Weggegooid Geld! Een podcast gemaakt van belastinggeld, over belastinggeld.
De Nederlandse overheid verspilt miljoenen met mislukte bouwplannen, bizarre subsidies en ondoordachte projecten. In Weggegooid Geld stellen Jan-Cees ter Brugge en Stefan van der Hulst op een lichte en humoristische toon financiële missers met overheidsgeld aan de kaak. Weggegooid Geld is dé succesvolle rubriek uit het tv-programma Kanniewaarzijn!
Je moet het met eigen ogen zien om het te geloven, maar in Veenendaal zijn tien bruggen aangelegd die eindigen in … een geluidswal. Het zijn dus bruggen zonder enige functie.
De bruggen zijn in 2010 aangelegd in een nieuwe stadswijk. De bedoeling was dat de bruggen een makkelijke overloop zouden gaan vormen naar woningen in een andere wijk. Alleen is die wijk er nooit gekomen.
De buurtbewoners hebben geen idee waarom de bruggen al tevoren zijn aangelegd. Want goedkoop zijn ze niet, uiteraard. Geschat wordt dat per brug zo’n 25.000 is neergeteld. Makkelijke rekensom: 250 duizend euro weggegooid geld.
Dat bedrag is gelukkig niets vergeleken met de kosten die gemaakt zijn voor de renovatie van de Leeghwaterbrug in Alkmaar. Die brug zorgde jarenlang voor opstoppingen in het verkeer en werd door sommige gebruikers de grootste “faalbrug” in de Nederlandse geschiedenis genoemd. De kosten om daar iets aan te doen liepen in twee jaar tijd op van 6,8 miljoen euro naar 22 miljoen euro! Helpen deed dat niet echt want na de renovatie weigerde de brug nog steeds meermaals dienst.
Wat er allemaal mis ging met die brug is te horen in een spiksplinter nieuwe aflevering van Weggegooid Geld, de podcast.
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
"De bedoeling was dat de bruggen een makkelijke overloop zouden gaan vormen naar woningen in een andere wijk. Alleen is die wijk er nooit gekomen. " Deze beschrijving klopt niet. Deze bruggen waren niet bedoeld naar een andere wijk die niet gebouwd zou zijn (die rondweg lag er al voordat deze bruggen aangelegd werden en aan de andere kant van die rondweg ligt al een 'oude' woonwijk). Deze bruggen waren bedoeld als pad naar de voordeuren van 20 huizen die nooit gebouwd zijn. Langs dit water zouden 20 rijtjeshuizen gebouwd worden en elke brug zou naar 2 voordeuren moeten leiden. Deze huizen zijn echter nooit gebouwd, omdat de Rondweg-Oost te druk is en in de toekomst uitgebreid moet worden en daardoor geen ruimte meer is voor die huizen. Bron: https://www.veenendaaloost.nl/plankaart/
Twintig huizen mag je best een woonwijk(je) noemen. Maar om die huizen zo dicht tegen een (al dan niet drukke) rondweg te plannen? Daar heeft iemand de balans tussen woongenot en geld verdienen even uit het oog verloren.
Een paar minder had ook gekund maar verder niet heel gek om alvast de infrastructuur aan te leggen als er een nieuwe woonwijk in de planning staat.
Tien bruggetjes? Op tien meter afstand van elkaar? Welke idioot... Nou ja, ambtenaren... Naar nergens? Nou ja, weiland waarschijnlijk. Toch een faciliteit voor hondenbezitters. Die moeten ze maar flink belasten om de kosten terug te verdienen... ;))