Gemeenten negeren etnische segregatie op scholen
• 09-10-2013
• leestijd 2 minuten
Speciaal beleid om vorming van 'zwarte' en 'witte' scholen te vermijden opgegeven
Veel gemeenten nemen niet langer de moeite om speciaal beleid te ontwikkelen om etnische segregatie op scholen te voorkomen. De afgelopen jaren heeft hun beleid te weinig opgeleverd, waardoor ze de moed hebben opgegeven. Dat schrijft dagblad Trouw.
Uit een onderzoek van het Kohnstamm Instituut namens Forum, instituut voor multiculturele vraagstukken, blijkt dat gemeenten het wettelijk verplichte overleg over etnische segregatie met scholen, vaak is stilgevallen. Het aantal gemeenten dat geen overleg meer voert over het voorkomen van ‘zwarte’ en ‘witte’ scholen is gestegen naar 40 procent. Eén van die gemeentes is Rotterdam. In Rotterdam is men overgestapt van actief beleid naar slapend beleid.
Het ministerie van Onderwijs meent dat het zich niet moet bemoeien met hoe gemeenten omgaan met het voorkomen van etnische segregatie. Het is aan de gemeenten om daar beleid op te voeren. Die klagen echter dat het overheidsbeleid zo gefocust is op kwaliteit, dat het moeilijk is om daar ruimte in te vinden voor ander beleid. Bovendien willen schoolbesturen vaak niet aan de keuzevrijheid van ouders tornen. “Schoolbesturen onderschrijven het belang van gemengde scholen, maar zijn vaak huiverig om vergaande afspraken te maken. Ze tornen niet graag aan de keuzevrijheid van ouders en zien de bemoeienis van de gemeente als een inbreuk op hun autonomie”, aldus het ministerie.
Zeki Arslan van Forum hekelt de keuzes die de gemeenten en scholen maken:
Zeventig procent van de schoolbestuurders vindt segregatie in het onderwijs onwenselijk, maar zodra het over een juiste aanpak gaat, zetten ze de hakken in het zand. Gemeenten roepen dat er bij hun geen segregatie is, maar dat is niet gebaseerd op feiten. Meten is weten. Ze weigeren gewoon te meten.