Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gemeente Amsterdam gaat huiseigenaars beboeten bij leegstand

  •  
29-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
huis
In Amsterdam heeft de gemeente besloten dat huiseigenaars die hun woning langer dan zes maanden leeg een boete van 2500 euro krijgen. Het pand mag niet zonder geldige reden leegstaan. Een andere optie is dat de stad zelf met een bewoner komt voor het huis. Deze oplossing zou de vastgelopen woningmarkt open moeten breken.
Een woning mag maar een half jaar leegstaan tenzij het gerenoveerd wordt of het om de afwikkeling van een erfenis gaat. Als het na zes maanden niet gemeld wordt, volgt de boete. Voor professionele verhuurders is de boete vijfduizend euro. Wethouder Laurens Ivens (SP):
"De ruimte in Amsterdam is schaars en moet daarom zo goed mogelijk worden benut. Amsterdam handhaaft streng op alle vormen van woonfraude. Met deze nieuwe regels kunnen vanaf nu ook leegstaande woningen aangepakt worden. Zo worden alle huizen in de stad gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn, namelijk om in te wonen"
Voorheen gold deze regel alleen voor kantoorgebouwen. Het gemeentebestuur wil dat de verordening voor particuliere woningen vanaf 1 december van kracht gaat. De gemeenteraad moet eerst in november met het plan instemmen.

Meer over:

wonen, politiek, leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.