Ik heb het ook niet zo op vragenlijsten, zeker niet als ze rechtstreeks vragen naar geluk. We weten toch dat heel Nederland klaagt en toch het gelukkiste volk in Europa is. Als je wil onderzoeken in hoeverre iemand gelukkig is kun je beter open vragen gebruiken in een kwalitatieve onderzoekssetting ipv van kwantitatief. Probeer daarbij zoveel mogelijk het woord geluk in de vraag te vermijden. Toekomstverwachtingen en daar stresserig over zijn, wat veel twintigers zijn, hoeft niet noopdzakelijkerwijs te betekenen dat ze minder gelukkig zijn. Veel van wat we geluk noemen is impliciet aanwezig in ons leven en zou pas heel concreet worden bij sterfte, oorlog, ziekte, armoede etc. Pas als je het niet meer hebt weet je wat je had.
Het begrip "geluk" heeft meerdere betekenissen. Geluk betekent o.a. "toeval dat gunstig uitvalt", bijv. in geluksspelen. Geluk kan ook gedefinieerd worden als datgene waar mensen voor zichzelf naar streven. dan wordt het toeval een handje geholpen.
Geluk is zo persoonlijk en volledig afhankelijk van de omstandigheden. Ik herinner mij een tv uitzending over de sloppen in india. Hoe uit afval in de bloedhitte plastic en ander bijna waardeloos afval wordt verzameld, in de meest stinkende omgeving. Een voorman in die industrie wordt er uitgelicht om te vertellen dat hij in de slump een huis heeft met een verdieping. Het hokje op de verdieping kijkt over de zelfgemaakte uit afval verzamelde leefhokjes heen. De man ziet er heel gelukkig uit en hij vindt ook dat hij het gemaakt heeft.
Hoe minder ik leef, hoe minder ik lijd.
====Hoe minder ik leef, hoe minder ik lijd.==== Jammer dat je er zo negatief over denkt:( ik bedoel voor jezelf.