Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gemeente bouwde tien bruggetjes die van niks naar nergens lopen

  •  
22-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8081 keer bekeken
  •  
knwz

Weggegooid Geld! Een podcast gemaakt van belastinggeld, over belastinggeld.

De Nederlandse overheid verspilt miljoenen met mislukte bouwplannen, bizarre subsidies en ondoordachte projecten. In Weggegooid Geld stellen Jan-Cees ter Brugge en Stefan van der Hulst op een lichte en humoristische toon financiële missers met overheidsgeld aan de kaak. Weggegooid Geld is dé succesvolle rubriek uit het tv-programma Kanniewaarzijn!

Je moet het met eigen ogen zien om het te geloven, maar in Veenendaal zijn tien bruggen aangelegd die eindigen in … een geluidswal. Het zijn dus bruggen zonder enige functie. 

De bruggen zijn in 2010 aangelegd in een nieuwe stadswijk. De bedoeling was dat de bruggen een makkelijke overloop zouden gaan vormen naar woningen in een andere wijk. Alleen is die wijk er nooit gekomen.  

De buurtbewoners hebben geen idee waarom de bruggen al tevoren zijn aangelegd. Want goedkoop zijn ze niet, uiteraard. Geschat wordt dat per brug zo’n 25.000 is neergeteld.  Makkelijke rekensom: 250 duizend euro weggegooid geld. 

Dat bedrag is gelukkig niets vergeleken met de kosten die gemaakt zijn voor de renovatie van de Leeghwaterbrug in Alkmaar. Die brug zorgde jarenlang voor opstoppingen in het verkeer en werd door sommige gebruikers de grootste “faalbrug” in de Nederlandse geschiedenis genoemd. De kosten om daar iets aan te doen liepen in twee jaar tijd op van 6,8 miljoen euro naar 22 miljoen euro! Helpen deed dat niet echt want na de renovatie weigerde de brug nog steeds meermaals dienst. 

Wat er allemaal mis ging met die brug is te horen in een spiksplinter nieuwe aflevering van Weggegooid Geld, de podcast.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.