Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Gemeenten besteden armoedebudget jongeren massaal aan andere zaken

  •  
29-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
euro-1557431_960_720
Noord-Hollandse gemeenten hebben geld bedoeld voor het bestrijden van armoede onder jongeren massaal gebruikt voor andere zaken. Dat schrijft NH Nieuws. Behalve het verkeerd besteden van het geld, blijft er ook nog eens ruim 2 miljoen euro ongebruikt op de plank liggen.
In totaal ontvingen gemeenten in Noord-Holland ruim 15 miljoen euro om jongeren in armoede te ondersteunen. Een aantal gemeenten gebruikte het geld om de reservepot van het sociaal domein aan te vullen, met als argument dat armoede daar ook deels onder valt. Andere gemeenten voegden het geld toe aan de algemene middelen: het potje van waaruit de gemeente vrij kan beslissen waaraan het wordt besteed. Dit gebeurde onder meer in Aalsmeer, Amstelveen, Bloemendaal en Heemstede.
Het geld dat op de plank bleef liggen, wordt in de meeste gevallen doorgeschoven naar het volgende jaar. In Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland gebeurde dat omdat er te weinig ambtenaren beschikbaar waren om armoedebeleid voor jongeren te maken. De gemeente Bergen schoof het budget door omdat ze voor een deel niet wisten wat ze ermee moesten doen.
Sinds 2017 komen Nederlandse gemeenten in aanmerking voor de zogenoemde Klijnsma-gelden. In totaal wordt jaarlijks 85 miljoen euro vrijgemaakt voor de bestrijding van armoede bij kinderen en jongeren. Gemeenten die het geld wel aan jongeren besteedden, deden dat onder meer door te investeren in het Jeugdfonds Sport & Cultuur, een initiatief om jongeren uit minima-gezinnen lid te laten worden van bijvoorbeeld een sportclub of muziekschool. In Schagen werd het Klijnsma-budget wel uitgegeven aan jongeren, maar daar werd een pilot-project gefinancierd om het gebruik van drugs en alcohol tegen te gaan.
De NOS laat weten dat SP- en PvdA-Kamerleden inmiddels hebben gezegd de staatssecretaris van Sociale Zaken te willen dwingen het geld te oormerken. Op die manier wordt gegarandeerd dat het beschikbare budget uitsluitend wordt besteed zoals het bedoeld is: het bestrijden van armoede onder jongeren.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Hiltermann
Hiltermann1 dec. 2018 - 19:05

Geld dat gemeenten krijgen van het Rijk is niet geoormerkt. Ze kunnen het naar eigen goeddunken besteden. De plaatselijke politiek houdt toezicht op het beleid dat de gemeente voert. Er bestaan grote verschillen tussen gemeenten op het gebied van het verlenen van bijzondere bijstand. Mensen die een beroep doen op deze voorziening kunnen niet terugvallen op landelijke regels. Die zijn er niet.

DaanOuwens
DaanOuwens1 dec. 2018 - 7:00

Ik zie het probleem niet. Dit was toch de bedoeling van decentralisatie. Maatwerk op het niveau van de gemeente. De burger kiest het bestuur van zijn gemeente en als de meerderheid van de burgers van mening is dat armoede bestrijding onder jongeren niet belangrijk is, kan zo'n gemeente besluiten het geld anders te bestemmen. Je kan wel vaststellen dat dit lokale beleidsprimaat tot bizarre dingen kan leiden. Zo is er door het vorige leefbaar college in Rotterdam veel geld beschikbaar gesteld voor jongeren uit arme gezinnen. Dus het resultaat daarvan is nu dat jongeren in Rotterdam Zuid kunnen beschikken over een prima laptop voor hun opleiding maar dat hun ouders geen geld hebben voor de energie rekening of de internet aansluiting. Soms is het dus nog meer het gebrek aan kwaliteit en verstand van bestuurders en ambtenaren dan de politieke opvattingen. En dat valt weer vooral de burgers te verwijten die deze mensen heeft gekozen of aangesteld.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 nov. 2018 - 15:47

Dat is bekend. Ze doen dat veelal met al het niet geoormerkte geld. Dat gaat in een grote pot. Het begrip zorg voor... wordt ook heel breed geïnterpreteerd. Hetzelfde is gebeurd met specifiek zorgbudget en de mantelzorg-gelden. Zoals het extra onderwijsgeld voor nieuwe leerkrachten gebruikt werd voor nieuwbouwprojecten. Je kunt in begrotingen dan ook niet meer zien waar het terecht komt omdat het in de pot algemene middelen verdwijnt voor algemene voorzieningen.

1 Reactie
Contramine
Contramine1 dec. 2018 - 13:10

Wat er in dit verhaal vooral ontbreekt is een reëel bestaande arme jongere die door een gemeente tekort is gedaan. Mogelijk is de verdeling van dit geoormerkte geld helemaal niet toegesneden op de nood in de verschillende gemeenten. Stop toch eens met al dat oormerken en laat de besteding van gelden over aan de democratische strijd en controle in de gemeenten. Den Haag maakt door dat oormerken de gemeenten puur tot een uitvoeringsbureau van Den Haag. Overigens dacht ik dat gemeenten niets te maken hebben met het extra onderwijsgeld voor nieuwe leerkrachten. In het onderwijs past Den Haag juist wel een lumpsum toe voor schoolconglomeraten, terwijl die intern geen democratische vorm hebben.

quatsch
quatsch29 nov. 2018 - 23:48

Zo'n plaats als Bloemendaal heeft natuurlijk wel het armoedebudget nodig. Of is de familie Flodder reeds verhuisd?

Hiltermann
Hiltermann29 nov. 2018 - 17:31

Gemeenten doen maar wat. Dat houdt ongelijke behandeling in van mensen in de bijstand. Bijzondere bijstand, leenbijstand worden verschillend beoordeelt. Dat betekent voor mensen met zeer lage inkomsten grote verschillen in inkomen.

Oki Doki
Oki Doki29 nov. 2018 - 17:09

Dat is wel dramatisch. Jongeren zijn de armste bevolkingsgroep van de hele wereld eigenlijk. Dat is ook de reden waarom jongeren vaker in de criminaliteit zitten dan andere leeftijdscategorieën. Ouderen die net zo arm zijn als jongeren zitten net zo vaak in de criminaliteit als jongeren.

MG1968
MG196829 nov. 2018 - 15:36

Dus de doelgroep is niet in beeld. Of interesseert niemand. Preventie is niet meer van deze tijd.