Joop

Gemeenten belonen geweld van pro-Pieten

  •    •  
24-11-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
IMG_6966

© Foto: Joop

Gemeenten blijken maar al te graag misbruikt te maken van de mogelijkheid om een demonstratie te verbieden ter ‘voorkoming van wanordelijkheden’
Kick Out Zwarte Piet (KOZP) is de afgelopen jaren vaak slachtoffer geworden van bedreigingen en geweld. Het geweld tegen de beweging neemt met de jaren toe en dat is helaas niet verbazingwekkend. De beweging heeft namelijk niet alleen pro-piet demonstranten tegenover zich, ook de overheid keert zich steeds vaker tegen de beweging. Dit laatste lijkt de voornaamste oorzaak te zijn van het toenemende geweld. Doordat de overheid, vooral op gemeente niveau, regels verdraait, verzint en overtreedt om KOZP dwars te zitten, voelen gewelddadige pro-pieten zich gesteund.
Demonstratie limiet? Rijswijk en Heerhugowaard hebben afgelopen week de geplande demonstraties van KOZP verboden. De gemeente Rijswijk heeft zich voor de gelegenheid het recht toegeëigend om een maximaal aantal demonstranten (er mochten niet meer dan 100 mensen demonstreren) vast te stellen. Er zijn landen waar inderdaad door de overheid een limiet vast gesteld wordt voor het aantal toegestane deelnemers. Zo mag je in Rusland bijvoorbeeld demonstreren als je dit doet met maximaal één persoon. Nederland kent helemaal geen wet die gemeenten het recht geeft hier een limiet aan te stellen. Als dat zo was zouden demonstratie zoals de kernwapendemonstratie van 1981 (met 400.000 mensen) of de klimaatmars (meer dan 40.000 deelnemers) ondenkbaar zijn. Een demonstratie ontleent haar kracht juist aan het aantal deelnemers. Het is niet voor niets zo dat er juist in landen als Rusland een beperking wordt opgelegd.
Inhoud De gemeente Heerhugowaard ging nog verder door de demonstratie te verbieden vanwege de aanwezigheid van kinderen. Dit is op het eerste gezicht zeer vreemd. Kinderen zijn altijd aanwezig bij demonstraties. Bij de klimaatmars dwars door het centrum van Amsterdam komen kinderen ook onvermijdelijk in contact met demonstranten. Kinderen hoeven helemaal niet afgeschermd te worden van onze democratie, het is immers een fundamenteel onderdeel van het volwassen leven.
De reden dat de gemeente dit als argument gebruikt is dan ook dat ze vinden dat kinderen afgeschermd moeten worden van de inhoud van de demonstratie. Het gaat er niet om dat kinderen niet geconfronteerd moeten worden door een demonstratie. Maar de gemeente wil niet dat kinderen worden blootgesteld aan de ideeën van KOZP. Dit terwijl het verboden is om gegevens over de inhoud van een demonstratie mee te wegen bij dit soort beslissingen (Wet Openbare Manifestaties artikel 3.4, 4.3 en 5.3).
Geweld als excuus Alsof dit nog niet erg genoeg is blijken gemeenten steeds vaker geweld door Pro-Pieten aan te grijpen als argument om demonstraties van KOZP te verbieden. In de Wet Openbare Manifestaties is vastgelegd dat demonstraties verboden mogen worden ter ‘voorkoming van wanordelijkheden’. Dit is bedoeld om gewelddadige demonstranten te weren. Maar gemeenten hebben dit de afgelopen jaren naar hun eigen zin ingezet.
De wet wordt nu gebruikt om groepen die met geweld bedreigd worden te weren. Maar hier is de wet absoluut niet voor bedoelt. De gemeente Heerhugowaard beargumenteerde dat de demonstratie van KOZP verboden moest worden omdat men gewelddadige pro-pieten verwachtte. Gemeenten, zoals Heerhugowaard, belonen hiermee het geweld van pro-pieten.
Hiermee nemen ze radicaal afstand van het in Nederland geldende beleid dat we ons niet beleid niet afstemmen op geweld. Na de terreuraanslagen is de politiek op dit punt eensgezind, het antwoord is steevast ‘We moeten ons niet laten intimideren, het leven moet doorgaan.’ Dit beleid is altijd zeer effectief want tot nu toe krijgen terreurgroepen met geweld niets voor elkaar in dit land. Pro-pieten zijn hier blijkbaar de uitzondering. Wie een KOZP demonstratie wilt stoppen moet dreigen met geweld. Gemeenten zoals Heerhugowaard, Rijswijk en helaas vele andere zijn dan bereid om op basis van deze bedreigingen de demonstraties van KOZP te verbieden.
Gemeenten blijken maar al te graag misbruikt te maken van de mogelijkheid om een demonstratie te verbieden ter ‘voorkoming van wanordelijkheden’. De wet moet daarom aangescherpt worden. Demonstraties zouden alleen voorkomen mogen worden als men verwacht dat demonstranten zelf voor ‘wanordelijkheden’ zorgen. Wanneer wanordelijkheden verwacht worden van de kant van ‘niet-demonstranten’ zou een demonstratie doorgang moeten vinden onder politiebegeleiding. We moeten stoppen met toegeven aan geweld. Als dit niet gebeurt, zal het geweld bij demonstraties alleen maar toenemen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (61)

