Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gemeenten neuzen in gegevens bekende Nederlanders

  •  
09-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
neuzen
Bij 18 procent van onderzochte gemeenten werd privacy BN-ers onnodig geschonden ... Slechts 4 procent heeft beveiliging persoonsgegevens op orde
Nederlandse gemeenten slagen er niet in om persoonsgegevens van inwoners voldoende te beveiligen. Slechts 4 procent van de onderzochte gemeenten heeft voor het opvragen van persoonsgegevens via Suwinet voldoende beveiligingsmaatregelen getroffen. 13 procent van de gemeenten voldoet aan geen van de onderzochte normen voor informatiebeveiliging. Dit concludeert de Inspectie SZW in haar rapport over informatiebeveiliging bij gemeenten. Gemeenten, UWV en SVB wisselen voor de uitkeringsverstrekking en handhaving persoonsgegevens uit. Het gaat daarbij onder meer om inkomsten, uitkeringsgegevens, autobezit en diplomagegevens en examenresultaten. De Inspectie heeft het onderzoek bij 80 gemeenten uitgevoerd.
Buiten de belabberde algemene score, is een zorgwekkend detail dat de Inspectie tijdens het onderzoek geconstateerd heeft dat 13 van de 80 onderzochte gemeenten (18%) in 2012 gegevens van bekende Nederlanders hebben geraadpleegd, zonder dat hiervoor een goede reden is gegeven. De inspectie hanteerde voor deze controle een beperkte lijst met 100 willekeurig geselecteerde bekende Nederlanders. In werkelijkheid zijn er enkele duizenden bekende Nederlanders van wie gegevens via Suwinet kunnen worden geraadpleegd.
cc-foto (Paul Groot imiteert Filemon Wesselink): Roel Wijnants

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

[verwijderd]
[verwijderd]9 nov. 2013 - 10:11

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Diantha2
Diantha29 nov. 2013 - 10:11

Waarom zou een uitkeringsorganisatie inzicht hebben in de schulden van een bokser? Hebben die toegang tot het BKR?

lembeck
lembeck9 nov. 2013 - 10:11

En waarom zouden bekende Nederlanders niet net, als gewone (!! ?) Nederlanders nagezocht mogen worden? Bestaat er verschil tussen de bekende en onbekende Nederlanders? Als ze gebruik maken van uitkeringen dienen ook zij gecontroleerd te worden. Dat daargelaten is die ziekte van mensen bespioneren kennelijk zeer besmettelijk en kunnen overheden er maar geen genoeg van krijgen. Mijn vraag is, wie graaft diep en ver genoeg in het verleden om deze Overheidsmedewerkers te controleren, of ze nooit eens een misstap begaan hebben? Want dat is dus helaas nodig. De Veramerikanisering begint zo langzamerhand de spuitgaten uit te lopen. Helaas is terugzoeken/slaan kennelijk hard nodig geworden.

3 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman9 nov. 2013 - 10:11

[En waarom zouden bekende Nederlanders niet net, als gewone (!! ?) Nederlanders nagezocht mogen worden? Bestaat er verschil tussen de bekende en onbekende Nederlanders? ] Dat is het punt niet. Er hoort alleen maar in uitzonderingsgevallen gezocht te worden. Als er verdenking is op fraude oid. Aan deze zoekacties kun je zien dat er geen enkele controle is op de noodzaak. Als ze het van willekeurige mensen waren nagegaan, zou iedereen kunnen roepen dat die mensen dan vast ook wel ergens van waren verdacht.

Diantha2
Diantha29 nov. 2013 - 10:11

Ik ken iemand via via die voor een ziekenhuis iets met dossiers en digitalisering doet, en op feestjes opschepte over het kunnen opzoeken van eenieder aanwezig op het feestje en alle bekende Nederlanders die bij dat ziekenhuis lopen. Dat bedoelen ze dus met het onnodig opvragen van gegevens van bekende Nederlanders.

MichelReiziger
MichelReiziger9 nov. 2013 - 10:11

Op BBC lieten ze eens zien wat werknemers doen van surveillance bedrijven met bewakingscamera's , dan vooral proberen de bekende Engelsen te bespioneren en volgen voyeurisme 2.0