Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geluid komt ongevraagd bij je binnen

  •  
30-10-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
304 keer bekeken
  •  
geluid

© cc-foto: OpenClipart-Vectors

Omdat de publieke ruimte van ons gezamenlijk is, is het niet eerlijk als sommigen die ruimte, wat geluid betreft, overmatig in beslag nemen.
Zondag wordt de jaarlijkse Dag van de Stilte gevierd. Nou ja, “gevierd”? Het is goed mogelijk dat vrijwel niemand van het bestaan van die dag weet, maar het onderwerp zelf – stilte -, dat is voor de één een gruwel, en voor de ander het beloofde land dat in onze samenleving alsmaar door niet in vervulling gaat.
Ziedaar, in één zin hebben we een botsing van belangen van de bovenste plank te pakken. Hoe prachtig zijn de dijken van onze grote rivieren en hoe heerlijk is het om, met mooi weer, met de motorclub er snoeihard over heen te scheuren. Waarschijnlijk niet tot genoegen van de mensen die aan de dijk wonen.
Zo wemelt het van de situaties waar sommigen het wat rustiger zouden willen hebben en anderen daar niet aan moeten denken, of het niet anders kán dan dat er stevig geluid gemaakt wordt. Dat brengt ons bij het gebruik van de publieke ruimte: wie vult die met geluid, wie mag dat doen, met wat voor soort geluid, wie vindt dat prettig, en wie heeft er last van, of wordt er zelfs ziek van?
We worden omgeven door heel veel soorten geluid – we leven als het ware in een kakofonie van geluid, waar je je, ook als je zou willen, moeilijk aan kan onttrekken. Daarbij komt dat het ene soort geluid prettig bij je binnenkomt, en het andere voor jou te erg voor woorden is. Het lijkt er dan op dat het ontvangen van geluid een subjectieve kwestie is: je houdt ervan of niet. Maar, zo simpel ligt het niet. De kerneigenschap van geluid is dat je oren altijd open staan en geluid dus per definitie bij je binnentreedt. Als we dat beseffen, dan voldoet het niet om te zeggen: het is maar subjectief als je last hebt van bepaalde geluiden. Die komen, hoe je het wendt of keert, ongevraagd bij je binnen en richten in je hersenen iets uit, een gemoedstoestand waar je last van kan hebben, mogelijk een beschadiging.
De kernvraag luidt: zijn bepaalde soorten geluid onvermijdelijk, of is het helemaal niet nodig zo aanwezig te zijn? Bij onvermijdelijk kunnen we bijvoorbeeld denken aan verkeer, industrie, commercie, landbouw, warmtepompen, windmolens. Maar, is onvermijdelijk zo onvermijdelijk als het lijkt? Met een beetje goede wil, en beleid, kan veel daarvan best wat zachter. Schepen die aan de kade liggen en voortdurend de dieselmotoren laten draaien: een hel voor omwonenden. Met elektrische walstroom kan het een stuk stiller worden. Dat is, ten bate de volksgezondheid, een relatief simpele ingreep die de moeite waard is.
Onvermijdelijk is het, daarentegen, niet dat buren bij voortduring kabaal veroorzaken, en bezoekers van bepaalde cafés er een levendige boel van maken waardoor mensen in de wijde omgeving de slaap niet kunnen vatten. Festivals, o die fantastische festivals, en de bassen die hun geluid mijlen ver dragen, het gekletter van het opbouwen van de podia, de soundchecks en de festivalgangers die niet stilletjes naar huis gaan. Het plezier van duizenden festivalgangers kan haaks staan op het woongenot, en gezondheid, van mensen, en vogels, in de wijde omgeving. Ik weet het, het is vloeken in de kerk: toch is het een cruciale vraag of de muziek op festivals zo luid moet klinken.
Het is duidelijk: geluid in de publieke ruimte levert een spektakel van botsende belangen op. Welke stelregel kan ons helpen om dat een beetje hanteerbaar te maken? Ik zou zeggen: omdat de publieke ruimte van ons gezamenlijk is, is het niet eerlijk als sommigen die ruimte, wat geluid betreft, overmatig in beslag nemen, en anderen dat moeten ondergaan. Het moet een beetje geven en nemen zijn.
Joost Smiers is emeritus hoogleraar politicologie en auteur van Zwerflawaai en ander (on)gewenst geluid. Rust, reuring, overlast dat komende februari verschijnt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (47)