Libertain
Libertain26 nov. 2019 - 6:57

Het totalitair overheersende blanke mening: (“ Veel van de ophef begrijp ik ook niet omdat ik de figuur van Zwarte Piet eigenlijk helemaal niet aanstootgevend vind.”) Het blanke betweter autistisch syndroom die ons land in de greep van discriminatie en racisme gegooid heeft. Wacht even dat deze ziekte vanzelf zou overgaan, roepen deze luitjes, vooral niet kijken naar landen die democratischer zijn en de postkoloniale attribuut allang op de vuilnisbelt van de geschiedenis hebben gegooid.

Joost mag 't weten
Joost mag 't weten25 nov. 2019 - 19:20

Zo'n protest tijdens een kinderfeest wordt mijns inziens terecht verboden als er kans is dat het uitloopt op agressie. En die kans is natuurlijk aanzienlijk als je een kinderfeestje loopt te verzieken. RoetveegPiet is op zich een leuk idee maar jammer genoeg alleen bij grote commerciële evenementen praktisch omdat Piet nog herkenbaar is. Bij kleinere evenementen die het van plaatselijke vrijwilligers moeten hebben is het eigenlijk geen optie. Veel van de ophef begrijp ik ook niet omdat ik de figuur van Zwarte Piet eigenlijk helemaal niet aanstootgevend vind. De boeman die kinderen de stuipen op het lijf jaagt is iets uit lang vervlogen tijden en het dommige hulpje met zwaar aangezet Surinaams accent bestaat ook al lang niet meer.

2 Reacties
Katootje2
Katootje226 nov. 2019 - 3:02

Alweer een Joost mag het weten met een oneindig begrip voor mensen die geweld plegen, als de bedoeling maar goed is, op een kinderfeestje waar de kinderen bij zijn. Mamma, waarom gaan die zwarte pieten zwarte mensen te lijf?

Luneau
Luneau26 nov. 2019 - 22:36

Joost, want het is heel normaal dat we mensen, die van hun grondwettelijke rechten gebruikmaken, de dupe laten worden van agressieve eikels, die geen zelfbeheersing hebben als er iets wordt geroepen dat hen niet bevalt?

Pjotr Kropotkin
Pjotr Kropotkin25 nov. 2019 - 16:49

Uw fout is dat u Zwarte Piet als belangrijkste uiting van racisme ziet. Veel autochtone Nederlanders zijn met u bereid om racisme uit te bannen, maar tegelijkertijd hechten zij aan de Nederlandse cultuur. Daar hoort Zwarte Piet bij. Door die figuur aan te vallen raakt u onze cultuur. Daarbij raakt zelfs de strijd tegen racisme op de achtergrond. U gelooft het of niet; in de 19e eeuw warden mensen onder de rivieren steevast uitgemaakt voor 'paapsen' (aanhangers van de Paus, Katholieken). Nu hoor je dat niet meer. Zo zal het ook gaan met racisme in onze samenleving. Het zal vanzelf verdwijnen

3 Reacties
Karingin
Karingin25 nov. 2019 - 21:52

Zelden zoveel onzin gelezen. Ten eerste zegt de schrijver nergens dat hij ZP als belangrijkste uiting van racisme ziet. Verder gaat dit meer over het demonstratierecht dan over ZP. En hoezo is ZP "onze cultuur"? Van mij hoeft 't al jaren niet meer. En zijn de leden van KOZP niet ook gewoon Nederlanders, en dus mogen dus ook wat te zeggen hebben over culturele uitingen in dit land? En nee, racisme gaat zeker niet vanzelf verdwijnen mafkees, vooral omdat de meeste mensen meteen in de ontkenning schieten. Terwijl we allemaal geleid worden door vooroordelen, dat ontkennen is ontkennen dat je mens bent.

