Gemeenten behoeden kunst voor al te grove bezuinigingen
• 24-08-2012
• leestijd 2 minuten
Gemeenten hakken minder hard met het bijltje dan het rijk, daardoor valt het met de totale bezuiniging mee ... Zondag gesprek met politici tijdens Uitmarkt Amsterdam
Gemeenten korten aanzienlijk minder hard op kunst en cultuur dan het rijk. Daardoor valt het met de totale schade voor de sector mee, meldt de Volkskrant vrijdag. De inkomsten – overheidssubsidies en eigen inkomsten – lopen vanaf volgend jaar met tien procent terug, blijkt uit onderzoek van de krant en bureau Berenschot. Dat is ongeveer de helft van wat werd gevreesd.
Het Rijk, de provincies en de gemeenten bezuinigen gemiddeld 14 procent op de kunsten, voor bij elkaar 475 miljoen euro. In totaal gaan de inkomsten met een half miljard euro omlaag – van 5,25 miljard naar 4,75 miljard, zo liet de Volkskrant uitrekenen:
De gemeenten zijn en blijven de grootste subsidiegever aan kunst en cultuur. Nu trekken ze er bijna 2 miljard euro voor uit. Dat wordt 1,8 miljard; bijna 9 procent minder dan nu. De gemeenten blijken daarmee staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur niet te volgen in zijn forse aanpak. Hij bezuinigt 24 procent op de kunsten: van 990 miljoen euro naar 752 miljoen. Het geld wordt vooral weggehaald bij de podiumkunsten en de beeldende kunst.
De 25 grootste gemeenten blijken de bezuinigingen gemiddeld evenwichtiger te verdelen. Onderzoeker Bastiaan Vinkenburg van Berenschot: ‘Ze spreiden de pijn over alle kunst en cultuur.’
Omdat in de 25 grootste gemeenten bij elkaar 40 procent van de Nederlandse bevolking woont, zijn de uitkomsten volgens Vinkenburg representatief voor alle gemeenten. Maar per gemeente zijn de verschillen soms groot: Rotterdam bezuinigt met 20 procent het meest, in Maastricht komt er juist 10 procent bij. De provincies schroeven hun uitgaven zoals verwacht met eenvijfde terug tot 241 miljoen euro.
Het Volkskrant-onderzoek naar de bezuinigingen wordt zondag gepresenteerd tijdens het traditionele Paradisodebat aan het eind van de Uitmarkt. Daarna gaan politici met elkaar in gesprek.