Verver
Verver31 okt. 2021 - 16:19

Iedereen meent dat zijn/haar activiteit eenmalig is en dat ze zich die vrijheid mogen ze zich best voor een keertje kunnen permitteren. Nederland is echter zo'n dichtbevolkt land dat sommige inwoners meermalen per week die eenmalige activiteiten moetenlaten welgevallen. Zelf ben ik om die reden verhuisd naar een plek die rustig is. De eerstvolgende boerderij is 200 mtr. verderop. Geen buren, geen straatverlichting, geen lawaai. Een verademing als je in het donker de sterren kunt zien. Alleen op WIM dagen komen er meer mensen langs. Dat zijn dagen met mooi weer, waarop de Wielrijders, Insecten en Motorrijders in kuddes langskomen. Reden om te glimlachen. Gelukkig nemen ze hun geraas allemaal mee en is het snel weer rustig.

CharlesdeValois
CharlesdeValois31 okt. 2021 - 12:56

Hoor een motorrijder nog zeggen: Ik geniet van elke plof. Knap hoor!

1 Reactie
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij31 okt. 2021 - 19:34

Laat hij dan zijn oordopjes uitdoen en de uitlaat naar zijn oor ombuigen. Na één ritje hoort hij nooit meer plof. Het is gewoon puberaal Bokitogedrag. Net als die automobilisten die vóór je in de tunnel plots gas loslaten om daarna flink te accelereren en herrie in de tunnel te laten echoën. Hoor mij eens, daar gaat het om.

adriek
adriek31 okt. 2021 - 11:10

Met de onvermijdelijk aanstormende warmtepompen lijkt de stilte in Nederland definitief voorbij. Die mooie machines leveren slechts dertig tot veertig decibellen op, maar als er bij elk huis een komt te staan loopt de totale geluidsdruk lekker op. In de winter voor verwarming en in de zomer kunnen ze fijn ook koelen.... leve de vooruitgang!

1 Reactie
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij31 okt. 2021 - 19:38

En mijn ervaring is dat al dat soort warmtepompen, dat airco's en koelmachines ook zijn, met toenemende ouderdom meer lawaai gaan maken.

Ferdi Rombach
Ferdi Rombach31 okt. 2021 - 11:07

''De kerneigenschap van geluid is dat je oren altijd open staan'' Die kerneigenschap geldt ook voor ogen, neus, smaakpapillen, tastzin, verstand en intuïtie. Dus zo kerneigenschappelijk is de kerneigenschap van geluid niet. Je moet het breder zien. Voor al onze zintuigen geldt dat ze - gedurende de laatste 150 jaren en speciaal in dit land - worden geteisterd door lelijkheid. Van geluid inderdaad, maar kijk eens naar je uitzicht; ruik eens wat rond; proef je plofkip; voel hoe je het tempo van de ratrace verliest; lees, vind, denk eens iets wat mooi is in een omgeving waar er een hoogspanningsmast schuilt achter ieder lelijk woon- of kantoorblok. Moeilijk hoor.

1 Reactie
Ferdi Rombach
Ferdi Rombach31 okt. 2021 - 11:41

''speciaal in dit land'' Het ligt volgens mij aan de vlakheid van het landschap. Je kunt iedere oogverkrachting vanaf kilometers in de omtrek zien. De wind voert de geuren uit de schoorsteenpijpen zonder mededogen mee doorheen de wieken van lange langzaam zuchtende molens. Jan Compagnie zet vanaf de bank het geluid op zeven om de reclame op zes een betere toegang te geven.

