Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Gemeenten: Geen straf voor illegaal verblijf

  •  
04-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-asielzoekers300_02.jpg
Vereniging Nederlandse Gemeenten: Kabinetsplan is onnodig stigmatiserend en niet te handhaven
Gemeenten willen niet dat illegaal verblijf in Nederland strafbaar wordt. In een brief aan de Tweede Kamer noemt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) dit ‘onnodig stigmatiseren’. Bovendien zou de nieuwe maatregel niet te handhaven zijn. Het strafbaar maken van illegaal verblijf is opgenomen in het gedoogakkoord dat het minderheidskabinet met de PVV heeft gesloten.
De VNG vreest dat de maatregel “bijdraagt tot het verder marginaliseren van grote groepen mensen, met alle negatieve maatschappelijke en sociale gevolgen van dien.”
Mensen zullen uit het zicht van de overheid en maatschappelijke organisaties raken: ze melden hun kinderen niet aan voor een school, ze doen bij medische problemen geen beroep op zorg-instanties. Slachtoffers van mensenhandel en uitbuiting en zullen minder snel aangifte doen. De slachtoffers worden daarmee kwetsbaarder en het wordt voor de overheid lastiger om mensenhandel te bestrijden, zo schrijven de gemeenten in hun brief aan de Tweede Kamer. De VNG betwijfelt bovendien of het voorstel überhaupt te handhaven is. “Het gaat naar verwachting om een grote groep. Het is niet aannemelijk dat met de huidige capaciteit de handhaafbaarheid geborgd kan worden”, aldus de VNG

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

elten
elten4 feb. 2011 - 11:54

Jorritsma for president!

daniel565
daniel5654 feb. 2011 - 11:54

Kunnen we dan ook ophouden andere illegale activiteiten te bestraffen? Want ik snap niet waarom iemand die geen Nederlander is de wet ongestraft mag breken terwijl voor iedere overtreding om de oren worden geslagen met boetes.

zeferinus
zeferinus4 feb. 2011 - 11:54

Daar waar je de eerste voet aan de grond zet ,daar dien je asiel aan te vragen.Zo was binnen de unie afgesproken. Nou daar heeft de rechter in Nederland lak aan. U weet toch wel dat u die mensen niet terug kan sturen naar Griekenland? En zo gaat dat maar door. Men komt democratisch tot een wet en de rechter heeft er lak aan.Dat zal straks ook zo gaan bij eventueel strafbaar stellen van illegaliteit.Het is echter wel zo dat wanneer het strafbaar wordt gesteld een overtreder een strafblad krijgt wat een snelle uitzet wellicht kan versnellen.Hoe zit dat in andere landen? Men komt niet voor niets naar Nederland!Links wil dat de hele wereld mee-eet in Nederland en laat het gewone volk er voor betalen.Tot de wal het schip keert. Dat is nu aanstaande.

Hanvander Horst
Hanvander Horst4 feb. 2011 - 11:54

Ik dacht dat die illegalen allemaal moesten worden uitgezet. Als je ze eerst moet straffen, word die uitzetting alleen maar vertraagd. Dus ik snap dit allemaal niet zo.

schylger
schylger4 feb. 2011 - 11:54

Mensen in een moeilijke situate en het welzijn van hun en hun kinderen boven regeltjes en papierwerk zetten. Lijkt mij mooi, en tegen dat regelneten van de overheid waar onze grote vrind Wilders zo tegen is.

[verwijderd]
[verwijderd]4 feb. 2011 - 11:54

Gelukkig dat de gemeenten het racisme van de landelijke regering niet slikken . We zijn gelukkig nog beschaafd totdat rutte met harde hand roet in het eten gaat gooien natuurlijk Ga er trouwens van uit dat Van der Laan er niet blij mee is met zijn verdonkmentaliteit

1 Reactie
Harmen2
Harmen24 feb. 2011 - 11:54

Van der Laan, een Verdonkmentaliteit? Verklaar u nader.

[verwijderd]
[verwijderd]4 feb. 2011 - 11:54

Geldkraantjes naar gemeenten dichtdraaien, even kijken of ze dan nog niet willen handhaven.

3 Reacties
Simbro
Simbro4 feb. 2011 - 11:54

Nee Salmonella, je snapt het niet, dat handhaven kost juist geld ! Illegalen, die nergens meer aan durven kloppen, omdat ze bang zijn opgepakt te worden, verpauperen en worden de criminaliteit in gedreven, want ze moeten ook eten. Is dat wat je wilt ?

