Joop

Gemeente Vlissingen stemde tegen slavernijmonument, dus plaatsten burgers er zelf een

  •  
30-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2236 keer bekeken
  •  
ANP-472134363

Niet het monument, wel een ondergepoepte Michiel de Ruyter

In Vlissingen is in de nacht van donderdag op vrijdag een monument ter herdenking van de slavernij geplaatst. Dat meldt ANP. Eerder had de gemeenteraad tegen een monument gestemd. Voorzitter van Keti Koti Zeeland Angélique Duijndam, die samen met kunstenaar Zeus Hoenderop het monument plaatste, spreekt van een burgerinitiatief. "Ik hoop dat ze het laten staan, omdat het gewoon hoort bij Vlissingen."

In 2021 werd in een motie opgeroepen tot onderzoek naar het slavernijverleden van Vlissingen. Ook werd er in gesproken over excuses en over een monument. Dat onderzoek kwam er en wees uit dat Vlissingen in de achttiende eeuw een grote rol speelde in de slavenhandel. "Er bleek uit dat tussen 1750 en 1782 Vlissingen in Europa de stad was die het meeste heeft verdiend aan de slavenhandel," zegt Duijndam.

Ook de excuses komen er. Op zaterdag 1 juli, Keti Koti, gemaakt door burgemeester van Vlissingen Bas van den Tillaar. "Het onderzoek is gehonoreerd, de excuses zijn dit jaar gehonoreerd, dan honoreren wij zelf het monument", aldus Duijndam. Volgens de voorzitter van Keti Koti Zeeland stemde de raad eerder tegen een monument, omdat er al een staat in Middelburg. "Dat vonden ze voldoende."

Het nu geplaatste monument heeft een zilveren basis, met daarop een goudkleurige kom en er zit een ketting aan, omschrijft Duijndam, een verwijzing naar de scheepsketting die te horen was als schepen voor anker gingen. De kom is zwaar en wordt verzwaard door de ketting, maar het is draagbaar, zegt ze. "Er zit een zwaar verleden aan, maar het is draagbaar."

Het monument is geplaatst op de boulevard, waarlangs de schepen voeren die naar Afrika gingen, vertelt Duijndam verder. Bang dat het monument wordt vernield, is ze niet. "Ondanks dat we in een hele gekke wereld leven, heb ik wel het gevoel dat mensen respect hebben voor spullen. Maar misschien ben ik daarin naïef." Bang dat de gemeente het monument weghaalt, is ze wel. "Dit is een burgerinitiatief geweest nu. Ik hoop dat ze beseffen dat de stad een monument verdient."

Update:

De gemeente Vlissingen laat weten er kennis van te hebben genomen dat het monument is geplaatst. "We gaan op korte termijn contact opnemen met de betrokkenen en ze uitnodigen voor een gesprek," aldus een woordvoerder. Op vragen als wat de gemeente van het monument vindt en of de gemeente het monument wil houden of misschien zelfs wil adopteren, wil de zegsvrouw niet ingaan. "We gaan eerst het gesprek voeren."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

Vuurrood
Vuurrood1 jul. 2023 - 9:35

Er zijn rood-wit-blauwe vlaggen opgeplakt met daarop ‘Nee tegen ontvolking. Vecht tegen de vernietiging van ons ras.’ Daarnaast zijn er nog allerlei leuzen op de muren rondom het monument te lezen. ,

Vuurrood
Vuurrood1 jul. 2023 - 9:31

En vannacht is dat monument onder de racistische leuzen gekalkt! Dit geeft exact weer wat onderhuids in de samenleving gewoon welig tiert! Racisme!

Rooje Miggy
Rooje Miggy30 jun. 2023 - 22:38

Het begint met een xcuses…maar dat is niet genoeg…geld en wel nu! Dus het ging en gaat helemaal niet om excuses maar alleen om geld! Bah!