Brent Dysta
Brent Dysta31 okt. 2021 - 10:05

Er zijn mensen die op een mooie dag 's morgens een apparaat uit de schuur halen en soms met tientallen tegelijk mee rond gaan rijden. Het geluid overtreft doorgaans een kettingzaak in actie. Maar daarvoor hebben ze een speciale uitlaat laten monteren. Maakt het extra leuk. Voor de fun. Ze rijdend er voor de fun toertochten mee door de mooiste natuurgebieden, door dorpen en langs woonwijken. Natuurlijk weten ze dat ze daarmee duizenden mensen ergernis bezorgen, hun gezondheid aantasten, het milieu bevuilen. Als fervent fietser passeren ze me geregeld en dan is de lucht voor een tijd niet te ademen. Dat weten ze ook wel, maar ze hebben fun, gewoon omdat het kan, voor de recreatie. Op mooie dagen komen ze honderden langs mijn huis. Ik moet ramen en deuren sluiten voor stilte. Voor hun fun. Ik kan me er niet aan onttrekken, zo komen gewoon.

1 Reactie
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij31 okt. 2021 - 12:18

Er zijn er ook die met hun illegale uitlaat op droge dagen naar het werk gaan en dus op vaste tijdstippen de hele gemeente trakteren op herrie. En de politie doet .... NIETS. Ze zijn doof of zitten in hun geluidsdichte MPV. Of ze zijn zelf motorrijder? Motorrijders die naar Duitsland gaan worden altijd gewaarschuwd hun uitlaten op orde te maken want de Duitse politie kent geen pardon. Nu de Nederlandse politie nog...

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout31 okt. 2021 - 9:15

Getatoëerde types op lowriders met Amerikaanse motorblokken, een knal per meter. Of tokkies op Japanse scheurijzers met een sportuitlaat. Of erger nog de petjes in een getunede VW polo met open ramen en ordi Hollandse amusementsmuziek op volle sterkte, bij mooi weer een pláág.

1 Reactie
JJP2
JJP231 okt. 2021 - 11:20

Tja, we zijn een divers land en gelukkig zijn we niet allemaal boomers in ANWB fleece truien die met de E-bike 'erop uit' gaan als het zonnetje schijnt.

jantje
jantje31 okt. 2021 - 8:43

Ik woon in het mooie dorp Meeden. Jaren geleden kregen we mensen te logeren uit Rotterdam. De man werd bang van de stilte die er was... Hij durfde ook niet verder de open ruimte in.. Zolang er langs de bosrand werd gelopen ging het wel goed. En nu is er een windmolenpark op korte afstand van ons dorp neer gezet.. van heinde er verre is het al te zien. Iedere nacht hoor ik een gebrom van die molens. Het dringt door in je hoofd en houd je uit de slaap.. Vanavond kunnen we de film bekijken die er over gemaakt is.

4 Reacties
adriek
adriek31 okt. 2021 - 14:02

Mijn oom had ooit een lijster in zijn voliére (ik denk dat het toen ook al niet mocht, maar dat terzijde) zijn 'geimporteerde' buren kwamen klagen omdat het beest om half zes begon te zingen dat het een lieve lust was. Toen lijsterlief in het nachthok opgesloten was bleek dat de lijsters in de buurt nog minstens net zo hard zongen... Mensen zijn gek. Bijna allemaal.

Ch0k3r
Ch0k3r2 nov. 2021 - 6:38

Er is toch ook geconcludeerd dat die windmolens een te hard en irritant laagfreqeunt geluid produceren? Is dat nog steeds niet opgelost dan? In juli hadden ze toch nieuwe software etc gekregen? Groetjes van 10km verderop.

jantje
jantje2 nov. 2021 - 9:35

@Ch0k3r, Er schijnt getest te zijn, ik heb ze een paar dagen een stuk of wat in stilstand gezien. Die bromgeluid is er nog.. Om een voorstelling te krijgen.. Zet de magnetron aan in de bijkeuken en ga dan in de kamer zitten.. Je 'hoort' hem in de verte.. En dat dan dag en nacht. Je wordt er doodmoe van, de concentratie gaat achteruit... @ Eirda, het is niet te vergelijken met een lijster in een kooi. Of met het kraaien van een haan. Dit is iets wat je sloopt.

jantje
jantje2 nov. 2021 - 9:36

P.s. Ch0k3r, Groetjes terug..

