Joop

Gemeenten financieel in de knel met jeugdzorg

  •  
01-12-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ILLUSTRATIE-KINDERMISHANDELING-VERWAARLOZING
De budgetten van gemeenten voor de jeugdzorg zullen dit jaar en volgend jaar niet toereikend zijn. Een meerderheid van de gemeenten in Nederland vrezen niet uit te komen. Daar waar de gemeenten vorig jaar juist 1,2 miljard euro overhielden, vrezen ze dit jaar niet voldoende te hebben aan het budget dat ze van het rijk toegewezen hebben gekregen. Dat blijkt uit een enquête door Binnenlands Bestuur in opdracht van de NOS.
In totaal deden 215 van de 390 gemeenten mee aan het onderzoek. Van hen zegt 57 procent te verwachten dit jaar financieel niet uit te komen. 61 procent verwacht volgend jaar niet rond te kunnen komen met het budget. Dat komt volgens de gemeenten onder meer doordat het budget dat de gemeenten van het rijk toegewezen krijgen, afneemt. Kregen ze vorig jaar nog 3,8 miljard euro, dit jaar is dat 3,7 miljard en volgend jaar 3,5 miljard. Daarnaast neemt het aantal aanvragen van jeugdzorg juist toe, soms zelf met tientallen procenten.
Oneerlijk verdeeld Een aantal gemeenten klaagt ook dat de verdeelsleutel die het rijk hanteert niet klopt. Gemeenten met een relatief groot of groeiend aantal jeugdzorgcliënten zouden te weinig geld krijgen terwijl gemeenten met weinig cliënten juist veel geld ontvangen. Het gevolg: sommige gemeenten houden geld over, anderen zijn er nog voor het einde van het jaar doorheen.
Neem bijvoorbeeld Almere. Afgelopen oktober kondigde het al aan door het jeudzorgbudget heen te zijn. De zeventig instellingen in Almere hebben te horen gekregen dat zij nieuwe patiënten alleen nog aan mogen nemen als er sprake is van een crisis, of wanneer een kinderrechter de hulp heeft verplicht. Nieuwe cliënten met bijvoorbeeld dyslexie, een angststoornis of gedragsproblemen hebben pech: zij zullen maanden moeten wachten tot januari volgend jaar.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Tip top
Tip top2 dec. 2016 - 19:00

@Piet de Geus 2 december 2016 at 03:41 Je geeft die disfunctionele gezinnen wel een heel dik smoezenboek. Is het bijna Sinterklaas? Inderdaad het is weer bonustijd is in bestuurlijk Nederland. En zo worden de smoezen weer uit de kast gehaald om maar vooral te vertellen dat de KPI's behaald zijn, dank u Sinterklaasje!

Minoes2
Minoes22 dec. 2016 - 18:54

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/11/30/dag-kinderen-helaas-sluiten-we-de-praktijk-5594650-a1534393

Tip top
Tip top2 dec. 2016 - 12:50

Goh wat weinig reacties, kan me recente discussies herinneren waarbij de gemoederen heel wat verhitter waren en waarbij men ook vond dat het welbehagen van kinderen in het geding was, triest hoor.

Dubbeldenker
Dubbeldenker2 dec. 2016 - 12:16

De rekening van het kind. Of was het andersom?

Contramine
Contramine2 dec. 2016 - 9:13

Zou het niet meer informatie geven als iemand eens een overzicht geeft van de werking van die verdeelsleutel en van de regionale verschillen in het gebruik van jeugdzorg, Ook uit andere hoeken van de zorg blijkt er vaan een onbegrijpelijk groot verschil in de zorgconsumptie, ook als je rekening houdt met verschillen in bevolkingssamenstelling. Als die verschillen uiteindelijk nergens anders op gebaseerd zijn dan 'verschillen in 'regionale cultuur' dan lijkt het me dat de voor- en nadelen ook in de regio thuishoren.