Katootje2
Katootje226 nov. 2019 - 3:05

Pjotr Kropotkin - Uw fout is dat u Zwarte Piet niet als een uiting van racisme ziet.

OlavM
OlavM27 nov. 2019 - 1:05

@ Pjotr Kropotkin: De echte anarchocommunist Pjotr Kropotkin draait zich in zijn graf om met jouw teksten.

johannn2
johannn225 nov. 2019 - 13:30

Aanvulling Als de vrijheid van demonstratie zo gemakkelijk buiten spel wordt gezet, dan is demonstreren er alleen nog voor niet-controversiele onderwerpen. Oftewel, de demonstratievrijheid is uitgekleed tot een versiersel van de democratie, i.p.v. een hoe dan ook hoog te houden fundamenteel democratisch principe. Het is onwaarschijnlijk hoe incapabel Nederlands burgemeesters zijn om hiermee om te gaan. Elk jaar gaat er een burgemeester op zijn snuit hierover. NB: Het is natuurlijk ook duidelijk geen goed idee, dat het hoofd van de Openbare Orde – de burgemeester – , die in die functie een belanghebbende is, zou mogen beslissen over het al of niet beperken van het recht ervan. Het zou in het vervolg beter kunnen worden voorgelegd aan een rechtscollege. .

Freek3
Freek325 nov. 2019 - 10:55

Tja, zo gaat dat, Macron past zijn hele beleid aan vanwege het geweld van gele hesjes...

1 Reactie
Libertain
Libertain25 nov. 2019 - 16:16

Hebben ze net 1 jaar protestbeweging gevierd en ze gaan maar door.

Andy JPL
Andy JPL25 nov. 2019 - 10:19

Toch wel vervelend dat nu een tactiek van de ene extremistische partij gebruikt wordt door de andere.

1 Reactie
Katootje2
Katootje226 nov. 2019 - 3:10

Andy JPL bedoelt natuurlijk, dat het vervelend is dat de tactieken die de machtelozen soms gebruiken in hun verzet tegen een overmachtige overheid, nu worden misbruikt tegen degenen die machteloos zijn.

Auslander
Auslander25 nov. 2019 - 7:38

Lasse van den Dikkenberg, misschien onbewust, legt uit hoe het institutioneel racisme en wit privilege in politiek werken. En KOZP is de verkorene!

Phantom3
Phantom325 nov. 2019 - 7:18

Beste Lasse, ga net als de boeren, bouwers en onderwijzers met zoveel mensen als je wilt naar het Malieveld. Ben benieuwd hoeveel mensen er zullen komen opdagen.

1 Reactie
Luneau
Luneau26 nov. 2019 - 22:40

Waarom? Het Malieveld is voor demonstraties tegen de landelijke politiek. Hier lijkt toch vooral de plaatselijke politiek steken te laten vallen.

Grappig12
Grappig1225 nov. 2019 - 6:47

Ik heb zo'n 'vreedzame demonstratie' gezien, en dat kan gewoon echt niet. Dit, samen met andere factoren zijn zelfs de reden dat het percentage mensen dat achter zwarte piet staat, dit jaar is gegroeid. Hoe vind je die.

1 Reactie
Luneau
Luneau26 nov. 2019 - 22:43

Totaal niet relevant. Het artikel gaat over het grondwettelijke recht op betoging en gemeenten die daarbij op onwettige redenen dit onmogelijk lijken te maken.