Bouwman2
Bouwman231 okt. 2021 - 7:59

Is de publieke ruimte wel van iedereen?Iedereen is gelijk,maar sommigen zijn gelijker dan anderen. Dat schreef George Orwell in Animal Farm. Orwell bleek jaren later achteraf een ziener te zijn.

1 Reactie
Paul250371
Paul2503711 nov. 2021 - 10:21

Wat is je punt?

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 okt. 2021 - 7:26

Ik denk overigens dat mensen in flatjes in ( meest in goedkope woningbouw( het meeste last hebben van de buren.

1 Reactie
jantje
jantje31 okt. 2021 - 8:47

@Minoes, wij hebben zo'n 40 jaar geleden ook in een flat gewoond. Eerst ging het wel maar er kwamen jonge meiden schuin boven ons te wonen die in de verpleging werkten. Met nachtdienst klotsten ze met hun klompen over de trappen naar huis. De bovenbuurvrouw die iedere zondag middag haar vriend op bezoek had, en echt niet voor alleen een kop koffie... bonk- bonk- bonk--- visite bleef bij ons weg..

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 okt. 2021 - 7:23

Voor een paar vierkanten meter kopen ze een elektrische grasmaaier. Kun je best met een handgrasmaaier, nog gezond ook. Zo ook met bladblazers etc...ook voor persoonlijk gebruik. Ook het schoonmaken van tegels met een hogedrukreiniger, kan met de hand als je het maar bijhoudt. Niet alles is vooruitgang, zal ik maar zeggen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin31 okt. 2021 - 7:23

Het aantal vliegbewegingen kan best minder, goed voor het milieu.

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 okt. 2021 - 7:15

Sommige mensen kunnen niet slapen van de stilte.

1 Reactie
Paul250371
Paul2503711 nov. 2021 - 10:22

Radio aan?

Ch0k3r
Ch0k3r31 okt. 2021 - 6:26

? Daar is gewoon wetgeving over. Verder heb je het maar te accepteren. Ik vind de gemiddelde muziek op de Nederlandstalige zenders (radio continu, 100%nl,etc) echt verschrikkelijk. Maar ik ga niet lopen protesteren dat tijdens koningsdag de koningsmarkt vol staat met dat soort muzikanten. Dus ik ga er niet heen (zijn voor mij wel meer redenen om koningsdag te skippen trouwens). Leven en laten leven aub.

1 Reactie
adriek
adriek31 okt. 2021 - 11:08

Het is wel heel kinderachtig om een evenement te skippen dat één keer per jaar plaatsvindt, alleen omdat de muziek je niet aanstaat. Ik zou bij de helft van mijn vrienden en bij driekwart van de feestjes niet meer naar binnen kunnen en zelfs thuis zou het (vaak) een hel voor me zijn.

Winterdepressie
Winterdepressie31 okt. 2021 - 3:08

Zolang draaiorgels in drukke gebieden nog steeds mogen is het miepen over kleine alledaagse of zeer uitzonderlijke geluidsbronnen als probleem een non issue. Pak eerst maar die pauperherrie van die afzichtelijke houten kamperfluiten aan, dan praten we mogelijk verder.

Paul Spijkers
Paul Spijkers31 okt. 2021 - 1:06

Een stukje ter gelegenheid van de dag van de stilte dat over geluid gaat. Is dat niet als bij Moederdag het steeds hebben over hoe hard pa moet werken om ma haar keuken machines te veroorloven?

Greendutch
Greendutch31 okt. 2021 - 0:05

1 van mijn dromen: eindelijk geen storend geluid van totaal overbodige muziek in winkels, winkelcentra, wachtkamers en andere omgevingen waar niet een orkest, fanfare, kapel of band zit om life te spelen!!!

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin31 okt. 2021 - 7:24

Idem dito!

