Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gemeenten mogen niet verdienen aan identificatieplicht

  •  
09-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
109 keer bekeken
  •  
ANP-ID-kaart_300.jpg
Update: Gemeenten mogen per direct geen leges meer vragen voor ID-kaart ... Hoge Raad: Identificatieplicht maakt ID-kaart zuiver verplicht
Gemeenten mogen niet langer extra geld in rekening brengen voor een identiteitskaart. De burger betaalt voortaan alleen de drukkosten van het document dat maximaal 43,89 euro mag kosten. Volgens de Hoge Raad kan niet worden gezegd dat de aanschaf van de ID-kaart een overwegend individueel belang dient. Daarom mogen gemeenten geen belasting meer heffen op het document.
De Raad oordeelde dat de enige redenen waarvoor mensen een ID-kaart aanschaffen de geldende identificatieplicht is. Daarmee is het belang van de kaart groter voor de overheid dan de burger. Volgens de regels mogen gemeenten alleen leges heffen over diensten die in overheersende mate een belang van een individueel burger dienen, zoals bijvoorbeeld geldt bij bijvoorbeeld een rijbewijs of een paspoort.
Ook de ID-kaart kan een individueel belang dienen wanneer een burger door de EU wil reizen. ‘Maar of de aanvrager het daar ook daarvoor zal gebruiken, is niet objectief vast te stellen’, aldus de Hoge Raad. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat de uitspraak bestuderen en daar op korte termijn over in overleg met minister Donner (Binnenlandse Zaken). Staatssecretaris Ank Bijleveld zei vorig jaar dat een gratis verstrekking van de kaart de rijksoverheid volgens de eerste schatting 90 miljoen euro aan leges kost.
Update 17.20
Minister Donner (Binnenlandse Zaken) heeft zich bij de uitspraak van de Hoge Raad neergelegd. Gemeenten mogen van hem per direct geen leges meer vragen voor een identiteitskaart. Binnenkort overlegt hij met de gemeenten over de financiële consequenties van de uitspraak van de Hoge Raad. De Tweede Kamer moet hij ook nog laten weten of hij wetten en regels gaat aanpassen.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos9 sep. 2011 - 11:06

Ik vind 43,85 overigens nog gestoord veel geld voor een ID. Waar gaat dat geld naar toe?

Joeri2
Joeri29 sep. 2011 - 11:06

"de eerste schatting 90 miljoen euro aan leges kost. " Nee, niet kost, maar minder opbrengt. De oplossing daarvoor is echter eenvoudig: afschaffen van ingevoerde identificatie plicht. De id plicht heeft overigens niet 1 geval meer delicten opgelost.

Michiel Online
Michiel Online9 sep. 2011 - 11:06

nou ja ehm, hier ben ik. je kan me zien, horen, voelen, ruiken, etc. ik heb mijn pasje mee omdat er wat nummers op staan. handig als iemand mij niet kan zien, horen, voelen, ruiken, etc. ik ben nogal vergeetachtig dus wil verder geen gedoe met papieren en pasjes. wat in mijn portemonnee zit blijft er lang in. denk maar niet dat ik ga betalen als ik mijn pasje vergeet. dan mag je me opsluiten, boetes geven, verhogen zelfs of wat dan ook. ik blijf erbij dat ik gewoon mezelf ben en er is geen boete die daar iets aan gaat veranderen.

DikBrix
DikBrix9 sep. 2011 - 11:06

Leuke uitspraak :-)). Werd tijd. Alle begin is moeilijk, maar wie weet waar dit nog toe leidt. Bovendien heeft Donner gezegd dat hij het aantal landen waar je met een ID-kaart terecht kan sterk wil beperken, uitsluitend nog de EU. (Waarschijnlijk tot zijn chagrijn, want dat moet hij volgens EU-wetgeving, anders had hij daar ongetwijfeld alleen NL van gemaakt). De prijs van een paspoort, die de rijksoverheid incasseert, mag wel omhoog. En dat brengt elke 5 jaar (!!) flink geld op. Pure belastingheffing dus. In feite een verkapte 'bezuiniging'. Overigens vind ik de redenering dat een ID-kaart voornamelijk een staatsbelang zou dienen en een paspoort niet, een nogal vreemde redenering. Als men naar welk land dan ook wil reizen, zijn de verplichte documenten altijd door staten opgelegd. Geen enkele burger, waar ook ter wereld, heeft daar persoonlijk belang bij. Integendeel zelfs. Om die reden zouden alle identificatie- en reisdocumenten gratis behoren te zijn

drsAndus
drsAndus9 sep. 2011 - 11:06

Raar!!! Nu staat het er ineens anders! http://www.nu.nl/politiek/2611544/identiteitskaart-per-direct-gratis.html

christiaane
christiaane9 sep. 2011 - 11:06

Binnenlandse Zaken schat dat deze uitspraak 70 tot 80 miljoen euro gaat kosten. Dat wordt dus weer ergens anders teruggehaald ...

[verwijderd]
[verwijderd]9 sep. 2011 - 11:06

Jammer, net aangeschaft.

1 Reactie
caquerlaque
caquerlaque9 sep. 2011 - 11:06

kun je dus je geld terug krijgen (mits dat minder dan 6 weken geleden is)

Yggdrasil
Yggdrasil9 sep. 2011 - 11:06

De burger betaalt voortaan alleen de drukkosten van het document dat maximaal 43,89 euro mag kosten ============== Een dode mus dus

1 Reactie
Lucifer2
Lucifer29 sep. 2011 - 11:06

Nou ja, ik neem aan dat de (Vereniging van) Gemeenten een Europese Aanbestedingsprocedure moet(en) volgen. Als ik drukker was, hetgeen ik niet ben, zou ik nou niet meteen op €43,89 per sukkelig klein kaartje drukkosten inzetten..... Maar wellicht gaan men onder één (alu) hoedje samenspannen en komen ze precies op €43,89 per kaartje drukkosten uit....

Patrick Faas
Patrick Faas9 sep. 2011 - 11:06

Heel goed nieuws, dank en kussen aan de Hoge Raad. Toevallig is dit een onderwerp waarover ik me al heel lang druk maak. Een overheid die burgers verplicht iets te kopen maakt zich schuldig aan afpersing. Voor mensen die geen geld hebben of schulden was het onmogelijk een identiteitskaart te kopen en toch was het op straffe verplicht. Hetzelfde geldt trouwens voor de verplichting tot een commerciële zorgverzekering. In de USA, waar Obama zoiets overwoog, is het ongrondwettelijk verklaard om burgers te dwingen een commercieel product te kopen. Waarom mag het hier dan wel? Pure afpersing! Hoge Raad, doe er iets aan.

1 Reactie
caquerlaque
caquerlaque9 sep. 2011 - 11:06

Volgens mij kan het inderdaad ook niet ; die verplichting op de zorg. Vervelende is dat het gevolg van zo'n uitspraak gaat zijn dat de mensen die waarschijnlijk de kwetsbaarste groep zijn voor zorg dat dan helemaal niet meer kunnen betalen. Er is maar een oplossing; het ziekenfonds moet weer terug bij de laagste inkomens .