Libertain
Libertain25 nov. 2019 - 6:38

Elitair aangestelde burgemeesters belonen niet, kiezen ze gewoon partij. Zo simpel is het zodra aan de democratie gaat schorten.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty25 nov. 2019 - 5:49

De vergelijking met "full-blown" terreur vind ik eerlijk gezegd zeer ongepast, de laakbare acties van pro-pieten zijn natuurlijk van een heel andere orde. Het argument dat kinderen niet onnodig hoeven te worden geconfronteerd met geweld vind ik zeer legitiem. Je kunt dit zien als een overwinning van de pro-pieten maar ik zie het als het nemen van bestuurlijke verantwoordelijkheid indien er sterke aanwijzingen zijn dat de openbare orde in het geding is. Het recht om de demonstreren is nu eenmaal niet absoluut, er zijn genoeg tegenvoorbeelden [zie hieronder] te bedenken waarbij een gemeente demonstraties zou verbieden.

1 Reactie
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty25 nov. 2019 - 5:52

te demonstreren

Weelildragon
Weelildragon25 nov. 2019 - 4:36

"Bij de klimaatmars dwars door het centrum van Amsterdam komen kinderen ook onvermijdelijk in contact met demonstranten. Kinderen hoeven helemaal niet afgeschermd te worden van onze democratie, het is immers een fundamenteel onderdeel van het volwassen leven." Klinkt redelijk, maar ik zie het toch iets anders.Mensen willen toch graag dat kinderen deze opzettelijke leugens geloven. Omdat het mystiek is. Een sprookjesverhaal tot leven gewekt. Dat verhaal wordt toch lastiger als mensen er misbaar bij maken. Kinderen zelf willen het vaak al helemaal niet weten dat er iets is met hun feest. Daarom moet je ook nooit vertellen dat hij niet bestaat als ze hun pakjes nog niet gehad hebben. Tenzij je lekker gemeen wil doen. Worden ze wel hard van. Verder heb je de mogelijkheid om je kinderen van de boodschap van de klimaatmars af te houden. Blijf gewoon binnen zitten en kijk TV. Voor een intocht is dit toch lastiger als de demonstranten overal mogen komen. Hoe wil je je daaraan ontrekken. Zou raar zijn om dan thuis te blijven, terwijl de rest van de klas er misschien wel naartoe gaat. "Mamma en mamma(sic), waarom gaan wij niet naar de intocht?" "Nou eh...Het is een beetje guur weer. Is het niet lekkerder om binnen te zitten?" "Maar ik wil graag snoepjes!" "Oh maar we hebben hier ook snoepjes. Zal ik wat voor je pakken?" "Ja maar de snoepjes van Sint en Piet zijn gratis!" "Etc." Dan krijgen de Pro-pieten, imho, gelijk dat het feest dan verpest wordt. De Anti-(kwets)pieten hebben wat mij betreft echter wel het recht langs de route te staan. Kinderen die alleen met ouders op pad mogen kunnen er van weggehouden worden, maar de mensen die als Piet verkleed gaan kunnen wel geconfronteerd worden.

2 Reacties
Paul250371
Paul25037125 nov. 2019 - 8:49

Je hebt gelijk, wat kan racisme nou schelen. Straks hebben door de demonstraties de kinderen van 3 door dat zwarte piet een zwart geschminkte blanke is. "Kinderen zelf willen het vaak al helemaal niet weten dat er iets is met hun feest. Daarom moet je ook nooit vertellen dat hij niet bestaat als ze hun pakjes nog niet gehad hebben." Gaat het helemaal lekker? Wat een tranentrekker, en het treurige is dat je net doet of het de kinderen echt kan schelen in welke vorm zij cadeaus krijgen. Alles om racisme te rechtvaardigen. "Tenzij je lekker gemeen wil doen. Worden ze wel hard van." Daar was het wachten op. Protesteren tegen zp en voor een inclusief feest noem jij "gemeen doen." En de kinderen als argument misbruiken om "negertje te pesten." Omdat je hypocriet en lekker gemeen wilt doen. Hoop niet dat de kindertjes dat meekrijgen.

