Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gelukkig is de herfst er weer

  •  
15-10-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Ik wil zorgeloos door het leven gaan, doe mij ook wat antidepressiva
Aan de lucht is duidelijk te zien dat een mooie nazomerdag niet meer terugkomt. Zoiets weet je als Nederlander zijnde, of denk je te weten. Het definitieve einde van het optimistische geluid dat aan jaargetijden gekoppeld wordt.
Heerlijk, het legitieme somberen kan beginnen. De saamhorigheid kan gevonden worden. Niet dat vervelende harde geklaag maar het huilen zonder tranen.
Rechtvaardiging van mijn neerslachtigheid. Doe mee en bekijk het van de zelfkant. Mijn buurman gebruikt al jaar en dag antidepressiva en we betalen allebei dezelfde zorgpremie. Dat is oneerlijk verdeeld. Toch eens vragen wat hij gebruikt. Ik wil de smart delen van het lijdend voorwerp zijn. Ik wil ook zo willoos tegen het leven aankijken en er achteloos over zijn. Want ik gebruik antidepressiva.
Als een ander die verantwoordelijkheid niet hoeft te nemen dan zou ik niet weten waarom ik wel. Ik zie het als een ‘zien eten, doet eten’. Het maakt me niet uit of ik er dikker van word.
Ik kijk uit naar het lange slapen. Mijn buurman heeft uitschieters tot half drie ’s middags. Dat hij dan pas zijn bed uit gaat. Ik kan me niet heugen wanneer ik langer dan acht uur in mijn bed gelegen heb. Lekker de klok rond, terug naar mijn kinderjaren, door de dekens gekoesterd worden, willoos door de medicatie, ik word wakker en draai me om en slaap zo een paar uur verder. Mijn buurman zegt dat dit moeiteloos gaat.
Niet meer dat denken aan verantwoordelijkheden die mij mijn bed uit drijven. Laat gaan. Ja, ik wil ook lid zijn van het leger antidepressiva-gebruikers. De wereld stort toch in elkaar.
Amerika gaat zijn kredietplafond weer verhogen. We blijven meer geld uitgeven dan er binnenkomt. Laat een ander het denkwerk doen. Ik wil zorgeloos door het leven gaan en niet de McDonalds voorbij lopen, maar zoals vroeger lekker mezelf trakteren en blijven doen. Dat is dan mijn bijdrage aan de economie.
En als ik eens een ‘slechte’ dag heb, meld ik me gewoon ziek, dan weten ze op mijn werk dat de depressie weer is toegeslagen. Ik probeer er niet meer doorheen te werken. Mijn buurman zegt dat hij dan iedereen op de werkvloer in de weg loopt. Daar wordt niemand beter van.  En zo is het ook.
Zo’n aandeelhouder van farmacie-aandelen is toch een soort god voor mij. Het hoogste ideaal. Hiërarchie moet er zijn. Ik zou niet willen dat zo iemand, zoals ik, in een rijtjes huis woont. Een bestuurder van een farmaciebedrijf wil ik in een kapitale villa zien en in een dure auto zien rijden. Net als een profvoetballer. Dat hoort zo. Dat is de magie ervan en die moet in stand gehouden worden.  
Zo ben je ook verstoken van sociale ontwikkeling. Dan kan ik me lekker volledig op internet storten. Die vervelende menselijke contacten die ik nu heb, zullen geen rol van betekenis meer spelen. Ik trek me dan lekker terug en kruip in mijn schulp. Ik en mijn internet is eigenlijk de enige en echt perfecte wereld. Communicatieve procesvorming in mij werkt toch al niet. Ik word niet beter van omgang met andere mensen.
Niet meer die vraag wat ik zou kunnen en/of moeten denken. Bij wie de verantwoordelijkheid ligt, bij de ander of bij mij. Met internet ben ik altijd mezelf. Ja, ik ga mijn proces stoppen en zo participeren in de algehele acceptatie van het leven.    

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

Joris1966
Joris196615 okt. 2013 - 19:33

Hoe dan ook, je begrijpt wat ik ermee wil zeggen.

[verwijderd]
[verwijderd]15 okt. 2013 - 19:33

"Aan de lucht is duidelijk te zien dat een mooie nazomerdag niet meer terugkomt." Gooi de antidepressiva de deur uit en plak de blaadjes weer aan de bomen zodat ze nog een keer gracieus kunnen vallen: vanaf zondag kruipt het weer naar de twintig graden!

1 Reactie
Joris1966
Joris196615 okt. 2013 - 19:33

hai Piet, goede vondst de blaadjes aan de bomen plakken, het gaat uiteraard over de mentaliteit die een keerpunt moet hebben, momenteel gebruiken 1,1 miljoen mensen ad, daar betaalt iedereen aan mee, de tendens is dat het gaat stijgen ipv minder wordt. Dat is zorgwekkend.

MG1968-2
MG1968-215 okt. 2013 - 19:33

De beschreven instelling is bij hele volksstammen het hele jaar door waar te nemen. Dat deze in de donkere periode nog meer naar voren komt is wellicht misschien dan wel weer daardoor te verklaren ;)

1 Reactie
Joris1966
Joris196615 okt. 2013 - 19:33

het gaat om het omslagpunt en om een soort mentaliteit, vroeger was men normaal in de winter en in de zomer vrolijk, positief en dergelijke, nu is de zomer de norm. Men ijkt zich naar de zomer en in de winter is men down en heeft men ad nodig.

[verwijderd]
[verwijderd]15 okt. 2013 - 19:33

Herfst is prachtig......schitterende kleuren in het bos, heerlijke lange wandelingen, avonds de houtkachel lekker aanmaken, een goed boek erbij....... .........en vergeet niet de eerste sneeuwval, het wonderbare winters stille ochtendlicht over witte, maagdelijk witte velden, en met kant versierde bomen en struiken..... Mijn depressie begint op zijn vroegst na de Kerstdagen( ik heb er nu helemaal geen tijd voor), de winterdepressie gaat vervolgens ergens in Maart naadloos over in voorjaarsmoeheid...... Tot de eerste krokussen verschijnen. Dan is er weer een nieuw seizoen om je op te verheugen.

2 Reacties
Joris1966
Joris196615 okt. 2013 - 19:33

goede te horen dat je acceptatie in je ritme gevonden hebt, dan ben je verder van veel andere winterblues lijders, die worden rond deze tijd bang voor wat komen gaat en proberen dan vaak te laat het tij nog te keren.

Rootman
Rootman15 okt. 2013 - 19:33

Dit jaar in februari naar de DR en Haiti geweest. Een maand in de tropen helpt perfect. Helaas geen geld deze keer. Hopelijk valt het dus mee deze winter.