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij31 okt. 2021 - 19:48

Om te beginnen zouden we een dagelijks stilte-uur in winkels en winkelcentra kunnen eisen. Ik heb gemerkt dat veel ouderen steeds minder muziek willen horen (hooguit klassiek op een laag pitje op de achtergrond), zelfs die uit hun jeugd niet. Laat staan het hedendaagse auto-tune-geknutsel.

Thuiszitter
Thuiszitter30 okt. 2021 - 22:36

Oeps , juist morgen ( wintertijd) beleven wij onze najaars motorrit. Ik hoop niet dat we met de honderdtal brullende machines langs de woning van Joost rijden .

4 Reacties
lmgikke
lmgikke31 okt. 2021 - 9:27

wel voorzichtig rijden op de dijken. Anders krijgen we ook nog overlast van sirenes. Motor: perfecte accumulatie van egocentrisch gedrag dat onze samenleving en natuur kapot maakt. Vervuilend, stinkend, geluidsoverlast, gevaarlijk en maar voor 1 persoon vervoer...

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij31 okt. 2021 - 19:52

[ Vervuilend, stinkend, geluidsoverlast, gevaarlijk ] En dat noemen ze dan "plezierritten"... Alleen voor zichzelf, niet voor de omgeving dus.

Thuiszitter
Thuiszitter31 okt. 2021 - 21:06

Imgikke - het waren tachtig egoïsten en hadden geen sirenes nodig . Er waren twee elektrische motoren bij , de 300 kilometers waren prachtig om af te leggen, wat hebben we toch een mooi land , Gelderland en Drenthe waren aan de beurt. De horeca gespekt met een lunch en een goeddoel blij gemaakt. Motoren stinken niet , vervuilen vergeleken bij auto’s minimaal , tel de personen in de auto’s door de weeks in de file eens , het is onze lust en ons leven , herrie maken doen we wel. Franss en vrij dat noemen wij geen plezierritten maar gewoon najaarsrit in dit geval , plezier hebben we wel en met z’n tachtigen vandaag. Je staat er versteld van hoeveel mensen even stil blijven staan om de ronkende motoren langs te zien rijden , blije gezichten , een wuivende hand , een duimpje worden gegeven.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij31 okt. 2021 - 22:27

[ Motoren stinken niet ] Dan zit ik zeker steeds achter die enen motor in Nederland die wél stinkt? Motoren stinken net als oude auto's zonder katalysator. [ noemen wij geen plezierritten maar gewoon najaarsrit ] Er was geen noodzaak, dus dan heet het gewoon een plezierrit. [ hoeveel mensen even stil blijven staan ] Bij de landingsbanen van Schiphol staan ook een handvol fanatiekelingen, dat betekent ook niet automatisch dat het niet schadelijk voor de meerderheid is.

Breuddwydiwr
Breuddwydiwr30 okt. 2021 - 19:25

Als je het woord 'geluid' (met de oren) vervangt door 'zicht' (met de ogen) of 'reuk' (met de neus) dan hoor/zie/ruik je soms de onvermijdelijkheden van het menselijk bestaan maar die dag moet nog komen.

Backtobasics
Backtobasics30 okt. 2021 - 15:47

Geluidsoverlast ,en drukte in het algemeen is echt wel een serieus probleem in dit land. Vooral dagelijkse geluidoverlast als steeds maar toenemend autoverkeer, vliegverkeer en bouwwerkzaamheden zorgen voor stress en irritatie. Door deze algemene irritatie is de tolerantie jegens Festivals( die maar tijdelijk zijn) inmiddels ook al niet groot meer. Wel lijkt me trouwens meer kleinschaligheid qua Festivals ook wel gewenst, ipv mega evenementen.