Harmen2
Harmen24 feb. 2011 - 11:54

Je vergeet iets: je kunt geen geldkraan dichtdraaien als straf voor iets anders. Bovendien is jouw gevoel voor repressie wel erg over the top. De VNG is gewoon onderhandelingspartner voor het kabinet.

objectivist
objectivist4 feb. 2011 - 11:54

Ik denk dat dat de enige weg is om gemeenten weer op het rechte pad te krijgen.

cmore
cmore4 feb. 2011 - 11:54

Vertaling van het woord "illegaal" : [bijvoeglijk naamwoord]• in strijd met de wet. In strijd met de wet handelen mag dus niet strafbaar worden ? Hoe verzin je het ?

2 Reacties
Klaas2
Klaas24 feb. 2011 - 11:54

---[In strijd met de wet handelen mag dus niet strafbaar worden ? Hoe verzin je het ? ]--- Het mag wel strafbaar worden maar het hoeft niet, als dat geen voordelen heeft. Er zijn nog wel meer zaken illegaal maar niet strafbaar. --- Maar over illegaal verblijf strafbaar te maken, is dat zinvol? Iedere illegaal in Nederland, spendeer je een rechtszaak aan, hoger beroep, eventueel, pro deo advocaat, en je laat hem zijn straf uitzitten, en dan wijs je hem uit. Wat is je winst ten opzichte van direct uitwijzen? --- Mij lijkt dat niet zinvol. Alsof vreemdelingen dan zeggen, Nederland, oei, je moet een paar weken de bak ik als ze je pakken? Je moet eens kijken hoeveel vluchtelingen zo radeloos zijn dat ze blij zijn als ze een paar weken onderdak zijn, eten hebben, televisietje kijken, op tijd koffie en thee, schone kleren, iedere dag douchen. Mogelijk werkt het wel als magneet, het zou mij niet verbazen.

Joaquim
Joaquim4 feb. 2011 - 11:54

Mens zijn is niet illegaal en kan dat ook nooit zijn. Verblijf in een land strafbaar stellen is gewoon tegen de mensenrechten. Het woord illegaal voor mensen zonder verblijfsvergunning is daarom gewoon fout gekozen. Ze zijn namelijk nergens voor veroordeeld en in een rechtstaat ben je dan geen crimineel. Nu zullen de VVD-ers wel weer gaan roepen dat we dan gewoon alle mensenrechten verdragen moeten opzeggen omdat ze graag boetes willen uitdelen aan alle schoonmakers, schilders en huishoudhulpen. Normale mensen vinden dat buiten proporties. We hebben gewoon bepaalde groepen mensen in het land die geen beroep doen op overheidshulp en waar we allemaal baat bij hebben. Echte ondernemers zullen we maar zeggen. Afgewezen asielzoekers moet je ook niet eindeloos in de gevangenis willen zetten. Ieder mens heeft het recht om asiel aan te vragen en als het dan afgewezen wordt moet je ze uitzetten. Ik weet wel dat onze gevangenissen leeg staan maar dat is geen reden om meer mensen vast te gaan zetten.

[verwijderd]
[verwijderd]4 feb. 2011 - 11:54

Ze kunnen roepen en willen wat ze willen, die gemeenten, maar wet is wet en die gaan ze gewoon uitvoeren. Of ze willen of niet. Bovendien zijn dit de laatste echo's van het overwegende linkse blok van die VNG, want na 2 maart zullen de verhoudingen rigoreus veranderd zijn, wat deze oproep tot een oproep maakt die door Rutte I met een glimlach het jiskefet in gaat, gevolgd door een luid 'toedeledokie'.

1 Reactie
Latok
Latok4 feb. 2011 - 11:54

Waarom ga je nou niet eens in op redelijke argumenten die de VNG opvoert? Net als dat musedes sterretje, het is allemaal zo'n ontzettend oliedom kinderlijk gebral hier van figuren zoals jullie. Alsof je in de zandbak net het zandtaartje van het buurjongetje vol trots hebt platgetrapt, mijn hemel, en dat mag dan stemmen...

Latok
Latok4 feb. 2011 - 11:54

Nou goed, weer dus zo'n dommige onuitvoerbare 'maatregel' van dit kutkabinet. What's next?

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil4 feb. 2011 - 11:54

Ja met zo'n kwalificatie kan ik het alleen maar eens zijn