Bert Vlierman
Bert Vlierman2 dec. 2016 - 6:56

Geld voor zorg dat naar gemeenten gaat, is niet geoormerkt. Gemeenten mogen het dus uitgeven aan onverschillig wat dan ook. Die vrijheid werd destijds door de gemeenten geeist bij de overdracht van zorg. Er is nogal wat zorggeld bespaard. Dat werd uitgegeven aan lantaarnpalen, opknappen van rotondes, aflossen van leningen, enzovoort. Geld dat je overhoudt, mag je in eigen zak steken. En je bent gek als je dat niet doet. Maar ook maar een cent bijpassen als je geld tekort komt, ook al is het om te voorkomen dat een kind naar de bliksem gaat, dat is blijkbaar te gek om los te lopen. Dit zal wel populistische kletskoek zijn. Maar het is precies dit waarover die zogenaamd gevaarlijke groepen zich opwinden. En waarvan de bestuurlijke elite straks zal zeggen dat "wij" er van kunnen leren.

2 Reacties
Frank Lenssen2
Frank Lenssen22 dec. 2016 - 9:48

@ Bert Vlierman (07:56u) - wees gerust. Het in directe bewoordingen omschrijven van misstanden in de zorg, die het gevolg zijn van een dogmatisch en contraproduktief bezuinigingsbeleid, dat kan nooit populistische kletskoek zijn. Je hoeft je niet te verontschuldigen voor een evidente, maar onwelgevallige waarheid.

Minoes2
Minoes22 dec. 2016 - 18:59

Onze gemeente kreeg bijvoorbeeld 100.000 euro voor het mantelzorg-compliment en heeft daar 1000 euro aan uitgegeven, 15 euro per mantelzorger en een kaartje dat wel. Ze moesten het ook nog eens zelf gaan halen. En zo gaat het met alles, niets geoormerkt inderdaad. Het restant wordt gewoon in de algemene middelen gestort. Zoek dan nog maar eens uit waar het uiteindelijk blijft.

Pater
Pater2 dec. 2016 - 4:45

Het is ook bezopen om de jeugdzorg naar de gemeenten te decentraliseren. De gemeente moet de inhoud van onderwijs of rechtspraak of jeugdzorg of ook geestelijke gezondheidszorg niet gaan bepalen.

Piet de Geus
Piet de Geus2 dec. 2016 - 2:56

Dat gemeenten een groter budget willen spreekt voor zich. Net zoals het vanzelf spreekt dat iedere gesubsidieerde geleding van de samenleving de hele decembermaand bezig is om het budget op te maken als het in de voorgaande maanden nog niet is gelukt. Anders kon het budget (en hun baan, macht enzovoorts) volgend jaar weleens minder worden en dat wil niemand. Ik wil best aannemen dat er door de bezuinigen (alhoewel die percentueel nogal beperkt zijn) problemen ontstaan met de jeugdzorg. Maar dan wil ik toch een onderzoek zien over hoe effectief het budget wordt besteedt en over de winst die daar te behalen valt en waar er toch echt geld bij moet. Waar je in ieder geval op kunt bezuinigen zijn dit soort zinloze onderzoeken. Je kunt net zo goed aan gezinnen vragen of ze volgend jaar meer of minder te besteden willen hebben. Dan krijg je hetzelfde antwoord als wanneer je dat aan gemeenten vraagt. Natuurlijk willen ze dat en natuurlijk weten ze allerlei problemen te bedenken waar ze anders mee te maken hebben. Dat zegt werkelijk helemaal niets en dat onderzoeksgeld kun je alvast in je broekzak houden.

johannn2
johannn21 dec. 2016 - 20:41

Als er al iets onaanvaardbaar is, dan is het bezuinigen op jeugdzorg. .

msj_meijerink
msj_meijerink1 dec. 2016 - 20:26

Eerst een diepgaand onderzoek hoe dit zo 'ineens' kan gebeuren,dan pas een oordeel.

Tip top
Tip top1 dec. 2016 - 19:11

Echt waar??? Tuttuttut, dat hadden de Heren in den Haag natuurlijk nooooooooit kunnen bedenken. Geld naar de Gemeenten met een afslag van wat? 20%? En dit terwijl de gemeenten nog steeds klampen met enorme verliezen op gronduitgifte. Nederland staat erbij en kijkt ernaar, ze namen een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was. Ik zal dit land en dit volk nooit begrijpen...