1 Reactie
Vuurrood
Vuurrood1 jul. 2023 - 9:12

Hoe weet jij dat?

Valkz
Valkz30 jun. 2023 - 20:08

Nou, een aantal mensen kunnen zich eigen op schouders kloppen en zich in de illusie wanen dat ze een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse maatschappij. Dit klopt natuurlijk niet en er zijn maar bar weinig mensen geïnteresseerd hierin.

4 Reacties
Karingin
Karingin30 jun. 2023 - 21:19

Leef jij onder een steen of zo? Er is júist heel veel aandacht voor de zwarte bladzijde in onze geschiedenis die slavernij beschrijft. Morgen is Keti Koti, ik weet niet waar jij woont maar in het hele land wordt dat uitgebreid gevierd. En terecht!

Valkz
Valkz1 jul. 2023 - 0:22

@Karingin Ik zou zeggen ga lekker Keti Koti vieren mevrouw karingin. Dan kun je voor een dagje je eigen in de waan laten dat uw politieke standpunten nog enigszins relevant zijn.

MG1968-2
MG1968-21 jul. 2023 - 8:23

@Valkz De waarheid is natuurlijk wel dat overal waar jou gedachtegoed toegepast is (of was) de ondersteuners van dat gedachtegoed ook in één klap niet relevant werden behalve als ze zich opwierpen als de niets ontziende hand (uitvoerders) van betreffende regimes. "Dan kun je voor een dagje je eigen in de waan laten dat uw politieke standpunten nog enigszins relevant zijn. " Ook is de waarheid natuurlijk dat hoewel er een ontzettende verrechtsing aan het plaats vinden is -en je je in jou interpretatie van rechts gesterkt voelt- nog steeds -en gelukkig- jou gedachtegoed door het merendeel van ook de rechtse mensen niet alleen verworpen wordt maar ook veracht wordt. Je moet je eigen berichten eens leven. De minachting voor anderen spat er voor af. Er valt een kleur aan je gedachtegoed te plakken. En daarbovenop denk je dat je ook nog een de nieuwe norm bent. Ben je niet. Wordt je niet. Wat je wel voor elkaar gaat krijgen is dat mensen jou naar je eigen gecommuniceerde normen gaat behandelen. Wederkerigheid.

Vuurrood
Vuurrood1 jul. 2023 - 9:14

MG1968-2: Benoem gewoon de kleur die aan het gedachtengoed van Valkz gegeven kan worden. Donkerbruin!

Poeh, poeh
Poeh, poeh30 jun. 2023 - 15:00

@Grijs Gebied Helemaal met u eens. De vraag is of protestanten en katholieken ergens rechten aan kunnen ontlenen om excuses te krijgen voor wat hun tijdens de reformatie en tijdens de Spaanse inquisitie is aangedaan. Ik heb nog steeds emotie als ik denk wat mijn verre voorvaderen toen is aangedaan. Koninklijke excuses, een monument en lespakketten voor het onderwijs lijkt mij het minste. En voor een permanente expositie zijn er lege kerken genoeg..... Het lijkt er onderhand op dat we ons een continu schuldgevoel op de schouders moeten nemen. Het kunnen plaatsen van handelingen in de geest van die tijd zou, ook wel eens goed zijn, overigens zónder de ernst ervan te bagatelliseren. Biedt de nieuwe generaties eens perspectief op een toekomst die niet alsmaar belast wordt met het vingertje van vroeger.

3 Reacties
BrotherV
BrotherV30 jun. 2023 - 18:29

Kun je voortaan reageren onder de reactie waarop je reageert?

Karingin
Karingin30 jun. 2023 - 21:16

Aaaand there's another one...projection seems to be a disease in certain circles....

