Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gemeenten slordig met persoonsgegevens kwetsbare kinderen

  •  
25-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-04-25-om-16.49.25
De privacy van jongeren en ouders in de jeugdhulp wordt onvoldoende beschermd en er zijn geen duidelijke regels over het gebruik van persoonsgegevens. Daarvoor waarschuwen zes belangenorganisaties in een maandag verschenen onderzoek.
Door het ontbreken van heldere regelgeving, wetens gemeenteambtenaren en jeugdhulpmedewerkers vaak niet hoe ze met de gegevens om moeten gaan, zo zeggen de organisaties. ‘Omdat heldere wettelijke kaders ontbreken, hanteren gemeenten verschillende regels. Zo vraagt de ene gemeente alle oude medische dossiers op, terwijl de andere dit niet nodig acht.’
Een week geleden werd ditzelfde probleem ook al aangekaart door de Autoriteit Persoonsgegevens. Uit hun onderzoek onder 41 gemeenten bleek dat ‘geen enkele gemeente’ de wettelijke spelregels kende en correct toepaste. Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Gemeenten die, zo blijkt nu, geen benul hebben van welke privé-informatie ze mogen opvragen en uitwisselen. Zo kan het voorkomen dat een ouder zich laat afschrikken door de hoeveelheid informatie die een gemeente opvraagt, terwijl die gemeente daar wettelijk geen toestemming voor heeft.
Het rapport van maandag kwam tot stand door medewerking van LOC Zeggenschap in zorg, Ieder(in), LPGGz, Ouderkracht voor ‘t Kind, UW Ouderplatform en Zorgbelang Nederland. Het is inmiddels aangeboden aan de ministeries van Volksgezondheid en Veiligheid en Justitie.
Bron: NOS cc-foto: Roberto Volterra
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.