Weelildragon
Weelildragon25 nov. 2019 - 12:15

"Gaat het helemaal lekker? Wat een tranentrekker, en het treurige is dat je net doet of het de kinderen echt kan schelen in welke vorm zij cadeaus krijgen. Alles om racisme te rechtvaardigen." Het kan kinderen wel schelen hoe een intocht verloopt.Piet maakt hun niet uit. "Daar was het wachten op. Protesteren tegen zp en voor een inclusief feest noem jij “gemeen doen.” En de kinderen als argument misbruiken om “negertje te pesten.” Omdat je hypocriet en lekker gemeen wilt doen." Mja eigenlijks wel ja. Je kan bijvoorbeeld ook slachtvideo's laten zien. Wat op zich ook niet verkeerd is, kinderen eten ook vlees dus mogen ze ook wel een beetje beseffen. Gemeen is het echter wel om ze dat te laten zien doormiddel van zo'n video. . In mijn volgende zin zeg ik ook, 'daar worden ze hard van'. Het is een afweging die je kan maken. ------------------------- Overigens ben ik wel voor protesteren. Graag zelfs langs de route zodat de mensen die als Piet verkleed gaan er ook mee geconfronteerd worden. Maar laat ze wel op hun plaats blijven zodat kleine kinderen niet opgedrongen wordt. Als je je als KOZP door de menigte als begeeft heeft dat 2 effecten. - Bhurka verbod effect: Net zoals dat sommige mensen hun vrouwen thuislaten, laten andere mensen hun kinderen thuis. Deze kinderen komen dan alsnog niet in contact met het feit dat voor vele mensen Zwarte Piet racisme is. - West-Boro baptist effect: Je krijgt steeds minder steun en je verliest zelfs aanhangers onder je symphatisanten.

hannes59
hannes5925 nov. 2019 - 4:20

Beste Lasse, Gaan we ook wat doen aan leeftijd discriminatie voor ouderen op de arbeidsmarkt? Want dat verhaal van KZOP ken ik nu wel een keer en wordt er dood moe van.

2 Reacties
Paul250371
Paul25037125 nov. 2019 - 8:50

Schrijf een column.

Paul250371
Paul25037125 nov. 2019 - 9:02

Schrijf een column

Paul250371
Paul25037125 nov. 2019 - 0:24

Die jerry afriyie werd een paar jaar geleden helemaal in elkaar gehoekt door de politie en verloor zijn baan doordat die me'er een schram had, Iedereen die die video zag en de uitspraak van de rechter hoort weet dat het niet klopt. De politie gedroeg zich schandelijk tegen een stilstaand protest. Mitch Hendriquez: "Het gebroken strottenhoofd, kapotte ribben, kapotte lever, kapotte geslachtsdeel en andere verwondingen van Henriquez zijn volgens het OM niet bewezen debet aan zijn dood. Eerder al werd dood deskundigen geconstateerd dat de dood van Henriquez, bij wie door de agenten de omstreden nekklem werd toegepast, overleed aan ‘acute stress’. Acute stress? Gewoon moord!! En de daders staan anoniem terecht??? De enige mazzel is dat er hooligans en nazi's echt geweld willen gebruiken tegen de anti zpieterbazen. De politie heeft hier begrip voor want ze stemmen ook PVV en FVD maar als ze nu niets doen valt het te veel op. De instanties staan in hun oordeel nou eenmaal anders tegen allochtonen dan autochtonen Nederlanders. Uitzonderingen daargelaten. En als je ze dan met een kutsmoes hun rechten kan ontzeggen, dan slaapt boreaal bestuur weer als een roos.

3 Reacties
Libertain
Libertain25 nov. 2019 - 7:48

Kijk daar ligt het zware sociale problematiek van onze post-koloniale maatschappij, goed samengevat: ("De instanties staan in hun oordeel nou eenmaal anders tegen allochtonen dan autochtonen Nederlanders. Uitzonderingen daargelaten. En als je ze dan met een kutsmoes hun rechten kan ontzeggen, dan slaapt boreaal bestuur weer als een roos.") De opeenvolgende neoliberale regeringen dienen enkel dit effect alsmaar te versterken. Dag democratie.

Peterrr2
Peterrr225 nov. 2019 - 10:16

Paultje, je verdraait de feiten. Jerry Afriyie verloor zijn baan omdat hij weigerde een nieuwe aanvraag voor zijn vergunning te doen. Zijn argumentatie was dat hij die toch niet zou krijgen, vanwege racisme. Tja...

