciale opleiding om te kunnen werken als raadslid, en met 99% tegenwerking van alle andere raadsleden en het College van B&W, geroepen dat we het BING voorbij gestreefd zijn en dat we nu moeten wachten op invallen door de rijks recherche. In een paar maanden tijd van een tekort per hoofd van de bevolking van ongeveer 2500 naar 7700 euro gegaan. Opvallend dat een notoir blogger zich opeens nogal gedeisd lijkt te houden en liever mensen aanvalt die roepen dat het NULLEN zijn, dan die persoon gelijk te geven. Maar wat wil je... de blogger is van de VVD...

lembeck
lembeck5 jul. 2013 - 8:43

https://www.google.nl/search?gs_rn=19&gs_ri=psy-ab&tok=35C-wRfEiqjo1nEuwjIzmw&cp=17&gs_id=gi&xhr=t&q=gemeentehuis+lansingerland&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.48705608,d.ZWU&biw=1143&bih=680&um=1&ie=UTF-8&hl=nl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=V1TYUd-ECcXXPPf1gaAH 35 miljoen. En daar komt nog eens 5 miljoen bij voor een parkeerplaats. De helft van het gebouw staat leeg, of wordt verhuurd aan derden. Deze gemeente heeft bv de belastingen afhandeling uitbesteed aan een speciaal bedrijf. De ambtenaren zijn naar huis gestuurd. Dit gebouw heet in de volksmond: Het Paleis. Er is een oprit en een gracht, maar nog geen ophaalbrug. Onpersoonlijk, super groot en er hangt m.i. een nare sfeer in dat gebouw.

[verwijderd]
[verwijderd]5 jul. 2013 - 8:43

En al die gemeenteraadsleden zijn door "U' op democratische wijze gekozen. Tsja.

1 Reactie
lembeck
lembeck5 jul. 2013 - 8:43

Tamelijke quatsch. Men kiest een partijgenoot, of een partij waarvan ze hopen dat die hen uit de wind zal houden. Achteraf stijgt er boven veel gemeenten een boos en gefrustreerd gemor uit. De burger heeft zich weer laten bedotten voor het geld... Ik heb deze raad en dus indirect dit College niet gekozen. De enige aanvaardbare waren GroenLinks en een onafhankelijk raadslid. Niet van mijn kleur, maar in maart 2014 zal ik weer op hem stemmen. We hebben hem keihard nodig en mijn partij is niet klaar om al in de Raad te komen. Superjammer, dat wel.

[verwijderd]
[verwijderd]5 jul. 2013 - 8:43

"Gemeenten, provincies, waterschappen staan nu voor meer dan 70 miljard euro in het krijt ... Kosten gestegen, maar lasten burger gelijk gebleven" Ambtenaren: de plaag van de samenleving. Als de samenleving het ambtelijke geboefte niet weet te stoppen zullen ze ons totaal ruïneren.

2 Reacties
lembeck
lembeck5 jul. 2013 - 8:43

Dat denk ik ook, Donald. Bombastische figuren die doen, alsof zij alle kennis in huis hebben en exact weten hoe alles moet reilen en zeilen. Niet waar natuurlijk. Gewone burgers die zich oorspronkelijk eerlijk wilden inzetten, maar eenmaal onderworpen aan de partij doctrine en fractie mores of omgekeerd - is toch 1 pot nat - gaat het snel mis. Ik ben lid van de SP en we richten met een werkgroep een afdeling op. Gelukkig hoef ik me geen zorgen te maken dat ik in de Raad zal gaan komen. Afgezien daarvan heb ik bij voorbaat al gezegd dat ik informatie aanreik en de lijst zal duwen. Ik ben 64 - geen trek meer in braaf knikken, want ja, ook bij de SP werkt dat gewoon zo. Alleen bij een onafhankelijk raadslid niet. Maar die wordt dan ook iet gepruimd door Raad en College hier. En toch zit die meneer 90% raak met zijn opmerkingen en observaties. Kennelijk is dat de enige manier om onafhankelijk te kunnen blijven. Maar dat vergt ook discipline om niet toch maar makkelijk mee te gaan met Raad en College. Zwemmen tegen de stroom in doet hij. Niet mijn kleur, maar petje af voor deze vechter.