MG1968-2
MG1968-21 jul. 2023 - 12:13

@PoehPoeh "Het lijkt er onderhand op dat we ons een continu schuldgevoel op de schouders moeten nemen. " We? Jij blijkbaar. Ik ben voor slavernijmonumenten zonder dat ik me schuldig voel. "Biedt de nieuwe generaties eens perspectief op een toekomst" En dat is nou juist wat je actief tegenwerkt. "..toekomst die niet alsmaar belast wordt met het vingertje van vroeger. " Want dat vingertje gebruik je om stil te blijven staan. En ik ben er van overtuigd dat je in alle omstandigheden wel een niet te beargumenteren reden vind om de achterstand te behouden.

EenMening3
EenMening330 jun. 2023 - 12:23

De motivatie van de Vlissingse gemeenteraad klinkt wat simplistisch. Ik zou het kinderachtig en respectloos vinden als de gemeente dit monument zou verwijderen. Dus gewoon laten staan. De gemeenteraad doet er goed aan het raadsbesluit te herzien en alsnog een monument te plaatsen, bekostigd door de gemeente Vlissingen.

Olav Meijer
Olav Meijer30 jun. 2023 - 9:40

Zeemeeuw: "Ik heb schijt aan het ophemelen van Michiel de Ruyter."

Joop  den Uil
Joop den Uil30 jun. 2023 - 9:05

Burgerinitiatief komt dus steeds meer en meer voor. Vaak door een klein groepje gestart zonder rekening te houden met anderen. Komt die ''vrijheid'' door slapte overheden of door groeiend individualisme zonder strafmaatregelen ? Mijn inschatting dat het object verwijderd wordt en je verdere polarisatie ziet plaatsvinden.

Miss Piggy
Miss Piggy30 jun. 2023 - 8:20

Ik heb geen idee wie er exact in de gemeenteraad zit in Vlissingen. Maar ik snap ook werkelijk niet waarom er tegen gestemd is

3 Reacties
Grijs gebied
Grijs gebied30 jun. 2023 - 11:36

Kijk, het kan niet zo zijn dat je maar elke aanvraag moet goedkeuren, vanuit een of ander schuldgevoel, over iets wat 300 jaar geleden heeft plaatsgevonden. Wanneer ik naar Duisburg rijdt en daar eis dat de gemeente een standbeeld laat maken, ter nagedachtenis van het bombardement op Arnhem tijdens de tweede wereldoorlog, zal dat er ook niet klakkeloos komen. Om de een of andere reden voelen wij ons zó schuldig over iets wat enkele oud-overgrootouders gedaan hebben, dat we achterachterkleinkinderen alles moeten geven waar ze om vragen...

MG1968-2
MG1968-230 jun. 2023 - 12:38

@Grijs ".. voelen wij ons zó schuldig over iets wat enkele oud-overgrootouders gedaan hebben" Ik ben voor slavernijmonumenten en voel mij nergens schuldig aan. "..dat we achterachterkleinkinderen alles moeten geven waar ze om vragen... " Je wij-zij denken valt behoorlijk op en is behoorlijk ongezond, maar als je het niet voor 'hun' wilt doen dan doe het maar voor mij. Ik ben 54 en blank en zogezegd voor slavernijmonumenten. Waar ik me wel overigens voor schaam is dat ik het in deze tijd niet voor elkaar krijg om sommige mensen te overtuigen dat het in stand houden van de gevolgen van discriminatie ook discriminatoir is (zie je bijdragen in het onderwerp van de positieve discriminatie) maar als ik hier zie hoe jij leeft in wij-zij en jij jou 'wij' centraal stelt begrijp ik waarom.

