Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gemeentebestuur Rotterdam trekt plan nieuwe Kuip in

  •  
10-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Kuip.jpg
Leefbaar Rotterdam en D66 snijden nieuwe Kuip de pas af
De gemeenteraad van Rotterdam zal niet financieel garant staan voor de bouw van een nieuw voetbalstadion in Rotterdam, dat heeft fractievoorzitter Ronald Schneider (LR) woensdagavond gezegd in het televisieprogramma Knevel & Van den Brink. De huidige plannen vereisen een garantie van 165 miljoen euro, maar het lukt de gemeenteraad niet om een meerderheid voor het voorstel te kunnen vinden.
Donderdag is het voorstel voor een nieuwe Kuip door het gemeentebestuur ingetrokken. Eigenlijk zou donderdag gestemd worden over het plan, maar omdat het vrijwel duidelijk is dat er geen meerderheid te halen is, is de stemming afgeblazen, nadat Leefbaar Rotterdam woensdagavond bekend maakte tegen het plan te zullen stemmen bij Knevel en Van den Brink. D66 liet eerder tegenover NOS weten tegen te zullen stemmen.
Volgens Schneider hoeft deze beslissing niet het einde van de droom voor een nieuwe Kuip te betekenen, maar moeten de betrokkenen wel opnieuw bekijken hoe ze het nieuwe stadion denken te gaan financieren. 
Het afblazen van de stemming gebeurt tot ongenoegen van een aantal gemeenteraadsleden. Zo twittert PvdA-raadslid Peter van Heemst:
RTEmagicC_peter_01.jpg

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

RvDugt
RvDugt10 jul. 2013 - 21:47

Oef dat gaat ze stemmen kosten

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman10 jul. 2013 - 21:47

Dan hebben ze toch tegen een typisch rechtse hobby gekozen, en tegen het zakkenvullen uit gemeenschapsgeld. Hulde!

peterh2
peterh210 jul. 2013 - 21:47

Nu nog die haagse cultuurtempel wegstemmen en het verstand begint langzaam terug te komen bij de bestuurders. Een ander luchtfiets project wat ook gestopt moet worden is trouwens de zuid-as in Amsterdam: een miljard uitgeven voor een tunnel om daarna lekker veel kantoren te kunnen bouwen daar terwijl ze in de regio de panden aan de straatstenen niet kwijtraken...

Meta Foor
Meta Foor10 jul. 2013 - 21:47

hun argument ? ''niet voldoende draagvlak'' toonbeeld van democratie zou ik zeggen, en geen partij die ''leuke dingetjes voor een klein publiek'' willen subsidieren en financieren

msj_meijerink
msj_meijerink10 jul. 2013 - 21:47

Private ondernemingen zorgen zelf voor een private dekking bij hun financiële projecten. Dus dat geldt ook voor Rotterdamse clubs. Laat de gemeente het geld in de amateursport steken, voor het welzijn van de gewone burgers.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai10 jul. 2013 - 21:47

Verstandig en dapper, zal zijn repercussies hebben bij de gemeenteraad verkiezingen. En er is enkel een stop gezet op het project omdat de alternatieven niet goed zijn onderzocht en de gemeente borg moet staan voor een ongehoord groot bedrag van165 miljoen. Waar ze terecht geen zin in hebben. De regentenclubjes PvdA, VVD en CDA hebben gelukkig het nakijken.

JongLinks
JongLinks10 jul. 2013 - 21:47

Als het risico van de garantstelling klein was geweest had de private sector geen garantstelling nodig gehad.

politiekistuig
politiekistuig10 jul. 2013 - 21:47

Klootjesvolk-regenten 1-0 (wns)

A3iaan
A3iaan10 jul. 2013 - 21:47

Worden ze toch nog een keer verstandig in Rotterdam. Het was een idioot plan waar met name de supporters (de echte) NOOIT mee hebben ingestemd. Laat DE KUIP de KUIP en een grote renovatie is dé oplossing. Succes namens een Ajax-fan.

[verwijderd]
[verwijderd]10 jul. 2013 - 21:47

Dat lijkt me verstandig. Gezien het feit dat dit soort projekten altijd veel duurder gaat uitvallen dan geraamd, gezien het feit dat de gemeenten financiëel nog genoeg ellende voor hun kiezen krijgen de eerstvolgende jaren, en dat ze alle financiële capaciteit nodig zullen hebben om de klappen op te vangen, is dit heel erg verstandig. Laten de heren Feyenoordbobootjes zelf maar achter geld aan schooien, onder hun vrindjes uit het bedrijfsleven, of desnoods bij de spelers.........

1 Reactie
adriek
adriek10 jul. 2013 - 21:47

Een jaar of twee geleden kostte de nieuwe kuip nog bijna een miljard. Het laatste, bijna gelijkwaardige plan, kwam op eenderde van die prijs. Zoek de vijf verschillen in de plannen die zo'n enorm verschil verklaren.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst110 jul. 2013 - 21:47

Mooi. Als VolkerWessels dure stadions wil verkopen, dan gaan ze maar langs bij de oliesjeiks in de golf en niet bij de goede stad Rotterdam.

1 Reactie
buckshag
buckshag10 jul. 2013 - 21:47

inderdaad! vooral geen kunstmatige werkgelegenheid scheppen met dit soort idiote projecten.

EricDonkaew
EricDonkaew10 jul. 2013 - 21:47

Mooi dat die nieuwe kuip is weggestemd. Natuurlijk is het goed om bedrijvigheid en werkgelegenheid te creëren, maar doe dat dan op een andere manier. Niet door iets wat al bestaat te vervangen door iets van hetzelfde. Bouw dan liever een berg van twee kilometer hoog in een van onze polders.

1 Reactie
adriek
adriek10 jul. 2013 - 21:47

Bedrijvigheid en werkgelegenheid? Die werkgelegenheid bestaat voor het grootste deel uit studentenbijbaantjes: van een weekend per maand kaartjes scheuren kun je geen gezin onderhouden. Er zullen ongetwijfeld ook nog mensen na een kuipbezoek een broodje shoarma lusten, maar het grootste deel rijdt naar huis (als er geen wielklem op de auto zit die verkeerd geparkeerd staat omdat er te weinig parkeerplekken begroot zijn), loopt naar de gereedstaande trein en degenen die gaan stappen doen dat in het centrum. Netto werkgelegenheid op zuid: twee parkeerwachters.

JoopSchouten
JoopSchouten10 jul. 2013 - 21:47

Prima. Renoveren en aanpassen is altijd beter dan kapitaalvernietiging.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen10 jul. 2013 - 21:47

In dit geval zeker dat bewijst de noodzaak van garantstelling door de gemeente die er niet zou zijn als er een fatsoenlijke business case te maken zou zijn. Maar in z'n algemeenheid kun je dat niet stellen, je zult toch echt eerst de twee business cases moeten vergelijken. Wellicht is het rendement op de investering voor nieuwbouw na "kapitaalvernietiging" veel beter. Simpele bedrijfseconomie.