Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gemeenten bang dat burger zorg afdwingt via de rechter

  •  
04-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zorg300.jpg
Vereniging van Nederlandse Gemeenten pleit voor bemiddelaar tussen burger en gemeenten
Gemeenten zijn bang dat burgers naar de rechter zullen stappen om zorg op te eisen waar geen geld meer voor is. Dat schrijft de Volkskrant. Vanaf 2015 moeten gemeenten meer zorgtaken uitvoeren voor minder geld. Staatssecretaris Van Rijn hoopt dat het ontstane gat van 1,7 miljard euro opgevuld zal worden door onder meer mantelzorgers, maar gemeenten kunnen mantelzorg niet verplichten. Daarom pleiten ze nu voor een instantie die tussen de gemeente en burgers in kan komen te staan om te bemiddelen, bijvoorbeeld een ombudsman.
Bob van der Meijden, projectleider WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten:
Er zullen meer conflictsituaties komen. Dan zal uiteindelijk de rechter oordelen. Daarom zou het goed zijn als er meer instanties zijn waar de burgers met hun geschil terecht kunnen.”
VNG wil dat de bemiddeling in de nieuwe wet Maatschappelijke Ondersteuning wordt geregeld.
In een reactie laat de staatssecretaris weten geen reden te zien om de wet aan te passen. Gemeenten moeten zelf maximaal investeren om onnodige juridisering te voorkomen, aldus de staatssecretaris. Het staat gemeenten vrij zelf een wmo-ombudsman in te stellen.
De angst van de gemeenten is niet ongegrond. In 2007 toen de eerste taken van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) naar hen werden overgeheveld, lukte het inwoners soms om via de rechter zorg af te dwingen. Wanneer burgers de zaak wonnen had dat grote gevolgen: voortaan moesten alle gemeenten door de jurisprudentie de zorg op een voorgeschreven manier uitvoeren.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten4 sep. 2013 - 7:18

O, nog een paar duurbetaalde ambtenaren erbij? En dit op kosten van de gemeenschap? Als je als burger een probleem hebt met je gemeente kun je een dure advocaat betalen, dus je betaalt in feite dubbel.

JAWEH
JAWEH4 sep. 2013 - 7:18

Triest dat burgers een rechter moeten benaderen om tot een adequate uitvoering van beleid te komen.

JanB2
JanB24 sep. 2013 - 7:18

Iedereen is vrij om naar de rechter te stappen. Dit voorstel doet afbreuk aan de rechtstaat (het probeert het burgers onmogelijk te maken om tegen een gemeente te procederen). De gemeenten proberen daarmee de verkeerde aan te pakken (de burger) terwijl ze er beter aan zouden doen om zich massaal tegen het kabinet te keren (een beetje anarchie is nooit weg).

Jensbos
Jensbos4 sep. 2013 - 7:18

Maar euh, als burgers de gemeentes gaan aanklagen, kunnen de gemeentes de staat toch voor het gerecht dagen. De politiek laat het als hoeder van de samenleving immers behoorlijk afweten. Men lijkt -neo-lioberaal correct- niet echt gemotiveerd om de oorzaken achter deze "ombuigingen" weg te nemen.

[verwijderd]
[verwijderd]4 sep. 2013 - 7:18

"Er zullen meer conflictsituaties komen. Dan zal uiteindelijk de rechter oordelen. Daarom zou het goed zijn als er meer instanties zijn waar de burgers met hun geschil terecht kunnen." Helemaal mee eens. Nog meer ambtenaren zal het probleem snel oplossen. Je kunt dat eenvoudig bekostigen door gewoon nog wat meer belasting te heffen.

2 Reacties
Kilted
Kilted4 sep. 2013 - 7:18

Precies, geen ambtenaar en ander deskjockey's meer. Gewoon zelf regelen en betalen

ratio2
ratio24 sep. 2013 - 7:18

Het alternatief van alles direct via de rechter te laten lopen zal nog duurder zijn waarschijnlijk.

lembeck
lembeck4 sep. 2013 - 7:18

Wie zegt mij dat die Ombudsman betrouwbaar en objectief is?

1 Reactie
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten4 sep. 2013 - 7:18

Ik denk dat Brenninkmeijer te goed was en dat de overheid hem wilde lozen omdat ie te vaak gelijk had, vandaar dat ze hem een aanbod hebben gedaan dat hij niet kon weigeren, jammer, jammer, jammer. De overheid is zó corrupt.....genoeg stof voor vijftig Kafka romans.