Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gemeente Rotterdam bindt strijd aan met straattaal

  •  
03-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
311 keer bekeken
  •  
jouwtaalzijntaal.jpg
Gemeente start campagne 'Jouw taal is niet zijn taal' om jongeren bewuster te maken van de Nederlandse taal
De gemeente Rotterdam is een campagne gestart om jongeren bewuster te maken van de Nederlandse taal. Onder het motto ‘Jouw taal is niet zijn taal’ gaat het de strijd aan met straattaal. Jongeren worden aangespoord hun Nederlands beter te ontwikkelen zodat het vinden van een baan makkelijker wordt.
Middels posters worden jongeren aangespoord een test te doen op de website van de gemeente. Daar moeten ze drie zinnen vertalen van straattaal naar Algemeen Beschaafd Nederlands. Lukt dit niet, dan krijgen ze achteraf de waarschuwing:
Helaas. Je Nederlands is nog niet goed genoeg. Ik raad je aan om dit te verbeteren, dan maak je het jezelf een stuk makkelijker. Aan de gemeentebalie, bij de dokter en bij het vinden van een baan.
Volgens de gemeente beheersen veel jongeren in Rotterdam de Nederlandse taal niet, of zo slecht dat ze soms niet meer weten wat ergens mee bedoeld wordt. Het zou om zo’n 10.000 jongeren gaan die in problemen dreigen te komen als ze bijvoorbeeld moeten solliciteren.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (39)

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen3 okt. 2012 - 8:38

De makers van deze test mogen ook wel eens nadenken over hun eigen taalbeheersing. Bij vraag 3 staat onder een foto van een vrouw "zijn taal", gezakt gemeente Rotterdam, zou ik zeggen.

stijnvanachter
stijnvanachter3 okt. 2012 - 8:38

Ik snap het probleem niet. Zelfs de ouderen zijn al overgestapt op straattaal. http://www.youtube.com/watch?v=Rl8nosZJkpM (Geniale reclame overigens..)

riesmeister
riesmeister3 okt. 2012 - 8:38

00:54 "Taal en Rekenen. Wat heb je er aan?" Je hebt er meer aan als je gewoon "eraan" schrijft :-) Straattaal is natuurlijk geen probleem, als je maar kunt schakelen naar algemeen Nederlands.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19473 okt. 2012 - 8:38

Dit is geen campagne tegen straattaal zoals de kop suggereert maar een actie om jongeren met een achterstand in de Nederlandse taal te stimuleren het Nederlands beter onder de knie te krijgen. Ik kan daar weinig tegenin brengen als kun je je afvragen of het een taak van de gemeente is. Onzin is natuurlijk te beweren dat bestuurders straattaal moeten leren. Ik heb begrepen dat er in onze grondwet komt te staan dat het Nederlands de hoofdtaal is en dat de overheid het gebruik van het Nederlands bevordert.

Warius2
Warius23 okt. 2012 - 8:38

Goed initiatief. Nu nog een verbod voor mensen van middelbare leeftijd om zich op tv belachelijk te maken met straattaal-dictees etc.

Andy40
Andy403 okt. 2012 - 8:38

Overigens een mooi voorbeeld; recent weer eens naar een training wezen kijken van Sparta jeugd (dat is voetbal ;-). Onverstaanbare jongeren als gevolg van deze straattaal. Totdat de trainer zei "en nu allemaal normaal lullen anders r.. je maar op". Se spraken warempel ABN...allemaal...

Patrick Faas
Patrick Faas3 okt. 2012 - 8:38

Jongeren van de straat komen erg graag bij mij binnen om hier “moeilijke woorden” te leren. Deze woorden geven hen macht in de wereld der kakkers en bovendien kunnen ze er proleten mee aftroeven die denken hen te kunnen vernederen. Het gaat erg goed en ik sta verbaasd over hoe snel ze leren. Maar wat ik dus niet doe is die jongeren vernederen en ze minderwaardig doen voelen, want dan zouden ze hier niet eens willen komen. Mijn advies aan Rotterdam: breek mensen niet af, maar bouw ze op. Heb geen kritiek op hoe jongeren spreken, daar is niets mis mee, maar speel in op hun eigen behoefte aan meer kennis (en macht). Van complimenten bloeien ze op, van kritiek raken ze teneergeslagen of worden ze opstandig. Wees dus scheutig met het eerste en zeer zuinig en tactisch met het tweede. Beter een complimentje teveel dan een verbetering teveel. Vergeet bovendien niet wat een plat tuig er in de Tweede Kamer en in veel gemeenteraden zit, sinds de opkomst van de LPF, de Leefbaarpartijen en de PVV. De overheid is niet echt in een positie om betweterig te doen, want de ergste platheid kennen we uit de politiek. Als jongeren gaan schelden zeg ik: “Zeg, je bent Wilders toch niet? Laat je niet verlagen tot dat niveau en gebruik geen parlementair taalgebruik in mijn bibliotheek.”