533604
5336045 jul. 2013 - 8:43

Ik heb de gemeente van Tenboer eens aangeschreven dat het een schande is dat 12 miljoen euro schuld rust op 7000 inwoners vanwege grond expansiedrift. Ja mensen ik kreeg nog antwoord ook Het is de bedoeling dat grond door het ministerie wordt "afgewaardeerd" ( dus alle belastingplichtigen betalen mee ) en alsmede de gemeensschap mee pijn leidt Geachte heer, Uw mail van 17 juni heb ik ontvangen en gelezen. Als burgemeester reageer ik daarop, enerzijds omdat u mij rechtstreeks adresseert en anderzijds omdat ik de voorzitter van de Raad en het college ben. Allereerst moet me van het hart dat de toon die u aanslaat in uw mail en de bewoording die u kiest, ongepast zijn. In een fatsoenlijke communicatie tussen mensen, ongeacht hun functie en positie in de maatschappij, kunnen klachten en verwijten ook in andere bewoording worden geuit. De inhoud van uw verwijt begrijp ik wel. Ik wil daarop ook reageren, sterker vind het mijn plicht om daarop te reageren. Bestuurder zijn betekent namelijk ook verantwoording willen afleggen. Toen mijn voorgangers in 2007 overgingen tot aankoop van de grond, waren er nog geen signalen dat er een banken crisis, een economische crisis en een crisis op de huizenmarkt zouden ontstaan. De tijdgeest in die jaren was in Nederland en breder, in geheel Europa, gericht op economische groei en het oplossen van de tekorten op de woningmarkt en arbeidsmarkt. Dat was niet een idee dat alleen in Ten Boer was bestond. In het samenwerkingsverband Regio Groningen Assen, waar Ten Boer deel van uit maakt, was de woningmarkt het grote probleem dat om een oplossing vroeg. Hoe voorkomen we dat met de bouw van al die, toen nog noodzakelijk gedachte woningen, het groene karakter van Centraal Groningen en Noord Drenthe om zeep wordt geholpen. In dat kader paste ook de uitbreiding van het dorp Ten Boer. Dus toen zich de mogelijkheid voor deed om gronden aansluitend aan het dorp aan te kopen is dat gedaan. Een aantal jaren en een banken- en economische- crisis later kunnen we constateren dat de aankoop van die gronden een verkeerde beslissing is geweest. Maar dat is met de kennis van 2013. In 2007 zag de wereld er totaal anders uit. Sterker, bij mijn installatie in 2009 werd de grondaankoop voor Woldwijk nog niet als een probleem gezien. Overigens is de situatie gelukkig minder dramatisch dan u in uw mail schetst. De rentelast bedraagt nu 35.000 euro per maand, niet 1 miljoen euro per maand zoals u stelt. Aanmerkelijk minder maar toch nog een veel te hoog bedrag voor onze begroting. De keerzijde is dat het toenmalige beleid om grond aan te kopen, onze gemeente geen windeieren heeft gelegd: het nieuwe centrum van Ten Boer alsmede verbeteringen van vele voorzieningen in de dorpen zijn met de opbrengsten uit de aan - en verkopen van grond gerealiseerd. Dan uw vraag: hoe nu verder? Wel, wij zijn in gesprek met het Ministerie van Binnenlandse Zaken om, met hulp van het rijk, de tekorten, ontstaan door de afboeking op de waarde van de grond, op te lossen. Het gaat nadrukkelijk niet om onze reguliere begroting; die is prima op orde. In oktober van dit jaar weten wij meer over de (on-)mogelijkheden om samen met het ministerie ons probleem op te lossen. Waarbij het overigens helder is dat ook met hulp van het ministerie er door de gemeente pijn zal moeten worden geleden. Tenslotte legt u de schuld voor dit alles bij "de politiek". Aan de andere kant geeft u er ook blijk van zelf een uitgesproken opvatting te hebben. Maar die opvatting heeft ook wel iets van "de beste stuurlui...." U kunt er ook voor kiezen om zelf politiek actief te worden en ook daadwerkelijk iets te doen met uw mening. Met vriendelijke groet, N.A. (André) van de Nadort burgemeester van Ten Boer

2 Reacties
lembeck
lembeck5 jul. 2013 - 8:43

Gossie, lijkt hier wel.... alleen zijn de bedragen wel groter doordat ze nog steeds grond aankopen, er een tractor overheen sturen en dan is het goedkoper geworden grond zomaar ineens. Zowel college als Raad zijn het griezelig vaak eens met elkaar. Onze lokale bloggers zijn iets minder actief inmiddels, maar soit - vakantie.... Ze hebben toch al veel naar boven gehaald. Raar is dat overal deze gemeenteraden en colleges zomaar door mogen gaan. Zou het te maken kunnen hebben met zelfverrijking? Ze worden er in elk geval niet armer van. De burgers wel. Vooral de burgers die al van een minimum moeten rondkomen.

meijerlahn
meijerlahn5 jul. 2013 - 8:43

"Ja mensen ik kreeg nog antwoord ook". ---------------------------------------- Het klinkt heel cliché, maar ze noemen dit ook wel "de arrogantie van de macht".