Luneau
Luneau26 nov. 2019 - 22:53

Peterrr, loop niet te lullen. https://www.rtlnieuws.nl/nederland/artikel/1343241/zwartepietactivist-verliest-baan-door-protest

Lantaarnpaal
Lantaarnpaal24 nov. 2019 - 22:42

Heerhugowaard hebben afgelopen week de geplande demonstraties van KOZP verboden. De gemeente Heerhugowaard ging nog verder door de demonstratie te verbieden Dit is gewoon niet waar. HHW heeft niks verboden. KOZP heeft er zelf voor gekozen om niet te demonstreren.

Peterrr2
Peterrr224 nov. 2019 - 21:45

https://www.ad.nl/den-bosch/doodsbedreiging-voor-thijs-na-hitlergroet-bij-fc-den-bosch-beangstigend-dat-ik-hieraan-gelinkt-word~af332cf9/ Ik neem dat Lasse van den Dikkenberg zich ook uitspreekt tegen deze vorm van geweld. Of is de verontwaardiging daar te selectief voor?

5 Reacties
Dehnus
Dehnus24 nov. 2019 - 22:27

WHATABOUT!!!!!!! Ja dat hoort niet te gebeuren, maar dat heeft ook niet met dit onderwerp te maken he. Maar je hebt weer lekker gewhatabout! Stoer hoor.

Auslander
Auslander24 nov. 2019 - 23:25

@ Peterrr “Of is de verontwaardiging daar te selectief voor?” Deze meneer wenste een ander stuk te lezen!

Paul250371
Paul25037125 nov. 2019 - 0:43

Vreselijk dat die gozer die tegen een zwarte voetballer een Hitler groet deed bedreigd wordt. Waarvan akte. Briljant dat je werkelijk niets over de inhoud zegt maar een (wannabe)nazi die bedreigd wordt (over selectief gesproken, toeval?) omdat hij de Hitlergroet deed tegen een zwarte voetballer, neerzet als een groot onrecht (antifa zeker weer). Stel dat hij geen Hitlergroet had gemaakt maar Allahuakhbar had geschreeuwd en daardoor bedreigd wordt, had Van den Dikkenberg zich daar dan ook tegen moeten uitspreken volgens jou? Als jij wil dat je nazivriendje moet worden geholpen kun je wellicht zelf een column daarover gaat schrijven. Ik denk dat de columnist wel wat beters te doen heeft (in tegenstelling tot mij) om zich tegen iedere vorm van geweld tegen je rechtse vriendjes uit te spreken alleen maar omdat jij niet op de column wil ingaan kan ik mij zo voorstellen.

Katootje2
Katootje225 nov. 2019 - 1:07

Waarom denk je dat? Of ben je misschien bang dat je onterecht wordt beschuldigd als je weer eens in een pegida-demonstratie meeloopt?

Peterrr2
Peterrr225 nov. 2019 - 10:22

@Dehnus, nee hoor. Want als de schrijver een aantal voorbeelden aanhaalt, dan is het wel zo netjes om het niet eenzijdig te belichten. Tja, als je ziet dat een ander gelijk heeft en je zelf geen argumenten meer hebt, dan ga je het maar over 'whataboutisme' gooien. Beetje zwak. @Paul, jij blijft nog altijd je eigen waarheid geloven. Het was geen Hitlergroet. Dat jij het anders ziet is jouw probleem, maar niet de werkelijkheid. Vervolgens kom je met 'stel dat'... Doen we het anders. Stel dat die supporter daadwerkelijk een Hitlergroet had gedaan. Dan had jij het vast wel heel relevant gevonden als de schrijver het bij het verhaal had betrokken. Of niet Paul? @Katootje, iedereen die niet zo links geradicaliseerd is als jij loopt natuurlijk mee in de marsen van Pegida? Fijn dat je dat nog even kwijt wilde.

Peterrr2
Peterrr224 nov. 2019 - 21:44

"Een demonstratie ontleent haar kracht juist aan het aantal deelnemers." Nou, wat let je om een demonstratie te organiseren en naar het Malieveld te gaan. Waarom moet het per se bij een intocht, dus meeliften op iets dat door een ander georganiseerd is?

8 Reacties
Dehnus
Dehnus24 nov. 2019 - 22:28

ME, als je geen trekkers hebt dan worden de honden op je los gelaten. Vraag maar eens aan mensen die wel eens gedemonstreerd hebben. Wit zijn helpt ook, maar goed jij bent dan ook niet iemand die uit "good faith" argumenteert. Blijkt wel uit de reactie hierboven met een whataboutism.