Jan Jansen2
Jan Jansen23 okt. 2012 - 8:38

De eerste 2 zinnen van de test heb ik nog nooit iemand in Rotterdam horen uitspreken, jong of oud. Rotterdam raakt steeds meer het contact met burgers kwijt, misschien kunnen ze daar een campagne tegenaan gooien.

ElKlaasTasso
ElKlaasTasso3 okt. 2012 - 8:38

Straattaal is geen probleem, als je bij je sollicitatie maar weet te schakelen naar ABN.

denmol
denmol3 okt. 2012 - 8:38

Het vreemde aan deze test is dat de opstellers blijkbaar niet op de hoogte zijn van de betekenis van de straattaal die ze zelf hanteren in dit stuk. Ik weet bijvoorbeeld dat "dagga" slapen betekent in het Surinaams maar dat is ook een straatwoord want de andere en eigenlijke benaming voor slapen is "sriebie". Als je er vanuit gaat dat "dagga" slapen betekent dan kan je die zogenaamde test om te bepalen of je de Nederlandse taal voldoende beheerst nooit goed maken als de opstellers van dit broddelwerkje er een andere betekenis aan geven. Dit is een uitstekend voorbeeld van hoe er geld over de balk gesmeten wordt met volstrekt niet ter zake doende onzin waarbij ik denk dat ze dat geld en energie beter kunnen steken om het onderwijs te verbeteren en om vroegtijdige schooluitval tegen te gaan.

eeweew
eeweew3 okt. 2012 - 8:38

Het is wel erg dat als je die straattaal niet begrijpt je te horen krijgt dat je iets aan je Nederlands moet doen. Om die reden alleen al slechte test.

Meta Foor
Meta Foor3 okt. 2012 - 8:38

misschien ook eens die brabantse G aanpakken ? gaat in 1 moeite door

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa3 okt. 2012 - 8:38

Denk aan nette boeven en oplichters, zij spreken naast ''U'' en perfect Nederlands ook beschaafd. Achteraf en voor dat je het weet is je keuken en woonkamer via je achtertuin naar buiten wordt gespelen! Geef mij redelijk sprekend en betrouwbaar, dan beschaafd en oplichter of nette boefje.

[verwijderd]
[verwijderd]3 okt. 2012 - 8:38

Het is de taak van scholen om jongeren fatsoenlijk Nederlands te leren spreken! Het is te hopen dat de VVD haar verkiezingsbelofte van snijden in de overheid waarmaakt door te beginnen met het ontslaan van ambtenaren die hun besteden aan dit soort projectjes.

2 Reacties
jonh16144
jonh161443 okt. 2012 - 8:38

Vergeet niet dat het onderwijs ook hoort tot de taken van de overheid. Dikke kans dus dat de VVD haar beloften nakomt door flink te snijden in die 'vervelende bolwerken van links'. Houd ze arm en houd ze dom. Vooral met nadruk op 'HOUD'. De mens als melkkoe.

Andy40
Andy403 okt. 2012 - 8:38

Het is in eerste instantie de taak van de ouders. Normaal Nederlands leren ze echt wel op school alleen willen ze er niet aan. Maar met taal heeft dit natuurlijk niets te maken. Het gaat erom of deze jongeren wel of niet hun best willen doen ergens te komen in de maatschappij. En dat willen ze vaak niet dus. Net zo min als je iemand bijvoorbeeld een stropdas hoeft te leren strikken, wil iemand werken strikt hij vanzelf wel een stropdas.

CliffClavin1993
CliffClavin19933 okt. 2012 - 8:38

Test gedaan en suf gelachen. Vooral omdat de uitslag was: helaas, je Nederlands is nog niet goed genoeg - terwijl ik alleen dat vreselijke koeterwaals niet kon plaatsen, afgezien van de eerste zin. Verder ging het om een Fiat Troppo en een Dagga, geloof ik, en een afspraak met het zangeresje Tori Amos. Lief iniatief, maar het zal niks helpen, vrees ik. Nou ja, 'begin de dag met een lach, en kijk uit met wat je verwacht', denk ik maar...