lmgikke
lmgikke30 okt. 2021 - 15:18

Als mensen iemand komen ophalen/afzetten/iets bezorgen. Het uitzetten van de motor scheelt heel veel. Kijk eens rond hoeveel machines er zijn die geluid maken. Bladblazers en schuurmachines tegen bladeren en onkruid (enorme herrie slecht voor de natuur). Hoogwerkers voor ramenwassers en schilders, met als gevolg dat op een 8 uur durende werkdag men 2 uur met die beep beep beep hoogwerker rondrijdt i.p.v. ramen te wassen of te schilderen. Als je dat bekijkt van een afstand, dan zie je dat het oorspronkelijke doel (onkruid verwijderen, schilderen etc) zeer inefficiënt en ineffectief bereikt wordt. Met een schoffel een hark en een ladder had men dubbel zoveel werk kunnen verzetten. Met geen geluidsoverlast. De machines zijn echter aangeschaft en zullen dus bedient worden. Dat is het doel geworden. Hier in Tilburg houdt ik het nu al twee jaar bij, het geluid. Gemiddeld zit ik op 25% van de tijd te luisteren naar geluid van machines die een of ander 'onderhoud' aan het doen zijn. Dat is 8 uur per dag. Dag in dag uit. En in het weekend dan? Wel, dan gaat de buurt aan het klussen... Zoveel onnodig geluid veroorzaakt door amateurisme...

2 Reacties
lmgikke
lmgikke30 okt. 2021 - 15:19

sorry 6 uur per dag.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland30 okt. 2021 - 18:33

herkenbaar 25% van de dag herrie van machines komt overeen met wat ik ervaar veel hiervan door gemeentelijk groenonderhoud ik vind een heg de herrie van het snoeien niet waard (en vind ze ook lelijk - planten gezaagd tot balken - nee dat is niet hoe ik planten graag zie) Het erge is dat ze dus grootste herrie dus produceren van acht tot tien - soms heb ik de mazzel opgebouwd slaapgebrek in te kunnen halen in de ochtend --------> dacht ik dan ....

Petra Privacy
Petra Privacy30 okt. 2021 - 15:17

Velen zijn al bekend met deze dag. Overal bent u van harte welkom voor activiteiten die met stilte hebben te maken. Geef uzelf een dagje offline cadeau en geniet van de herfst. Maar het is ook Samhain, het Keltische Nieuwjaar wat nog door miljoenen mensen wordt gevierd. Dat is een jaarfeest voor natuurmensen, waar wordt gevierd en herdacht dat dood en leven verbonden zijn. De natuur gaat aan de winterfase beginnen, het volgende jaarfeest is dan Midwinter zo rond 20-21 december. Dan gaat de natuur weer wat meer licht geven, doordat de dagen langzaam gaan lengen. En vanavond is het de Nacht van de Nacht, om jezelf het rust van de nacht te laten ervaren. Vooral voor kinderen is het heerlijk om wat later naar bed te gaan en deze nacht buiten van het donker te genieten. Geef ze die beleving maar.

zekernietjoops
zekernietjoops30 okt. 2021 - 15:16

Toenemende, onverdraaglijke geluidsoverlast en vooral en mede daardoor, onophoudelijke rust- en gemoedsrustverstoring: Dat is een van de ernstig(st)e problemen in een zwaar overbevolkt, klein en daarenboven modern westers land dat DUS ook propvol is met alle moderne ‘zegeningen’ van dien, zoals overal aanwezige ‘verstening’, nauwelijks overgebleven echte natuur die ook nog in veel te kleine stukken is versnipperd, hectisch en lawaaiig verkeer op een uitgebreide infrastructuur en m.n. in ‘ons’ land, een zeer dominant liberaal humanisme met diens benadrukking van z.g. individuele ‘vrijheid, dat - egocentrisme, egoïsme en onderlinge onverschilligheid bevorderend – de situatie verder verergert en mensen eigenlijk niet of nauwelijks nog tot rust en vooral, tot bezinning laat komen. Maar vooral ‘niet zeuren, want we hebben het toch goed in onze ‘democratie’…

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland30 okt. 2021 - 15:11

Verkeer is niet noodzakelijk Muziek is dat wel

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin31 okt. 2021 - 7:18

Misschien kun je daar de bouw op aanpassen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 okt. 2021 - 7:27

En eenmal een muziekfestival in de buurt is wel te overkomen. Het is de overdaad die schaadt.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 okt. 2021 - 10:11

een muziekfestival in de buurt kan ook vervelend zijn maar dan weet je - ach de mensen hebben plezier - gun ze wat