Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gemeenten belonen geweld van pro-Pieten

  •  
24-11-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
IMG_6966

© Foto: Joop

Gemeenten blijken maar al te graag misbruikt te maken van de mogelijkheid om een demonstratie te verbieden ter ‘voorkoming van wanordelijkheden’
Kick Out Zwarte Piet (KOZP) is de afgelopen jaren vaak slachtoffer geworden van bedreigingen en geweld. Het geweld tegen de beweging neemt met de jaren toe en dat is helaas niet verbazingwekkend. De beweging heeft namelijk niet alleen pro-piet demonstranten tegenover zich, ook de overheid keert zich steeds vaker tegen de beweging. Dit laatste lijkt de voornaamste oorzaak te zijn van het toenemende geweld. Doordat de overheid, vooral op gemeente niveau, regels verdraait, verzint en overtreedt om KOZP dwars te zitten, voelen gewelddadige pro-pieten zich gesteund.
Demonstratie limiet? Rijswijk en Heerhugowaard hebben afgelopen week de geplande demonstraties van KOZP verboden. De gemeente Rijswijk heeft zich voor de gelegenheid het recht toegeëigend om een maximaal aantal demonstranten (er mochten niet meer dan 100 mensen demonstreren) vast te stellen. Er zijn landen waar inderdaad door de overheid een limiet vast gesteld wordt voor het aantal toegestane deelnemers. Zo mag je in Rusland bijvoorbeeld demonstreren als je dit doet met maximaal één persoon. Nederland kent helemaal geen wet die gemeenten het recht geeft hier een limiet aan te stellen. Als dat zo was zouden demonstratie zoals de kernwapendemonstratie van 1981 (met 400.000 mensen) of de klimaatmars (meer dan 40.000 deelnemers) ondenkbaar zijn. Een demonstratie ontleent haar kracht juist aan het aantal deelnemers. Het is niet voor niets zo dat er juist in landen als Rusland een beperking wordt opgelegd.
Inhoud De gemeente Heerhugowaard ging nog verder door de demonstratie te verbieden vanwege de aanwezigheid van kinderen. Dit is op het eerste gezicht zeer vreemd. Kinderen zijn altijd aanwezig bij demonstraties. Bij de klimaatmars dwars door het centrum van Amsterdam komen kinderen ook onvermijdelijk in contact met demonstranten. Kinderen hoeven helemaal niet afgeschermd te worden van onze democratie, het is immers een fundamenteel onderdeel van het volwassen leven.
De reden dat de gemeente dit als argument gebruikt is dan ook dat ze vinden dat kinderen afgeschermd moeten worden van de inhoud van de demonstratie. Het gaat er niet om dat kinderen niet geconfronteerd moeten worden door een demonstratie. Maar de gemeente wil niet dat kinderen worden blootgesteld aan de ideeën van KOZP. Dit terwijl het verboden is om gegevens over de inhoud van een demonstratie mee te wegen bij dit soort beslissingen (Wet Openbare Manifestaties artikel 3.4, 4.3 en 5.3).
Geweld als excuus Alsof dit nog niet erg genoeg is blijken gemeenten steeds vaker geweld door Pro-Pieten aan te grijpen als argument om demonstraties van KOZP te verbieden. In de Wet Openbare Manifestaties is vastgelegd dat demonstraties verboden mogen worden ter ‘voorkoming van wanordelijkheden’. Dit is bedoeld om gewelddadige demonstranten te weren. Maar gemeenten hebben dit de afgelopen jaren naar hun eigen zin ingezet.
De wet wordt nu gebruikt om groepen die met geweld bedreigd worden te weren. Maar hier is de wet absoluut niet voor bedoelt. De gemeente Heerhugowaard beargumenteerde dat de demonstratie van KOZP verboden moest worden omdat men gewelddadige pro-pieten verwachtte. Gemeenten, zoals Heerhugowaard, belonen hiermee het geweld van pro-pieten.
Hiermee nemen ze radicaal afstand van het in Nederland geldende beleid dat we ons niet beleid niet afstemmen op geweld. Na de terreuraanslagen is de politiek op dit punt eensgezind, het antwoord is steevast ‘We moeten ons niet laten intimideren, het leven moet doorgaan.’ Dit beleid is altijd zeer effectief want tot nu toe krijgen terreurgroepen met geweld niets voor elkaar in dit land. Pro-pieten zijn hier blijkbaar de uitzondering. Wie een KOZP demonstratie wilt stoppen moet dreigen met geweld. Gemeenten zoals Heerhugowaard, Rijswijk en helaas vele andere zijn dan bereid om op basis van deze bedreigingen de demonstraties van KOZP te verbieden.
Gemeenten blijken maar al te graag misbruikt te maken van de mogelijkheid om een demonstratie te verbieden ter ‘voorkoming van wanordelijkheden’. De wet moet daarom aangescherpt worden. Demonstraties zouden alleen voorkomen mogen worden als men verwacht dat demonstranten zelf voor ‘wanordelijkheden’ zorgen. Wanneer wanordelijkheden verwacht worden van de kant van ‘niet-demonstranten’ zou een demonstratie doorgang moeten vinden onder politiebegeleiding. We moeten stoppen met toegeven aan geweld. Als dit niet gebeurt, zal het geweld bij demonstraties alleen maar toenemen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.