1 Reactie
Warius2
Warius23 okt. 2012 - 8:38

Je Nederlands was niet goed genoeg OMDAT je het koeterwaals niet kon plaatsen. De test is immers geschreven om te testen of mensen die voornamelijk straattaal spreken dat kunnen omzetten in Nederlands.

rgeurtsen
rgeurtsen3 okt. 2012 - 8:38

De andersomtest zou een goede zijn voor bestuurders en leraren... kunt u abn niet naar normale straattaal vertalen dan is de kans groot dat u in de uitoefening van uw functie niets begrijpt mensen op de straat en niet in staat bent tot verbindend beleid want u begrijpt een groot deel van de bevolking in de stad niet.

1 Reactie
jonh16144
jonh161443 okt. 2012 - 8:38

Gewoon iedere bestuurder terug naar 1.5x bijstandsniveau. Armoede is de beste leermeester en maakt van de meest trotse en overmoedige gast, een nederige dienaar van de samenleving. Pas als je jezelf omhoog hebt geknokt kan je pas goed omgaan met macht en rijkdom.

[verwijderd]
[verwijderd]3 okt. 2012 - 8:38

Je zou ze natuurlijk op een school fatsoenlijk Nederlands kunnen leren, maar ik vrees dat dat mijnerzijds weer veel te simpel bedacht is. De gemeenteambtenaren zullen ook dit probleem echter weer spoedig oplossen. Alle vertrouwen in.

1 Reactie
jonh16144
jonh161443 okt. 2012 - 8:38

Dat is een beetje teveel gevraagd van het onderwijs tegenwoordig. Met alle bezuinigingen verbaast het me niet als in de toekomst onderwijs als een veredelde kinderopvang wordt gezien. Maar we blijven nog wel in de top 10 van landen!!! Nog wel!!

[verwijderd]
[verwijderd]3 okt. 2012 - 8:38

Goed zo!! Weg met die achterlijke straattaal. Ik zou zelfs zeggen verbieden want door dit taaltje wordt segregatie in stand gehouden. Een boete op kreten als allochtone neologismen als "wolla, swa, ik soeweer jou". Straattaal vind ik eigenlijk nog een eufemisme want iedereen op straat gebruikt taal. De probleemcategorie die hier wordt bedoeld is in feite "onderklassedialect" waardoor de doelgroep de aansluiting met de maatschappij misloopt.

1 Reactie
eeweew
eeweew3 okt. 2012 - 8:38

Hoe wil je verbieden dat mensen iets op een bepaalde manier zeggen? Dat klinkt heel eng.

BasVV
BasVV3 okt. 2012 - 8:38

Die bestuurders en ambtenaren snappen er weer eens niets van. Straattaal is de manier om je af te zetten. Om je eigen cultuur dominant neer te zetten. Je wilt helemaal niet bij die nette nederlanders horen. En werken is voor de dommen. In net jargon. Het is een onderdeel van zelfsegregatie.

1 Reactie
jonh16144
jonh161443 okt. 2012 - 8:38

Dus je bent een closet maroc? Of heb je opeens de gave om van een hele groep de gedachten te lezen? In dat geval zou ik naar Oprah gaan, schijn je dik mee te kunnen ca$hen

[verwijderd]
[verwijderd]3 okt. 2012 - 8:38

Tja alssss je een onverrrssstaanbaar pratende Nederlander 2 maal nomineert voor de televizizzierrrrinng dan sssta je al op achtersssstand

1 Reactie
neutralist
neutralist3 okt. 2012 - 8:38

Dat is waar, het algemeen ontwikkelingsniveau holt achteruit en we zetten proleten zoals Gordon en de mannen uit Maaskantje op een voetstuk. Wat verwachten we dan van de jeugd?

BasVV
BasVV3 okt. 2012 - 8:38

Interessant: www.taalschrift.org/editie/70/straattaal-onze-geheime-code

2 Reacties
rgeurtsen
rgeurtsen3 okt. 2012 - 8:38

Precies Bas. Iedereen het stukkie lezen waar Bas naar verwijst. Prachtig!

ElKlaasTasso
ElKlaasTasso3 okt. 2012 - 8:38

best leuk stuk. Opvallendst vind ik dat we dus nu accepteren dat de Cribs/Bloods ook in Nederland voet aan land heeft gezet. Hoera! Een jeugdbende die jongeren maatschappelijk volledig doet mislukken en die er alleen maar op gericht zijn om op criminele manier geld te verdienen. Dat kunnen we wel gebruiken. Je ziet ze trouwens heel soms lopen. Let maar eens goed op in de grote steden. Soms zie je een verrekte spange kerel lopen met blauw of rode doek onder hun pet of aan hun broek. Toppie!

rgeurtsen
rgeurtsen3 okt. 2012 - 8:38

Maf, ik snap deze zinnen helemaal niet... en vijf van mijn collega's die om mij heen zaten ook niet... (communicatiejongens?!?!)

