Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gemeenten die kiezen voor zorgcowboys krijgen de FNV op hun dak

  •  
23-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
zorgcowboy

© cc-foto: Konstantin

Nu TSN op het randje van de afgrond staat, roepen we alle 280 gemeenten waar TSN actief is, de wet na te leven
De VNG maakte afgelopen najaar afspraken met het kabinet én met de FNV over goede thuiszorg. Maar nu de vakbond gemeenten die tóch met zorgcowboys in zee gaan op hun verantwoordelijkheid wijst, keert de Vereniging Nederlandse Gemeenten zich opeens tegen de FNV. Dit is de omgekeerde wereld, betoogt Gijs van Dijk uit het FNV-bestuur: ‘de VNG kan zich beter richten tot gemeenten die de zorg slecht regelen’. 
Hoe goed jouw thuiszorg geregeld is, hangt af van de gemeente waar je woont. De FNV is voor goede zorg en daarom houden wij scherp in de gaten met welke zorgwerkgevers gemeenten in zee gaan. Op onze site houden we dat allemaal bij: kiezen gemeenten voor zorgcowboys en een verdere race to the bottom? Of toch liever voor een betrouwbare partij?
En nu komt het. Het initiatief van de FNV kon afgelopen week op forse kritiek rekenen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. ‘VNG vraagt FNV lokale besluitvorming te respecteren.’ Wat betekent die oproep van de VNG nou eigenlijk precies? Dat wij als vakbond akkoord moeten gaan met massaontslagen? Dat wij uurtarieven pikken van 10 euro? Dat wij wegkijken als zorgwerk gedaan wordt zonder loon, dus door mensen in de bijstand? No way! Dat hebben FNV’ers de afgelopen dagen ook laten zien in Bronckhorst: we willen echt dat gemeenten kiezen voor goede zorg.
De afgelopen jaren is besloten om meer taken en verantwoordelijkheden aan gemeenten te geven. Denk aan de thuiszorg, denk aan begeleiding van mensen die langdurig werkloos zijn. De FNV heeft altijd gewezen op de gevaren van deze ‘transitie’, vooral omdat de gemeenten de nieuwe taken moeten doen met fors minder geld. Iedereen weet hoeveel acties zorgmedewerkers hebben gevoerd – daarmee hebben we als FNV de bezuinigingen fors teruggedrongen.
Wat we met die acties ook hebben bereikt is een afspraak met de VNG en met staatssecretaris Van Rijn om de race naar beneden in de thuiszorg te stoppen, met de erkenning dat de ondersteuning thuis de komende jaren van steeds groter belang wordt. Dat betekent bijvoorbeeld een einde aan het nep-ZZP-schap in de thuiszorg (de alfahulpconstructie) en erkenning van de zorgtaken van medewerkers, ofwel: eerlijke betaling.
Actie voeren blijft nodig. Nu TSN op het randje van de afgrond staat, roepen we alle 280 gemeenten waar TSN actief is, de wet na te leven. Dat betekent onder meer dat gemeenten de koppeltjes van thuiszorger en cliënt en de arbeidsvoorwaarden in stand houden. Buurtzorg is een van de werkgevers die de koppeltjes in stand houdt en de arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers garandeert. Met de acties in Bronckhorst hebben de zorgmedewerkers bereikt dat er gekozen is voor goede afspraken met zorgorganisaties Markenheem en Zorgkompas. Actie loont! Nu de rest van de gemeenten nog. Want gemeenten die tóch met zorgcowboys in zee dreigen te gaan, krijgen de FNV op hun dak.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.