Auslander
Auslander24 nov. 2019 - 23:22

@ Peterrr “wat let je om een demonstratie te organiseren en naar het Malieveld te gaan.” Omdat het anders en elders willen organiseren is ook democratie, of moet men eerst bij Peterrr langs? “meeliften op iets dat door een ander georganiseerd is?” Jij lift ook mee met de pro-piet extremisten, waarom de ander voor hetzelfde bekritiseren?

Paul250371
Paul25037125 nov. 2019 - 0:44

Waarom moet het per se bij een intocht, dus meeliften op iets dat door een ander georganiseerd is? De vraag stellen is hem beantwoorden

Katootje2
Katootje225 nov. 2019 - 1:10

Waaraan ontleen jij het recht om anderen voor te schrijven waar ze wel of niet mogen demonstreren? Wordt je tere zieltje misschien gekwetst, als je weer eens uitgescholden wordt voor racist? Kwetsen mag hoor....

Paul250371
Paul25037125 nov. 2019 - 8:57

Z_Edje "KOZP eist zijn ruimte en recht op demonstratie midden in een kinderfeest bewust op, het gaat ze om de aandacht maar vooral de rechtvaardiging door ‘wij geen fijne sinterklaas, jullie geen fijne sinterklaas”." Het gaat om sinterklaasorganisaties die doelbewust zwarte piet in standhouden om racisme te etaleren, om aandacht en helemaal om te rechtvaardigen dat als zwarte piet niet mag, niemand een fijne sinterklaas mag hebben. En identitair rechts en NVU gebruiken dit soort momenten om met hun blanke kameraden hun extreem rechtse haat gelijktijdig uit te dragen. En jij verdedigt en promoot dat.

Peterrr2
Peterrr225 nov. 2019 - 10:30

@Dehnus, mijn dochter stond onlangs nog op het Malieveld vanwege de scholierenstaking. Er zijn geen honden losgelaten. Dat is ook niet gebeurd bij de lerarenstaking en de andere stakingen van de afgelopen weken. Dus waar jij de wetenschap vandaan haalt dat er honden op je losgelaten worden als je naar het Malieveld gaat.... Hoe zo helpt wit zijn? Leg me dat eens uit, jij bent zo te lezen van de goede argumenten. Dus onderbouw het maar. @Auslander, zoals meestal heb ik geen idee wat je bedoelt met je opmerking. En hoe vervelend het ook voor je is, ik heb alle pro piet acties hier veroordeeld. Heb niets met die gasten en wil ook niets met ze te maken hebben. Jammer joh, daar kun je me niet op pakken. @Paul, als je zo overtuigd bent van je gelijk, dan heb je toch geen andere organisatie nodig die voor aandacht en publiek zorgt waar jij met je groepje bij kan staan om daarvan te profiteren? Dan ga je toch massaal naar het Malieveld. @Katootje, het Malieveld is nu eenmaal de plek om te demonstreren. Dat weet jij ook. Waar ontleen jij trouwens het recht vandaan om werkelijk iedereen die niet zo radicaal links is als jij uit te maken voor racist?

MarcoG
MarcoG25 nov. 2019 - 11:14

Kattotje, als kwetsen mag, wat is dan het probleem met zwarte piet?

Katootje2
Katootje226 nov. 2019 - 3:18

MarcoG - Als jij er geen probleem mee hebt om racist genoemd te worden, dan zou ik zeggen we "agree to disagree". Kijk Marietje, daar loopt een racist, die doet of hij een feestje voor kinderen geeft.

tempest
tempest24 nov. 2019 - 21:41

Beetje makkelijk dit. Er wordt meer gedemonstreerd dan in de afgelopen 30 jaar, gemeenten proberen dat in goede banen te leiden en verdienen daar eerder lof voor dan kritiek. Goed hoor om je onderwerp zo weer onder de aandacht te brengen, maar heel zuiver is het niet om het dan op demonstratierecht te gooien. Want als het om een ander onderwerp gaat zal je mening anders zijn. Of wil je soms ook zeggen bijvoorbeeld Pegida onder politiebegeleiding bij een Islamitische school zou moeten mogen demonstreren?