1 Reactie
denmol
denmol3 okt. 2012 - 8:38

Ik weet niet welke jongere ze hebben geconsulteerd om die zinnen te formuleren maar er staat een hoop klinkklare onzin in daarom kan volgens mij niemand die test goed maken.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen3 okt. 2012 - 8:38

Ik bind de strijd aan tegen, de Leidse, Rotterdamse, Fryske, Limburgse, Zeeuws-Vlaamse en Scheveningse taal. Daar begrijp ik tenslotte ook niks van ;-). Kortom wat een kletskoek.... Straattaal is wat anders dan huis tuin en keukentaal. Het is een 2e / 3e taal. Zouden de senioren ook niet eens kunnen meegaan met de tijd en zich eens een heel klein beetje willen verdiepen in de geweldig swingende straattaal van hun (klein-) kinderen?

2 Reacties
RuudHarmsen
RuudHarmsen3 okt. 2012 - 8:38

Ikke wel: http://rudhar.com/lingtics/koning.htm

RuudHarmsen
RuudHarmsen3 okt. 2012 - 8:38

De straattaaltest is eerder een grap om aandacht te trekken. Gelukt dus. Hier http://www.rotterdam.nl/taal_en_school staan ook links naar wel serieuze testen en leeropties.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen3 okt. 2012 - 8:38

Kijk... dit is nu humor. zie ook http://rotterdam.groenlinks.nl/node/89071 'Hoeveel doekoe kost die fatoe?' Dat is één van de schriftelijke vragen die raadslid Nourdin el Ouali van GroenLinks vandaag heeft gesteld aan het Rotterdamse college van Burgemeester & Wethouders. De vraag is straattaal voor 'Wat heeft die campagne gekost?' El Ouali wil opheldering over de campagne tegen straattaal die het college heeft gelanceerd. Hij vindt de campagne ‘zonde van het geld’. Straattaal is 'geen enkel probleem', vindt het raadslid, ‘een jongerentaal is een uiting van verbale creativiteit en een vorm van integratie van verschillende culturen'. De slechte beheersing van het reguliere Nederlands door sommige jongeren wil el Ouali op een andere manier aanpakken dan met een campagne. 'Daarvoor is goed taalonderwijs nodig. Daar kan het college het geld beter aan besteden.' Schriftelijke vragen van raadslid Nourdin el Ouali (GroenLinks): Faka chingboy, Wazzup? Ik hoorde die tori op FunX: Strati takki brengt geen doekoe in het laatje. Onderweg naar wrokko of skoro kan iedereen die plaatjes zien. Is dit niet omin bruja? Wie zegt dat die strati takki die brada’s trobie geeft? Dit is een fatoe mang. No spang ouwe, al mijn peepz spreken gewoon boeng ABN, aight? Die echte trobi is voor die mensen die struggelen met alle taki, en geen wrokko of weinig matties hebben. Dat is pas echt werie, daar wordt je skeer van. Roffa mag die shizzle niet skotten. We maken geen grappen, wij vinden iedereen lauw. Tatta’s, anti’s of mocro’s, wij spreken juist diezelfde slang. Daarom denk ik zo van: 1. Waarom deze tori, welke trobie lossen we op? 2. Hoeveel doekoe kost die fatoe? 3. Waarom niet deze doekoe spenderen aan die kils en chickies die trobie hebben met hun tatta-takki? Peace out,

2 Reacties
rgeurtsen
rgeurtsen3 okt. 2012 - 8:38

goeie link, El Quali, wat een heerlijke naam in dit geval, heeft gevoel voor humor en pakt die vermeende negentiende eeuwse opvoeder flink aan. Ze zouden het boek 'Koninkrijk vol Sloppen' eens moeten lezen, en naar het http://volksbuurtmuseum.nl/ in Utrecht moeten gaan. Elitaire hufterigheid tonen deze twee bestuurders, bah bah.

Patrick Faas
Patrick Faas3 okt. 2012 - 8:38

Heel leuk. En inderdaad, we zouden straattaal moeten roemen als toppunt van echte integratie. Van integratie kun je namelijk spreken bij wederzijdse beïnvloeding, niet wanneer de ene cultuur de andere verdrukt.