Jan de Kort
Jan de Kort1 dec. 2016 - 19:02

Het is eigenlijk heel eenvoudig. Hoe meer gezinnen o.a. door de bezuinigingen, flexwerk, 0-uren contracten, hogere woonlasten en armoede met bestaansonzekerheid te maken krijgen en onder druk komen te staan, hoe meer spanningen binnen die gezinnen en hoe meer kinderen hulp nodig zullen hebben... Dit is de prijs die (wederom) de zwaksten in onze maatschappij betalen voor jarenlang neoliberaal Rutte-beleid.

7 Reacties
Frank Lenssen2
Frank Lenssen21 dec. 2016 - 20:00

@ Jan de Kort (20:02u) - kort, to the point, en geen speld tussen te krijgen.

WillemdeGroot
WillemdeGroot1 dec. 2016 - 21:31

Behalve dan, Frank, dat het neoliberalisme in Nederland al dateert van ver voor Rutte.

Piet de Geus
Piet de Geus2 dec. 2016 - 2:41

Je geeft die disfunctionele gezinnen wel een heel dik smoezenboek. Is het bijna Sinterklaas?

omaoeverloos
omaoeverloos2 dec. 2016 - 8:20

"hoe meer spanningen binnen die gezinnen en hoe meer kinderen hulp nodig zullen hebben" Krijg je daar dan dyslexie van?

Frank Lenssen2
Frank Lenssen22 dec. 2016 - 9:45

@ WillemdeGroot (1/12, 22:31u) - is me bekend. Omdat het niet de crux van Jans postje is, ben ik er verder niet op ingegaan. Joops administrator heeft me laten weten dat hij weliswaar mijn inzendingen dolletjes vindt, maar dat ik erop moet letten niet al te lang van stof te zijn. Zijn woorden: blijf onder de produktie van Pietje de Geus, en dan zit het altijd snor. @ Oma Oeverloos (09:20u) - U zou er versteld van zijn welke serieuze ontwikkelingsstoornissen er zoal met 'early life stress' in verbinding gebracht worden, door de dames en heren hersenwetenschappers. Het past niet om hier ironisch over te zijn, dus ook niet om het onderwerp minder ernstig te maken dan het is (NB: dit laatste is geen verwijt aan U in het bijzonder; een aantal mensen alhier heeft er regelmatig een handje van).

omaoeverloos
omaoeverloos2 dec. 2016 - 10:13

Het was ook maar een vraag, Frank, niet ironisch bedoeld. In het artikel wordt gewag gemaakt van "dyslexie, een angststoornis of gedragsproblemen". Dat de laatste twee (mede) veroorzaakt kunnen worden door de spanningen in het gezin is me duidelijk, dyslexie is in mijn ogen een probleem in de hersenen wat aangeboren is, maar ik sta natuurlijk open voor andere inzichten, zoveel weet ik er nu ook niet van af.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen22 dec. 2016 - 12:36

@ Oma Oeverloos (11:13u) - dank voor je antwoord op me. intuïtief zou je kunnen denken dat dyslexie aangeboren is; dus dat je er een predispositie voor hebt (waarom dingen eenvoudig zeggen als het ook anders kan, nietwaar?). Ik heb eventjes een snelle zoektocht gedaan in de medisch-biologische literatuur, en ik zag teksten over genetische, epigenetische, én omgevingsfactoren. Die combinatie komt bij veel ontwikkelingsstoornissen voor. Aanleg hebben, en in een problematisch gezin opgroeien (stress, alcohol, slechte voeding), dat zijn factoren die in mijn steekproefje genoemd worden voor het dyslectisch zijn. In het kwadraat geldt dit voor kinderen die bijvoorbeeld in de adolescentie ernstig depressief worden, zelf middelen gaan gebruiken, of andere psychiatrische syndromen gaan vertonen. Gevolg is niet moeilijk te raden: uitval op school of opleiding, verliezen sociale contacten, uiteenvallen gezinnen/families, en, speciaal voor de neoliberalen: torenhoge maatschappelijke kosten. Met andere woorden: veel te hard snijden in de zorg, en dat op een onrechtvaardige manier, dat komt altijd keihard bij je terug, en de aanvankelijke besparingen vallen totaal in het niet bij de latere 'reparatiekosten'. En dan heb ik het nog niet eens over immense, en te voorkomen menselijke leed dat het resultaat is van de afbraak van de zorg.