Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geloofwaardigheid politiek vraagt om zelfreinigend vermogen

  •  
12-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
8035396680_57ba34db9e_o

© cc-foto: Michael Coghlan

Geef gemeenteraden, Provinciale Staten en de beide Kamers de mogelijkheid om bij aantasting van de politieke integriteit zelf vergaande maatregelen te nemen
Hoewel het binnen ons rechtssysteem nog altijd zo is dat iemand pas veroordeeld kan worden na vaststelling van onomstotelijke bewijzen, zijn er omstandigheden die schreeuwen om een scherpere benadering.
Het politieke bedrijf bijvoorbeeld heeft grote behoefte aan steviger benadering en aanpak van de integriteitsvraagstukken. De schijn van onzuiverheid steekt bijna wekelijks wel ergens in de politiek de kop op. Hoe kan onze democratie blijven functioneren als de door ons gekozen vertegenwoordigers het zelf niet zo nauw nemen met de morele basis waarop die democratie mede is gegrondvest en daar in veel gevallen ook nog eens mee wegkomen?
De politiek gooit met de doorlopend aan het licht komende laakbare praktijken van haar uitvoerders de eigen ruiten in. Gedrag dat de kiezer, de burger, in hoge mate frustreert en meer en meer leidt tot wantrouwen en afkeer. Politici die over de schreef gaan zijn zich veel te weinig bewust van hun verantwoordelijkheid. Zij miskennen de invloed die zij vanuit hun positie hebben op de mentaliteit van de samenleving.
Naast wenselijke aanscherping van uniforme gedragscodes, zou een andere maatregel kunnen zijn dat de politiek zelf het gereedschap in handen krijgt om het politieke bedrijf, lokaal, provinciaal en landelijk, zuiver te houden. Geef gemeenteraden, Provinciale Staten en de beide Kamers de mogelijkheid om bij aantasting van de politieke integriteit zelf die maatregelen te nemen.
Laat het betrokken vertegenwoordigend orgaan zich mogen uitspreken en bij tweederde meerderheid een oordeel mogen vellen over de collega-politicus die aantoonbaar onoorbaar gedrag heeft vertoond en daarmee het aanzien van de politiek heeft beschadigd, met als consequentie een direct en zonder enig recht verplicht vertrek. Houdt bij noodzakelijk vertrek de zetel beschikbaar voor de vertegenwoordigende fractie, met andere woorden straf niet een groep vanwege een individu.
Dit zelfreinigend vermogen voorkomt eindeloos getouwtrek en geeft de burger het beste signaal. Een signaal waarmee mogelijkerwijs het vertrouwen in politiek en politici enigszins kan worden teruggewonnen.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.