Karingin
Karingin30 jun. 2023 - 21:13

🙄Weer zo eentje die denkt dat ie zich persoonlijk aansprakelijk gesteld voelt als het over een donkere kant van ons collectieve verleden gaat, en/of denkt dat - met name - linkse mensen hem een dergelijk schuldcomplex willen aanpraten. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er dan sprake is van projectie

Sam V
Sam V30 jun. 2023 - 8:01

Een burgerinitiatief wordt gedragen door de burgers, niet door een paar individuen. Het zal nog moeten blijken of draagvlak voor dit monument er echt is of dat een gezamenlijk monument in Middelburg toch echt voldoende is. Er is namelijk al lang erkenning voor de rol van Nederland in de slavernij. Zo is er al zeer veel aandacht op scholen hiervoor. De toekomstige generaties zijn op de hoogte. Ook zal dit monument weinig bijdragen aan de waarschuwende kracht van monumenten: ‘dit nooit meer’. We (iedereen, ook de nazaten) laten nog steeds toe dat ver weg van hier mensen uitgebuit worden voor onze consumptiegoederen.

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst30 jun. 2023 - 9:41

Eng he, zo´n monument.

Sam V
Sam V30 jun. 2023 - 9:53

@ HanvanderHorst Er zijn zeker momenten dat je regels opzij moet zetten voor gevoelens. De vraag is voor wie, wanneer en hoe vaak je dat als maatschappij kunt/moet doen. Daarover kan je van mening verschillen zonder de gevoelens uit de oog te verliezen. Heeft weinig te maken met ‘eng’.

BrotherV
BrotherV30 jun. 2023 - 18:38

Wat heb je precies tegen het feit dat burgers een monument oprichten? Wordt er iemand belemmert?

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine30 jun. 2023 - 7:50

Vernield zal het niet worden, maar er komt vast een idioot langs die denkt dat het echt zilver of goud is.

1 Reactie
ChefSache
ChefSache30 jun. 2023 - 8:33

Ach.. als monumenten voor kankerslachtoffers al kapot worden gemaakt heb ik er een heel hard hoofd in..

Norsemen
Norsemen30 jun. 2023 - 7:33

Alleen zielige, gefrustreerde figuren kunnen tegen tegen zo'n monument stemmen.

Pindaklaas
Pindaklaas30 jun. 2023 - 7:28

Goed bezig! We hoeven ons als burger niet altijd neer te leggen bij de stompzinnige beslissingen van bestuurders.

3 Reacties
Jozias2
Jozias230 jun. 2023 - 9:54

@pinsaklaas Dit was geen beslissing van een bestuurder maar van democratisch gekozen volksvertegenwoordigers. Daar kun en mag je het als individu natuurlijk mee oneens zijn. Maar een individuele burger die besluiten van democratische meerderheden naast zich neer gaat leggen is natuurlijk in zijn algemeenheid geen goede zaak.

MG1968-2
MG1968-230 jun. 2023 - 12:52

@Jozias "Maar een individuele burger die besluiten van democratische meerderheden naast zich neer gaat leggen is natuurlijk in zijn algemeenheid geen goede zaak. " Als er onherstelbare schade was aangericht had je gelijk gehad. Maar nu is het mogelijk dat de gemeente op kosten van de plaatsers het monument weg zal halen. De gemeente zal dat niet zomaar doen omdat ze op de klompen aanvoelt dat dat nog meer het vergrootglas op een besluit zet dat alleen democratisch is bezien vanuit de stemverhoudingen maar van alle andere kanten nogal wringt wat betreft democratische invulling. En democratie is nou eenmaal meer dan stemmen tellen. Vandaar nu eerst het gesprek. 'in zijn algemeenheid' Beginnen de kwartjes te vallen? Duimpje voor die toevoeging van je! Dat is een goed begin.

BrotherV
BrotherV30 jun. 2023 - 18:41

Ach, jozias heeft ook weer iets reactionair te melden.

r v b
r v b30 jun. 2023 - 7:26

Bermmonumenten voor verkeersdoden worden over het algemeen ongemoeid gelaten, voor dit herdenkingsmonument hoort hetzelfde te gelden.

1 Reactie
BrotherV
BrotherV30 jun. 2023 - 18:43

Het probleem is dat extreem rechts nogal geweldadig is.