4 Reacties
Paul250371
Paul25037125 nov. 2019 - 0:46

Of wil je soms ook zeggen bijvoorbeeld Pegida onder politiebegeleiding bij een Islamitische school zou moeten mogen demonstreren? Ja, wel buiten het schoolplein natuurlijk. Het gaat hier om islamitische kinderen die tellen niet dus ga lekker staan met je varkensmutsie.

Katootje2
Katootje225 nov. 2019 - 1:12

Als Pegida bij een islamitische school gaat demonstreren, dan heeft die islamitische school politiebescherming nodig, niet die demonstranten.

Weelildragon
Weelildragon25 nov. 2019 - 4:04

Pegida is vooral een puur infantiele provocatie, maar dat zou je over KOZP ook kunnen zeggen. Het is niet echt een stretch. Ik moet zeggen, vind het inderdaad wel een sterk argument. Maar KOZP mag er zeker misbaar van maken. Heeft Pegida ook gedaan. Wel zo efficiënt eigenlijks. Wel aandacht krijgen maar niet ernaartoe hoeven gaan om te protesteren.

Tuna Gretberg
Tuna Gretberg25 nov. 2019 - 9:07

"Katootje 25 november 2019 at 02:12 Als Pegida bij een islamitische school gaat demonstreren, dan heeft die islamitische school politiebescherming nodig, niet die demonstranten." Voorlopig is het gewoon het islamitische tuig wat met extreem geweld een vreedzame demonstratie onmogelijk maakt. Zie bijvoorbeeld Eindhoven.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194724 nov. 2019 - 21:21

Nepnieuws. Heerhugowaard heeft de demonstratie van KOZP niet verboden. Zij zijn niet op komen dagen. De demonstratie in Rijswijk is wel doorgegaan en was ook niet verboden. Tegendemonstraties waren wel verboden. Maar dat vermeldt Van den Dikkenberg weer niet.

3 Reacties
Katootje2
Katootje224 nov. 2019 - 21:39

"In Rijswijk werd door de gemeente een maximum aantal deelnemers voor de demonstratie bepaald en was de locatie onvoldoende zichtbaar en hoorbaar. In Heerhugowaard werd op het laatste moment een nieuwe locatie voor de demonstratie toegewezen, waar de demonstranten zichtbaar noch hoorbaar zouden zijn voor publiek en intocht." - https://www.doorbraak.eu/recht-op-demonstratie-kick-out-zwarte-piet-in-rijswijk-en-heerhugowaard-ingeperkt/

RonVa
RonVa25 nov. 2019 - 11:15

Wat probeer je duidelijk te maken katootje? Ze mochten dus gewoon demonstreren. Iets wat de voorstanders van ZP niet eens mochten doen. Dat KOZP er vanaf ziet omdat het niet naar hun wens gaat is hun eigen keuze.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194725 nov. 2019 - 17:55

@Katootje Van verboden is geen sprake en dat was de frame van Van Dikkenberg. We wachten de juridische vervolgstappen rustig af.

Katootje2
Katootje224 nov. 2019 - 21:00

"Detournement de pouvoir" is een van de meest voorkomende vormen van machtsmisbruik door de overheid, vooral omdat er geen sancties op bestaan.

4 Reacties
Libertain
Libertain25 nov. 2019 - 6:40

Daar is de overheid te autoritair voor, is dit nooit strafbaar.

BigKnor
BigKnor25 nov. 2019 - 7:15

Onzin Katootje. Als de overheid iets gebied of verbied kan je altijd nog proberen om je gelijk bij de rechter je gelijk te halen. Milieu organisaties hebben de Rijksoverheid de laatste tijd meerdere malen in stof laten bijten. Heb jij dat gemist soms?

Paul250371
Paul25037125 nov. 2019 - 8:59

BigKnor "Milieu organisaties hebben de Rijksoverheid de laatste tijd meerdere malen in stof laten bijten." Stikstof?

Katootje2
Katootje225 nov. 2019 - 16:14

"Als de overheid iets gebied of verbied kan je altijd nog proberen om je gelijk bij de rechter je gelijk te halen." Het gelijk met terugwerkende kracht zonder dat er een sanctie op staat.